Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ για της αυγής το νέο φως

Η ιδέα μπορεί να μην είναι πρωτότυπη, αλλά πάντα λειτουργεί όταν το επιβάλει το αποτέλεσμα. Τραγούδια για τους μήνες είχε ερμηνεύσει ο Παντελής Θαλασσινός στο «Καλαντάρι» [ΜΒΙ] το 2006 σε στίχους του Ηλία Κατσούλη, τραγούδια για τους μήνες αποδίδει και ο Ορφέας Περίδης στο «Ονειροπόλων Μόχθοι» [7, 2011]. Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Ο κύκλος τραγουδιών για τους δώδεκα μήνες γεννήθηκε όταν έπεσε στα χέρι μου το εξαιρετικό αφιέρωμα των ‘Επτά ημερών’ της ‘Καθημερινής’ στους δώδεκα μήνες του χρόνου, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2000 σε δώδεκα μηνιαία τεύχη. Άρχισα να γράφω ένα τραγούδι κάθε μήνα, αρχίζοντάς τα Μάιο του 2005 μέχρι το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου που σταμάτησα. Έκτοτε, χρειάστηκα πέντε χρόνια γράφοντας και σκίζοντας προκειμένου να ολοκληρώσω τα δώδεκα τραγούδια».
Ας επαναλάβω, με την αφορμή, μερικά πράγματα γνωστά. Ο Περίδης είναι εξαιρετικός (ακουστικός) κιθαριστής, άψογος τραγουδιστής με προσωπικό ηχόχρωμα, δυνατός στιχουργός και μελωδός με το κάτι παραπάνω. Τα ταλέντα του αυτά υπάρχουν άπλετα και στο παρόν δισκάκι. Βοηθούμενος τα μάλα από τις ενορχηστρώσεις του Γιώτη Κιουρτσόγλου, ο Περίδης δημιουργεί ένα απολύτως ενδιαφέρον folk-rock άλμπουμ, το οποίον προσδιορίζεται από τους επεξεργασμένους στίχους, με τις θαυμάσιες ρίμες και τον πλούτο των εικόνων, και φυσικά από την επιλεγείσα φόρμα της μπαλάντας (folk, rock, ή folk-rock), της οποίας (φόρμας) ο εν λόγω τραγουδοποιός είναι ένας αναγνωρισμένος μάστορας (με το… καλοκαίρι να αναδεικνύεται ως «η» εποχή του χρόνου).
Από τους ωραιότερους ελληνικούς (και ελληνόφωνους) δίσκους του τελευταίου καιρού.

1 σχόλιο:

  1. Tate: ap' tous pio timious o Peridis, kai epitelous kapoios anaferei poso kalos kitharistas einai, kai epitelous enas modernos folk ellinikos diskos me ellinika stoixeia pou den akougontai sa xalasmeno casio..

    ΑπάντησηΔιαγραφή