Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

VENUS VOLCANISM, AS NEVER BEFORE οι κασέτες τους στην Submersion Records

VENUS VOLCANISM: Tissue [Submersion Records, 2023]
Venus Volcanism είναι μια τραγουδίστρια και μουσικός από την Κρήτη, η οποία, όπως διαβάζουμε στο bandcamp της, τον τελευταίο καιρό ζει στη βορειότερη πόλη τής Ισλανδίας, την Siglufjörður. Η Venus Volcanism έχει κάνει κι άλλες δισκογραφικές δουλειές, αλλά αυτή φαίνεται πως είναι καταφανώς επηρεασμένη από την νέα «πατρίδα» της, δίχως πάντως να απεμπολείται και το κρητικό αίσθημα. 
Όσον αφορά στο πρώτο
αρκεί να σας πούμε πως το νέο άλμπουμ της, που αποτυπώνεται σε κασέτα κι έχει τίτλο “Tissue”, ξεκινά με το “Ó mín flaskan fríða”, που είναι ένα παραδοσιακό ισλανδικό τραγούδι, ενώ όλο το άλμπουμ χαρακτηρίζεται από τις διάσπαρτες field recordings, που έχει καταγράψει η ίδια η Venus Volcanism στην βορειο-ευρωπαϊκή χώρα, την τελευταία διετία.
Το άκουσμα είναι μαγικό οπωσδήποτε, και κομμάτια σαν το “Onbreakingice” ή το “Resuscitation’s ostinato έχουν την δύναμη να σε παρασύρουν και να σε ταξιδέψουν – μ’ αυτόν τον περίτεχνο συνδυασμό φωνών και περιβαλλοντικής electronica που προσφέρουν, και που πόρρω απέχει από το ανέμπνευστο (όταν είναι τέτοιο) new-age.
Φυσικά, η επαναληπτικότητα είναι ένα από τα γνωρίσματα τής μουσικής τής Venus Volcanism, και βεβαίως τα σύνθια παίζουν ρόλο στιβαρό στη διαμόρφωση των μοτίβων της, αν και χωρίς τη φωνή της (δηλαδή τα φωνητικά της) το όλον πράγμα, σίγουρα θα «έχανε».
Εντάξει, δεν είναι όλα τα κομμάτια εντυπωσιακά, μ’ έναν εξωτερικό τρόπο (δεν το λέμε ως μείον αυτό), καθώς άλλα είναι πιο χαμηλότονα και υποβλητικά (σαν το “Hrossagaukur suite”), αλλά όλα είναι περίτεχνα και φτιαγμένα μ’ έναν τρόπο, που φανερώνει και ταλέντο και γνώση.
Κάτι που σε κάθε περίπτωση αποκαλύπτεται στο “Katara’s lament” –και είναι αυτό το δεύτερο, το κρητικό αίσθημα εννοούμε–, ένα κομμάτι που μας μεταφέρει στην ορεινή Κρήτη, και βεβαίως στο παραδοσιακό τραγούδι της μεγαλονήσου, που εδώ αντιμετωπίζεται, από ηχητικής πλευράς, μέσω ενός βαθιού κοντίνουο, κάπως σαν βόμβος (σαν ίσο), σε συνδυασμό με ήχους από τη φύση και με τη φωνή, πάντα, σε βασικό ρόλο.
Το Tissue” τής Venus Volcanism θα ολοκληρωθεί με το “Volcanic eruption”, ένα ακόμη εντυπωσιακό track, με επιτόπιες εγγραφές, προφανώς από κάποιο ισλανδικό εν ενεργεία ηφαίστειο, αιθέριες φωνές και γεμίσματα από σύνθια. Εντυπωσιακό άκουσμα...
Επαφή: https://submersionrecords.bandcamp.com/album/tissue
AS NEVER BEFORE: Steps [Submersion Records, 2023]
Όπως διαβάζουμε στο δίκτυο οι As Never Before είναι ένα ντούο από τη Θεσσαλονίκη, που δραστηριοποιείται στον χώρο από το 2019. Μέλη του είναι οι Kyriakos Plsds ακουστική κιθάρα, φωνή και Selfish Limbs sensory percussion (ντραμς-κρουστά, που μετασχηματίζονται μέσω hardware και software σε ηλεκτρονικούς ήχους) και έτσι ακριβώς, ως ντούο, δίνουν τώρα μια δουλειά, που τιτλοφορείται “Steps” και η οποία κυκλοφορεί σε κασέτα από την Submersion Records.
Αυτό που παρουσιάζουν οι As Never Before έχει ενδιαφέρον σε πρώτη φάση, παρότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Λέμε για μια προσπάθεια συνύπαρξης του ακουστικού με τον ηλεκτρονικό ήχο, που μπορεί να μην είναι εντελώς πρωτότυπη (η προσπάθεια), αλλά δεν παύει να αποτελεί, και σήμερα, ένα ενδιαφέρον πεδίο ανταλλαγής ηχογραφικών εμπειριών.
Βασικά, εδώ, η αρχή είναι ακουστική, folk δηλαδή με την ευρεία έννοια (που σημαίνει ότι μπορούμε να μιλάμε και για ένα είδος folktronica), με τα ηλεκτρονικά κρουστά να έρχονται και να προσθέτουν, πάνω στην ακουστική κιθάρα και τον (αγγλικό) λόγο, μοτίβα και ατμόσφαιρες.
Το θέμα, σε κάθε περίπτωση, θα είναι πάντα ένα. Αν προκύπτουν εν τέλει τραγούδια, γιατί περί αυτού πρόκειται, που να μπορούν να σταθούν, όπως λέμε, ανεξαρτήτως του τρόπου που φτιάχνονται και ετοιμάζονται.
Ξαναλέγοντας πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης στους As Never Before (ακόμη και στο επίπεδο της απόδοσης των αγγλικών), δεν μπορεί να μην ξεχωρίσεις κομμάτια σαν τα “Just before it happened” και “Giving everything” ως ισχυρή βάση, για να μεταβεί το όλον project κάπου... παραπέρα.
(Θα είχε πάντως ενδιαφέρον, νομίζουμε, και μια ανάλογη προσπάθεια με ελληνικό, αυτή τη φορά, λόγο).
Επαφή: https://submersionrecords.bandcamp.com/album/steps

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου