Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ τρία αντιπολεμικά τραγούδια του Bertolt Brecht, για φωνή και πιάνο

Ο Νίκος Στεφάνου, σε ηχογραφήσεις του οποίου έχουμε αναφερθεί άλλες δύο φορές στο blog, στο παρελθόν, κάνει κάτι σπάνιο για την εποχή μας – σύνηθες, όμως, σε άλλες... πολύ παλιές εποχές. Γράφει στρατευμένα τραγούδια. Συνθέτει μέσα στο ιδεολογικό πλαίσιο του μαρξισμού-λενινισμού, στηριγμένος, εν προκειμένω, στην αντιπολεμική ποίηση του Bertolt Brecht. Τα τραγούδια, που προκύπτουν από την συγκεκριμένη ενασχόληση και που ακούγονται στο CD-single «στον Bertolt Brecht / τρία αντιπολεμικά τραγούδια» [Ιδιωτική Έκδοση, 2022], αφορούν σε πιάνο (παίζει ο συνθέτης) και φωνή (αποδίδει ο Σωτήρης Μπαλλάς). Όπως σημειώνει ο Νίκος Στεφάνου στο ένθετο, ανάμεσα σε άλλα:
«Τα δύο από τα τρία αντιπολεμικά τραγούδια πάνω στον Brecht γράφτηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, το Φλεβάρη του 2022, με την σύγκρουση των δύο μεγάλων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων: ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ εναντίον Ρωσίας-Κίνας, με θύματα ξανά τους λαούς, τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, την ίδια τους τη ζωή...».
Η προσέγγιση του Ν. Στεφάνου είναι «έντεχνη». Υπάρχουν κάποια στοιχεία κλασικού lied, αλλά, βασικά, το ύφος παραπέμπει σε Θάνο Μικρούτσικο των σέβεντις. Παραπέμπει μόνον και όχι ταυτίζεται, γιατί ο Στεφάνου δεν συνθέτει αβαν-γκαρντίστικα. Τα τραγούδια του είναι γλαφυρά, σίγουρα θα μπορούσε να ενορχηστρωθούν για εντεχνολαϊκή ορχήστρα, αλλά και η συγκεκριμένη ενορχηστρωτική προσέγγιση είναι τέλεια – καθώς έτσι γυμνά, τα τραγούδια, δείχνουν τι πραγματικά αξίζουν. Και αξίζουν πολύ.
Και δεν αναφερόμαστε, φυσικά, στα αντιπολεμικά μηνύματα του Brecht, που είναι πανανθρώπινα, και όποιος αυτό δεν το αντιλαμβάνεται έχει θέμα..., αλλά στις μελοποιήσεις και βεβαίως στις ερμηνείες.
Έξοχος ο Σωτήρης Μπαλλάς, και καταπληκτικές οι μελωδικές ακολουθίες του Νίκου Στεφάνου, που, παρότι εξαρτημένες σφόδρα από τα λόγια, που είναι ιδιόμορφα στην δόμησή τους, καταφέρνουν (οι μελωδίες) να σε συνεπάρουν.
Και τα τρία τραγούδια είναι εξαιρετικά, αλλά τα «λόγος μιας προλετάριας μάνας στους γιους της με το ξέσπασμα του πολέμου» και «τραγούδι ενάντια στον πόλεμο» είναι... κάτι παραπάνω.
Καταπληκτικό CD, CD-single δηλαδή, με μόλις τρία τραγούδια, και με διάρκεια λιγότερη από δώδεκα λεπτά, που δεν καταχράται τον χρόνο μας, εμμένοντας στην ουσία.
[Το CD, για όποιον τυχόν ενδιαφέρεται, διακινείται από τις οργανώσεις της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της ετήσιας Οικονομικής Εξόρμησης, με το σύνολο των εσόδων να διατίθεται στο κόμμα]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου