Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

LOTUS EMPEROR συνείδησις

Η δισκογραφική επανεμφάνιση των Lotus Emperor από την Αθήνα (μετά το “Lotus Emperor” του 2015) γίνεται τώρα με το LP Syneidesis, που τυπώθηκε στο τέλος Νοέμβρη του ’22 από την Sound Effect Records.
Οι Lotus Emperor είναι βασικά τέσσερις (Konstantina Latzaki φωνή, Stasinos Papastathopoulos κιθάρες, Panos Dimopoulos μπάσο, Nikos Antzoulatos ντραμς), ενώ στο νέο άλμπουμ τους ακούγονται επιπλέον σύνθια, όπως επίσης επιπρόσθετα ντραμς και εφφέ.
Βασικά λέμε για ένα κιθαριστικό σχήμα, που στηρίζει πολλά στην δαιδαλώδη παρουσία της κιθάρας και βεβαίως στη φωνή, με το μπάσο-ντραμς να ακούγεται γερά τοποθετημένο και γραμμένο δυνατά. Θέλουμε να πούμε πως και τα τέσσερα βασικά όργανα πρωταγωνιστούν εξ ίσου, σε τέσσερις, αντίστοιχους, κύριους ρόλους.
Γενικώς, το ύφος των Lotus Emperor είναι «σκληρό», «βαρύ», με stoner και prog-psych αναφορές, με το άλμπουμ να περιέχει, γενικώς, μακριά κομμάτια – το λέμε, γιατί τα τρία από τα πέντε tracks του LP τους έχουν διάρκειες 11:54, 13:04 και 13:43 (ανάμεσα υπάρχουν και δύο μικρότερης διάρκειας).
Μέσω των μεγάλων διαρκειών λοιπόν (το “Syneidesis” ξεκινά με το 12λεπτο “Anemos”) οι Lotus Emperor παρουσιάζουν αυτόν την κάπως... ιεροτελεστική μουσική τους, προβάλλοντας κομμάτια που αναπτύσσονται και που «ανεβαίνουν αργά», επιδιώκοντας την... συνεχή «εξόντωση» του ακροατή.
Το λέμε, γιατί και το δεύτερο κομμάτι τους, το 13λεπτο “Petra”, έχει χοντρικώς τα ίδια χαρακτηριστικά – σαν να πρόκειται, ας πούμε, για τα δύο μέρη μιας ολοκληρωμένης σύνθεσης. Βαρύ, αργό τέμπο στην αρχή και ανά διαστήματα (καθότι υπάρχουν και ενδιάμεσες επιταχύνσεις), με τις κιθάρες να διαρρηγνύουν όλες τις ρυθμικές δομές, με τα Sabbath-ικά στοιχεία να είναι περισσότερο εμφανή εδώ, και με την φωνή να περιφέρεται, και αυτή, πάνω από τα ασυγκράτητα riffs, τα soli (προς το τέλος) και τα βαρύγδουπα breaks.
Η δεύτερη πλευρά θα ανοίξει με το instro 5λεπτο “#59”, που διαθέτει σύνθια και εφφέ, και που σαν κομμάτι προβάλλει περισσότερες psych, kraut και space rock επιρροές.
ToSyneidesis” είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια σύνθεση των Lotus Emperor και βεβαίως εκείνη που δίνει και τον τίτλο, συνολικώς, στον δίσκο. Βασικά πρόκειται για τραγούδι, με εκτεταμένα ορχηστρικά parts (άλλα περισσότερο δυναμικά και άλλα περισσότερο ήσυχα-υποβλητικά) και με τον μπασίστα, προς το τέλος, να προδιαγράφει το δυναμικό κλείσιμο.
Το LP θα ολοκληρωθεί με το “Synteleia”, που μέσα από τα 3:23 λεπτά του επιχειρεί να δώσει και μιαν άλλη οπτική στον ήχο των Lotus Emperor (με cosmic ambient και minimal hints).
Σε κάθε περίπτωση μια ενδιαφέρουσα, συνολικώς, πρόταση.
Επαφή: https://www.soundeffect-records.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου