Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

JAN LUNDGREN & HANS BACKENROTH το gallery κονσέρτο τους

Όπως έχουμε ξαναγράψει η ACT Art Collection Gallery (στο Βερολίνο) είναι δημιούργημα του (και) φιλότεχνου Siggi Loch (αφεντικό της ACT) και πως εκτός από εικαστικός χώρος είναι κι ένας χώρος συνύπαρξης μουσικής και ζωγραφικής, με live που εξελίσσονται κατά την διάρκεια εκθέσεων, επηρεάζοντας τρόπον τινά (οι εκθέσεις) και το εκάστοτε ηχητικό δεδομένο.
Ήδη στη σειρά των “Gallery Concerts” υπάρχει το “The Gallery Concerts I” [ACT, 2022] των Jakob Manz & Johanna Summer, ενώ, τώρα, ένα νέο CD έρχεται να προστεθεί στη σειρά, το The Gallery Concerts II / Jazz Poetry [ACT Music + Vision / AN Music, 2022] των Σουηδών Jan Lundgren (πιάνο) και Hans Backenroth (κοντραμπάσο), που είναι και αυτό live φυσικά, γραμμένο στον εν λόγω χώρο, στις 4 Μαΐου 2022.
Οι δύο μουσικοί δεν χρειάζονται συστάσεις, καθώς αποτελούν αμφότεροι τεράστιες μονάδες της σύγχρονης σουηδικής σκηνής, με δεκάδες ου μην αλλά και εκατοντάδες ηχογραφήσεις, αμέτρητες συναυλίες κ.λπ. Και αν ο Jan Lundgren είναι ένας μουσικός, αρκετά αγαπητός, στους jazz fans και στην Ελλάδα (όπου έχει εμφανισθεί και ζωντανά), ο Hans Backenroth ίσως να μην είναι τόσο γνωστός, παρότι η ιστορία του είναι τεράστια (ο Backenroth έχει περισσότερα από 150 δισκογραφικά sessions, ενώ έχει παίξει και με τους «μεγάλους» των παλαιότερων γενεών, όπως είναι ο σαξοφωνίστας Arne Domnérus, η τραγουδίστρια Monica Zetterlund, ο πιανίστας Bengt Hallberg, ο σαξοφωνίστας Hacke Björksten, ο τραγουδιστής Claes Janson κ.ά.).
Δύο εμπειρότατοι λοιπόν μουσικοί, που έχουν ξαναβρεθεί πολλές φορές και στη σκηνή και στη δισκογραφία, είναι παρόντες και στην ACT Art Collection Gallery, παρουσιάζοντας ένα σετ... με πολλές άκρες.
Κατ’ αρχάς υπάρχουν tracks εδώ που παραπέμπουν, κατ’ ευθείαν, στο magnus opus της swedish jazz, που δεν είναι άλλο από το “Jazz På Svenska” (1964) (λέμε προφανώς για το “Polska No.1”, μα και για το παραδοσιακό “Gårdsjänta”), με το ντούο να κάνει φοβερή δουλειά, επί του προκειμένου, ανακαλώντας μνήμες από Jan Johansson / Georg Riedel (κι εκείνοι... πιανίστας-κοντραμπασίστας). Επίσης, άλλα tracks «περνάνε» την ποπ / φολκ / ροκ διάσταση του σχήματος (καθώς διασκευάζονται Leonard Cohen και Beatles), άλλα tracks φανερώνουν την κλασική παιδεία τους (διασκευάζεται Mozart), σε άλλα δείχνουν τον σεβασμό τους προς το great american songbook (“Stella by starlight”), ενώ υπάρχουν ανάμεσα στα δέκα και τρεις συνθέσεις του Lundgren, οι οποίες ενσωματώνονται με άνεση στο σετ... προσφέροντάς του αυτό που δηλώνει και ο τίτλος.
Ναι, η ποιητικότητα υπάρχει στο ρεπερτόριο των Jan Lundgren και Hans Backenroth – καθώς τούτη ανιχνεύεται, κυρίως, στην καταμέτρηση ενός κλίματος, που μπορεί να άρχεται από τον ρομαντισμό και να καταλήγει στην... ομιχλώδη nordic jazz.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου