Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

TRAPEZE το νέο σχήμα του ντράμερ Peter Orins

Η Circum-Disc, το label του ντράμερ Peter Orins, υπάρχει από το 2004, έχοντας κυκλοφορήσει έως τις μέρες μας καμιά εκατοσταριά δίσκους – δεν τους λες και λίγους. Ένα από τα πιο πρόσφατα CD τής γαλλικής εταιρείας είναι και το Level Crossing (2023) των Trapeze, ενός αυτοσχεδιαστικού κουαρτέτου, το οποίο αποτελούν η Sakina Abdou σαξόφωνα, ο Matthias Müller τρομπόνι, ο Joke Lanz turntables και ο Peter Orins ντραμς.
Οι μουσικοί αυτοί δεν είναι άγνωστοι, φυσικά, στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Κατ’ αρχάς τον γάλλο ντράμερ Peter Orins τον ξέρουμε βασικά μέσω των Kaze (με Christian Pruvost, Natsuki Tamura και Satoko Fujii), ενώ εσχάτως γράψαμε (30 Απρ. 2023) και για το συνεργατικό CD του “Dead Dead Gang” (με Maryline Pruvost, Barbara Dang και Gordon Pym). Ο Matthias Müller μας είναι γνωστός ως μέλος της Satoko Fujii Orchestra Berlin (εκεί και ο Peter Orins), η Γαλλίδα Sakina Abdou έχει βρεθεί στο πάλκο με Satoko Fujii, Art Zoyd κ.ά., έχοντας παρουσίες στα σχήματα Adoct, Bi-Ki?, Eliogabal, Red Desert Orchestra και Vazytouille, με τον Joke Lanz να συμμετέχει ως χειριστής ηλεκτρονικών σε ποικίλα projects (έχοντας εμφανισθεί ακόμη και με τον Peter Kowald).
Λέμε λοιπόν για τέσσερις μουσικούς, που διαθέτουν περγαμηνές στο χώρο της improvised music – κάτι που φαίνεται, σε κάθε περίπτωση, ενόσω ακούς το “Level Crossing”.
Trapeze λοιπόν το σχήμα και έξι κομμάτια στο CD τους (με το all-paper gatefold cover), που αναπτύσσονται σε διάρκειες από πέντε λεπτά έως και δεκαπέντε.
Τα κομμάτια είναι ηχογραφημένα τον Δεκέμβριο του 2022 στις πόλεις Lille και Ronchin της Γαλλίας (η Ronchin ανήκει στην μητροπολιτική Lille) έχοντας τον τρόπο να σε αποζημιώνουν.
Ιδίως το 7λεπτο “Driving lesson”, με την τέλεια συντονισμένη δυναμική εξέλιξη και τα συνεχή εφφέ και τα κόλπα, και ακόμη το 15λεπτο “A new bike by parcel”, που περιδιαβαίνει χώρους χαμηλής έντασης στην αρχή, αλλά καλυμμένους συνεχώς με παραδοξότητες (τα παιξίματα με τις τάπες στο σαξόφωνο, μαζί με τα πνιχτά φυσήματα και όλα τα άλλα ανεξιχνίαστα εφφέ προσδίδουν στο κομμάτι μια ριζοσπαστική αίσθηση), πριν την τελική διαμόρφωση, εκεί όπου σαξόφωνο, τρομπόνι, ντραμς και εφφέ τα δίνουν όλα, συντονισμένα σ’ ένα εκρηκτικό πλαίσιο.
Επαφή: www.circum-disc.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου