Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

περουβιανοί και λοιποί σύντροφοι

To space rock, με τις όποιες διαφοροποιήσεις ή παρεκκλίσεις του, δεν σταμάτησε ποτέ να απασχολεί την ευρύτερη rock ομήγυρη. Πάντα θα υπάρχει ανάγκη για… αστρικά ηλιοβασιλέματα πνιγμένα μέσα σε διαστημικές ράγκες, πάντα ο… αιθεροβάμων rocker θα βρίσκει τρόπους και μεθόδους για να «φεύγει», δια του ήχου.
Οι Ayahuasca Dark Trip είναι ένα πολυεθνικό συγκρότημα, το οποίο αποτελούν οι Brayan A. Buckt κιθάρες, κρουστά, Buddy Van Nieuwenhoven κιθάρες, mixage, mastering, Pedro Ivo Araújo ντραμς, όργανο, Floris Moerkamp μπάσο, mixage, Robin Van Rooy ντραμς, εφφέ, Indrayudh Shome φωνητικά, κρουστά και Σήφης Καραδάκης… ηχητική σύγχυση. Το Mind Journey είναι το παρθενικό άλμπουμ τους. Κυκλοφόρησε ψηφιακώς τον Σεπτέμβριο του 2010, για να τυπωθεί, τώρα, για πρώτη φορά σε βινύλιο (300 κόπιες με poster) από μία νέα ελληνική εταιρεία, την Cosmic Eye. Το συγκρότημα έχει βγάλει ένα ακόμη άλμπουμ, το “The Unknown Trip at The Top of the Mountain” (2011) στην περουβιάνικη Buh, όπως έχει συμμετάσχει και στη συλλογή “Falling Down IIV” (2012), όμως αυτό το συγκεκριμένο LP είναι ό,τι πρέπει, προκειμένου να διακριβωθεί το lost in space υβρίδιό του.
Το άλμπουμ ανοίγει με το “Astral sunset” ένα αργό, κάπως τελετουργικό track το οποίον καθοδηγείται φυσικά από το rhythm section (με τις αρχικές κιμπορντικές ατμόσφαιρες να δίνουν μία out διάσταση), πριν σκάσουν οι ασιντικές κιθάρες και το πράγμα φύγει προς την κατεύθυνση του βαρύγδουπου. Υπάρχει βεβαίως, κάπου προς τη μέση, μία παύση εργασιών, αλλά το κλείσιμο με τα… λειτουργικά φωνητικά και την κιθαρο-κιμπορντική ομίχλη επιτείνει το κοσμικό χάσιμο. Το “Mind journey”, που ακολουθεί, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Πρόκειται για ένα εντελώς heavy psychedelic track, ένας συνδυασμός Bevis Frond και ιαπωνικού avant-kraut τύπου Brast Burn (μοιάζουν και τα εξώφυλλά τους, ή, μάλλον, τα οπισθόφυλλά τους – του άλμπουμ των Brast Burn εννοώ με αυτό των Ayahuasca Dark Trip) με ινδοπρεπές φωνητικό τελετουργικό. Στη δεύτερη πλευρά κυριαρχεί το “To the holy mountain”, που θα μπορούσε να σχετίζεται με την βλάσφημη ταινία του Alejandro JodorowskyThe Holy Mountain” (1973) – η ταινία να ενέπνευσε το κομμάτι δηλαδή. Βασικά, εδώ, παίζει μία θεμελιακή, κάπως σαν early Pink Floyd, μπασογραμμή, πάνω στην οποίαν εδράζονται εφφέ ανάποδων ταινιών, τα σχετικά φωνητικά, όπως και οι ανάλογοι μακρόσυρτοι space κιθαρισμοί. Πολύ ωραίο κομμάτι και εντελώς φευγάτο. Το έσχατο “Space raga” έχει ένα βομβικό υπόστρωμα, που λειτουργεί κάπως σαν τις συμπαθητικές χορδές του σιτάρ π.χ., με τις κιθαριστικές πενιές να μοιάζουν στην περίπτωσή μας τελείως αυτοσχεδιαστικές. Θα μπορούσε να εξελίσσεται επ’ άπειρον…
Η rock, ή περί το rock, σκηνή του Περού είναι πλέον ξακουστή στα… πέρατα του κόσμου, για να μην πούμε πως σε κάποιες χώρες, όπως την Ελλάδα π.χ., υπήρχαν πράγματα γνωστά ήδη από τη δεκαετία του ’60 – βλ. τις κυκλοφορίες των (St. Thomas) Pepper Smelter, των Belkings κ.ά. Σαράντα και πλέον χρόνια αργότερα –από εκείνες τις εκδόσεις εννοώ στις ετικέτες του Αντώνη Πλωμαρίτη– ένα ελληνικό label (το Cosmic Eye) αποφασίζει να τυπώσει σε βινύλιο (300 αντίτυπα, συν ένθετο) τις σημερινές εγγραφές ενός νέου συγκροτήματος από το Περού, που ακούει στο όνομα Montibus Communitas. Οι Montibus Communitas είναι εξαμελείς (Anna Cuadra βιολί, κρουστά, φωνή, Brayan Buckt κιθάρες, κρουστά, όργανο, φλάουτο του Πανός, quena, φωνή, Carlos Vidal μπάσο, Paul Saavedra synths, φλάουτο moceño, φωνή, Pedro Fukuda κιθάρες, κρουστά, όργανο, φλάουτο του Πανός, quena, φωνή, Sergio Zanabria κρουστά), σχετίζονται κατά έναν τρόπο με τους Ayahuasca Dark Trip (o Brayan Buckt είναι κοινό μέλος), με το άλμπουμ τους να ηχογραφείται «ζωντανά» σε στούντιο στη Λίμα, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του ’11.
Αν οι Ayahuasca Dark Trip είναι ένα «χαμένο» γκρουπ με σαφή, όσο και βαρβάτη ηλεκτρική κατεύθυνση, οι Montibus Communitas κινούνται περισσότερο προς ένα cosmic-electronic περιβάλλον, με σαφή folk ή και new-age, ακόμη-ακόμη στοιχεία. Θα μπορούσε να μιλήσουμε για κάτι που θυμίζει τον κλασικό (και σχετικό) κατάλογο της γερμανικής Pilz, ή καλύτερα έναν συνδυασμό κάποιων γκρουπ της Pilz (των Emtidi ας πούμε) με τους συμπατριώτες τους (Γερμανούς) Kalacakra – κι αυτό, ακούγοντας το πρώτο μεγαλόπνοο και ατελείωτο κομμάτι των Περουβιανών, που τιτλοφορείται “Amaru” (ένα αέναο ταξίδι προς το κοσμικό αχανές). Το “El rio al amanecer” που ακολουθεί, κλείνοντας την πρώτη πλευρά, ενώ κινείται στο ίδιο κλίμα προσθέτει κι ένα «φυσικό» ηχητικό οπλοστάσιο, μετατοπίζοντας το ακρόαμα προς πιο ambient καταστάσεις. Η δεύτερη πλευρά του “Montibus Communitas” προβάλλει κι αυτή δύο θέματα. Το πρώτο και μικρότερης διαρκείας “Salmo a Cristo” έχει αυτόν τον new-age χαρακτήρα, που γνωρίζουμε από τα labels τύπου Hearts of Space (το ορεινό ανάγλυφο του Περού δεν αφήνει ασυγκίνητο το συγκρότημα – το λέει και τ’ όνομά τους εξάλλου), ενώ το δεύτερο και εκτεταμένο “Semilla” είναι ένα ακόμη τριπαριστό kraut αποκύημα, με τα φωνητικά τής Anna Cuadra ν’ ακούγονται σαν από… σαμανική τελετή (ιδανικό soundtrack, υποθέτω, καθώς θα διαβάζεις το Ταξίδι στο Ιξτλάν του συμπατριώτη τους Carlos Castaneda – θα το δοκιμάσω…).

1 σχόλιο:

  1. Υπάρχει και η δυνατότητα αγοράς των ανωτέρω από το site της Musicbazz από το e-shop της εταιρίας κατευθείαν :

    http://www.musicbazz.com/products

    ΑπάντησηΔιαγραφή