Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

το νέο άλμπουμ του άσσου MARIUS NESET και η συλλογή “Magic Moments 15” – δύο νέα CD της ACT Music + Vision

MARIUS NESET: Happy [ACT Music + Vision, 2022]
Ο Marius Neset, όπως το έχουμε γράψει πολλές φορές εδώ στο blog, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους ευρωπαίους σαξοφωνίστες (τενόρο και σοπράνο) της jazz. Τούτο δε καταδεικνύεται, βασικά, μέσα από την δισκογραφία τής τελευταίας εποχής του στην ACT Music + Vision, δηλαδή τα άλμπουμ “A New Dawn” (2021), “Tributes” (2020) με την Danish Radio Big Band, “Viaduct” (2019) με την London Sinfonietta και “Circle of Chimes” (2017).
Μέσω αυτών των CDs ο Marius Neset δεν απέδειξε μόνον πόσο ευφάνταστος σαξοφωνίστας είναι, αλλά και πόσο μπορεί να ανταποκρίνεται στα προτάγματα της εποχής, που θέλουν τους μουσικούς (ακόμη και της jazz) να συμπεριλαμβάνουν στα sets τους έως και την pop, σε διάφορες μορφές – είτε διασκευάζοντες κλασικές pop/rock επιτυχίες από τα sixties και μετά ή (κάτι πιο δύσκολο αυτό) να δημιουργούν μια καινούρια pop/jazz, που να μπορεί να σταθεί επάξια στις σύνθετες απαιτήσεις των καιρών.
Ο Marius Neset τα καταφέρνει πολύ καλά (και) σ’ αυτό το τελευταίο, καθώς το νέο άλμπουμ του “Happy”, που ολοκληρώνεται με τις συνεισφορές των Elliot Galvin πλήκτρα, Magnus Hjorth πιάνο, Conor Chaplin ηλεκτρικό μπάσο και Anton Eger ντραμς, κρουστά (ηχογράφηση στο Village Studio της Κοπενχάγης, τον περασμένο Ιούνιο) είναι από εκείνα που διαθέτουν πολλές και καλοβαλμένες ευρύτερες ποπ αναφορές.
Χωρίς να περιλαμβάνει διασκευές, μα μόνο πρωτότυπα tracks (είτε του Neset, τα περισσότερα, είτε των Neset/Eager, είτε των Neset/Galvin), το “Happy” περιφέρεται σε ποικίλες κατευθύνσεις, εμφανίζοντας επιρροές ακόμη και από το afrobeat στο “Wildlife”, το funk στο “The unknown”, την ποπ-μπαλάντα στο “A hand to hold” ή και την synth-pop στο “Diamonds”, που ανεβαίνει προοδευτικά (με τα keyboards του Elliot Galvin να κάνουν πολύ καλή δουλειά, και με το σοπράνο σαξόφωνο, εννοείται, να «πετάει»).
Μεταξύ των εννέα κομματιών ο Neset παρεμβάλλει και μερικές «γέφυρες», όπως το μονόλεπτα “Good night” στην θέση 3 και “Kingdom” στην θέση 6, που λειτουργούν κάπως και σαν «δείκτες» πως, από ’κει και κάτω, θα πρέπει να αλλάξει, να διαφοροποιηθεί το στυλ, περιλαβαίνοντας, κάθε φορά, και κάτι διαφορετικό.
Φυσικά, ανάμεσα μπορείς να εντοπίσεις υπαινιγμούς από πολλά και τελείως διαφορετικά στυλ, που μπορεί να περνούν ακόμη και από κινηματογραφικές μελωδίες, soul, electric pop-jazz και λοιπά. Όλα συντονισμένα, και όλα ενταγμένα με ωραίο τρόπο στο συνολικό «πακέτο».
Άλμπουμ φαινομενικώς απλό είναι το “Happy”, που κρύβει όμως πολλή δουλειά από κάτω του.
VARIOUS: Magic Moments 15 / In the Spirit of Jazz [ACT Music + Vision, 2022]
Όπως έχουμε ξαναγράψει... τα “Magic Moments” είναι οι καλές συλλογές τής ACT Music + Vision, με υλικό κάθε φορά από την πρόσφατη παραγωγή της, που λειτουργούν άψογα και στο επίπεδο της γνωριμίας (για τους νέους ακροατές), μα και στο επίπεδο της απόλαυσης γενικότερα, για τους πάσης φύσεως fans. Στο δισκορυχείον, και μετά από ένα μικρό ψάξιμο που επιχειρήσαμε, βρήκαμε πως υπάρχουν κείμενα για τα “Magic Moments” #14,  #13, #11, #10 και #5, οπότε σε αυτά προσθέστε τώρα και το παρόν #15.
Στο CD, που συνοδεύεται πάντα από πολυσέλιδο booklet (εδώ 28 σελίδων, με στοιχεία και φωτογραφίες των “releases 2022”), ανθολογούνται κομμάτια από τους Michael Wollny Trio, Vincent Peirani Trio, Adam Bałdych Quintet feat. Paolo Fresu, Anna Gréta, Emile Parisien Sextet feat. Theo Croker, Dearest Sister, Joel Lyssarides Trio και Julian & Roman Wasserfuhr / Nesrine / Nils Landgren, Jakob Manz & Johanna Summer, Iiro Rantala, Bertault / Helbock / Langren / Lê, Dieter Ilg Trio, Júlio Resende, Jan Lundgren & Hans Backenroth, Jazzrausch Bigband και Nils Landgren & Three Generations.
Συνολικώς δέκα έξι tracks, τα οποία καταδεικνύουν τις πολλές και διαφορετικές διαστάσεις της εταιρείας, που μπορεί ναι μεν να έχει την jazz σ’ ένα πρώτο πλάνο, αλλά κατά βάση συζητάμε για ένα απολύτως πολλυσυλεκτικό, όσον αφορά στα μουσικά είδη, label, μέσα στο οποίο χωράνε «τα πάντα».
Εξάλλου, για τα περισσότερα, από τα άλμπουμ των προαναφερομένων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων (που προέρχονται από το 2022), έχουμε γράψει αναλυτικά reviews στο blog και άρα σας παραπέμπουμε στα ανάλογα posts, για περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ACT Music + Vision εισάγεται από την AN Music

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου