Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 485

17/1/2023
Ο Κουτσούμπας την υπέρβαση την έχει κάνει προ πολλού. Δεν περίμενε τον Ξαρχάκο...

17/1/2023
>>Ντιλέμ ντελέ ντιλέμ<<
Γράφουνε εκθέσεις για ό,τι να ’ναι –όλα τα σφάζουν όλα τα μαχαιρώνουν– και ανάμεσα σε άλλα το παίζουνε και «σαββοπουλικοί». Όμως τον δίσκο δεν τον έχουνε, για να τον γυρίσουν από πίσω και να δούνε πως ο ίδιος ο Σαββόπουλος γράφει «Ντιλεντέμ».
Και στον Μπάλλο ακούμε «Ντιλεντέμ λεντιλέμ» και όχι αυτά που γράφουνε...
Μαμακό μαμασά μακομακοσά... ή για να το πω και στα ελληνικά... μαλακό μαλακά μαλαμακωσιά...

17/1/2023
Η πάλη των τάξεων συνεχίζεται απρόσκοπτα και με δίχως καθυστερήσεις...

17/1/12023
Ο τέως, η τέα, το τέιον. Λέγονται και τα τρία...

17/1/2023
Δεν είναι με τον Χένρι Κίσινγκερ, με τον Φιντέλ Κάστρο είναι...

16/1/2023
Πολλές φορές οι ακριβείς ημερομηνίες κυκλοφορίας των δίσκων παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Εγώ επιμένω σ’ αυτό, αλλά πάντα θα βρεθούν οι διάφοροι, που δεν μπανίζουν και πολλά, και θα σε πούνε... ληξίαρχο.
Λοιπόν, το «Άσπρο Μαύρο» του Γιώργου Χατζηνάσιου και της Σώτιας Τσώτου μπορεί να κυκλοφόρησε το 1974, αλλά ακριβή ημερομηνία δεν έχω.
Επειδή όμως βλέπω στο εξώφυλλο το πιόνι του βασιλιά πεσμένο, θέλω να λέω πως κυκλοφόρησε στις γιορτές του 1974, στις τελευταίες μέρες εκείνου του χρόνου, μετά την διεξαγωγή του μεταπολιτευτικού δημοψηφίσματος (8 Δεκ. 1974), που είχε βγάλει «όχι» στην βασιλευομένη δημοκρατία.
Λοιπόν όποιος-α μπορεί να βρει ακριβή ημερομηνία κυκλοφορίας του «Άσπρο Μαύρο» θα τον/την παραδεχθώ. Εγώ, ξαναλέω, δεν την ξέρω. Και θα πρέπει να ψάξω πολύ, με αμφίβολα αποτελέσματα...
Περιττό να πω πως ο δίσκος αυτός έχει μέσα το ωραιότερο... βασιλικό τραγούδι της ελληνικής δισκογραφίας (που το έχω ξαναποστάρει φυσικά). Ή έστω ένα από τα 2-3 ωραιότερα... 

16/1/2023
Τίποτα... συνειρμοί...
Ένα μεγάλο ελληνικό ποίημα του Τάκη Σινόπουλου, για έναν άλλο Κωνσταντίνο...

ΟΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ

Ο Κωνσταντίνος είναι μια πόρτα.
Είναι ένα πρόσωπο πίσω απ’ την πόρτα.
Είναι μια πόρτα που κλείνει ξαφνικά και σου τσακίζει τα δάχτυλα.
Ο Κωνσταντίνος είναι μια κάμαρα.
Κραυγή κινδύνου σε μιαν άδεια κάμαρα.
Είναι ένα σπίτι σκυθρωπό που μέσα του καπνίζουν ανεξερεύνητες θρησκείες αιμάτων.
Ο Κωνσταντίνος είναι το αύριο το αύριο το αύριο. (Το αύριο επαναλαμβανόμενο άπειρες φορές).
Ο Κωνσταντίνος χάνεται άμα τον κοιτάξεις κατάματα.
Ο Κωνσταντίνος φανερώνεται άμα τον ονειρευτείς.
Χτυπιέται με τη νύχτα πέφτει απάνω της τυφλός από θυμό κι έτσι γεμίζει με πληγές που συνεχώς αφορμίζουν.
Βασανίζεται με τα πρόσωπα, η αοριστία τον δυναστεύει, ψηλαφά το κορμί μου, το φως του προσώπου μου και τον τσακίζουν ασταμάτητοι λυγμοί.
Ο Κωνσταντίνος είναι ο ήλιος που καθορίζει τον ίσκιο του χορταριού με τη συνεχή κίνησή του.
Ο Κωνσταντίνος είναι ένα κλειστό δάσος σχέδιο χαλιού με βλάστηση αποπνιχτική.
Ο Κωνσταντίνος είναι ο αγώνας με τις κάμαρες και τα πουλιά.
Μιλάει συνεχώς για ένα ποτάμι που θα πλύνει το κορμί του από τα χώματα και τις βρωμιές της γης.
Συνέρχεται από τις αιτίες που ερεθίζουν το αίμα του κι ύστερα κοιμάται.
Ο Κωνσταντίνος έχει πολλές ακαθαρσίες μέσα στη φανταστική του ζωή.
Ο Κωνσταντίνος είναι ένα αμφισβητούμενο γεγονός.
Είναι ένας μισοφαγωμένος κήπος.
Είναι μια σκούρα καταθλιπτική μέρα που ο άνεμος φέρνει σκόνη στα τζάμια.
Φοράει αυτό το χειμωνιάτικο σακάκι και θαρρεί πως συνεχώς μεταμορφώνεται.
Πίσω απ’ το πρόσωπο του Κωνσταντίνου σαλεύει ο άλλος Κωνσταντίνος.
Που καίγεται τις νύχτες σε μια παραφορά φριχτότερη απ’ τα λόγια του.
Οι αυστηροί θεοί τον ακούνε και σκοτεινιάζουν.
Το ξαναλέω ο Κωνσταντίνος είναι ένα σπίτι.
Ένα σπίτι γιομάτο επινοήσεις που χύνονται και σου ξεσκίζουν το κορμί με τα νύχια τους.
Ο Κωνσταντίνος μεταμελείται για πράξεις που ποτέ δεν έγιναν.
Μπερδεύει εκείνο που έκαμε με κείνο που λογάριαζε να κάμει.
Έχτισε πελώρια οικοδομήματα και τα κρατούσε απελπισμένος με τα χέρια του
ώσπου γκρεμίστηκαν και μας τσάκισαν.
Ο Κωνσταντίνος είναι υπεύθυνος για ό,τι συνέβη μέσα μας.
Θρυμματίζεται σ’ ατελείωτες παρακρούσεις φωνάζοντας το πρόσωπό μου σκοτεινή χαράδρα του φεγγαριού. (Το πρόσωπό μου εμένα είναι ίδιο φως).
Ο Κωνσταντίνος είναι τρομαχτικός όταν γδύνεται μια-μια τις φλούδες του.
Δεν ξέρω πώς να γαληνέψω τον Κωνσταντίνο.
Ώρες ώρες τον παραστέκει η τρέλα και τα σπλάχνα του φωτίζονται από μέσα σαν να καίει εκεί μια ριζωμένη λάμπα.

Αυτός είναι ο Κωνσταντίνος.

15/1/2023
ΔΙΣΚΟΙ ΓΚΡΟΥΕΖΑΣ
Οι άνθρωποι δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν κανέναν, ούτε το Κέντρο, ούτε τη Δεξιά, ούτε ακόμη και τη Χούντα λίγο αργότερα, φροντίζοντας να δισκογραφούν κομμάτια με-και-για τους πάντες. Για τον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο, για τον ανερχόμενο πολιτικό αστέρα Ανδρέα Παπανδρέου, για την ΕΔΗΝ (τη Νεολαία του Κέντρου) και την ΕΡΕΝ (τη Νεολαία της ΕΡΕ), για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, για τους πραξικοπηματίες... 
Λεπτομέρειες εδώ... 

15/1/2023
Ένα κινηματογραφικό κείμενο, που κολλάει και με τον Σταύρο Ξαρχάκο...
>Επ' αυτού υπάρχει η εντυπωσιακή σκηνή-βιντεοκλίπ, όταν ο Παπαμιχαήλ τραγουδά το «Μάτια βουρκωμένα» (στους ρόλους των μπουζουξήδων το τρίο Σταμάτης Κόκοτας – Βασίλης Αυλωνίτης – Πέτρος Λοχαΐτης), με τον Σκαλενάκη να κινηματογραφεί με δύναμη το ρυθμό του τραγουδιού, έτσι όπως εκείνος αποτυπωνόταν στον χασάπη που κρεμάει τα κρέατα στα τσιγκέλια, στις μαθήτριες που τρέχουν πηδώντας... κάτω στον Πειραιά στα Καμίνια, στους οικοδόμους που δουλεύουν στις ταράτσες και τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών, στους ψαράδες που τραβάνε τη βάρκα τους στη στεριά κ.λπ. Η κίνηση-κινητικότητα αυτού του κλιπ είναι... τζαζ, κατ' ευθείαν βγαλμένη από τα κλαμπ της Πράγας.<
https://www.lifo.gr/culture/cinema/monterno-laiko-kai-kosmopolitiko-sinema-toy-giorgoy-skalenaki

15/1/2023
>>POP FESTIVAL '73 (1973). Από τους πιο σπάνιους ελληνικούς δίσκους κάτι σαν "Schoolwave Fest" στην εποχή του. Δεν έχει επανεκδοθεί ποτέ , ούτε έχει κυκλοφορήσει σε cd . Κάποια τραγούδια ίσως να ακούγονται παιδικά σήμερα, αλλά έχει και "διαμάντια".<<
-Κάνουνε λάθη και στα πλέον προφανή.
-Μα αφού ήταν κάτι σαν "Schoolwave Fest", τότε πού είναι το πρόβλημα αν κάποια τραγούδια ακούγονται παιδικά σήμερα; Παιδιά δεν τα γράψανε; Και τα "διαμάντια" επίσης παιδιά τα γράψανε, δεν τα γράψανε μπαρμπάδες.

15/1/2023
I had the blues before sunrise, with tears standing in my eyes…
https://www.youtube.com/watch?v=dOL7z6dwjn4

14/1/2023
Μισή ώρα μίλαγε για τον Σταύρο Ξαρχάκο ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Δεν μου κάνει εντύπωση, από τη στιγμή όπου ο Ενβέρ Χότζα είχε μιλήσει, κάποτε, διπλάσιο χρόνο για την Μαρινέλλα...
Τα’ πε όλα για τον Ξαρχάκο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα γράψει και για τον Θάνο Μικρούτσικο στο επερχόμενο βιβλίο. Πάει να μας φάει τη δουλειά, δηλαδή, ο γραμματέας... Αν και από πότε θεωρείται «δουλειά» αυτό που κάνουμε εμείς, θα είναι πάντα ένα ερώτημα...
Το κατέχει το «έντεχνο» ο Κουτσούμπας, παρότι επί του προκειμένου εντόπισα ορισμένες... αγκυλώσεις σε σχέση με τον ποπ, ροκ και αβάντ παράγοντα, που επηρεάζει το «έντεχνο» του Ξαρχάκου ήδη από τα σίξτις.
Η άπονη ζωή της φτωχολογιάς είναι σκέτος εφιάλτης...
https://www.youtube.com/watch?v=7Q7K3ydK1PM

14/1/2023
"Αντικομμουνιστική Ελλάς", Φλεβάρης-Μάρτης '61. Με τον διάδοχο στο εξώφυλλο ως "Το καμάρι του ελληνικού λαού".
Έγραφε και ο Θανάσης Τσόγκας μέσα, αντικομμουνιστικά διηγήματα, που τρία χρόνια αργότερα θα έβγαζε τους "Μοντέρνους Ρυθμούς" (Μ.Ρ.) και στην πορεία τις "Καλλιτεχνικές Επικαιρότητες", τον "Κόσμο του Τραγουδιού", το "Σώου" (διευθυντής σύνταξης), το "Pop Express" κ.λπ.
Όταν μαθεύτηκε από τους περισσότερους, τα μεταγενέστερα χρόνια τώρα λέμε, πως ο Τσόγκας υμνούσε το πραξικόπημα στο τεύχος των Μ.Ρ., μετά την 21η Απριλίου '67, θα έβγαιναν "κάποιοι" και θα λέγανε πως είχε πιεστεί για να το κάνει.
Ο άνθρωπος δεν είχε πιεστεί από πουθενά. Είχε ήδη πίσω του μεγάλο παρελθόν στον αντικομμουνισμό, από την δεκαετία του '40 ήδη.
Κι ούτε είναι τυχαίο πως διάφοροι ποπ/ροκάδες της εποχής (και όχι μόνο μουσικοί, μα και μουσικόφιλοι) είναι ακροδεξιοί, χουντικοί, βασιλόφρονες κ.λπ., επηρεάζοντας έτσι και κάποιους επικίνδυνα αφελείς νεότερους, που γουστάρουν το ελληνικό ποπ/ροκ.

14/1/2023
Από συνέντευξη του Γιάννη Πετρίδη στην A.V.
>>Ερώτηση: Είναι 1975, έρχεστε εδώ στην ΕΡΤ και κάνετε το «Ποπ Club». Δεν ακούγεται παράξενα έξω, αυτή η ξένη μουσική σε μία εποχή που θέλει αντάρτικα από τη μια πλευρά και Θεοδωράκη από την άλλη;<<
Τα αντάρτικα και ο Θεοδωράκης είναι από την ίδια πλευρά, δεν είναι από την μία και από την άλλη. Από την άλλη είναι η ξένη μουσική. Το 1975 ο κόσμος δεν είχε σταματήσει ν’ ακούει ξένη μουσική. Εκατοντάδες ελληνικοί δίσκοι (μικροί και μεγάλοι) κόβονταν σε όλα τα στυλ (ποπ, ροκ, σόουλ, φανκ κ.λπ.). Ορισμένοι αφελείς νομίζουν πως ο κόσμος άρχισε ν’ ακούει ξένη μουσική λόγω Πετρίδη.
>>Έκανα την παρένθεση για να σου εξηγήσω γιατί δεν ήμουν τόσο κολλητός με τα ελληνικά συγκροτήματα όπως άλλοι τότε. Και δεν τα υποτιμώ καθόλου γιατί μέσα από αυτά τα ελληνικά συγκροτήματα βγήκαν καταπληκτικοί μουσικοί μετά. Άρχισα να ασχολούμαι με τα ελληνικά συγκροτήματα προς το τέλος, αρχές του ’70, με τους Socrates. Δηλαδή τους πήρα πρώτα σαν Persons στη Music Box…<<
Ο Πετρίδης οργάνωνε συνεχώς συναυλίες, ως Μουσική Επιθεώρηση, στη Θεσσαλία από το 1967 ήδη, ενώ συνεργαζόταν και με την M Plus M του Μαστοράκη παρουσιάζοντας γκρουπ από τον Μάιο του ’67. Αργότερα, όταν έκλεισε η M Plus M, συνέχισε μόνος του να παρουσιάζει γκρουπ «ζωντανά» (και όχι μόνο ραδιοφωνικά από το Στρατιωτικό Ραδιόφωνο της Λάρισας, στο οποίο είχε μπει λίγο πριν την χούντα, αλλά επί χούντας θα αυξάνονταν οι ώρες των εκπομπών του). Στον «Κόσμο του Τραγουδιού» (Φλεβάρης 1969) υπάρχει πλήρες ρεπορτάζ από live σε Λάρισα και Βόλο, με MGC, Idols, Esquires, Strangers, Ζωή Κουρούκλη κ.ά. με φωτό δίπλα-δίπλα Πετρίδης-Πουλικάκος κ.λπ. Γενικά ο Πετρίδης ασχολιόταν τότε πολύ έντονα με το ελληνικό ποπ-ροκ, πολύ πριν το ’70 εννοώ, και ήταν από τους βασικούς που το προμόταραν. Πιο βασικός και από τον Μαστοράκη, που τότε τα είχε ψιλο-εγκαταλείψει, γιατί ασχολιόταν με την τηλεόραση.
>> (Πετρίδης). Και εσύ θα έχεις διαπιστώσει με τα χρόνια ότι δεν σημαίνει και τόσα πολλά πράγματα ο Steve Winwood στην Ελλάδα. (Και σε στυλ ερώτησης ο δημοσιογράφος) Ελάχιστοι τον ξέρουν, ειδικά την ιστορία του από Spencer Davis, Traffic, Blind Faith κ.λπ<<
Ελάχιστοι ξέρουν την ιστορία του Steve Winwood στην Ελλάδα; Δεν είμαστε καλά! Λες και μιλάμε για τον Lonnie Donegan ή τον Ken Colyer... Εκτός και αν το "δεν σημαίνει και τόσα πολλά πράγματα" έχει την έννοια πως δεν του έχουμε στήσει άγαλμα, σαν του Κολοκοτρώνη. Ναι, αυτό δεν το έχουμε κάνει ακόμη...
Βαριέμαι να γράψω άλλα, γιατί θα το πάμε για κείμενο και όχι για ποστ. Ο Πετρίδης μπορεί να λέει όσα θέλει να πει, αλλά ο άλλος τον ακούει δίχως να έχει υπ’ όψη του το παρελθόν του, που ξεκινάει την άνοιξη του ’67, με τις ποπ-ροκ δραστηριότητές του να θεριεύουν επί δικτατορίας. Και γι’ αυτό οι ερωτήσεις του είναι ερωτήσεις ανούσιες και κατά βάση ατόμου που δεν έχει ουσιαστική σχέση με αυτά τα ζητήματα. Το αποτέλεσμα είναι ο αναγνώστης να πληροφορείται τσάτρα-πάτρα, για κάποια πράματα, παραμένοντας, κατά βάθος, στο σκοτάδι.

13/1/2023
Σπ. Β. Μαρκεζίνη "Αναμνήσεις 1972-1974, Τόμος Ζ"
[εκδόσεις Σπ. Β. Μαρκεζίνη Α.Ε., Αθήναι 1979]

13/1/2023
Καθημερινές ιστορίες απλών ανθρώπων...
[Ντέλλα Ρουφογάλη-Ρούνικ: Να γιατί...]

20 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ "Καθημερινές ιστορίες απλών ανθρώπων..."...

    Γεώργιος Ζγούρας
    * Όλοι - (ίσοι) ανθρώποι είμαστε!

    Michalis Matthaiou
    Aχνε

    Φραγκίσκος Δακτυλίδης
    Από τι ανάρρωσε?

    Sakis Bwanas
    Πόσο δύσκολο θα ήταν τότε να λες Ρουφογάλης και να μην γελάς;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Τότε; Αρκετά δύσκολο, γιατί ήταν αρχηγός της ΚΥΠ

    Sakis Bwanas
    γιαυτό το λέω
    https://youtu.be/HrcbCW4y9Dw
    Biggus Dickus - Monty Python's Life of Brian

    George Floudas
    Ντέλλα Λουγκόζι καλύτερο;

    Silignakis Manolis
    Τι ειναι αυτο το φρουτο;;

    Θανάσης Αντωνίου
    Καλησπέρα και καλή χρονιά. Ωραία γυναίκα, κλασάτη.

    Sakis Bwanas
    καλη μας χρονιά Θανάσαρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από τo fb στο ποστ "Σπ. Β. Μαρκεζίνη "Αναμνήσεις 1972-1974, Τόμος Ζ""...

    Michael Tzanakis
    ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ
    Έτσι όπως τα γράφει της Σαντορίνης ο ωραίος.
    Και είναι λογικό μια και κατέληξε δωτός πρωθυπουργός.
    Στέκομαι στο " αντεθνικόν κίνημα..."

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ό,τι να'ναι λες. Το "αντεθνικόν κίνημα" το γράφει η Εστία, όχι ο Μαρκεζίνης. Το ότι ήταν αναμεμιγμένοι στο κίνημα του ναυτικού ο Καραμανλής με τον Κωνσταντίνο είναι αλήθεια.

    Lefteris Baltzoglou
    από πού τεκμαίρεται ότι ήταν αναμεμειγμένος ο εκ σερρών ορμώμενος?δεν είναι αυτός που έλεγε''ότι οι πρωτοστατήσαντες εις την εκτροπήν εκινήθησαν με αγαθάς προθέσεις''...όχι και αντιστασιακός...

    Michael Tzanakis
    Αγενής η απάντηση, δεν αξίζει τον κόπο να συνεχίσω

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Το όλα λάθος, που μου απευθύνεις, είναι πιο αγενές. Έρχεσαι και σχολιάζεις σ' έναν τοίχο, στον οποίον είσαι φιλοξενούμενος και λες του οικοδεσπότη, πρώτη κουβέντα, "όλα λάθος"; Δηλαδή με ακυρώνεις; Ακυρώνεις την προσπάθειά μου να ενημερώσω-πληροφορήσω τους φίλους μου, για κάποια σοβαρά ζητήματα; Άμα το θεωρείς αυτό ok, τότε λυπάμαι.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας στον Lefteris Baltzoglou Να διαβάσεις το βιβλίο του Παύλου Ν. Τζερμιά "Ο Καραμανλής του αντιδικτατορικού αγώνα" ή το "Μυστικό του Εθνάρχη" του Δημήτρη Ψαρρά. Και δεν είπα ότι ήταν αντιστασιακός - απλώς γνώριζε από πριν. Ήταν ενημερωμένος.

    Ferris Costas
    Το Δημοψήφισμα του 1973, ήταν η πρώτη νίκη του Ιωαννίδη (ΗΠΑ) εναντίον του Παπαδόπουλου (Αγγλία).

    Costas Arvanitis
    Αγγλία; Τι σχέση είχε ο Παπ. με Αγγλία; Βεργίδη μου θυμίζει αυτό.

    Ferris Costas
    Να προσέχεις τις συγκρίσεις. Δεν θα σου πω. Κάνε την έρευνα μόνος σου, κι ίσως καταλάβεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από τo fb στο ποστ "Από συνέντευξη του Γιάννη Πετρίδη στην A.V."...

    Nikos Sarros
    Εγώ δεν θα σχολιάσω την ασχετιλα του δημοσιογράφου (αλήθεια διαβάζουν επισταμενα, πριν πάρουν συνέντευξη από κάποιον ή απλά ανοίγουν το wikipedia;;). Θα σχολιάσω πως μερικοί όταν φτάνουν κάπου, ξεχνούν από το που ξεκίνησαν... Οι Persons πήγαν το 69 στον Γκεσάρ, ενώ ήδη δύο χρόνια ο Πετρίδης ασχολιόταν με ελληνικά γκρουπ.

    Costas Arvanitis
    Aυτό που λέει ο Πετρίδης για δισκάκια ελληνικήε κοπής με δύο Α πλευρές, γινότανε τότε, αλλά όχι με τα συγεκριμένα τραγούδια των Steppenwolf. Τα Born To Be Wild και Magic Carpet Ride, κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα σε δύο διαφορετικά δισκάκια, όπως και στην Αμερική. Αυτό για τους Steppenwolf, το είχε ξαναπεί σε άλλη, παλιότερη συνέντευξη.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ναι, το θυμάμαι αυτό για Steppenwolf ότι το έχει ξαναπεί. Δεν είχα χρόνο να τσεκάρω από το discogs τι απ' όλα αυτά που λέει ισχύει. Γενικά η συνέντευξη έχει ψωμί, αλλά τι να πρωτογράψεις; Βαριέσαι κιόλας..

    Ferris Costas
    Πριν τη χούντα, οι επίδοξοι ροκάδες της εποχής, άκουγαν μετά μανίας τον αμερικάνικο σταθμό της βάσης, και πολοί έμαθαν το όργανο μ' αυτά τ' ακόυσματα. Μου το έχει εξομολογηθεί ο ίδιος ο Αργύρης Κουλούρης.

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Όλοι ήξεραν τους traffic και τους blind faith στην ελλάδα στα 70ς

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Πρέπει να είχαν βγει όλα τα σέβεντις LP των Traffic στον καιρό τους.
    Μάλιστα τώρα που κοιτάω και κάτι ελληνικά TOP βλέπω το "John Barleycorn" στην 20άδα των LP, στη θέση 19, τον Φλεβάρη του '71.

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Εγώ θυμάμαι στις βιτρίνες των -συνοικιακών- δισκάδικων, το john barleycorn, το welcome to the canteen και το the low spark κλπ
    Το είχε κλέψει και ο πασχάλης.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Πολλοί ήταν επηρεασμένοι από Traffic. Άμα δεις παλιές συνεντεύξεις τους αναφέρουν διάφοροι. Καλά για τους Πελόμα Μποκιού δεν το συζητάμε.

    Νίκος Σούρσος
    Πράγματι οι Traffic ήταν όνομα στην Ελλάδα τη δεκαετία του '70. Αλλά ό ήχος τους δεν ήταν μόνο Winwood-Capaldi. Για μένα ό ήχος τους ήταν ο τεράστιος Chris Wood.

    Yiannis Stefanakos
    η αλήθεια είναι ότι το "Περήφανοι όλοι" (που θυμάμαι ότι παιζόταν σταθερά στις εορταστικές εκδηλωσεις από τις σχολικές μπάντες του ΒΠΣ εκεί προς τα τέλη των 70s) είχε οδηγήσει κάποιους από εμάς τους λίγο μικρότερους στο John Barleycorn

    Tanas Atanasoff
    Η Helladisk πάντως, είχε βγάλει το "John Barleycorn Must Die" στην ώρα του. 1970, άντε '71 το πολύ. Καπάκι έβγαλε και το εκπληκτικό live η ΕΜΙΑΛ το "Wellcome to the canteen" αλλα και το "The Low Spark Of High Heeled Boys".Και ακόμα πωλούνται οι κόπιες (τις έχω και τις 2,barleycorn-canteen). Και τα The Low Spark Of High Heeled Boys, When The Eagle Flies επίσης από ΕΜΙΑΛ στην ώρα τους. Πολύ δύσκολο να μην είχε αναγνώρηση ο Winwood μόνο και μόνο για αυτούς τους λόγους-υποθέτω εγώ που είμαι άσχετος...
    https://www.discogs.com/.../6779920-Traffic-John...
    Traffic - John Barleycorn Must Die

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Τα έγραψα πιο πάνω, και είπα και για το ελληνικό TOP20 2/1971, που το έχει το John Barleycorn στη θέση 19.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tanas Atanasoff
      ουπς...ναι. Να φανταστείτε, το philips αυτό το έχει θείος μου στη δισκόθήκη του από τότε, που άκουγε Θοδωράκη και Χατζιδάκη..δεν ήταν καν jazz-άς ή ροκάς, εκτός από 2-3 εξαιρέσεις φυσικά, κάτι Beatles κάτι Joan Baez. Αφού ήταν όντως στο top-20...οκ δηλαδή! Ένας λόγος παραπάνω για να στέκεστε στην ασχετοσύνη του δημοσιογράφου!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Μα τι να συζητάμε τώρα, αυτά είναι προφανή πράγματα. Το ότι οι Traffic ήταν πασίγνωστοι στην Ελλάδα, εννοώ, από το 1970-71 και τους ξέρει όλος ο κόσμος διαχρονικά που ακούει ροκ. Και τον Winwood φυσικά. Αν είναι δυνατόν να χάνουμε τον καιρό μας τώρα (δεν εννοώ με σένα) με τέτοιες συζητήσεις.

      Tanas Atanasoff
      απλά είναι αγαπημένη μπάντα! Για αυτό πετάχτηκα...

      Jimi Sokratis
      Δυστυχώς παλιά σε μια μετακόμιση χάθηκαν όλοι οι δίσκοι και μόνο καμιά 30 45αρια έμειναν (επειδή ήταν εκτός αποθήκης) κι έτσι δε μπορώ να παραθέσω με φωτό απάντηση στο ερώτημα ''τι αγόραζε ο πατέρας μου την δεκαετία του 60 και του 70 από τα δισκάδικα της Θεσσαλονίκης'' (αν και έχω τώρα στα χέρια μου το 45αρι του Lucille Little Richard,το Ride in the Sky των Lucifer's Friend με αυτοκόλλητο ''Χρυσή δισκοθήκη Τσιμισκή Π.Π. Γερμανού, ένα Gladys Knight and the Pips, ένα Isley Brothers, ένα T Rex, ένα Buddy Miles, Ohio Express, το Curtis Mayfield we 're a winner με το εξώφυλλο και μερικά ακόμα).
      Φυσικά και ο Winwood δε σημαίνει τίποτα αφού στην Ελλάδα υπάρχει το ελληνικό τραγούδι και η ελληνική μουσική (άλλο τραγούδι άλλο μουσική, το τραγούδι είναι μέρος - υποσύνολο της μουσικής) που ήταν κυρίαρχη και ακόμα και σήμερα το ελληνόφωνο τραγούδι. Εδώ στην Αγγλία μπορεί να σημαίνει λιγότερα από τους πχ Oasis.
      Όσοι όμως άκουγαν και ακούν ξένη μουσική και ειδικότερα ροκ εν ρολ και μετά την δεκαετία του 70 που επικράτησε η ορολογία ροκ κατά πλειοψηφία ήταν άνθρωποι που άκουγαν πολύ μουσική, αγόραζαν δίσκους και γενικά ενημερώνονταν. Και κυρίως νέοι της εποχής φυσικά. Επίσης εκείνη την εποχή εκτός από τις πωλήσεις υπήρχε ο δανεισμός των δίσκων αλλά ακόμα περισσότερο το να μαζευτούμε να ακούσουμε δίσκους πολλοί μαζί σε ένα σπίτι. Αυτό το τελευταίο ήταν τόσο κοινό (στις αστικοποιημένες περιοχές των μεγάλων πόλεων φυσικά) που έχει αποτυπωθεί σε πάμπολλες ταινίες της εποχής ως σκηνή. Η δημοφηλία της ξένης μουσικής ειδικά την δεκαετία 60 και 70 δεν μετριέται με μόνο πωλήσεις δίσκων.
      Η εκπομπή του Πετρίδη για τους νέους της επικράτειας εκτός μεγάλων πόλεων ή τον Αγγελάκα στα δυτικά της Θεσσαλονίκης που ζούσαν πίσω από τον κόσμο σίγουρα ήταν ένα παράθυρο στον κόσμο αλλά υπήρχε ζωή και στα κέντρα των πόλεων.
      Θυμάμαι έφηβος όταν άκουγα τους δίσκους που είχαμε στο σπίτι μου είχε κάνει φοβερή εντύπωση η ελληνική κόπια στο In hearing of των Atomic Rooster και το 45αρι toy Devil's answer. Δε τους ήξερα αλλά ηχητικά κατάλαβα ότι ήταν underground progressive και μου φαινόταν πολύ περίεργο που κόπηκε ελληνική κόπια, πόσο να πούλησε αυτό στην Ελλάδα; Μετά σε κάποια φάση στο περιοδικό ZOO έγραφαν για αυτούς, πιθανόν δισκοκριτική επανέκδοσης σε CD μάλλον, και μεγάλωσε η απορία μου μιας και έμαθα περισσότερα για το συγκρότημα. Μεγάλη εντύπωση μου είχε κάνει και το Hoodoo Man των Birth Control, εννοείται εισαγωγής, ωραίος δίσκος και ιδιαίτερη εντύυπωση μου είχε κάνει και το EP του grandmaster flash and the furious five το superrappin του 1980 γιατί πέρα από φοβερό μέχρι τότε δεν είχα διαβάσει τίποτα για το hip hop και νόμιζα ότι είχε ξεκινήσει κατά το 84-85 με τους Run Dmc καθώς και το γεγονός ότι είχε γίνει προφανώς εισαγωγή σε κάποιο δισκάδικο και το έπαιζαν στο μαγαζί (ντισκοτεκ) με είχε αφήσει εντυπωσιασμένο.
      Άλλο είναι το πόσο γνωστά ήταν όλα αυτά κι άλλο αν υπήρχε η δυνατότητα να βρεθούν έστω και από λίγους που ενδιαφέρονταν να ψάξουν.

      Διαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ "Αντικομμουνιστική Ελλάς", Φλεβάρης-Μάρτης '61"...

    Ιωάννα Κλ.
    Τα ξέρουμε... αλλά ποιος μας πίστευε όταν τα ψιθυρίζαμε...! (Ήταν και στιχουργός καμμια 50αρια τραγουδιών... κι αν δεις τις συνεργασίες του θα καταλάβεις ακόμα περισσότερα! Αλλά ποιος νοιάζεται πλέον για τεκμηρίωση; Και βασικά, γιατί να κάνεις εσύ τη λάντζα και να έρχονται μετά οι "προβαλλόμενοι συστηματίες" και να δρέπουν τον κόπο και τις εργατοώρες της ζωής σου; Βαριέμαι πλέον!!!) ~~ Τρικυμία στην καρδιά μου.....

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Και λαϊκά είχε γράψει, όχι μόνο ποπ. Και αρθρογραφούσε και για το λαϊκό τραγούδι. Εγώ κάνω αυτό που πρέπει να κάνω, για μένα πρώτα-πρώτα, γιατί όλα αυτά με ενδιαφέρουν. Από κει και πέρα έχω τον τρόπο να αντιμετωπίσω τους πάντες, σε αυτά τα ζητήματα και σε σχέση με αυτά τα ζητήματα. Δεν έχω θέμα.

    Ιωάννα Κλ.
    Βέβαια και λαϊκά.... αυτό υπονοώ....

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ωραίο αρχοντορεμπέτικο...
    https://www.youtube.com/watch?v=INQI1YmYGfg
    ΑΣΕ ΜΕ ΜΑΝΑ ΑΣΕ ΜΕ - ΟΥΛΑ ΜΠΑΜΠΑ
    Και ζεμπεκιά ξεγυρισμένη σε στίχους του Τσόγκα... https://www.youtube.com/watch?v=D9FmPuqHO7w
    Μια φορά γεννήθηκα Λύδια Γιώτα

    Δημοσθένης Ταχταλίδης
    Ελληνικοί στίχοι: Θανάσης Τσόγκας https://www.youtube.com/watch?v=QAJrG4yYr3I
    Τάκα τάκα τα - Τέρης Χρυσός

    Makis Kontizas
    Το κεφάλι σου να κτυπησεις κάτω Φώντα κανένας χλιμιντζουρας Αλκίμος δεν υπήρχε περίπτωση να επηρεάσει κανένα αγνό αφελή ρεκτή.Ουτε σε γούστα ούτε σε στυλ ούτε σε πάρτυ ούτε σε γκόμενες ούτε σε τραγούδια ούτε σε μηχανάκια ουτε για τίποτα.Γιατι όσο βλαχακι βασιλοχουντομουνοσκυλο και αν ήταν καποιος εμάς εδώ μας εβρισκε.Ειχα πέντε χρόνια μεγαλύτερη αδελφή και όλο το γίγνεσθαι ήταν μέσω Μοντέρνων ρυθμών.Μια βόλτα στο Σύνταγμα να πήγαινε κάνεις πρώτα έβλεπε τα περίπτερα ξένου τυπου τον αφισσα Πανταζίδη και μετά την Μουσική Γενιά του Ελληνιαδη.Για τους Τσαρμς και τους Ολυμπίαμς και τον Μαστοράκη καλά ήτανε.Η ορμη για μεταπολίτευση πέταξε όλα αυτά στην άκρη ,μεγαλούργησε με Ντέφια και Τζαζ και παρεδόθη στον Κωστοπουλισμο και στην μεγαλη ζωή.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    >>Το κεφάλι σου να κτυπησεις κάτω Φώντα κανένας χλιμιντζουρας Αλκίμος δεν υπήρχε περίπτωση να επηρεάσει κανένα αγνό αφελή ρεκτή.<<
    μην το λες, μην το λες... κι εδώ μέσα να κάνεις μια βόλτα βλέπεις διάφορα... Μην κρίνεις μόνον από σένα και την παρέα σου.

    Makis Kontizas
    χαρά στο κουράγιο σου αλλά εννοείται ότι στο άθλημα αυτό θέλει χαρά,χορό,γκαυλα και το κυριότερο διαμαρτυρία που μας κυνηγανε για τα τρία πρώτα ως "γουστα' από την εποχή της παλιας καλής Βασίλικης Χωροφυλακης με τις χλενες. Ναταν και άλλη η παρέα μου.Καναμε 20 χρόνια να ξαναγορασουμε Ήχο γιατί ο Αργύρης Ζήλος απαξίωσε το hard rain του Ντυλαν γιατί ξαναπαιζε τα ίδια κομμάτια ζωντανά κακοηχογραφημενα και κακοπεγμενα.Αβυσσος.Σε πάμε και σε γουσταρουμε.Δεν μπορεί να κάνει άλλος αυτό που κάνεις.μαζι σου για την κοινή μας ευχαρίστηση

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://diskoryxeion.blogspot.com/2014/02/blog-post_25.html
    ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΟΓΚΑΣ η ποπ ως αντικομμουνιστικό ιδεολόγημα

    Βασίλειος Τσιόγγας
    εγω να ξερεις δεν εχω καμμια σχεση με τον κυριο! πρωτη φορα βλεπω για αυτον!

    Αθανασιος Αθανατος
    https://www.youtube.com/watch?v=ihGy3XtuFX0...
    Τέρης Χρυσός - Ήταν Μια Οπτασία (Donna di Picche)

    Yorgos Koutroupis
    "Αντικομμουνιστικη Ελλάς" ΛοΛοΛοΛ

    Thanos Fotiadis
    Όλοι αυτοί ήταν στο μισθολόγιο των Αμερικανών να φανταστώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ "Μισή ώρα μίλαγε για τον Σταύρο Ξαρχάκο ο Δημήτρης Κουτσούμπας"...

    Vasilis Kounelis
    Μακάρι και οι λοιποί να σκαμπαζανε τα μισά...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Αυτό να λέγεται.

    Ελενη Ανδριανου
    Ο Ξαρχακος εκμεταλλευεται το ΚΚΕ που Μαζέυει Κοσμο και το ΚΚΕ τον Ξαρχακο Νομίζω οτι Ο Κουτσουμπας θα γραψει οσα Βιβλία γουσταρει για Οσους του Κάτσουν...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Το να βλέπεις το από πίσω σε εμποδίζει να δεις το πιο μπροστά. Ότι το ΚΚΕ είναι πολύ κοντά ψυχολογικά με μεγάλο μέρος του έργου του Ξαρχάκου (πολύ περισσότερο από τη δεξιά ας πούμε, στην οποία θεωρητικά ανήκει ο συνθέτης).

    Hermis Kefalas
    Σοφή η μ@λ@κια σου, στα 100+ χρόνια ιστορίας το ΚΚΕ έχει δείξει να μένει σε ονόματα;;;

    Ιωάννα Κλ.
    Σόφη = σοφή!!! (μα πολλή σοφή! και πρωτοποριακή!)

    Ελενη Ανδριανου
    Σωστο Αυτό αλλα με ενοχλησε η Κομματικοποίηση .....

    Mike Beles
    Κακως πηγε σε κομματικη εκδηλωση ο Ξαρχακος...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Σιγά τα ωά.

    Nickos Ventouras
    Κακώς πήγε στη Βουλή... σε κομματική εκδήλωση δεν πειράζει

    Mike Beles
    εδωσε συναυλια στη βουλη ?????

    Nickos Ventouras
    Όχι, αλλά διατέλεσε βουλευτής και ευρωβουλευτής...

    Mike Beles
    αρες μαρες....

    Eva Fampas B
    Το κοινό αποθέωσε τον Ξαρχάκο, το κοινό συγκινήθηκε κ τραγούδησε και ο Ξαρχάκος βουρκωσε .. η τέχνη πρόσφερε τα μέγιστα σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σήμερα

    Nicolas Chatzidimitriou
    θυμαμαι οταν εγινε μεταπολιτευση και ενας κνιτης πελατης μου φορουσε ενα τζακετ με το logo dark side by Floyd και κατηγορουσε την δυτικη μουσικη...φυσικα δεν ηξερε τι φορουσε ουτε τι ελεγε...το φιρμανι ειναι φιρμανι και προσκυναμε Η άπονη ζωή της φτωχολογιάς είναι σκέτος εφιάλτης...οπως σωστα αναφερεις

    Takis Akkos
    Ο Ξαρχάκος ήταν ο συνθέτης του Κέντρου στα '60s-ο Μίκης της ΕΔΑ.Στο σήμερα οι απόψεις του είναι σωστες-σε ζητήματα όπως τα πνευματικά δικαιωματα.αλλα και σε άλλες δημόσιες παρεμβάσεις του.By the way,κατοικεί στην Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια όπου χαίρει εκτίμησης.

    Dimitris Mavrodis
    πότε συνέβη το Χότζα-Μαρινέλλα; Υπάρχουν κάπου λεπτομέρειες;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Χτύπα Χότζα-Μαρινέλλα στο google και διάβασε το πρώτο λινκ που θα βρεις...

    Ferris Costas
    'Οταν η πλειοψηφία των πολιτικών ζηλεύει αφόρητα τους καλλιτέχνες, γιατί πιστεύουν πως οι καλλιτέχνες βγάζουν λεφτά διασκεδάζοντας, πως αποκτούν δημοσιότητα -που ούτε στον ύπνο τους θα δούν- με... τραγουδάκια, όταν τους αντιμετωπίζουν ως διασκεδαστές για τα πάρτυ τους και τους συστήνουν μ'ένα ειρωνικό γελάκι όπως λέει ο Χατζηδάκις, όταν η πλειοψηφία των πολιτικών έχει βάλει στόχο να καταστρέψει τον Πολιτισμό του οποίου το μεγαλύτερο έργο είναι η ίδια η Δημοκρατία, και είναι η Δημοκρατία που γέννησε την Πολιτική, όταν θέλουν να στεγνώσουν την κοινωνία από κάθε ελπίδα και συναίσθημα και οδηγούν τον λαό στην αυτοκτονική θλίψη, είναι μιζέρια να κατηγορούμε ένα κόμμα, όποιο και νάναι αυτό, γιατί τίμησε γενναιόδωρα έναν μεγάλο καλλιτέχνη. Τελεία και παύλα.
    Προς αποφυγήν παρεξηγήσεως, αναφέρομαι στα σχόλια, και όχι στην ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχόλια από το fb στο ποστ ">>POP FESTIVAL '73 (1973)"...

    Αλέξανδρος Κατσαούνης
    Το cd αυτό έχει μια τελείως χάλια ανατύπωση του εξωφύλλου. Σε σημεία είναι λες και το βάψανε απο πάνω με μαρκαδόρο.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Παρά ταύτα για καινούριο στο discogs θέλεις ένα 200άρι! Για το CD λέμε...

    Αλέξανδρος Κατσαούνης
    Το ´96 ´97 που είχαν επανεκδοθεί όλα αυτα σε cd, Ρωμανός, Πάνος Σαββόπουλος, Αγάπανθος κλπ τα αγόραζα επειδή τότε τα είχα μάθει απο το “Ραντεβού στο κύτταρο” και είχα μεγάλη περιέργεια να τα ακούσω

    Θανάσης Κρεμασμένος
    Μου το είχε δανείσει μια δασκάλα αγγλικών που είχα στο Λύκειο. Δυστυχώς πέθανε και μου έμεινε. Το έχω ακούσει πολλές φορές, το έχω ψηφιοποιησει κιολας. Είχε κάποια ωραία κομμάτια, είχε μια "απατεωνια" με ένα κλεψιμεικο και κάποιους μουσικούς που αργότερα έκαναν καριέρα.

    Dimitris Patokos
    Το είχα αγοράσει το cd, το δάνεισα , το έχασα….

    Tanas Atanasoff
    Μόλις διορθώθηκε το compilation σε album.
    https://www.discogs.com/.../640176-Various-Pop-Festival-73
    Various - Pop Festival '73

    Άγγελος Γαβριήλ
    Σχεδόν πάντα παίζω ένα κομμάτι τις λίγες φορές που βάζω πλέον μουσική στα μπαρ...

    Vassilis Papaefstathiou
    Εξαιρετικός Δίσκος.
    Μιλώντας για ποπ συλλογές, ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον και αγαπημένο cd ήταν 25 χρόνια μετά, το Pop Secrets του Δημήτρη Αργυροπουλου για το Voice.
    https://www.discogs.com/.../918889-Various-Pop-Secrets...
    Various - Pop Secrets ...From The Greek Underground Scene

    Dimitrios Argyropoulos
    είναι απλή συνωνυμία. Δεν έχω κάνει εγώ την επιμέλεια της συλλογής καθώς δεν υπήρξα ποτέ συνεργάτης του Voice.

    Vassilis Papaefstathiou
    συγγνωμη. Μου ειχε μεινει λαθος εντυπωση οτι ενα διαστημα ειχες την επιμέλεια των cd του Ποπ+Ροκ μαζι με την Ρουμπίνη;
    Παντως δεν ξερω αν το εχεις το cd, ειλικρινα ειναι καταπληκτική συλλογή…

    Dimitrios Argyropoulos
    δεν είχα ποτέ το ρόλο του επιμελητή. Κάποιες φορές είχα βοηθήσει με τις επαφές που είχα με εγχώριους καλλιτέχνες και επίσης εγώ είχα την ιδέα, εισηγήθηκα, έκανα τις απαραίτητες κινήσεις και κυκλοφόρησε η συλλογή Enjoy the Greeks 2 με καλλιτέχνες από την εγχώρια rock'n'roll σκηνή. Την επιμέλεια της συλλογής αυτής είχε η On Stage Records από την Θεσσαλονίκη.
    https://www.discogs.com/.../3169803-Various-Enjoy-The...
    Various - Enjoy The Greeks II
    Την συλλογή δεν την έχω αλλά κρίνοντας από τα ονόματα που περιλαμβάνει, πρέπει όντως να είναι πολύ καλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχόλια από το fb στο ποστ "Ένα κινηματογραφικό κείμενο, που κολλάει και με τον Σταύρο Ξαρχάκο..."...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εν τω μεταξύ τα κασκέτα και τα ρούχα των οικοδόμων είναι σαν να τα έχει πιτσιλίσει ο Τζάκσον Πόλοκ...
    https://www.youtube.com/watch?v=PU5Bcn9-oG0
    Μάτια βουρκωμένα - Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Τραγούδια Κινηματογράφου)

    Nikos Mitrogiannopoulos
    Τον είχα τρία χρόνια καθηγητή στον Σταυράκο. Όντως ήξερε σινεμά. Όραμα υπό την έννοια του να πει κάτι δεν διαπίστωσα να έχει. Μπορεί και να τον αδικώ φυσικά ή να το επισκίασε η απέχθειά του για τον Αγγελόπουλο. Κατακλυσμένος από εικόνες ήταν και ρακόρ. Ειδικά ρακόρ. "Κατ-απο την κληρωτίδα περνάς στην μπάλα". Προσωπικά μιλώντας, υπήρξε και η απάντηση στο δίλημμα "μορφή vs περιεχόμενο" κλπ που απασχολεί ενίοτε τους καλλιτέχνες: όση μορφή και να βάλεις, άμα δεν έχεις περιεχόμενο, λίγα θα πάρεις...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    >>Όραμα υπό την έννοια του να πει κάτι δεν διαπίστωσα να έχει.<<
    Οι ταινίες του όλες έχουν "κάτι", ξεχωρίζουν. Θαμπώθηκε από τις ομορφιές της τουριστικής Ελλάδας, όταν ήρθε πολιτικός πρόσφυγας στην χώρα, στα μέσα του '60, κι έκανε τις καλύτερες λαϊκές ταινίες / με στοιχεία σοσιαλιστικού σινεμά αυτού του στυλ. Όπως γράφουμε και στο κείμενο... Ο σοσιαλιστικός, να τον πούμε έτσι, κινηματογράφος του Σκαλενάκη μπαίνει μπροστά. Η κάμερα έξω από τα στούντιο να καταγράφει σκηνές από τη λαϊκή Αθήνα και τον Πειραιά της εποχής με το μιούζικαλ να αποχτά πλέον εθνικά χαρακτηριστικά. Εν αντιθέσει, δηλαδή, με το επιθεωρησιακό μιούζικαλ του Δαλιανίδη, που ήταν εμβόλιμο στις μικροαστικές κινηματογραφημένες περιπέτειες, ο Σκαλενάκης κάνει τη δική του παρέμβαση στο είδος, καθώς οι μουσικές, οι μουσικές του Ξαρχάκου εν προκειμένω, αποκτούν κυρίαρχο ρόλο, συντονίζοντας με τον ρυθμό τους τον ίδιο το ρυθμό της ταινίας.

    Nikos Mitrogiannopoulos
    Στο πεδίο του μιούζικαλ έφερε πράγματα. Από εκεί και έπειτα, δε βρήκα να ξεχωρίζουν σε κάτι οι ταινίες του, αλλά αυτό είναι προσωπική άποψη, φυσικά. Να προσθέσω την εικόνα που έδωσε σε μένα: ένιωθε βαθύτατα αδικημένος από το εδώ σύστημα και ουσιαστικά ετεροπροσδιοριζόταν. Π.χ. "μα αφού γύρισα μια σκηνή ολόιδια με του Αντονιόνι, γιατί δε με αναγνωρίζουν;". Και φυσικά η σκηνή ήταν ολόιδια αλλά σε ένα έργο άσχετο...Περιέργως, αν και έχω καιρό να ανατρέξω στις δουλειές του, κρατώ εκείνη τη σεκάνς με τη Δέσπω Διαμαντίδου στη Ντάμα Σπαθί (έχω την εντύπωση), που και πάλι σε σχέση με την ταινία είναι ξένο σώμα. Έπειτα ο κινηματογράφος εξαρτάται και από τα χρήματα. Άμα δε βρίσκεις χρηματοδότηση, παίρνεις για ηθοποιό κάποιον που είναι ατάλαντος αλλά πληρώνει τη μισή ταινία. Και κάνεις την ταινία, αλλά δεν κάνεις καριέρα...Αλλά γι' αυτό ας μην πω περισσότερα. Ωστόσο ήξερε σινεμά. Από τους λίγους μάλλον εκείνη την εποχή. Σε μια άλλη χώρα ίσως, και με λιγότερες εμπάθειες...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Υποτιμημένος. Εγώ προσπάθησα να αναδείξω στο κείμενο τις αληθινά ενδιαφέρουσες πλευρές του. Και στην Πράγα και στην Αθήνα (και στο Ναύπλιο, που υπεραγαπούσε).

    Nikos Mitrogiannopoulos
    Ισχύει ότι ήταν. Και πικραμένος επίσης, γι' αυτό από ένα σημείο και μετά θυμωμένος. Καλά έκανες, Φώντα, και το κείμενο είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Και έπρεπε να υπάρξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Konstantin Mixos
      Υπήρξα μαθητής του Σκαλενάκη και δυστυχώς ήμουν ένας απ’ όλους που τον περιφρονούσαν προτιμώντας καθηγητές οι οποίοι δεν είχαν κάνει ούτε μια ταινία αλλά με τις αναμασημένες θεωρίες τους το έπαιζα έξυπνος ενώ δεν θα μπορούσα να γυρίσω ακόμα και αν μου έδιναν το ντεκουπάζ τις Διπλοπενιές, δεν συζητάμε για το Αχ αυτή η γυναίκα μου με τον απίστευτο ρυθμό του. Ο Σκαλενάκης ήταν από τους λίγους που ήξεραν κινηματογράφο και έκανε καλό λαϊκό και επιτυχημένο κινηματογράφο. Αδικήθηκε από την εποχή ή μάλλον από ένα συγκεκριμένο κλίμα κινηματογράφου. το οποίο δεν έδωσε πάνω από 10-15 καλές ταινίες αλλά δημιούργησε κινηματογραφική ξηρασία που διήρκεσε μέχρι την δεκαετία του 2000.
      Και μπράβο σου που το έγραψες αλλά πρέπει να μαζευτούν και άλλες φωνές για αυτό τον απίστευτο βανδαλισμό που κάνει η εταιρεία του Καραγιάννη η οποία έχει αγοράσει όλες τις ταινίες και τις αναπαλαιώνει αλλά αλλάζει και κόβει τους τίτλους.

      Lefteris Rasko
      Κακός καθηγητής. Δεν ήταν συμπαθής. Δεν έχω καλές αναμνήσεις. Για μένα ήταν μέρος του προβλήματος. Φίλος με τον μίλος φόρμαν. Μόνο γι αυτόν μιλούσε θετικά. Μίσος για τον Αγγελόπουλο. Έβριζε τον Γκοντάρ και άλλους που έχουν κάνει παγκόσμιο σινεμά. Έμπαινες να κανείς μάθημα και ξεκίναγε να αφηγείται ιστορίες γεμάτες εμπάθεια για κόσμο και κοσμάκι. Κατέληξα να τον αποφεύγω. Δεν έμπαινα στο μάθημά του και στο τέλος με δυσκόλεψε πολύ και στην επιτροπή του υπουργείου πολιτισμού που δίναμε εξετάσεις. Αυτός και η Σώτη Τριανταφύλλου μοίραζαν άπειρη ειρωνία όπου μπορούσαν. Όταν είσαι φοιτητής θέλεις να μάθεις, να δεις. Ευτυχώς που υπήρχαν και κάποιοι άλλοι και μάθαμε πχ πως υπήρχε και ένας σκηνοθέτης που τον έλεγαν Ταρκόφσκι.

      Stylianos Tziritas
      Η χορογράφηση του τραγουδιού κατά τη γνώμη μου είναι όντως πολύ καλή μέχρι που βάζει τους λαχειοπώλες στη σεκάνς να παίζουμε με το μπαλόνι (και επειδή είναι και η τελευταία τσακίζει όλο τα προηγούμενα).

      Γιώργος Φρατζεσκάκης
      Έκανα ένα σήριαλ σε σκηνοθεσία του νομίζω αρχές δεκαετίας του 90 .Σε μας ήταν πολύ ευγενικός,ναι, με ένα κολημα στον Αγγελόπουλο αλλά συμπαθής.

      Διαγραφή
  8. Σχόλια από το fb στο ποστ "ΔΙΣΚΟΙ ΓΚΡΟΥΕΖΑΣ"...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.lifo.gr/.../ret.../ti-doyleia-kaneis-re-gkroyeza
    «Τι δουλειά κάνεις ρε Γκρούεζα;» | LiFO

    Vassilis Serafimakis
    "Γιώργο, φύγε το καλό πού σού θέλω, θα φάς πολύ ξύλο!"
    Λυγίζω κάθε φορά.

    Vasilis Kordatos
    Ο Θέμος Λιονέτης ήταν αδερφός του γνωστού καραγκιοζοπαίχτη Μάνθου Αθηναίου.

    Sakis Bwanas
    Στα υπόψιν ότι γκρούεζας είναι ο γυναικωτός στα αρβανίτικα

    Kostas Papadakis
    Αυτό είναι ολόκληρο το εξώφυλλο

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εγώ επικεντρώθηκα σ' εκείνο που έπρεπε...

    Kostas Papadakis
    Για να μη χάνεται η ατμόσφαιρα της εποχής

    Nikolas Fotakis
    εντάξει, έπος

    Mike Beles
    Ωραιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σχόλια από το fb στο ποστ "Τίποτα... συνειρμοί... Ένα μεγάλο ελληνικό ποίημα του Τάκη Σινόπουλου, για έναν άλλο Κωνσταντίνο..."...

    Panos Bosnakis
    Σπάνιο, δεν το έχω.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ούτε εγώ, αλλά το ποίημα το έχω στην πρώτη έκδοσή του (το 1957) από επίσης μια σπάνια συλλογή αριθμημένη σε 800 αντίτυπα ("Ανθολογία Μεταπολεμικών Ποιητών" Ντίνου Γεωργούδη και Κ. Γεννατά).

    Panos Bosnakis
    Είναι καλουτσικη αυτή η ανθολογία , την έχω. Όντως δεν είναι γνωστή.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Η σημασία εδώ είναι πως έχει την πρώτη εκδοχή του ποιήματος, που είναι διαφορετική από αυτή του '61 (έχει διαφορές δηλαδή).

    Βέρα Βασιλείου-Πέτσα
    Κάποτε το έψαχνα σε όλα τα παλαιοβιβλιοπωλεία , χωρίς αποτέλεσμα. Ευτυχώς, υπάρχει ολόκληρο το έργο στη συλλογή 1 του Σινόπουλου ( 1951-1964) από τις εκδόσεις " Ερμής", 1976.

    Panos Bosnakis
    δεν υπάρχει πουθενά μη το ψάχνετε. Το βρήκα μια φορά με αφιέρωση του Σινόπουλου στον Λεονταρη αλλά δεν το πήρα λόγω Σινόπουλου. Το αν περιλαμβάνεται στα Απαντα είναι άλλο πράγμα από την πρώτη ξεχωριστή έκδοση που είναι και η αληθινή , τα άλλα είναι σούπες.

    Βέρα Βασιλείου-Πέτσα
    δίκιο έχετε, αλλά από το να μην το είχα διαβάσει ποτέ, αρκέστηκα σε αυτό των απάντων. Κι εγώ προτιμώ τις μοναδικές εκδόσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σχόλια από το fb στο ποστ "Πολλές φορές οι ακριβείς ημερομηνίες κυκλοφορίας των δίσκων παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο"...

    Kostas Drosopoulos
    Να πούμε ότι δυνάμει τού χουντικου ψευτοσυνταγματος τού 1973 το πολίτευμα τής Ελλάδας είχε γίνει Προεδρική Δημοκρατία(τής κακιάς ώρας) . Ενδιαφέρον ερώτημα.
    Με ενδιαφέρει η ακριβής
    τοποθέτηση των γεγονότων στο χρόνο.
    Δεν είναι λίγος ο χρόνος από τις 8.12.1974 έως τις 20.12.1974 για να σχεδιαστεί και να τυπωθεί.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Kostas Drosopoulos Επειδή το δημοψήφισμα είχε προκηρυχθεί στις 22 Νοεμβρίου 1974, κι επειδή το αποτέλεσμα θα ήταν 1000% "όχι", ο χρόνος μετράει κατά βάση από κει... Άνετα προλάβαιναν.

    Γεώργιος Ζγούρας
    * Δυστυχώς κι εγώ δεν το γνωρίζω - (μ' αρέσει το...ληξιαρχικόν τού πράγματος), αλλά εύχομαι να έχει βγει πριν τον Ιούλιο, έτσι για την...ίντριγκα!!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Φίλος με ενημέρωσε πως θυμάται τον δίσκο να παίζεται στο ραδιόφωνο το καλοκαίρι του '74. Κι έτσι να είναι, το πεσμένο πιόνι του βασιλιά δεν μπορεί παρά να εκφράζει το κλίμα της εποχής, μετά την πτώση της χούντας.
    Αν βγήκε όμως επί χούντας ακόμη... το πράγμα μπερδεύεται...

    Γεώργιος Ζγούρας
    * Εεε..να, αυτά είναι τα ωραία, άλλωστε..για μιά ίντριγκα ζάμε σ' αυτήν την κενωνία!

    Κώστας Δευ. Άξιος
    Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί κάποιοι δίσκοι δεν είχανε κανένα στοιχείο για την ημερομηνία κυκλοφορίας. Το ίδιο εκνευριστικό ήτανε παλιά και με τις αφίσες συναυλιών. Αναγράφανε μόνο ημέρα και μήνα.

    Aris Karampeazis
    αυτό με τις αφίσες συναυλιών πάντως εγώ το βρίσκω κάπως καλό. Σαν να πίστευαν στο εφήμερο οι άνθρωποι και να μην προσδοκούσαν την ρετρονοσταλγιομανια των social media.

    Κώστας Δευ. Άξιος
    νταξει. Στους puressence στο μύλο δεν είχε σημασία. Στον will oldham όμως;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Οι αφίσες συναυλιών έχουν κάτι το εφήμερο. Είναι μαλακία να κολλάς αφίσα στις 10 Μάη 1988, για live που θα γίνει στις 25 Μάη και να γράφεις πάνω στην αφίσα 25 Μάη 1988. Εννοείται πως είναι του 1988.

    Aris Karampeazis
    εγώ καλύτερα πέρασα στους puressence από τον Will Oldham πάντως
    και ας μην ξεχνάμε ότι εκείνα τα χρόνια το να ανακοινώνεται συναυλία για ένα ή δυο χρόνια μετά , όπως τώρα, ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ε ναι. Δεν το συζητάμε αυτό. Να εδώ η δεύτερη εμφάνιση του Clapton στην Αθήνα, μετά το 1965. Πότε έγινε; Δεν λέει πάνω χρονιά. Θέλει ψάξιμο για να βρεις ότι ήταν το 1984 (αν θυμάμαι καλά κι εγώ τώρα).

    Κώστας Δευ. Άξιος
    πάντως με όρους ιστορικούς και όχι νοσταλγίας έχει ουσία η αναγραφή του έτους

    Aris Karampeazis
    εδώ που τα λέμε έχουμε αλλάξει και αιώνα στο ενδιαμεσο… με κάτι συναυλίες Stones κλπ θα υπάρξει τρομερό πρόβλημα μια των ημερων
    Τέλος φόρμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργος Φρατζεσκάκης
      Κι όλος ο δίσκος είναι ωραίος!

      Γιάννης Μάρκος
      Έχει ειπωθεί ότι ήταν ο τελευταίος δίσκος που τυπώθηκε πριν την πτώση της δικτατορίας, δηλ. καλοκαίρι του '74.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Πριν τις 24 Ιουλίου 1974 δηλαδή; Δεν ξέρω. Θα το ψάξω κάποια στιγμή.

      Γιάννης Μάρκος
      Είναι Ιούνιο του 74, και είναι τραγούδια που γράφτηκαν για τις ανάγκες επιθεώρησης των Β. Τσιβιλίκα και Ζ. Λάσκαρη.

      Stathis Nikokavouras
      Εισαι εμπαθης φωντα.εβγαλες δισκο επι εποχης γκιζικη που τραγουδα η αννα βριση για να ξεκινησει πολεμος για την ηλικια της..οχι δεν θα τσιμπησουμε.νασαι καλα ρε φωντα μολις γυρισα απο την κηδεια του μεγαλειωτατου.αχαχα.το ραδιο αρβιλα τωρα κανει σοου για τον πρωην....ζωγραφιζουν

      Panos Bosnakis
      Αυτά τα παιζε μόνο η ΥΕΝΕΔ. Δεν τα ακούγαμε γιατί τα βλέπαμε ως κρυφοβασιλικα χουντικά κατασκευάσματα της ΝΔ. Τότε είχαμε σχέδια για μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα και Ευρώπη. Μετά τη Χούντα θέλαμε να φέρουμε την Ενωμένη Αριστερά στην εξουσία που την ταυτίζαμε με ένα άλλο κόσμο, μια νέα Πράγα. Θέλαμε να γινει η Ελλάδα φιλελεύθερη κομμουνιστική δημοκρατία με το Πουλαντζά, τον Ντελέζ και τα Εργατικά Συνδικάτα χωρίς Ρωσία και ΗΠΑ

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      >>κρυφοβασιλικα<<
      με το πιόνι του βασιλιά πεσμένο; υπερβολές. Και η μισή NΔ τότε, για να μην πω και παραπάνω ήταν κατά του βασιλιά.

      Panos Bosnakis
      Υπήρχαν αντιβασιλικοι που ψήφισαν ΝΔ λόγω Καραμανλή κυρίως Κεντρώα άτομα. Στις εκλογές του 74 πολλοί ψήφισαν από φόβο για πισωγυρισμα (Καραμανλής η τανκς) και τα κόμματα ήταν εντελώς ανοργάνωτα. Μη μπερδευτεί καθόλου την σημερινή έννοια του κόμματος με του τότε..

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Αν αθροίσεις Κέντρο 20%, ΠΑΣΟΚ 13% και Ενωμένη Αριστερά 9% (από τα αποτελέσματα των εκλογών '74) βγάζεις 42%. Από το 42% έως το 69% που ψήφισε "όχι" υπάρχει ένα 27% ακόμη που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό του "όχι" (από τα τέσσερα), και που χοντρικά ανήκει στη ΝΔ. Δηλαδή από το 54% της ΝΔ (τόσο πήρε το '74) το 27%, δηλαδή το μισό της, δηλαδή το 50% του ποσοστού της, ψήφισε "όχι".

      Panos Bosnakis
      Εχεις δικιο σ' αυτο, δεν το σκεφθηκα ποτέ έτσι. Εζησα και τις δύο εκεινες εκλογικες αναμετρησεις με ιδιαιτερο ενδιαφερον γιατι ήταν μια εντελως διαφορετικη εποχη. Στο δημοψηφισμα για τον Κωνσταντινο υπήρχε καποιο ρεύμα υπερ του, αν ήταν εδώ στην Ελλαδα και έκανε περιοδειες θα επαιρνε και 40 +++ .... να φανταστεις ότι εγώ 14 ετών τότε δεν ήμουν και ακριβώς εναντιον γιατι μου θυμιζε την εποχη πριν τη δικτατορία και το κινημα του Ναυτικού ...σκεφτομασταν ρωμαντικα και νοσταλγικα πολλοι άνθρωποι γιατι η δικτατορία είχε διασπασει την ανθρωπινη μνήμη .....

      θωμας σταμκος
      Οντως γράφτηκε η μουσική για μια επιθεώρηση που ανέβηκε πριν την πτώση της χούντας. Με τα γεγονότα πήγε άπατη. Δεν ξέρω αν τα τραγούδια ήταν με τους στίχους της Σωτιας όπως τα ακούμε ή άλλου. Κυκλοφορησε γύρω στον Σεπτέμβρη.Τον είχα σε βινύλιο που καταστράφηκε. Μου έμεινε ένα CD αργότερα

      Panos Bosnakis
      Δεν έγραφαν ημερομηνία για την εφορία, το κανανε και οι εκδοτες.

      Δημοσθένης Ταχταλίδης
      Ιούνιος 1974. Γνωρίζω προσωπικά τον συντάκτη του κειμένου και τον θεωρώ αξιόπιστο.
      https://www.musiccorner.gr/%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF.../
      "Στου χρόνου τον καθρέφτη" - 1974 (Δεύτερο μέρος) - MusicCorner.gr

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Κάποια στιγμή θα το ψάξω επισταμένως, όταν θα ασχοληθώ με το συγκεκριμένο άλμπουμ.

      Διαγραφή
    2. Lambros Lambropoulos
      το λινκ που ανέβασες, είναι από το κανάλι του Πάριου στο YouTube, και έχει ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας 16/05/74

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν είναι το κανάλι του Πάριου, είναι κανάλια που φτιάχνει μόνο του το YouTube για πολλούς τραγουδιστές.

      Lambros Lambropoulos
      α οκ δεν το ήξερα

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ναι, έχουν όλοι τέτοια κανάλια. Αλλά πάντως υπάρχει αυτή η ημερομηνία που είναι εντυπωσιακή!

      Costas Arvanitis
      Σίγουρα ο δίσκος δεν κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο και η "αμερικάνικα" γραμμένη ημερομηνία στο βίντεο πρέπει να είναι σωστή. Το MSM 227 (Τ. Βαβάτσικος - από Φεστ. Θεσσαλονίκης) πρέπει να βγήκε γύρω στον Οκτώβριο. Το MSM 210 (Νταλάρας - Κουγιουμτζής) είχε βγάλει ήδη επιτυχίες το καλοκαίρι, πριν το πέσιμο της χούντας. Το
      MSM 217 (Θεοδωράκης - Τα Τραγούδια του Αγώνα) κυκλοφόρησε τον Ιούλιο (βλ. Χρονικό '74, Σεπτ. '74). Ο δίσκος του Χατζηνάσιου είναι το MSM 213 και αν θυμάμαι καλά, το αμέσως προηγούμενο LP Νιάτα, MSM 212, διαφημιζόταν στα Επίκαιρα, ή είχε σχέση με κάποιον διαγωνισμό του περιοδικού. Φώντα αν έχεις τεύχη εκείνης της εποχής, ψάξε τα.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ναι, θα το ψάξω κάποια στιγμή. 'Εχω τεύχη από '74, από διάφορα έντυπα. Όπως λέω και στο ποστ "θέλω να λέω πως κυκλοφόρησε στις γιορτές του 1974". Θα μου άρεσε να ήταν επηρεασμένο το εξώφυλλο από το δημοψήφισμα. Αν είναι πριν από το δημοψήφισμα, που κατά πάσα πιθανότητα είναι, τότε χάνεται κάπου και η σύνδεση. Και μπορεί να είναι και τυχαία τα πιόνια έτσι (με τον βασιλιά πεσμένο).

      Ferris Costas
      Φώντα ο δίσκος κυκλοφόρησε επί χούντας, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ, αν θυμάμαι καλά αμέσως μετά το Δημοψήφισμα του Παπαδόπουλου. ΠΟΛΥ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Η ΣΩΤΙΑ ΤΣΩΤΟΥ. Τη γνώρισα από κοντά τον Μάη του 1967! Δε μπορώ να πω άλλα δημοσία, αν θέλεις σου γράφω στο inbox, ή στείλε μου το Email σου.

      Dimitris Patokos
      έχω την εντύπωση ότι ο δίσκος κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1974… στο ραδιοφωνικό διαφημιστικό πρόγραμμα της MINOS τον Ιούλιο (13) του 1974, γίνεται εκτεταμένη αναφορά στον «καινούργιο» δίσκο του Γιώργου Χατζηνάσιου, ενώ ακούγονται τα τραγούδια ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ και Ο ΚΟΣΜΑΣ ΚΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. Λογικά ή είχε μόλις κυκλοφορήσει ή θα κυκλοφορούσε τις επόμενες μέρες….

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      >>στο ραδιοφωνικό διαφημιστικό πρόγραμμα της MINOS τον Ιούλιο (13) του 1974, γίνεται εκτεταμένη αναφορά στον «καινούργιο» δίσκο<<
      πόθεν αυτό; από καμιά Ραδιοτηλεόραση;

      Dimitris Patokos
      όχι!!! Η συγκεκριμένη ημίωρη εκπομπή σώζεται και υπάρχει αυτούσια στο you tube! «Η MINOS παρουσιάζει….»
      Νομίζω ότι αποτελεί αξιόπιστο τεκμήριο!

      Michalis Koumbios
      Μου είπε ψέματα δηλαδή ότι κατά την διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθη και φυλακίστηκε αρκετές φορές; Μου το έχει επιβεβαίωση κι ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ότι την είχαν κυνηγήσει και φυλακίσει. Ο Λευτέρης ήταν ο άνθρωπος που την ώθησε να ασχοληθεί με το γράψιμο στίχων. Γιατί δηλαδή τον Μάιο του 1974 να μην ήθελε με το εξώφυλλο αυτό να στείλει κι ένα μήνυμα κατά του βασιλιά; Εξάλλου ο δικός της βασιλιάς στον εν λόγω δίσκο είναι όπως περιγράφεται στον ομότιτλο τραγούδι που τραγούδησε ο Γιάννης Πάριος:
      Αχ να γινόταν και για μας μια ζαβολιά
      και να με κάναν για μια νύχτα βασιλιά
      και να βρεθείς, Κατερινάκι μου, εσύ
      απ’ το ραφτάδικο στην πύλη τη χρυσή.
      Να ’χεις κορώνα στα μαλλιά
      Χριστέ, και να σου πάει,
      να στέκει ο κόσμος στα σκαλιά
      να σε χειροκροτάει,
      να χαρείς κι εσύ λιγάκι τη ζωή.
      Κι εγώ να γίνω Βασιλιάς,
      ο πιο καλός της πλάσης,
      και να διατάζω ολημερίς
      γιορτές και παρελάσεις,
      να χαρούμε μια φορά και οι φτωχοί.
      Να ’ναι οι φίλες σου κυρίες της αυλής
      και αρχηγός το μπαρμπεράκι ο Παντελής
      και να διατάζω όλη τη βάρδια των επτά
      αχ τραπεζίτες να μετράνε τα λεφτά.
      Στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974, η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, επέλεξε την Αβασίλευτη Δημοκρατία με ποσοστό 69,2%. Γιατί ασχολείστε;…Επειδή κάποιοι του 30,8% και επίγονοι, συνεχιστές αυτών δώσανε δυναμικό παρόν χθες…Μην ασχολείστε.

      Διαγραφή
    3. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Tι "μην ασχολείστε"'; Ασχολούμαστε με κάτι που συμβαίνει και απασχολεί την επικαιρότητα. Έχω κάνει τόσες αναρτήσεις. Κακώς τις έκανα; Μέχρι και Μαρκεζίνη σκάναρα, όπως και δίσκους, ποιήματα κ.λπ. Έχω γράψει κείμενο. Μήπως δεν έπρεπε να το γράψω και αυτό; Καλά κάνουμε και ασχολούμαστε. Κι εσύ ασχολείσαι τώρα εδώ και καλά κάνεις. Αστυνομία δεν χρειαζόμαστε στο τι θα γράφουμε. Ο καθένας γράφει ό,τι θεωρεί πως πρέπει να γραφτεί.
      https://www.lifo.gr/.../i-pop-dimofilia-toy-konstantinoy...

      Michalis Koumbios
      Τι να πω; Η δική μου επικαιρότητα είναι άλλη.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν πειράζει. Ο καθείς με τα ενδιαφέροντά του. Δεν θα ορίσω εγώ την επικαιρότητα κανενός.

      Διαγραφή
  11. Σχόλια από το fb στο ποστ "Δεν είναι με τον Χένρι Κίσινγκερ, με τον Φιντέλ Κάστρο είναι..."...

    Μιχάλης Χαιρετάκης
    Άν δεν κάνω λάθος είναι ο Νέλσον Μαντέλα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Η σωστή λεζάντα είναι: TV personality Graham Kennedy kissed by Gina Lollobrigida at Melbourne's Southern Cross Hotel.

    Tasos Peikos
    Με την πρώτη ματιά φέρνει και στον Graham Chapman

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Πολλούς θυμίζει. Εγώ στην αρχή νόμισα πως είναι ο Τζην Γουάιλντερ χτενισμένος...

    Δημήτρης Βανέλλης
    Α, με τον Κένεντι είναι. Πες τα ντε... Πριν τον δολοφονήσουν υποθέτω...

    Nickos Ventouras
    Φοβερό, δεν ήξερα ότι έχει φωτογραφηθεί με τον τέως

    Stefan Constantine Brouwer
    Ε σου λέει Kiss, Kissinger

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σχόλια από το fb στο ποστ "Ο τέως, η τέα, το τέιον. Λέγονται και τα τρία..."...

    Stathis Nikokavouras
    Με απληρωτους φορους στην αγγλια ενα απο τα αυτοκινητα της κηδειας της οικογενειας...κλαιω απο τα γελια....

    Nicholas Hatziyiannis
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=514042510823597&id=100066535586175
    ΑΧΑΣΤΟ

    Aris Betchavas
    τετέλεσται...

    Ferris Costas
    Του εκλιπών, του πάτερ, τουνθανατά! Σε ποιό λύκειο σπούδασαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σχόλιο από το fb στο ποστ "Η πάλη των τάξεων συνεχίζεται απρόσκοπτα και με δίχως καθυστερήσεις..."...

    Vassilis Serafimakis
    Εμαθαν ότι εκεί μέσα υπάρχει πολύ Κεφάλαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σχόλιο από το fb στο ποστ "Ο Κουτσούμπας την υπέρβαση την έχει κάνει προ πολλού. Δεν περίμενε τον Ξαρχάκο..."...

    Kostas Karabetsos
    οτι και να κανει....το 5%...δεν περναει...κριμα τις υπερβασεις...

    Ιορδανης Γεωργιδης
    κατά την δική σας άποψη κύριε

    γιαννης λημναιος
    Αληθεύει....οτι θα κανει το μουσικο κουτι;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Το "στην υγειά μας ρε παιδιά" του πάει καλύτερα...

    Stylianos Gabriel
    To "Στην Κουζίνα με τον Άκη" του πάει γάντι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απο το διαδίκτυο διαβάζω ότι η ημερομηνία κυκλοφορίας είναι η 16 Οκτωβρίου 1974, τραγούδια που τα περισσότερα γράφτηκαν για τις ανάγκες μιας «ενότητας» της θεατρικής επιθεώρησης «Κάθε τρύπα και πετρέλαιο» με τη Ζωή Λάσκαρη και τον Βασίλη Τσιβιλίκα που ανέβηκε στο θέατρο «Μετροπόλιταν» τον Ιούνιο του 1974. Πηγή: Τάσος Κριτσιώλης Δεδομένου ότι η παράσταση κατέβηκε 30/8 για να ανέβει νέα με τα πρόσφατα γεγονότα το πιθανότερο είναι να είναι σωστή η ημερομηνία και ο δίσκος να κυκλοφόρησε αργότερα από την παράσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή