Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

THE PETE MALINVERNI TRIO παράδεισος

Ο πιανίστας Pete Malinverni είναι παλιά καραβάνα. Μέλος της νεοϋορκέζικης σκηνής από τα early 80s, ο Malinverni έχει πάνω από δέκα προσωπικά άλμπουμ (και πολύ περισσότερα ως «συμμετοχή»), πράγμα που δείχνει έναν αναγνωρισμένο και «τοποθετημένο» μουσικό, με συνεπή δισκογραφική παρουσία. Σε σχήμα τρίο συνήθως, ή συχνά, ο Malinverni έχει ηχογραφήσει ωραία άλμπουμ, που δείχνουν αισθητική προσήλωση στα διδάγματα του πιανιστικού ιμπρεσιονισμού από τη μια μεριά και της τζαζ παράδοσης από την άλλη, προβάλλοντας πρωτότυπο και όχι μόνον έργο.
Στο Heaven [Saranac Records, 2017] ο Malinverni πράττει κάτι… εκτός εποχής, αλλά… καλά κάνει. Δημιουργεί ένα ακέραιο θρησκευτικό άλμπουμ, που θα ταίριαζε, ίσως, καλύτερα το χειμώνα, και πιο συγκεκριμένα τα Χριστούγεννα, και που σε κάθε περίπτωση μπορεί να σε παρασύρει με την απλότητα και την εκφραστική ειλικρίνειά του.
Τα δέκα κομμάτια που το αποτελούν είναι σχεδόν όλα versions (υπάρχει μόνο μία σύνθεση του Malinverni), βασικά παραδοσιακά θρησκευτικά τραγούδια (“Down in the river to pray”, “Shenandoah”, “A city called heaven”, “Wade in the water”), που συμπληρώνονται από δύο συνθέσεις του Duke Ellington (“Heaven”, “Come Sunday”), του Curtis Mayfield (“People, get ready”) κ.λπ. Κλασικό δηλαδή υλικό, το οποίον ο Malinverni το προσαρμόζει στις ανάγκες ενός τρίο (Ben Allison μπάσο, Akira Tana ντραμς), που επεκτείνεται αναλόγως όταν στο σχήμα μπαίνει φωνή (Karrin Allyson), τρομπέτα (John Faddis) και άλτο σαξόφωνο (Steve Wilson).
Το άλμπουμ κυλάει, θα το ξαναπώ, μέσα σ’ ένα κλίμα συναρπαστικής ηρεμίας και απλότητας και κομμάτια όπως τα “Down in the river to pray” και “Eili, Eili” της Ουγγροεβραίας Hannah Senesh, έτσι όπως τα ερμηνεύει εδώ ο Malinverni με τους συνεργάτες του, έχουν τον τρόπο και τη δύναμη να σε βγάζουν με μιας στο ξέφωτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου