Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

SABER RIDER & ANNA VS JUNE experimental ηλεκτρονικά από δύο Αθηναίες

Η Saber Rider και η Anna Vs June είναι δυο χειρίστριες ηλεκτρονικών από την Αθήνα. Σαν παρουσίες είναι γνωστές στον χώρο της ηλεκτρονικής, και εδώ και έξω από εδώ, καθώς έχουν και προσωπικές κυκλοφορίες, και συμμετοχές σε συλλογές, και παρουσίες σε σχετικά events κ.λπ. Δεν είμαστε βέβαιοι αν οι δυο τους έχουν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, όμως εδώ, στο Music for Cats [Submersion, 2022] το επιχειρούν, με ενδιαφέροντα, οπωσδήποτε αποτελέσματα.
Φυσικά, το άλμπουμ των Saber Rider και Anna Vs June είναι instrumental και βεβαίως είναι και ηλεκτρονικό – και βασικά ambient και experimental.
Αυτές οι μουσικές είχαν μεγάλη πέραση στην 15ετία 1995-2010, όταν η τεχνολογία είχε επιτρέψει στην ηλεκτρονική μουσική να διαχυθεί σε πλατύτερα στρώματα, να μπορεί, δηλαδή εύκολα να παραχθεί σ’ ένα τυπικό home studio με λίγες δυνατότητες, λίγα λεφτά, και με αποτελέσματα που υπερέβαιναν την όποια μικρο-επένδυση.
Παραλλήλως όμως άρχιζε να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται και το vintage, με τα παλιά αναλογικά μηχανήματα ή και με τα πρώτα ψηφιακά, από τις παλιές δεκαετίες, κι έτσι πολύ συχνά έβλεπες-άκουγες και συνδυασμούς όλων αυτών, σε άλμπουμ, που ανέβαιναν κυρίως στις πρώτες πλατφόρμες, με κάποια να μετατρέπονταν, την ίδιαν ώρα, και σε... υλικές μορφές.
Θέλουμε να πούμε με αυτά πως το “Music for Cats” των Saber Rider και Anna Vs June μας μεταφέρει σ’ εκείνα τα χρόνια  - και απ’ αυτήν την άποψη θα λέγαμε πως... κάπως άργησε, αν και στις μέρες μας «όλα παίζουνε», αφού και το 2000 ή και το 2005 ακόμη μπορεί να θεωρείται και αυτό... απώτατο παρελθόν.
Σ’ αυτό λοιπόν το άλμπουμ που τυπώνεται μόλις σε 50 κόπιες (και που διατίθεται και ως digital εννοείται) οι Saber Rider και Anna Vs June χειρίζονται, όπως διαβάζουμε στο bandcamp, Moog Mother, Sequantial Ob-6, Yamaha VSS-30, Tenori-on, Octatrack, Organelle, microKORG, Strymon και hologram pedals, προσδίδοντας στα κομμάτια τους οπωσδήποτε vintage αισθητική, δημιουργώντας μια σειρά συνθέσεων, που έτσι όπως ακούγονται όλες μαζί, δημιουργούν οπωσδήποτε ένα κλίμα, που φέρνει στην μνήμη πιο πολύ τα eighties, και βασικά την γερμανική ηλεκτρονική-πειραματική σκηνή (τους καλλιτέχνες, που ηχογραφούσαν κυρίως για την εταιρεία Sky ας πούμε), και λιγότερο τα μεταγενέστερα πρότυπα.
Ένα ευχάριστο, ναι, electronic-experimental άλμπουμ είναι το “Music for Cats”, που το ακούς και με άνεση και με ενδιαφέρον. Και αυτά δεν είναι λίγα.
Επαφή: https://submersionrecords.bandcamp.com/album/music-for-cats

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου