Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

AOA IMPRO GROUP Φλώρος Φλωρίδης και φίλοι ζωντανοί στο Βερολίνο

Καινούριο improv-jazz σχήμα, με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, οι Aoa Impro Group εμφανίζονται τώρα στην δισκογραφία, στην ολλανδική Evil Rabbit Records, μ’ ένα ολοκληρωμένο CD, βινυλιακής, όμως, διάρκειας (37:30). Το άλμπουμ αποκαλείται Live at Pariser Platz [Evil Rabbit Records, 2022], είναι ηχογραφημένο στην Academia der Künste, στην Pariser Platz του Βερολίνου, στις 8 Οκτωβρίου του 2020 και περιέχει τέσσερα tracks (με τίτλους “live at pp, part I” έως και “part IV”). Ξεκινάει το 21λεπτο track στην (υποτιθέμενη) «πρώτη πλευρά», για να κλείσει ο δίσκος με τα τρία επόμενα κομμάτια στην (υποτιθέμενη) «δεύτερη».
Ποιοι αποτελούν, όμως τους,
Aoa Impro Group; Σημειώνουμε ονόματα: Almut Kühne φωνή, Έλενα Κακαλιάγκου γαλλικό κόρνο, Antonio Borghini κοντραμπάσο, Dag Magnus Narvesen ντραμς και Φλώρος Φλωρίδης σοπράνο σαξόφωνο, μπάσο κλαρίνο.
Πρόκειται μάλιστα για το δεύτερο, μέσα στο 2022, άλμπουμ με τον Φ. Φλωρίδη παρόντα, στην ολλανδική εταιρεία, καθώς τον Μάρτιο είχε τυπωθεί εκεί και το “Tone Sequence Evaluators” (από το ντούο Φλώρος Φλωρίδης – Γιώργος Δημητριάδης), για το οποίον έχουμε ήδη γράψει στο blog.
Οι μουσικοί που αποτελούν το Aoa Impro Group δεν ξέρουμε αν χρειάζονται συστάσεις. Ο Φ. Φλωρίδης σίγουρα δεν χρειάζεται, ενώ και η Έλενα Κακαλιάγκου είναι γνωστή στους φίλους του blog, καθώς έχουμε γράψει, εδώ, για διάφορους δίσκους της (π.χ. για το “Nabelóse”, μαζί με την αυστριακή πιανίστρια-βοκαλίστρια Ingrid Schmoliner, για εγγραφές της με το Rank Ensemble, το τρίο Para κ.λπ.). Ο νορβηγός ντράμερ Dag Magnus Narvesen, τώρα, συμμετείχε στο “Soundscapes Festival #3 / Munich 2021 Schwere Reiter” [Fundacja Słuchaj!, 2022] στο οποίον είχε διακριτή παρουσία και ο Φλώρος Φλωρίδης, στο “The Balderin Sali / Variations” [Leo Records, 2019], στο “Up and Out” [Αmirani Records, 2019], μαζί με τους Harri Sjöström, Philipp Wachsmann, Emilio Gordoa, Matthias Bauer κ.λπ. (για όλα αυτά υπάρχουν reviews στο δισκορυχείον), ενώ ο κοντραμπασίστας Antonio Borghini έχει εμφανισθεί μέχρι και με τον Anthony Braxton, και ακόμη με Bassesfere, David Murray, Butch Morris, Ab Baars, Mary Halvorson κ.ά. Τέλος και η βοκαλίστρια Almut Kühne έχει διάφορες παρουσίες, την τελευταία 15ετία σε δίσκους της Jazzwerkstatt, της Unit Records, της Yellowbird κ.λπ., οπότε; Οπότε συζητάμε για ένα σχήμα, που έχει όλα τα εχέγγυα, προκειμένου να εντυπωσιάσει.
Και ναι το Live at Pariser Platz” των Aoa Impro Group είναι ένα εντυπωσιακό improv-jazz άλμπουμ, με τους μουσικούς να παίζουν με καταιγιστικό τρόπο, σχεδόν διαρκώς «στο κόκκινο» και βεβαίως με το απρόβλεπτο να χαρακτηρίζει κάθε μικρό ή μεγαλύτερο μέρος του άλμπουμ τους.
Ναι μεν το 21λεπτο αρχικό track δείχνει να κυριαρχεί στο σετ (με τον Φλώρο Φλωρίδη να ξεκινά στο σοπράνο, με την Έλενα Κακαλιάγκου να προσθέτει, βαθμιαία, νέα patterns στο κόρνο και με την Almut Kühne να δημιουργεί με τους βοκαλισμούς της υπερβατικές καταστάσεις, καθώς κινείται στα όρια του «ανήκουστου», με την σύγχρονη οργανική συνοδεία να «βαθαίνει» το άκουσμα, προσφέροντας κατά τόπους άλλοτε εκρηκτικές και άλλοτε λυρικές διαστάσεις), όμως και τα υπόλοιπα τρία κομμάτια δεν είναι λιγότερο εντυπωσιακά, καθώς εξελίσσονται τελείως ανορθόδοξα, αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο ενός συμπυκνωμένου ελεύθερου μουσικού λόγου, με την ένταση να καταγράφεται στον υψηλότερο βαθμό, πριν από την φαινομενική νηνεμία.
Καταπληκτικό track είναι εν τω μεταξύ και το “Part III” με τον Φλωρίδη να χρησιμοποιεί το μπάσο κλαρίνο σαν κρουστό στην αρχή, και με τους Borghini-Narvesen να γεμίζουν διαρκώς σε κοντραμπάσο-ντραμς, ενόσω τα εφφέ (που ακούγονται κάπως σαν αέρας ή σαν κύματα) κυριαρχούν, με την Kühne να εκπλήσσει, για μιαν ακόμη φορά, με τους τελείως... αποπνικτικούς βοκαλισμούς της.
Στο τελευταίο track κόρνο και σοπράνο συνδιαλέγονται, στο ξεκίνημα, με το κοντραμπάσο, την φωνή και τα ντραμς, να γεμίζουν σταδιακώς τον χώρο, πριν από το χαοτικό «ελεύθερο» κλείσιμο.
Μπορεί να ακουστεί κάπως, αλλά θα το πω... Το “Live at Pariser Platz” είναι ένα απολαυστικό άλμπουμ!
Επαφή: www.evilrabbitrecords.eu

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα, καλή χρονιά! Το άλμπουμ υπάρχει διαθέσιμο και στο Bandcamp.
    https://florosfloridis.bandcamp.com/album/live-at-pariser-platz

    ΑπάντησηΔιαγραφή