Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

MIKE JONES TRIO πιάνο-μπάσο-ντραμς κι ένας πιανίστας με ιστορία

Ο πιανίστας της jazz Mike Jones μας έχει απασχολήσει κι άλλες φορές στο blog. Μουσικός με καλές σπουδές στο Berklee, ο Jones θα εύρισκε δουλειά (ας το πούμε έτσι) στα… πλωτά jazz festivals των S.S. Norway και Queen Elizabeth II και βασικά στα καζίνο και τα music halls του Las Vegas, εκεί όπου θα έκανε όνομα. Μάλιστα, στην Sin City θα τον ανακάλυπταν και οι διασκεδαστές Penn & Teller –ο Jones σε ντούο με τον (και) μπασίστα Penn Jillette, άνοιγαν το σώου των Penn & Teller– δίνοντάς του την απαραίτητη ώθηση, προκειμένου να βάλει κάτω τα ηχογραφικά του σχέδια.
Για κάποια απ’ αυτά τα σχέδια έχουμε ήδη γράψει. Βασικά, λέμε για τα άλμπουμ “The Show before the Show” [CAPRI, 2018] (με Mike Jones πιάνο και Penn Jillette μπάσο), “Roaring” [CAPRI, 2016] ως Mike Jones Trio (με Katie Thiroux κοντραμπάσο και Matt Witek ντραμς) και Plays Well with Others” [CAPRI, 2013] ως Mike Jones Trio (με Mike Gurrola μπάσο και Jeff Hamilton ντραμς). Πολλά τα κοινά γνωρίσματα αυτών των CDs μα και ακόμη ένα, αφού όλα διέθεταν εξώφυλλα φιλοτεχνημένα από τον David Silverman των The Simpsons.
Αυτή η παράδοση, ας την πούμε έτσι, συνεχίζεται με το άλμπουμ Are You Sure You Three Guys Know What Youre Doing [CAPRI Records, 2023], του Mike Jones Trio, που διαθέτει και αυτό σχέδιο του David Silverman, προτείνοντας ανάλογης λογικής ρεπερτόριο.
Κατ’ αρχάς να πούμε πως δίπλα στον Mike Jones, τώρα, στέκεται και πάλι ο κοντραμπασίστας Penn Jillette (όπως και στο ντούο του 2018) και ακόμη ο άσσος ντράμερ Jeff Hamilton (μέλος του Trio και στην κυκλοφορία του 2013). Άρα έχουμε τρεις μουσικούς, που γνωρίζει ο ένας τα κατατόπια του άλλου και που όλοι μαζί μπορούν να ανταπεξέλθουν απολύτως φυσικά στις απαιτήσεις ενός κλασικού ρεπερτορίου, όπως αυτό που μας παρουσιάζεται εδώ.
Το Are You Sure You Three Guys Know What Youre Doing” περιέχει σχεδόν μόνο διασκευές και είναι έτσι φτιαγμένο, ώστε να... διαβάζεται σαν ένα κλασικό βιβλίο – να απολαμβάνεται σαν μια κλασική ιστορία.
Προς αυτό συντείνει το γεγονός πως τα κομμάτια είναι πασίγνωστα – επιλεγμένα γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Από το “’s wonderful” των Gershwins και το “Doxy” του Sonny Rollins, μέχρι το “The girl from Ipanema” (A.C. Jobim) και το “Perdido” (Juan Tizol), και από στάνταρντ σαν τα “What a difference a day makes” και “On green dolphin street” μέχρι το “Gone with the wind” και το “Watch what happens” του Michel Legrand.
Έτσι, μεταξύ των έντεκα tracks του CD υπάρχει μόνον ένα original (σύνθεση του Mike Jones), που αποκαλείται “Blues for Burns” και που είναι αφιερωμένο στον συμπαραγωγό του άλμπουμ Thomas C. Burns. Μάλιστα, μ’ αυτή τη σύνθεση θα κλείσει και ο δίσκος... που έχει κυλήσει βεβαίως μέσα σ’ ένα κλίμα φυσικής τζαζ απλότητας – κάτι που προϋποθέτει, βεβαίως, τεράστια γνώση και ευχέρεια στη χρήση του κλασικού ρεπερτορίου.
Οι τρεις μουσικοί, ο Mike Jones, ο Penn Jillette και ο Jeff Hamilton, έχουν διανύσει μίλια... δουλειών, στις πάμπολλες σκηνές στις οποίες έχουν βρεθεί, ως περιωπής διασκεδαστές, και αυτό δεν μπορεί παρά να φαίνεται στον τρόπο που αντιμετωπίζουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της τζαζ ιστορίας.
Απλώς, ένας απολαυστικός δίσκος!
Επαφή: www.caprirecords.com

1 σχόλιο:

  1. Από το fb

    Fotis Palamiotis
    Εν τω μεταξύ ο Penn Jillette είναι ο γνωστός ταχυδακτυλουργός από τους Penn and Teller.
    Bass & Sleight of Hand
    Penn & Teller - Smoking/Sleight of Hand Trick
    YOUTUBE.COM

    ΑπάντησηΔιαγραφή