Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

ΙΔΑΙΟΝ PROJECT σύγχονη «έντεχνη» παραδοσιακού τύπου μουσική

Το άλμπουμ του Ιδαίον Project [Ιδιωτική Έκδοση, 2022] έφθασε στα χέρια μας από την Λευκωσία. Βασικά πρόκειται για ένα σχήμα «έντεχνης, παραδοσιακού τύπου, μουσικής, η οποία (μουσική) αποδίδεται μ’ έναν σύγχρονο τρόπο. «Έντεχνη», σύγχρονη, παραδοσιακού τύπου... Οφείλονται επεξηγήσεις.
Οι μουσικές του Ιδαίον Project δεν είναι παραδοσιακές, είναι επώνυμες (του Βαγγέλη Γέττου), αλλά είναι άμεσα επηρεασμένες από την παράδοση και ακούγονται σαν να είναι παραδοσιακές. Επίσης οι ενορχηστρώσεις είναι σύγχρονες και παρότι σ’ αυτές ακούγονται διάφορα όργανα (ηλεκτρική κιθάρα, τρομπέτα, τρομπόνι κ.λπ.) ο ήχος, γενικώς, του Ιδαίον Project, στα περισσότερα τουλάχιστον tracks, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί rock, jazz ή ethnic (ή και με όλους τους ενδιάμεσους συνδυασμούς). Σε γενικές γραμμές δηλαδή ο ήχος μένει κοντά στα παραδοσιακά πρότυπα, με πολύ προσεκτικές επεκτάσεις προς άλλες κατευθύνσεις. Και το εξής πολύ σημαντικό.
Αυτά που ακούμε στο «Ιδαίον Project» είναι τραγούδια – δεν είναι ορχηστρικά. Και μάλιστα είναι τραγούδια με πρωτότυπους στίχους, γραμμένους από τον Βαγγέλη Γέττο, που μοιάζουν όμως με παραδοσιακοί. Είναι επηρεασμένοι δηλαδή στην δομή τους από τα παραδοσιακά πρότυπα. Οι στίχοι είναι ελληνικοί φυσικά, ενώ ένας (ενός τραγουδιού) είναι γραμμένος στην κυπριακή διάλεκτο.
Συνοψίζοντας θα πούμε, λοιπόν, πως από τα εννέα tracks του CD το ένα είναι οργανικό και τα οκτώ τραγούδια, ενώ από τις εννέα συνθέσεις-τραγούδια τα οκτώ είναι πρωτότυπα, ενώ ένα έχει στίχους από τον «Ερωτόκριτο».
Ποιοι αποτελούν τους Ιδαίον Project; Ας σημειώσουμε τα ονόματα, με την σειρά που τα βλέπουμε στο εξώφυλλο: Μίμης Σανδαλής κοντραμπάσο, Βαγγέλης Γέττος λαούτο, τραγούδι, ενορχηστρώσεις και Hugo Enrique Olivos ντραμς, ενορχηστρώσεις. Από ’κει και πέρα υπάρχουν και guests, που προσθέτουν στο «Ιδαίον Project» κι άλλα ηχοχρώματα. Λέμε δηλαδή για τους: Efrén López hurdy gurdy, Loïc Bléjean ιρλανδική γκάιντα, Αλέξης Γιακγούλλης μπάσσο, ακουστική, ηλεκτρική κιθάρα, Μαρίνα Κατσαρή κλαρίνο, Ρεβέκκα Κατσαρή τρομπόνι και Παναγιώτης Λάρκου τρομπέτα. Επιπλέον στο «Ιδαίον Project» ακούγεται η φωνή της Μάγδας Φύσσα από συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η φωνή του Dylan Thomas να απαγγέλλει και η φωνή του Ανδρέα Γιαακουμάκη (πατέρας του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη).
Πολλά συνάγονται από τα προηγούμενα – και κυρίως από το τελευταίο. Πως το «Ιδαίον Project» είναι ένα project-άλμπουμ, που δεν μένει μόνο στα μουσικά, επιχειρώντας να μεταφέρει τα παραδοσιακά ακούσματα στο σήμερα, μ’ έναν προσωπικό τρόπο, αλλά επικεντρώνεται και στα στιχουργικά (λόγια, φωνές), επιχειρώντας να προβάλλει και πολιτικά-κοινωνικά ζητήματα.
Αυτό, μάλιστα, γίνεται όχι χοντροκομμένα, αλλά με τέχνη (η στράτευση δηλαδή δεν στερείται αισθητικού ενδιαφέροντος) και κάπως έτσι, μαζί με τις συνθέσεις, δημιουργείται ένα συνολικό γεγονός, εκεί όπου τα επιμέρους «συστατικά» επικοινωνούν, μεταξύ τους, με αρτιότητα – ενώ και σε σχέση με τον κόσμο, τους ακροατές, η επικοινωνία είναι άμεση και ουσιαστική, με τα μηνύματα να μεταφέρονται με καίριο τρόπο.
Σκανάρουμε και τους στίχους ενός τραγουδιού, ώστε να διαπιστώσετε κι εσείς, διαβάζοντάς τους, το επίπεδο του λόγου, την σχέση του με την παράδοση, αλλά και το πώς επικοινωνούν ο Άρης με τον Τσε, μέσω της στιχουργικής πένας (που προβάλλει συγκεκριμένες θέσεις).
Ένας πολύ καλός δίσκος είναι το «Ιδαίον Project», που έχει τον τρόπο να προσεγγίζει ευαίσθητους ακροατές, από πάσης πλευράς, με μελετημένο και σωστό τρόπο.
Επαφή: https://www.facebook.com/idaeonproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου