Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 323

9/12/2020
Ο καθένας σ’ αυτά αντλεί από την προσωπική εμπειρία του – και δεν υπάρχουν ταμπού, τουλάχιστον σ’ εμένα.
Δουλεύω με τα ΕΛΤΑ σχεδόν 30 χρόνια και είμαι απολύτως ευχαριστημένος, σ’ ένα ποσοστό πάνω από 95%. Είναι ελάχιστα τα παράπονά μου και τελείως συγκυριακά, εξ όσων μπορώ να θυμηθώ.
Τις ιδιωτικές εταιρείες τις θεωρώ σκέτη ταλαιπωρία, για πολλούς και διαφόρους λόγους, που χοντρικά περικλείονται σε δύο λέξεις. Ανεπαρκής εξυπηρέτηση.
Επειδή δεν μ’ ενδιαφέρει η παράδοση κατ’ οίκον (δεν είσαι υποχρεωμένος να ’σαι σπίτι σου όλη μέρα, για να περιμένεις το κούριερ), αναγκάζομαι να κινούμαι προς τα γραφεία τους, που είναι πολύ μακριά από το σπίτι μου. Έχουν κλείσει πάρα πολλά παραρτήματα εν τω μεταξύ, με αποτέλεσμα να πρέπει να κάνω χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθώ από συγκεκριμένες εταιρείες.
Δεν συνεργάζονται επίσης καθόλου καλά με τα ΕΛΤΑ, και μάλλον δεν φταίνε τα ΕΛΤΑ γι’ αυτό. Δεν παραδίδουν φερ’ ειπείν σε post restant.
Επίσης είναι δύσκολο να βρεις τι παίζει από το internet, επειδή δεν έχουν ανανεωθεί τα στοιχεία τους, με αποτέλεσμα να πηγαίνεις σε παραρτήματα που έχουν κλείσει. Έφθασα τις προάλλες να κάνω πορεία προς παράρτημα ταχυδρομικής στην Γούβα Παγκρατίου, το οποίο βρήκα κλειστό. Πήγα προς τα εκεί, επειδή η διεύθυνση υπήρχε στο σάιτ και το τηλέφωνο «βούιζε» (δηλαδή λειτουργούσε).
Τέτοια εποχή πάντα υπήρχε πρόβλημα με τις παραλαβές, ιδίως από το εξωτερικό. Πόσω μάλλον τώρα λόγω των κλειστών μαγαζιών, και των on line αγορών. Αυτή την εποχή έχουν αργήσει πολύ πράγματα από το εξωτερικό και ιδίως από την Αμερική. Δεν ξέρω πού οφείλεται αυτό. Αν οφείλεται στα αμερικάνικα ταχυδρομεία ή στα ελληνικά.
Δυο-τρία πραγματάκια που αγόρασα on line από Ελλάδα, όχι από συγκεκριμένα σάιτ-μαγαζιών, αλλά από ελληνικά σάιτ τύπου amazon ή discogs με second-hands (οι πωλητές είναι ιδιώτες, μεμονωμένα άτομα δηλαδή) ήρθαν στο πι και φι (πάντα μέσω ΕΛΤΑ).

8/12/2020
Υπάρχουν διάφοροι νέοι, νεότεροι τέλος πάντων, συλλεκταράδες, που τα έχουν μπερδέψει τα πράγματα.
Κατ’ αρχάς αγνοούν το τι σημαίνει cult. Cult είναι κάτι που δεν ανήκει στην... τάξη σου, το ανακαλύπτεις, το ανακαλύπτουν λίγοι στην πορεία, και το λατρεύουν με μανία. Αυτό σημαίνει cult.
Σήμερα η έννοια του cult παραπαίει (λόγω internet και πρόσβασης στα πάντα απ’ όλους), για να μην πω πως είναι άκυρη – και γι’ αυτό έχει αποκτήσει άλλες διαστάσεις, τελείως λανθασμένες.
Κάποιος λαϊκός π.χ. ή ένα λούμπεν άτομο, που ακούει λαϊκά τρίτης διαλογής, σκυλάδικα κ.λπ. δεν τα ακούει ως cult, αλλά ως στοιχεία της προσωπικότητάς του. Άρα γι’ αυτόν δεν υπάρχει cult, αλλά μια ζώσα κατάσταση. Εγώ όμως, που δεν είμαι ούτε σκυλάς, ούτε λούμπεν, και ανασύρω κάτι απ’ αυτή την ηχητική περιοχή, περνώντας το στην... τάξη μου, και σε λίγους πάντα, το μετατρέπω σε cult ενδεχομένως.
Το cult δεν έχει την έννοια της κοροϊδίας. Δεν αγοράζεις φερ’ ειπείν ένα δίσκο επειδή στο εξώφυλλο ο τραγουδιστής είναι ντυμένος «περίεργα» για τα τωρινά δεδομένα, με μεγάλους σέβεντις γιακάδες π.χ. ή παντελόνι «καμπάνα». Τέτοια φορούσαν τότε όλοι οι Έλληνες. Αυτό δεν συνιστά cult. Αν έναν τέτοιο δίσκο τον πλασάρεις ως cult, μόνον λόγω εξωφύλλου, είσαι άσχετος. Και δυο φορές άσχετος, αν κρίνεις μόνον από εξωτερική εμφάνιση, ενώ μουσικά ο δίσκος είναι για πέταμα.
Το cult έχει κάποια αισθητική αξία. Και δεν γειτνιάζει σώνει και καλά με το σκουπίδι. Και το σκουπίδι μπορεί να έχει κάποια αξία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι σώνει και καλά cult.
Ο Περικλής Περάκης στα «Ντισκομεράκια» δεν είναι cult, γιατί τότε, στα τέλη σέβεντις (1978), τον άκουγε όλη η Ελλάδα. Αυτό οι νέοι μπορεί να μην το ξέρουν, αλλά εγώ στο πρώτο ή στο δεύτερο πάρτυ που είχα πάει, μάλλον στο δεύτερο, χόρευα, όπως και όλοι μας τότε, με «Ντισκομεράκια». Ούτε o Φλωρινιώτης υπήρξε cult φυσικά, γιατί τον γνώριζαν όλοι οι Έλληνες (και ακόμη τον γνωρίζουν), και όχι κάποιες μειοψηφίες.
Οι νέοι μπερδεύουν το cult με το κιτς. Δεν ταυτίζονται αυτά τα δύο. Μπορεί ένα cult να είναι κιτς, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Επίσης ένα κιτς δεν είναι σώνει και καλά cult. Γενικώς, γενικώς λέω, αυτές οι δύο έννοιες δεν πρέπει να συγχέονται – αν και συμβαίνει το αντίθετο. Κιτς είναι η συνύπαρξη των αντιθέτων. Ο Dizzy Gillespie με στολή τσολιά για παράδειγμα (στο γνωστό εξώφυλλο) είναι κιτς, ένας σπίτι με αρχαιοελληνικούς κίονες και ταράτσα είναι κιτς κ.ο.κ. Ένα "ό,τι να’ναι" ντύσιμο στο εξώφυλλο ενός δίσκου σέβεντις, με αταίριαστα χρώματα κ.λπ., είναι σίγουρα κιτς (ως φωτογραφία), αλλά όσον αφορά στο ηχητικό μέρος γιατί σώνει και καλά ο δίσκος είναι cult; Μην τα μπερδεύουμε.
Τέλος πάντων μπορώ να γράψω τεράστιο κείμενο για όλα αυτά, αλλά τώρα πρέπει να σταματήσω.

8/12/2020
Διαβάζω κείμενα για τον Τζων Λέννον στα σάιτ –ο ένας γράφει για το βίαιο τέλος της δικής του παιδικής ηλικίας, με αφορμή τα στρογγυλά γυαλιά του Λέννον (αν είναι δυνατόν!), ο άλλος θυμάται την… ιστορία της ζωής του, για το πώς «χώθηκε» στο κρατικό ραδιόφωνο κτλ, μια τρίτη γράφει κάτι προσβλητικές ανοησίες τού τύπου «άντρας που μπορεί να ερωτευτεί μέχρι τρέλας γυναίκα σαν τη Γιόκο Όνο είναι άγιος»– και κάπως έτσι εγώ σκέφτομαι ΚΑΙ την προαιώνια κατρακύλα της εγχώριας μουσικογραφίας, ΑΛΛΑ ΚΑΙ τούτα δω τα λίγα λόγια τού ιστορικού γενικού γραμματέα τού Communist Party USA ή CPUSA Gus Hall (που είχε έρθει να μιλήσει και σε φεστιβάλ της ΚΝΕ, το 1981) στο βιβλίο του “Mandate for Fightback” (1981), που είχε κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα την ίδια χρονιά, από τη Σύγχρονη Εποχή, με τον χοντροκομμένο τίτλο «Το Αντιπάλεμα». Είναι δυο λόγια, που βάζουν το πράγμα στη μία και μοναδική σωστή του βάση:
«Είναι φανερό ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επιδιώκουν να αναπτύξουν ένα είδος ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ σχετικά με τη δολοφονία του Τζων Λένον. Αλλά αυτό που μένει στην επιφάνεια είναι ένα πλατύ αίσθημα για ειρήνη, ένα αίσθημα που αντιπροσώπευε ο Λένον στη διάρκεια της ζωής του. Αυτό (το αίσθημα) είναι ένα μέρος των γενικότερων δράσεων των μαζών, που σχετίζονται με τα ζητήματα του πολέμου και της ειρήνης»
.

8/12/2020
Μπαλωθιές από Κρήτη... και από Κύπρο μαζί. Οι μεγαλόνησοι σε επικοινωνία. Έχουν και καινούριο (κυπριακό) LP οι Balothizer. Προσεχώς στο δισκορυχείον. Αυτό είναι προπέρσινο...
https://www.youtube.com/watch?v=3pvukXfBolM

8/12/2020
Τόσο διάβασμα σε Βιολογία, και μάλιστα από πέιπερ, όχι από τον Τράγκα, που έχω ρίξει τον τελευταίο καιρό, δεν το είχα ρίξει σε έξι τάξεις στο σχολείο.
Aντιγραφή DNA, νουκλεοτίδια, αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης, messenger RNA... κατεβαίνω Πανελλήνιες το καλοκαίρι. Γλώσσα, Φυσική, Χημεία είμαι καλός από παλιά...

8/12/2020
Θέλει ο χαζός πρώτος-πρώτος να πάει να σηκώσει το μανίκι. Πιάστε τον, εξηγείστε του... Ο κόσμος, άμα δει πρώτον το χαζό, θα κάνει πίσω...

17 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ "Θέλει ο χαζός πρώτος-πρώτος να πάει να σηκώσει το μανίκι"...

    Andreas Karampelas
    Εμβόλιο και εκλογες....βλέπω

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ναι, αν δεν υπάρχουν παρενέργειες...

    Γιάννης Φρέρης
    Κάνει δε κάνει όλα είναι ψηφισμένα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Κάνουμε και λίγο πλάκα ε;

    Γιάννης Φρέρης
    ας τα Φωντα έχουμε χάσει και το χιούμορ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "Μπαλωθιές από Κρήτη... και από Κύπρο μαζί"...

    Spyros Diastimikos
    Αηδία μανιέρα έχει καταντήσει αυτή η μίξη ντονέρ (γιατί 90% πάντα το ευκολάκι ντονέρ είναι) με grekoroots. Ένας εγχώριος Zappa λείπει να τους πάρει όλους αυτούς με τη πέτσα του γιαουρτιού..

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εντάξει, τι ψάχνεις τώρα να βρεις; Μια χαρά παίζουνε. Καλύτερα είναι αυτά που ανακατεύουν ροκ και παράδοση, από κάτι άλλα που περνιούνται για προχωρημένα δήθεν-τάχα. Αυτά έχουν και μια ταυτότητα, κάτι άλλα είναι τελείως τυχαία. Μπορεί να είναι καλά, αλλά είναι σαν ν' ακούς γκρουπ απ΄ έξω. Εδώ ξέρεις ότι ακούς κάτι ελληνικό απ' όλες τις πλευρές.

    Spyros Diastimikos
    Τα 'χουν πει πολύ καλύτερα η Μαρίζα, ο Γκαϋφίλιας, οι Mode Plagal, ο Σιγανίδης με το Ρέλλο, ο Σαββόπουλος, ο Φλωρίδης με τον Kowald, οι Πυρος Αιθήρ... Προσωπικά δεν χρειάζομαι τσαμικοντονέρ και πεντοζαλομέταλ.

    Vassilis Serafimakis
    Ανακατεύουν στην Αλβιόνα Mάρτιν Κάρθυ και Τζέρυ Λή Λιούϊς, δηλαδή δημοτικό με ροκ εντ ρολ, με ανοιχτό στόμα προσκυνάμε. Πάει κάτι να κάνει εδώ ένας που στη ζωή του ακούει δημοτικό και μεταλλουργεία, πετάμε προκαταβολικά γιαούρτι. Μετά καθόμαστε στο αραχτό και βρίζομε την άτιμη την τύχη μας να γεννηθούμε δώ.

    Antonis Kleidouchakis στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    και τι έγινε που ακούς κάτι ελληνικό; Δεν με καλύπτει ούτε σαν κρητικό ούτε σαν ρόκα, ούτε σαν μίξη. Με το συμπάθιο μόνο τα παιδιά γιατί είναι ειλικρινή.

    Antonis Kleidouchakis στον Spyros Diastimikos
    αυτό είναι το θέμα τελικά. Το δεύτερο συνθετικό του υβριδίου.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Κάνετε λάθος, για μένα. Το καινούριο άλμπουμ τους είναι καταπληκτικό. Και τι σημαίνει μας τα είπαν άλλοι; Άλλο οι Forminx το '65, άλλο ο Γκαϊφύλλιας το 71, άλλο αυτοί σήμερα. Δεν έχει καμία σχέση ο ήχος τους με το χθες. Είναι σύγχρονος, σημερινός, με φοβερά παιξίματα.

    Spyros Diastimikos στον Antonis Kleidouchakis
    Προφανώς Αντώνη μου, εκεί δεν μου πάει να το καταπιώ με τίποτα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Και τι χρειάζεσαι σήμερα ρε Σπύρο "ψυχεδελικές" μαλακίες και πειράματα της πλάκας;
    Αυτό είναι το ελληνικό ροκ σήμερα.

    Antonis Kleidouchakis στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    δεν μας κάνει το ροκ που παίζουν. Άλλοι σημερινοί έχουν καλύτερο γούστο. Για το ντονέρ είπε ο Σπύρος.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Να μη σου κάνει, δεν πειράζει. Για πες μας ένα που σου κάνει για να καταλάβουμε τα γούστα σου.

    Spyros Diastimikos στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δυστυχώς Φώντα...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Αφήστε τα ντόνερ τώρα και τα κεμπάπ. Μιλάτε με σωστούς όρους να συνεννοούμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Spyros Diastimikos
      ντονέρ=ntoner=stoner

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ευτυχώς για μένα. Στην ίδια γραμμή με Σαββόπουλο Μπάλλου και λοιπά. Έτσι προχωράει η κατάσταση. Μόνο έτσι. Αυτό είναι το κυρίαρχο.

      Antonis Kleidouchakis στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      άκου εδώ μίξη παράδοσης με Δύση. Περσινός δίσκος.
      https://www.youtube.com/watch?v=nhqk3bHmnk0
      Mdou Moctar – Tarhatazed

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ελληνικό ροκ στο μεδούλι του σημαίνει ελληνική γλώσσα και ανακάτεμα της παράδοσης μέσα από ροκ φόρμες. Τίποτ' άλλο.
      Αυτό δηλαδή...
      https://www.youtube.com/watch?v=XM5jXtVCayk
      Peace

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας στον Antonis Kleidouchakis
      Και τι είναι αυτό, σιγά το πράμα. Χιλιάδες φορές τα έχουμε ακούσει αυτά. Κι εδώ λέμε για ελληνικό ροκ τώρα, όχι για κάκεκτυπα του Akbayram.

      Antonis Kleidouchakis
      ναι οι μπαλοταιζερ είναι παραπάνω ροκ και κακό ροκ, ανούσιο, που χρησιμοποιούν την παράδοση για στολισμό. Να μας λείπουν τέτοια δάνεια. Μια χαρά τα κάνει και ο Χαρούλης. Ελληνικό ροκ άξιο προσοχης θα ήταν εάν δεν ήταν στολίδια όλα αυτά αλλά είχαν μια ουσία στην δομή και την κατεύθυνση της σύνθεσης. Και το ίδιο ισχύει παγκόσμια και σε όλους τους υβριδισμους. Δεν είναι η φάση παπούτσι από τον τόπο σου και ας είναι μπαλωμένο ούτε α έκανε μίξη παράδοσης με ροκ ωραία. Το Stoner Rock που χρησιμοποιούν και τους αρέσει είναι γενικά χάλια και δεν το παίζουν και τόσο καλά στην τελική.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Διαφωνώ εντελώς. Και παικταράδες είναι και συνθέσεις έχουνε και ελληνικά λένε. Βρες καλύτερους εσύ. Κι άμα τους συγκρίνεις με τον Χαρούλη λες ό,τι να'ναι. Σου είπα να μου πεις ένα ελληνικό νέο σ' αυτό το στυλ που να σου αρέσει και μου έστειλες τους αραπάδες. Κανα ελληνικό θα βρεις; Ή θα μου στείλεις τη Μαρίζα Κωχ από το '70;
      Σας έχει φοβηθεί το μάτι μου εσάς τους προχωρημένους (και δεν αναφέρομαι σε σένα, γιατί δεν σε ξέρω). Είναι πολλοί που ακούγανε χαρτνκορ, θόρυβο, μέταλλα στα έιτις και βρίζανε το Σαββόπουλο και ανακαλύψανε το 2020 τους Mode Plagal. Εγώ έχω χιλιόμετρα σ' αυτό το στυλ. Το έχω σπουδάσει. Και μπορώ να καταλάβω τι ψυχή έχουνε αυτά τα σύνολα και ποια δεν έχουν. Δεν είμαι χθεσινός. Και οι VIC έχουν νόημα, και οι Babel Trio και όλα αυτά, με την ελληνική παράδοση ανακατωμένη. Ο Χαρούλης δεν ξεκινάει από το ροκ. Ξεκινάει από τον Ξυλούρη, μην τον ανακατεύεις, γιατί δείχνει ότι είσαι άσχετος. Ενώ μπορεί να μην είσαι.

      Jim Dylan στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εχει βγει και αυτο φέτος ,δεν ξέρω αν τους έχεις ακούσει, https://www.youtube.com/watch?v=TcUsVes313s
      Εβρίτικη Ζυγιά/Evritiki Zygia - Fog/Ομίχλη

      Διαγραφή
    2. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ρε Τζίμη εγώ να μην το έχω ακούσει. Έχω γράψει ολόκληρο άρθρο. Πολύ καλοί. Τι σημαίνει αυτό; Δεν υπάρχει μόνο ένας ήχος. Προσεγγίζεις την παράδοση από διαφορετικές μεριές.

      Jim Dylan
      Δεν είπα οτι σημαινει κατι ..επειδη μιλάτε για παραδοσιακά είπα να το αναφέρω,μηπως ενδιαφέρει κανενα

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      είναι πολύ καλό. Εδώ έχω γράψει...
      https://www.lifo.gr/.../5-eksairetika-nea-almpoym-poy...
      5 εξαιρετικά νέα άλμπουμ που αποδεικνύουν την ανοδική πορεία της ελληνικής δισκογραφίας

      Jim Dylan
      Ευχαριστω

      Vassilis Serafimakis στον Jim Dylan
      ωραίοι (και αυτοί)!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Κι όποιος θέλει άλλο γαμάτο ελληνικό άλμπουμ με avant, παράδοση, πείραμα ακόμη και ροκ να ψάξει να βρει και να ακούσει αυτό, που έριξα τις προάλλες... https://diskoryxeion.blogspot.com/.../annis-t-metallinos

      Vassilis Serafimakis
      Εγώ θυμάμαι πάλαι ποτέ όλα τα μουσικά σχήματα να ασχολούνται πολύ με "επιρροές" και με αναφορές σε άλλους, γνωστούς μουσικούς. (Κι όχι μόνο Ελλάδα αυτό εννοείται. Πχ στο Melody Maker όλες οι μικρές αγγελίες από μπάντες που ψάχνανε μουσικούς είχαν πάντα αναφορά σε 3-4 συγκροτήματα γιά δείξουν το στυλ που ψάχνουνε.)
      Δεν είναι αναγκαστικά κάτι κακό αυτό. Ας το πούμε χρήσιμη συντομογραφία. Αλλά μου κάνει εντύπωση που τα σημερινά σχήματα έχουν κάποια αδιαφορία γιά τέτοιες αναφορές. Κάτι γιά μένα υγιέστατο και θάλεγα "πολύ ροκ", μιά στάση δηλαδή "άντε παρατάτε μας ρε θα παίξουμε ό,τι γουστάρομε!" Τουλάχιστον έτσι τούς ακούω, μπορεί να κάνω και λάθος.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Το στόνερ είναι το ροκ της σημερινής γενιάς. Μόνο αυτό υπάρχει και έχει την εξάπλωση που έχει. Σαν το grunge στις αρχές των 90s αναλογικά. Το να παίζει κάποιος σήμερα με ήχο σιξτις-σέβεντις δεν λέει τίποτα. Μπορεί να είναι καλός ή και πολύ καλός, αλλά το πράγμα δεν πάει παρακάτω, γυρίζει πίσω. Τούτα δω τα σύγχρονα σχήματα κάνουν ό,τι έκαναν οι Σαββόπουλοι το '70. Παίρνουν το ροκ του καιρού τους (δηλαδή το στόνερ με όλα του τα παρακλάδια) και το μπολιάζουν με την παράδοση. ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ.
      Εγώ έγραψα πρόσφατα και για τους Babel Trio και είπα πως ο νέος δίσκος τους είναι ίδιος με τον προηγούμενο και πως χρειάζεται να προσέξουν. Οι Balothizer πάνε πιο κάτω με το νέο άλμπουμ τους.

      Antonis Kleidouchakis
      λίγο οι Βαβέλ τρίο ακούγονταν καλά σε αυτό που άκουσα. Το αν ο Χαρούλης ξεκίνησε από τον Ξυλούρη δεν λέει τίποτα. Και οι μπαλοταιζερ ο ένας ξεκίνησε από παράδοση και ο άλλος από ροκ. Είμαι υπέρμαχος του υβριδισμου. Όχι ότι να ναι πάντα και τέλος πάντων να ακούσουμε και το καινούργιο των μπαλοταιζερ.

      Διαγραφή
    3. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Έμπα στο bandcamp και άκουσέ το.
      Το ότι ο Χαρούλης ξεκίνησε από την παράδοση και τον Ξυλούρη λέει ότι δεν έχει κάποια άμεση σχέση με το ροκ. Τώρα το ότι μπορεί να χρησιμοποιεί και ροκ ηχοχρώματα αυτό δεν λέει τίποτα. Ροκ ηχοχρώματα χρησιμοποιούν όλοι. Και οι λαϊκοί και οι έντεχνοι και οι πάντες. Και δεν είναι κακό να μην έχεις σχέση με το ροκ. Απλά συμβαίνει και αυτό.

      Aggelos Mitsakis στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      όντως το κάνουν καλά, με τους vic να αποτελούν κορυφαίο παράδειγμα. Αλλά όλη αυτή η συζήτηση γύρω από το τι "πρέπει" και τι δεν πρέπει να γίνει, ή τι ειναι παρωχημένο και τι οχι, είναι αρκετά περίεργη. Το Stoner πως κρίνεται ως το ροκ της γενιάς "τους" που "πάει παρακάτω" ? Επειδή μετράει "μόνο" 30 χρόνια(πότε βγήκαν οι kyuss?), ενώ οι ψυχεδελειες 50; επίσης, οκ για τα παιδιά της επαρχίας που τα χουν ολα αυτά τα ακούσματα στη ψυχή τους, και τις μεταλιες και τα κλαρίνα και τις λύρες. Ενας επίσης "ελληνας" ομως, που πέρασε την εφηβεία του στο αστικό κέντρο ακούγοντας απλά το ροκ ή την πρώιμη ηλεκτρονική μουσική των 70's, τι έχει περισσότερο στην καρδιά του και τι "πρέπει" να εκφράσει όταν περάσει στην δημιουργική του φάση? Ποια είναι τα κριτήρια για το ντεμοντέ, τη ξενομανία, την "ελληνικότητα", τον κορεσμό κτλ;

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Θέτεις πολλά ζητήματα, σοβαρά, που δεν αντιμετωπίζονται στο facebook. Απαιτείται άρθρο.

      Παναγιωτης Πανταζιδης
      Τους balothizer τους είδα ζωντανά στο κλαμπ που δουλεύω.Ήταν το λιγότερο αξιοπρεπέστατοι.Ακουγόταν-φαινόταν πως ήθελαν δουλίτσα για να δέσουν καλύτερα τα ετερόκλητα μεταξύ τους μουσικά ιδιώματα που μπλέκουν στη μουσική τους.Δεν ξανακουσα κάτι από αυτούς,αλλά σίγουρα έχουν βάθος σ'αυτό που κάνουν και δεν είναι τίποτα πανηγυρτζιδες.

      Kostas Omnia Vanitas
      Πολύ δυνατό συγκρότημα.. η επιστροφή στις ρίζες του δημοτικού φαίνεται να δίνει πνοή στην ελληνική μουσική.. άκου κι αυτούς αν έχεις την καλοσύνη, αν δεν τους ξέρεις ήδη, τους έμαθα πριν κανένα χρόνο.. το βιντεοκλιπ είναι λίγο παρωχημένο ως σκέψη, αλλά η μουσική για μένα είναι συγκλονιστική..
      YOUTUBE.COM
      Ο Αετός (Σε Ψηλό Βουνό) Μέταλ Διασκευή - The Eagle (Folk Cretan Song in Metal Cover)

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Kostas Omnia Vanitas ναι το έχω ακούσει, είναι διάφορα τέτοια τα τελευταία χρόνια, όπως και στις αρχές του '70 με Σαββόπουλο, Κωχ, Γκαϊφύλλια κ.λπ.

      Vagelis Avgidis
      πω, πω! καηκα!!
      ειναι πολυ καλο συγκροτημα...στην αρχη ξενιζει αυτη η μιξη, αλλα αυτο τελικα ειναι το ωραιο!

      Ilias Frantzis
      Κριτικός δεν είμαι. Έχει για μένα μια τολμηρή ελληνική χροιά. Ελπίζω το νέο να είναι πιο προχωρημένο. (Προσωπική εκτίμηση)

      Spyros Zoupanos
      Λοιπόν, η γνώμη μου δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο βάρος, αλλά, έβαλα balothiser και άκουσα, και ναι, ΓΑΜΑΝΕ, ευχαριστώ Φώντα!

      Διαγραφή
    4. Vassilis Serafimakis
      Έτσι που βγάζουν αυτό το κομμάτι σε κάνει να υποψιάζεσαι ότι το παραδοσιακό Κρητικό δημοτικό, κι ιδίως οι σούστες του, κρύβει εγγενώς μεταλλικα στοιχεία! Απώς αφέρω ανιχνευτή αύριο στσί μαδάρες να εξετάσω.

      Δαίδαλος Ερεχθείδης
      Ενδιαφέρον (για το νέο δίσκο). είμαι περίεργος για τον αντικαταστάτη του Ζιάρκα

      Vangelis Michalis
      Σεβόμενος το Δισκορυχείο και την προηγούμενη ανάρτηση του για το Hot Rats θα προτιμούσα κάτι σαν αυτό:
      https://www.youtube.com/watch?v=QFsT922shdc...

      Patritsopoulos Nikos
      https://www.youtube.com/watch?v=EEkOpaPDg4E&t=42s
      Ακρίτας - Ακρίτας (Full Album, 1973)

      Διαγραφή
  3. Σχόλιο από το fb στο ποστ "Διαβάζω κείμενα για τον Τζων Λέννον στα σάιτ"...

    Lampros Papalexis
    Τον ειχα ακούσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ "Υπάρχουν διάφοροι νέοι, νεότεροι τέλος πάντων, συλλεκταράδες, που τα έχουν μπερδέψει τα πράγματα."...

    Dimitrios Kambakos
    Πολύ ωραίο κείμενο αλλά θα ήθελα να μας δώσετε ένα παράδειγμα στο τι θεωρείτε εσείς cult

    Harry Gordon
    ο Μαυρος της ΑΕΚαρας

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Από μουσική; Από δίσκους, από ταινίες; Από τι;

    αθανασιος ιακωβακης
    Η ταινία the rocky horror picture show θεωρώ ότι στην εποχή της ήταν cult
    Την είχα δει τέσσερις φορές σε δύο μέρες στο σινεμά στα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα ...
    Ο Ζωρζ Πιλαλί θα έλεγα ότι παραμένει έως και σήμερα ένας Έλληνας cult καλλιτέχνης

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Νομίζω πως στην μουσική το πράγμα έχει ατονήσει τελείως. Ίσως στο σινεμά και σίγουρα στα βιβλία, στις εκδόσεις, δουλεύει το cult ακόμη καλά.

    Conta Dina
    θα το ήθελα πολύ να μάς δώσετε ένα δείγμα από το καθένα: μουσικη-δισκους, Κινηματογράφο, βιβλία, καλλιτέχνη. Μονολεκτικά, με τίτλους. Είναι τόσο καλό το κείμενό σας, που αξίζει η παράθεση

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Στη μουσική το πράγμα έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Όλα υπάρχουν διαθέσιμα και ο καθένας έχει πρόσβαση. Ίσως κάποιες ταινίες, που είναι "χαμένες" και ακόμη δεν τις έχουν ανακαλύψει οι πολλοί, σίγουρα όμως κάποιες εκδόσεις. Κάποια βιβλία. Ο χώρος του βιβλίου έχει ακόμη και σήμερα τα πάντα μέσα. Μην ξεχνάμε πως βιβλία υπάρχουν 500+ χρόνια, ενώ δίσκοι και ταινίες 120.

    Vassilis Serafimakis
    Παράδειγμα cult (το οποίο κάλλιστα άλλοι θα χαρακτηρίσουν 'kitsch'):
    Οι τουρκικές φτηνιάρικες ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπου οι ήρωες είναι η τουρκική εκδοχή γνωστών δυτικών προτύπων. Φοβερές καταστάσεις, λέμε! Τι να μάς κάνει ένας Ed Wood, εδώ έχομε τούρκο batman με φτερά άστα να πάνε. (Γιά περισσότερα, ψάχτε Οναρ φιλμς - ενός έλληνα!)

    Lampros Papalexis
    Καλά ποσο χρονών είσαι που χόρευες τα ''ντισκομεράκια'';

    Kostas Giannakis
    το ψαξα σε youtube, εγω παντως αυτο θα το λεγα καλτ 100%

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας στον Lampros Papalexis
    Όσο φαίνομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Lampros Papalexis
      Ok, πάσο... ούτε στο inbox δεν θα ρωτήσω... H εκπληξη μετατράπηκε σε αγένεια, τα ''καλά'' του φουμπού, mea culpa

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Όχι ρε φίλε δεν κρύβω τα χρόνια μου, εδώ έγραψα χθες για τον Σιδέρη, που τον πρόλαβα στο τελείωμά του. Τον θυμάμαι να παίζει το '72. Με θυμάμαι ν' ακούω μπόμπιρας Λάκη Αλεξάνδρου το '71, κι αυτό το έχω γράψει...

      Lampros Papalexis
      Και γω το Wembley και τη Tottenham να αποκλειει τον Ολυμπιακο το '72

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Τα θυμάμαι κι εγώ αυτά...

      Lefteris Karkas
      Καλά τα λες Φώντα. Να επισημάνουμε επίσης ότι το kitsch ( που πάντα χρησιμοποιείται υποτιμητικά ως όρος) δεν είναι εξ ορισμού άσχημο ή κακό.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Είδες στον ορισμό του κιτς τι έγραψα; Η συνύπαρξη των αντιθέτων. Δεν έγραψα αν αυτό είναι ωραίο ή άσχημο.

      Lefteris Karkas
      δεν είπα ότι έγραψες κάτι τέτοιο. Συμπληρωματική ήταν η παρέμβασή μου, οχι διορθωτική.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ναι, το κατάλαβα.

      Kostas Sakkalis
      Γενικά ναι, αλλά κατά την άποψή μου υπάρχει κάτι που χάνεται σε αυτόν τον ορισμό. Όπως cult είναι κάτι που ανασύρω και περνάω στην τάξη μου (ενώ σε μία άλλη τάξη μπορεί να είναι διαδεδομενο) έτσι cult είναι και κάτι που ανασύρω και περνάω στη γενιά μου. Το ότι λοιπόν κάτι ακούστηκε πολύ από μία γενιά, δεν απαγορεύει να είναι cult για μία άλλη, όταν τηρούνται οι υπόλοιποι κανόνες που ορθά αναφέρονται.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Υπό αυτή την έννοια cult είναι οτιδήποτε παλιό. Δεν δουλεύει αυτό με τίποτα. Χρειάζονται άλλες δικλείδες.

      Kostas Sakkalis
      Φυσικά και χρειάζονται. Όπως δεν είναι και οτιδήποτε ανήκει σε άλλη τάξη cult. Εξού και συμφωνώ με τις υπόλοιπες δικλείδες όπως τέθηκαν στο αρχικό ποστ.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Επίσης μπερδεύεται το cult με την nostalgia, το vintage, το weird κ.λπ. Έχουν μπουρδουκλωθεί τα πάντα.

      Διαγραφή
    2. Kostas Sakkalis
      Συμφωνώ σε όλα αυτά. Διαφωνώ μόνο ως προς το ότι η δημοφιλία σε συγκεκριμένο χρονικό ή ίσως και τοπικό πλαίσιο, απαγορεύει σε κάτι να είναι cult. Για παράδειγμα ο Dizzy τσολιάς είναι κιτς και όχι cult γιατί δεν είναι αισθητικά ωραίο (ή αποδεκτό;) από κανέναν, ούτε ακόμα από τους τσολιάδες. Το σοβιετικό εξώφυλλο του Sticky Fingers όμως είναι cult ακόμα κι αν πούλησε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα στην εποχή του γιατί διατηρεί μία αισθητική, έστω κι αν αυτή είναι μία κουτσουρεμένη pop art προσπάθεια. Ή ίσως ακριβώς γι αυτό. Πάντα κατά την άποψή μου φυσικά.

      Ilias Frantzis
      δηλώνω άγνοια... Πώς κόλλησε αυτή η λέξη σε ελληνοποίηση? Ετοιμολογικα δεν το έχω. (Τα ελληνικά είναι η μητρική μου γλώσσα.)

      Alexandros Piravlos
      δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείς 'κιτς' τη συνδεση των ασυνδέτων. το αντίθετο νομίζω: κιτς ειναι η επαναληψη του ιδιου ως ''πρωτότυπου''. το να λες το ιδιο παρουσιάζοντας ως καινούριο. το να συνδέεις ασυνδετα πράγματα -- πετυχημενη ή αστοχα -- είναι στοιχείο πρωτοπορίας. (και ισως όταν αυτό συμβαίνει έξω από το χωρο της υψηλης αισθητικής -- στην υπερβολή ισως αυτού που διαβάζουμε ως trash ή ευτελές -- τότε να βοηθά κάτι να γίνεται και cult.)

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Κιτς είναι η συνύπαρξη των αντιθέτων, έγραψα, όχι η σύνδεση των ασυνδέτων.

      Giorgis Christodoulou
      Δεν ξέρω κατά πόσο συμφωνείς, ύστερα, για κάποιους υπάρχει και ο διαχωρισμός του Camp από το Kitsch. Λένε ότι Κιτς είναι η πολύ φτηνή απομίμηση μιας αυθεντικής δημιουργίας. Camp είναι κάτι απλώς "φορτωμένο" αισθητικά με διάφορα στοιχεία.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Άλλο το καμπ, άλλο το κιτς, δεν συμπίπτουν ούτε αυτά. To καμπ μπορεί να είναι και κιτς. Το κιτς δεν είναι απαραίτητα καμπ.

      Spiros Dfold Grammenos
      Σύμφωνοι Φώντα δεν αντιλέγει κανείς αλλά επειδή το πιασα το vibe, εντάξει δεν είναι και τόσο σημαντικό, πλάκα γίνεται, χαβαλές

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Όχι μωρέ, τίποτα απ' αυτά δεν είναι σημαντικό. Σημαντικό είναι να είμαστε γεροί και χαρούμενοι. Τα άλλα όλα είναι ψιλά συμπληρώματα. Απλά τονίζω μερικά πράγματα, γιατί χάνεται κάπου η μπάλα.

      Spiros Dfold Grammenos
      χάχα εντάξει no problem που έλεγε και το αμάνικο κιτς μπλουζάκι των 80s, νομίζω ότι η απάντησή σου αυτή είναι ειλικρινής και όχι ειρωνική! Εγώ πάντως με χαλαρή χιουμοριστική διάθεση σχολιάζω

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν είναι ειρωνική η απάντηση. Ποτέ δεν τσακώνομαι για τέτοια θέματα. Λέω όμως ελεύθερα τη γνώμη μου.

      Valadis Terzopoulos στον Spiros Dfold Grammenos
      βάλε εσύ εξώφυλλα μην μασάς..

      Διαγραφή
    3. George Floudas
      Το cult έχει κάτι λατρευτικό. Μπορεί κάτι που στην εποχή του να ήταν γνωστό για κάποιο λόγο, αργότερα να επενδυθεί, ιδεολογικά ή συναισθηματικά, διαφορετικά και να αποκτήσει μια cult διάσταση. Οι ταινίες του Sirk ή του Whale στην εποχή τους ήταν mainstream.

      Takis Psaltis
      για μένα ....cult = αίρεση άρα εκτός της πεπατημένης .....mainstream... και σαφώς καμία σχέση με το κιτς

      Γιώργος Φρατζεσκάκης
      Πολύ σωστή τοποθέτηση! Σίγουρα παίρνει κι άλλη κουβέντα.Οποτε σου έλθει..συνέχισε την.Εχει ενδιαφέρον!

      Vassilis Serafimakis
      Το σπουδαίο περιοδικό ΑΝΤΙ είχε εκδόσει εκείνο το μεγάλων διαστάσεων βιβλίο "Κάτι Το Ωραίον" με κείμενα και κυρίως με φωτογραφίες γύρω από το κίτς στην Ελλάδα. Οφείλω να πω ότι παρ'όλο που βρήκα πολύτιμη αυτή την περίπου λαογραφική δουλειά, σε πάρα πολλά σημεία δυσανασχετούσα διότι το μόνο που έβλεπα ήταν η προσπάθεια κάποιου ανθρώπου χωρίς τη μόρφωση ή τις όποιες αισθητικές εμπειρίες επαϊόντων να καλυτερέψει ένα εργαλείο τής ζωής του, πχ ένα μοτοσακό, όπως μπορεί και δύναται.
      Το αποτέλεσμα μπορεί να μάς φαίνεται εκ πρώτης όψεως αστείο ή γελοίο αλλά δεν μπορώ να μην δώ τί κρύβεται πίσω από πχ τον ζωγραφιστό Χριστούλη στο ρεζερβουάρ τού δίτροχου. Δεν είναι καθόλου το ίδιο με την απόπειρα τού πλούσιου ή (κυρίως) τού νεόπλουτου να επιδειχθεί με διάφορα, πανάκριβα τερατουργήματα.

      βαγγελης χαλικιας
      Την πρώτη φορά που άκουσα τη φράση "είναι cult" ήταν στο σπίτι μιας κοπέλας που πήγαμε να την πάρουμε με ένα φίλο για ποτό. Πίναμε μια μπύρα κ μας έλεγε για τον Iggy Pop. Μέσα 9t's ήταν

      Patritsopoulos Nikos
      Ο,τι ήταν άγνωστο στην εποχή του και δημοφιλές τουλάχιστον 20 χρόνια μετα

      Kostas Giannakis
      ασχετο αλλα η γκρουπαρα the cult, σιγουρα ηταν cult

      Vassilis Serafimakis
      αυτούς ήθελα κρυφά να γίνουν παγκόσμιοι σταρ, έτσι γιά την πλάκα!

      Thodoris Nikolaou
      Υπέροχο κείμενο!
      Και, όντως, σα να τα είχα λίγο μπερδέψει (cult - κιτς).
      Και όχι μόνον εγώ, τώρα που το σκέφτομαι, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία - μην πω όλοι - φίλων και γνωστών.
      (Θυμάμαι αναφορές σε...cult party’s, με...cult μουσικές των 90’s ή cult ταινίες..)
      Άρα, για παράδειγμα, η ταινία «Καλιγούλας» του 1979 του Τίντο Μπρας δεν είναι cult;
      Τέλος, θυμάμαι ένα κείμενό σας σχετικά με την καθιέρωση της «λανθασμένης» γενικής στα κύρια ονόματα (πχ Χάρις, Άλκηστις) λόγω μη ορθής χρήσης της συγκεκριμένης πτώσης. Μηπως κι εδώ, έχουμε να κάνουμε με μια τέτοια περίπτωση; Να έχει παρερμηνευτεί, προφανώς λανθασμένα, με τα χρόνια, η έννοια του κιτς και του cult;

      George Floudas
      Βέβαια, στο μεγαλύτερο κομμάτι της βιβλιογραφίας, ως βασικοί πυλώνες του cult αναφέρονται το Ανδρόγυνο και το Τέρας. Θα προσέθετα και την Υπερβολή, καθώς και τις μικρές ομάδες οπαδών στις οποίες το cult λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος «ένοχης» απόλαυσης. «Ένοχης» υπό την έννοια του πολύ μακρυά από το αισθητικά «ορθό. Μια λατρεμένη ανορθογραφία. Ίσως, υπ’ αυτή την έννοια ο Φλωρινιώτης για παράδειγμα θα μπορούσε να έχει θέση.

      Nikos Fotakis
      Ουσιαστικά μπερδεύουμε το cult με το camp.

      Dimitris Kiranastasis
      Ελευθερία Καραδημου καλτ οικογένειά Πατουλη κιτς

      Γιώργος Φραγκίσκος
      Σύμφωνοι, αλλά άμα δεν έχουμε την αναφορά, πώς θα ολοκληρωθεί η κατανόηση;

      Διαγραφή
    4. Salvo Coleman
      Ξεκαθάρισμα! Πολύ καλό!!!

      Χρήστος Ανδρέου
      Πολύ ενδιαφέρον κείμενο.

      Βασίλης Καμπούρης
      Υπερ-ΑΜΗΝ!!!!

      Vassilis Serafimakis
      Σωστός.

      Παναγιωτης Πανταζιδης
      Έχουμε φάει ένα σωρό σκουπίδια στη μάπα γιατί ακριβώς η έννοια του καλτ έχει γίνει συνώνυμη με το κιτς.Απομονωνω αυτό ως σχόλιο και συμφωνώ απόλυτα και με το υπόλοιπο κείμενο.

      Ntinos Sarandopulos
      (φωτό Φλωρινιώτη)

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Κανονικότητα...

      Pantelis Tsalouchidis
      κιτς τότε τώρα και πάντα.

      Nikos Simantirakis
      Εξαιρετικο κείμενο κρίμα να μην γράψετε κάτι παραπάνω!

      Διαγραφή
    5. @"Το σοβιετικό εξώφυλλο του Sticky Fingers όμως"... Πότε κυκλοφόρησε το Sticky Fingers στην ΕΣΣΔ; Μη λέμε ότι νά'ναι.

      Διαγραφή
    6. Τραγούδια των Rolling Stones στην Σοβιετική Ένωση (σε δίσκους Μελόντια) κυκλοφορούσαν τουλάχιστον από το 1974, το συγκεκριμένο LP μάλλον πρωτοβγήκε το 1992.

      Διαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ το σχετικό με τα ΕΛΤΑ...

    Vassilis Serafimakis
    Στο μεταξύ, στα πλαίσια μείωσης κόστους λειτουργίας τού Δημοσίου, κλείσανε σωρηδόν καταστήματα ΕΛΤΑ, εντάσσοντας σε κάθε εναπομένον κατάστημα μεγαλύτερη περιοχή. Το αποτέλεσμα ήταν φυσικά η χειροτέρευση τής ποιότητας εξυπηρέτησης στα ταχυδρομεία - και τώρα με τους πειριορισμούς τού ιού περισσότερα επεισόδια.
    Η ίδια ακριβώς βλακεία που έγινε με την "σύμπτυξη" τών αστυνομικών τμημάτων. Γιά λόγους καθαρά κόστους κι αυτή.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ναι, έχουν κλείσει διάφορα ΕΛΤΑ, αλλά έχουν κλείσει απείρως περισσότερα παραρτήματα κούριερ. Υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο από το δημόσιο στην Ελλάδα, κι αυτό είναι ο ιδιωτικός τομέας.

    Vassilis Serafimakis
    Eννοείς κούριερ ΕΛΤΑ; Δεν το ήξερα. Είδα πριν αρκετούς μήνες μόνο στο ΕΛΤΑ εκεί που μένω τον ταχυδρόμο μας να μαζεύει περίλυπος κάτι πράγματα. "Μάς κλείνουνε", μου είπε και δεν ρώτησα άλλα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    εννοώ παραρτήματα ιδιωτικών εταιρειών - έχουν κλείσει πάρα πολλά

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Για αμερική υπήρχαν τεράστιες καθυστερήσεις. Έφταιγαν κυρίως οι εκλογές και η επιστολική ψήφος.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Από λίγο μετά τις εκλογές περιμένω πράματα και δεν έχουν έρθει ακόμη. Ένα μήνα μετά...

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Εγώ είχα στείλει - 2 δέματα- τέλη αυγούστου και τα παρέλαβαν αρχές νοέμβρη.

    Lefteris Karkas
    λόγω κορονοϊού υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις στα δέματα από και προς Αμερική. Έλαβα ένα δέμα από την Ελλάδα σχεδόν 2 μήνες μετά ( και αγρίως στραπατσαρισμένο..).

    Ntinos Sarandopulos στον Γιώργος Γιαννόπουλος
    τί είχανε τα δέματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kostis Tsiopelakos
      Δύο προβλήματα με τα ΕΛΤΑ: 1) Εκτός από παραλαβές-παραδόσεις δεμάτων και φακέλων έχει αναλάβει και πληρωμές διάφορες. Με αποτέλεσμα, όταν πηγαίνεις να στείλεις ή να παραλάβεις, να περιμένεις από μισάωρο - στην καλύτερη περίπτωση- μέχρι και 2ωρο... άρα φεύγεις και δεν περιμένεις (αν είσαι επαγγελματίας και σε περιμένει δουλειά, κάπου)
      2)Οι υπάλληλοι είναι δημόσιοι με ότι αυτό συνεπάγεται. Αν είναι και σε νοοτροπία δημόσιοι υπάλληλοι- με την κακή έννοια- την έβαψες. Είναι καθαρά θέμα διευθυντή και πόσο χαλαρά ή όχι έχει τα χαλινάρια. Αν δεν είναι κατάλληλος, κάθε φορά που θα πας θα τσακωθείς. Άρα δεν πας- αν δεν θες να χαλάς την καρδιά σου μία- δύο φορές την βδομάδα.
      Συμπέρασμα: προσωπικά, το αποφεύγω όσο μπορώ.
      Για τις ιδιωτικές εταιρείες, όσα αναφέρεις είναι γενικά σωστά, αλλά και πάλι σε κάθε πόλη κάθε υποκατάστημα είναι όσο καλό...του επιτρέπει ο διευθυντής του. Στην πόλη μου, απαγορεύεται δια ροπάλου η συνεργασία με speedex-για παράδειγμα. Επιτρέπεται -βασικά είναι η καλύτερη- με ΕΛΤΑ courier.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Είναι θέμα οι λογαριασμοί. Πρέπει να κοιτάς πότε λήγουν οι δικοί σου και να μην πηγαίνεις τότε...

      Kostis Tsiopelakos
      οι πληρωμες συνταξεων και επιδοματων ειναι τεραστιο προβλημα, αυτα εννοουσα.

      Spyros Diastimikos
      Από τα mid 80s που παίζω mail order και διατηρώ θυρίδα σε ΕΛΤΑ, ποτέ κανένα πρόβλημα και πάντοτε εξυπηρετικότατοι. Μόνο μία στραβή μου έχει κάτσει και με διευκόλυναν πολύ να το διευθετήσω. Τα καλύτερα λέω για τα ταχυδρομεία μας. Με τους ιδιώτες δεν ασχολούμαι.

      Sakis Bwanas
      Τρεις στραβες όλες κι όλες από το 1986 που εχω τη θυρίδα στα ΕΛΤΑ απέναντι από τη Μητρόπολη. Όλες οι ιδιωτικές είναι για τον πέοντα

      Dimitrios Kambakos
      Η Αγαπημένη μου Δημόσια Υπηρεσία! Τις τρείς κυρίες που δουλεύουν στα Ελτα στα Καμίνια τις νιώθω σαν σόι μου!

      Stathis Nikokavouras
      σε συγκριση με τα αλλα τα ελτα ειναι φτηνοτερα και σιγουρα .η χειρωτερη ειναι η acs η απολυτη ξευτηλα εταιριας..εχει παρει στην κερκυρα και την δεη τους λογαριασμους και δεν τους δινει στον κοσμο και ερχονται προειδοποιησεις για διακοπες αν δεν πληρωσεις..και ναρθει στο γραφειο ενα δεμα σε περνουν τηλ και σου λενε ελα να τα παρεις αν τα θελεις αλλοιως σε δυο μερες εχουμε πολυ δουλεια..η γενικη ειναι λιγο καλυτερη ..το κακο ομως ειναι οτι τα ελτα ειναι τα ακριβοτερα ταχυδρομεια στην ευρωπη πιο ακριβα απο την δανια..αν δεις τιμες για τα κιλα ειναι 5 φορες πιο ακριβα απο τους γερμανουχτεν ..το ιδιο δεμα που στο στελνει με 12 ευρω απο γερμανια αν το στειλεις εσυ ειστροφη απο ελλαδα κανει 75....και ο μισθος στην ελλαδα ειναι βουλγαριας και λιγο πιο καλυτερα......

      Daniil Gkorgkolis
      επιτέλους κάποιος το είπε...
      Όσοι σχολιάζουν εδώ μέσα θεωρούν τα ΕΛΤΑ #1

      Διαγραφή
    2. Kosmas Vassiliou
      δυο τρείς φορές που έστειλα έγγραφα από Αγγλία, κι επειδή εδώ έχουν πολύ καλό tracing, βλέπω ότι φτάνουν στην Ελλάδα την επομένη ή το πολύ την μεθεπομένη κι ύστερα κάνουν 2 βδομάδες για να φτάσουν στον προορισμό.

      Sakis Bwanas
      αυτό γίνεται παντού. Εστειλα Καναδα σε 4 ημέρες και το πήρε στον μηνα

      Takis Psaltis
      είμαι και γω πολύ ευχαριστημένος από τα ΕΛΤΑ .... 5-10 ημέρες Ευρώπη και 20-30 ημέρες Αμερική - Αυστραλία ..... κάποια τέτοια νούμερα και με περιορισμό covid

      Χρήστος Πριτσαπίδουλας
      Εμένα ο ταχυδρόμος τα φέρνει σπίτι. Γνωρίζει τις ώρες μας !
      Όσοι στέλνουν με ιδιωτική εταιρία μας ταλαιπωρούν. Κατεβαίνουμε στην πόλη κι αν υπάρχει και κόσμος άντε περίμενε κ που να παρκάρεις κλπ

      Panagiotis Manopoulos
      Δυστυχώς με το downsizing σε καταστήματα παρουσιάζεται αδιανόητη καθυστέρηση σε πολλά σημεία. Τα ΕΛΤΑ Ν. Ψυχικού, με την έως πρόσφατα εκπληκτική εξυπηρέτηση, έχουν τέτοιο φόρτο εργασίας που η αναμονή φτάνει έως και 2 ώρες. Και φυσικά το προσωπικό έχει εξαντληθεί.
      Από την άλλη - αφού μιλάμε για ΕΛΤΑ - το τμήμα κούριερ της εταιρίας είναι τραγικό. Αν λείπεις από το σπίτι κατά την προσπάθεια παράδοσης δεν θεωρείται αυτονόητη μια δεύτερη προσπάθεια. Σε καλούν να επικοινωνήσεις μαζί τους, κάτι που φυσικά είναι αδύνατον σε αυτή τη φάση.

      Despina Kavousanaki
      Να καταθέσω και την δική μου εμπειρία, και καλά κάνετε και το θίγετε γιατί τα ΕΛΤΑ νομίζω ότι είναι υποτιμημένη υπηρεσία. Τα ΕΛΤΑ έχουν πολύ καλό tracking, τα επεξεργάζονται δε τα δέματα κλπ ιδιαίτερα γρήγορα ακόμα και σε εποχές μεγάλου φόρτου. Σε αντίθεση με τα ταχυδρομεία του Καναδά, που με έχουν απογοητεύσει ουκ ολίγες φορές με απώλεια δεμάτων κλπ. Το ίδιο και στην Αμερική όπου απλά σέρνονται. Σε αντίθεση δε με την Ελλάδα, τα κούριερ λειτουργούν αρκετά καλά σε αυτήν την πλευρά του Ατλαντικού.

      Βασίλης Καμπούρης
      ελτα μόνο Θυμάμαι φοβερη ατακα σαλερουα κλικοβιου που ελεγε με αυτον τον παραλυμενο τροπο εκφορας λογου ολα-φωνήεν-αλφα: "αλα ρα μα μασας σταλτα μα κουριααρ." Για ενα δωράκι απο την απέναντι γειτονιά...
      Ετσι δεν τα χρησιμοποιώ ποτε.Ελτα και Κτελ φορτωτικές Βιντατζ που λενε και τα μιλενιαλς

      Christos Tzitzimikas
      ΕΛΤΑ θα λέμε και θα κλαίμε...

      Costas Rizos
      τα ΕΛΤΑ είναι δύναμη .

      Ntinos Dimatatis
      Με τα ΕΛΤΑ έχω ορισμένα παράπονα ...από κούριερ μέχρι τώρα όχι . Πάντως η κατάσταση στα δεύτερα είναι παρα πολύ πιεσμένη , βρέθηκα σε ένα ,ενός φίλου και τρόμαξα ...

      Διαγραφή