Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Hubro, ένα label από την Νορβηγία

Οι εκπλήξεις της νορβηγικής σκηνής τελειωμό δεν έχουν. Και πώς να έχουν δηλαδή όταν εν έτει 2012 κυκλοφορούν άλμπουμ όπως το Wired[CD2514] των Cakewalk; Με τι έχουμε να κάνουμε λοιπόν εδώ; Απλώς, με ένα electro-kraut κατασκεύασμα, αχαλίνωτου heavy psych πάθους, πλημμυρισμένου στα σύνθια, τα εφέ και τις κιθάρες.
Τρίο είναι οι Cakewalk αποτελούμενοι εκ των Øystein Skar συνθεσάιζερ, Stephan Meidell κιθάρες, μπάσο, διάφορα «κουτιά» και Ivar Loe Bjørstad ντραμς. Μπορεί σ’ εμάς, εδώ στη μακρινή Ελλάδα, να είναι άγνωστοι, στην πατρίδα τους όμως τη Νορβηγία είναι αναγνωρισμένοι παίκτες, μιας κι έχουν υπάρξει μέλη ποικίλων γκρουπ (Sacred Harp, Highasakite, The Sweetest Thrill, Hedvig Mollestad Trio…). Το “Wired” είναι φυσικά το παρθενικό CD τους, κι εκείνο που τους τοποθετεί κατ’ ευθείαν στην κορυφή της σύγχρονης «μοτορικής» σκηνής. Κάτι λιγότερο από 31 λεπτά λοιπόν φαίνεται πως αρκούν στους Cakewalk προκειμένου να παρουσιάσουν τις έξι συνθέσεις τους (από 3:06 η συντομότερη στο χρόνο, έως 7:51 η μεγαλύτερη), μία ακόμη συμβολή στο μετρονομημένο kraut των Neu!, προσθέτοντάς του όμως Floyd-ικούς (παρότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που να έχουν ακούσει πιο πολύ Gila στη ζωή τους, παρά Pink Floyd…) και mid-70s Tangerine-ικούς υπαινιγμούς. Και αυτό είναι ένα πρώτο πλαίσιο μόνον (άκου π.χ. το “Glass”), καθότι από ’κει και πέρα υπεισέρχονται πλείστα όσα στοιχεία (από το κλασικό industrial και τον… τραγουδιστικό Brian Eno, μέχρι το noise-rock και την jazz ελεκτρότητα). Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι υπεράνω και των υψηλοτέρων προσδοκιών, με κομμάτια όπως τα “Descent”, “Perpetual” και “Kammer” να παρασύρουν ακόμη και τον πιο ατάραχο ακροατή στη μηχανική τους δίνη.
Επίσης παράξενο είναι και το Cabin Music [Hubro Music CD2515P, 2012] των Ballrogg. Το σχήμα πρωτοξεκίνησε το 2006 ως ντούο, αποτελούμενο από τον σαξοφωνίστα Klaus Ellerhusen Holm και τον κοντραμπασίστα Roger Arntzen. Με αυτή τη line-up ηχογράφησαν ένα πρώτο CD το 2008 (“Ballrogg”) –διασκευάζοντας, ανάμεσα στα δικά τους κομμάτια, και συνθέσεις των Eric Dolphy, Ornette Coleman και Jimmy Giuffre–, όπως κι ένα δεύτερο το 2010 (“Insomnia”), αλλάζοντας όμως μορφή λίγο πριν την εγγραφή τού τρίτου τους άλμπουμ. Στο “Cabin Music” οι Νορβηγοί είναι πλέον τριπλέτα (προστέθηκε ο Ivar Grydeland pedal steel & ακουστική κιθάρα, banjo, ραδιόφωνο), ενώ και ο Holm ενίσχυσε το setting του προσθέτοντας ηλεκτρονικά και field recordings. Το αποτέλεσμα είναι, και σε αυτή την περίπτωση, ξεχωριστό, φανερώνοντας όχι μόνον τον προχωρημένο αισθητικό προσανατολισμό της Hubro, αλλά και το γενικότερο μουσικό επίπεδο της σκανδιναυικής χώρας. Το 8λεπτο “Swedish country” που ανοίγει το άλμπουμ έχει φοβερό παίξιμο στο κοντραμπάσο (ένα πλήρες ρυθμικό τμήμα από μόνο του). Από ’κει και πέρα δίνεται βάση σ’ ένα πλαίσιο, στο οποίο συνυπάρχουν πνευστά, κιθάρες και ηλεκτρονικά, διαμορφώνοντας μία σύνθεση που σε κερδίζει με τη μαεστρία της να εμφανίζει το λίγο για πολύ. Το σχεδόν 9λεπτο “Breakfast music” ξεκινά με μια πλατφόρμα, πάνω στην οποία θα μπορούσε ν’ ακουμπήσει ακόμη και βυζαντινή ψαλμωδία. Στην πορεία, βεβαίως, το κομμάτι πηγαίνει αλλού. Ήχοι από ραδιόφωνο, κάποιοι θόρυβοι, κιθαριστικοί αρπισμοί στην pedal steel (στο ύφος του Bruce Kaphan), γενικώς ένα κάπως τελετουργικό track που δείχνει (και αυτό) την ιδιαιτερότητα των Νορβηγών. Στο 10λεπτο “Sliding doors” το banjo του Grydeland μας βάζει σ’ ένα κλίμα, είναι όμως οι κιθάρες εκείνες οι οποίες προσδιορίζουν το κάπως αφηρημένο κάδρο. Εξαιρετικό track, που σε πάει πίσω στο χρόνο, σε κάποιες εκδόσεις φερ’ ειπείν της Metalanguage (Henry Kaiser, Fred Frith…). Στο έσχατο “Fireplace” οι Ballrogg ξεφεύγουν εντελώς, προβάροντας ατμοσφαιρικές-ψυχεδελικές καταστάσεις. Το παίξιμο με glissando στην κιθάρα είναι εντυπωσιακό, με τον μπασίστα Arntzen να δείχνει για ακόμη μία φορά τα… δάχτυλά του και τον Holm να επεμβαίνει με λίγα πνευστά, και περισσότερα εφέ & ηλεκτρονικά.
Σημαντική εταιρεία. Ανακαλύψτε την… όπως μπορείτε, καθότι έως ώρας (και μόνον «έως ώρας») δεν εισάγεται επισήμως στην Ελλάδα. Το σημειώνω τούτο, επειδή με ρώτησε ένας αναγνώστης στο cbox πριν λίγες ημέρες.
Επαφή: www.hubromusic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου