Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

WE.OWN.THE.SKY ελληνικό κιθαριστικό ροκ παιγμένο με σύνεση

Ελληνικό συγκρότημα που υπάρχει από το ’10 και μετά, οι We.Own.The.Sky έχουν τώρα την πρώτη κυκλοφορία τους σε βινύλιο –ένα LP 300 αντιτύπων, περιέχον 4σέλιδο ένθετο, υπό τον τίτλοEarths Collide[Labyrinth of Thoughts/ Ikaros Records, 2017]– καθώς είχε προηγηθεί ένα demo από το 2011 κι ένα CD/EP από το 2013. Μέλη του γκρουπ είναι οι Ηλίας Κόκκοτος Ανδρέου κιθάρες, Κώστας Διακάκης κιθάρες, Αλέξης Στουραΐτης κιθάρες, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος μπάσο και Μανώλης Γιαννίκιος ντραμς, σαμπλ, προγραμματισμός… και όπως μόλις τώρα όλοι αντιλαμβάνονται οι We.Own.The.Sky είναι ένα κιθαριστικό ροκ σχήμα – που δεν κάνει όμως κιθαριστική κατάχρηση. Και εξηγούμαι…
Η μπάντα επιχειρεί να παίξει γνήσιο κιθαριστικό ροκ, επενδύοντας σχεδόν εξ ίσου στα σκληρά και αδιαπέραστα passages από τη μια μεριά και σ’ έναν μελωδισμό, οργανωμένο μέσα από χαμηλούς τόνους από την άλλη, καταφέρνοντάς τα εξ ίσου καλά και στα δύο. Ιδίως στο δεύτερο θα έλεγα, που αποτελεί, ενδεχομένως, κι ένα θέμα προς… εξακρίβωση. Το κατά πόσον δηλαδή τα σχήματα αυτού του είδους (πείτε το και… post-rock, αν αυτός σας λέει κάτι περισσότερο) μπορούν να ανταπεξέλθουν και σε κάπως πιο «έντεχνες» καταστάσεις. Οι We.Own.The.Sky, λοιπόν, τα καταφέρνουν μια χαρά σε κομμάτια όπως το “Muzzle” και το “Penny for your thoughts” (πάντα από την πρώτη πλευρά του LP τους), δείχνοντας πως είναι ένα instro σχήμα καθόλου προβλέψιμο και εν μέρει συναρπαστικό. Πολύ καλό, επίσης, το “22 hallo”, με την ακουστική εισαγωγή και την ήπια και χαλαρή ανάπτυξη, που μάς κάνει γνωστή/φανερή και μια περίπου ambient διάσταση των συνθέσεων του γκρουπ.
Στη δεύτερη πλευρά το μοτίβο δεν αλλάζει. Απλώς τα κομμάτια εδώ είναι τρία –άρα και μεγαλύτερης διάρκειας– με τους We.Own.The.Sky να επωμίζονται κι ένα… βάρος σχετικό με τη διαχείριση του χρόνου. Στο “Parasitic” γράφουν σε μέσο τέμπο, με στιβαρά επαναληπτικά riffs (από τη μια κιθάρα) και με ωραία σολιστική παρουσία της δεύτερης, που απλώνεται πάνω σ’ ένα σταθερό ρυθμικό σχήμα. Η μικρότερη διάρκεια, νομίζω, πως θα το έκανε πιο μεστό. Και στο “Yodatrainschewbacca”, όμως, τα βασικά χαρακτηριστικά των We.Own.The.Sky είναι παρόντα και σαφή –με το κομμάτι, εδώ, να κατακρατεί και κάποια στοιχεία χαμηλού και πάντα μελωδικού stoner– με το “Retrospect”, που κλείνει πλευρά και LP, να στέκεται ακόμη πιο κοντά σ’ αυτό το ήπιου προφίλ... αισθητικό ροκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου