Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 35

17/7/2017
ΠΟΙΟΣ ΡΟΜΕΡΟ ΤΩΡΑ!
Δύο χρόνια πριν τη «Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών» (1968), ο Ντίνος Δημόπουλος σκηνοθετεί το σενάριο του Φώσκολου «Κοινωνία Ώρα Μηδέν» (1966), με τον Κούρκουλο, τη Χρονοπούλου κ.ά. Στην ταινία υπάρχει καθαρή σκηνή με ζόμπι (τους σκοτωμένους ενός αεροπλάνου, που ζωντανεύουν στα μάτια του Κούρκουλου και ζητούν δικαιοσύνη ή εκδίκηση). Τα ελληνικά ζόμπι είναι τέλεια μακιγιαρισμένα και περπατάνε αργά, όπως κι εκείνα του Ρομέρο!

16/7/2017
Ο τουρισμός είναι η καταστροφή του φτωχού -του ενός τρίτου των Ελλήνων δηλαδή-, καθώς τον πάει ακόμη πιο βαθιά στα τάρταρα.
Για παράδειγμα είναι η βασική αιτία τις αύξησης των ενοικίων παντού στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα (λόγω Airbnb), αφού κανείς δεν περιμένει τους ντόπιους να πληρώσουν τα ακριβά πλέον ενοίκια (τα οποία πληρώνουν και με το παραπάνω οι τουρίστες) και, κλασικά, είναι η αιτία τής γενικότερης αύξησης των τιμών λόγω της υπερβολικής ξένης ζήτησης, που έχει βεβαίως δυναμικά χαρακτηριστικά (άρα είναι ακόμη πιο επικίνδυνη όσον αφορά στη σταθεροποίηση των υψηλών τιμών), με τον πληθωρισμό να οδεύει ολοταχώς για το 2%. Και τούτο όταν τα εισοδήματα είναι ανύπαρκτα για το ένα τρίτο των ανθρώπων της χώρας, με την ανεργία να κυλάει σε διαστημικά ύψη.
Φάτε τουρίστες… 

16/7/2017 
O Κώστας Μουρσελάς που πέθανε σήμερα στα 85 του δεν ήταν μόνο ο γνωστός και καταξιωμένος λογοτέχνης («Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά») και θεατρικός συγγραφέας («Ω! Τι Κόσμος Μπαμπά!»). Είχε κάνει και κάποια περάσματα από το σινεμά, καθώς είχε εμπλακεί στα σενάρια τριών τουλάχιστον ταινιών. Οι δύο απ’ αυτές, μάλιστα, είναι από τις πιο σημαντικές του ελληνικού κινηματογράφου.
Ο Κώστας Μουρσελάς είχε επιμεληθεί τους διαλόγους στο «Πρόσωπο με Πρόσωπο» (1966) του Ροβήρου Μανθούλη, ενώ είχε γράψει εξ ολοκλήρου το σενάριο στην ταινία «Ένας Νομοταγής Πολίτης» (1974) του Ερρίκου Θαλασσινού.  

15/7/2017 
ΡΟΜΑΝΤΣΟ ΙΙ
Να πάτε στο Ρομάντσο και να δείτε την έκθεση Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ. Υπάρχουν πολύ ωραία πράγματα εκεί, που αφορούν πολλούς – και μουσικόφιλους και φίλους των εικαστικών κ.λπ. Εγώ προσωπικά εντυπωσιάστηκα από τα διαστημικά παιγνίδια (ελληνικά και μη). Καταπληκτικά!
Και από τις συζητήσεις με τους Θανάση Μουτσόπουλο και Νεκτάριο Παπαδημητρίου άλλο ένα θεματάκι.
Δεν ξέρω πόσοι έχουν προσέξει την εισαγωγή από το «Πυρετός 42», το φοβερό τραγούδι των Πελόμα Μποκιού από το 1972. Για μισό λεπτό στην αρχή ακούγεται κάτι ηλεκτρονικό… Ίσως είναι θερεμίνη. Αλλά μάλλον όχι. Κάποια γεννήτρια ίσως…

15/7/2017 
ΡΟΜΑΝΤΣΟ Ι
Επειδή χθες είχαμε μια συζήτηση με τον Νεκτάριο Παπαδημητρίου και τον Θανάση Μουτσόπουλο, στο Ρομάντσο, περί ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα.
Η "Τετραλογία" (1975) του Μούτση είναι το πρώτο ελληνικό άλμπουμ στο οποίο ακούστηκε moog synthesizer.

15/7/2107
EAST SIDE STORY
 Το κομμάτι αυτό είναι ένα από τα κορυφαία garage-punk των σίξτις και το είχε πει ο μεγάλος Bob Seger στην πρώτη πλευρά του single “East Side story/ East side sound”, που είχε βγει στην Hideout του Ντιτρόιτ το 1966. Το τραγούδι είχε δώσει, άμεσα, τη δυνατότητα στον Seger για ένα συμβόλαιο με μεγαλύτερη εταιρία και κάπως έτσι ξαναβγήκε μέσα στην ίδια χρονιά στην Cameo-Parkway, ως Bob Seger & The Last Heard αυτή τη φορά. Ακούστε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου