Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 328

23/12/2020
Το υποπτευόμουν φυσικά, αλλά τώρα είμαι σίγουρος.
Έχουμε τo πιο σκληρό λοκντάουν, με την πιο μικρή κοινωνική κινητικότητα και μαζί το χειρότερο ποσοστό θνητότητας (τον τελευταίο μήνα) ανάμεσα σε 53 χώρες (πηγή: Bloomberg), ενώ πάμε φουλ και για... πρωτάθλημα στην ύφεση. Νούμερα μόνο για διαλυμένα κράτη, χούντες και τριτοκοσμικές μπανανίες, τις οποίες κουμαντάρουν παπάδες, σερίφηδες και κοτζαμπάσηδες.
Ζούμε σε μια γελοία και επικίνδυνη χώρα, στην οποία επιτρέπονται 50 άτομα σε εκκλησίες, αλλά απαγορεύεται σε 10 άτομα, σε ανοιχτό χώρο, να πάνε να αποθέσουνε ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο ή στο μνημείο του Γρηγορόπουλου.
Τα Χριστούγεννα της Αγανάκτησης. Θα μας φτύσει και ο Άη-Βασίλης φέτος...

22/12/2020
O Νίκος Πλατής, που ασχολείται με αυτά τα θέματα, λέει πως είναι ένα από τα πρώτα ελληνικά κόμιξ. Λέμε για την «Πάστα Κατσαρίδα», την οποίαν «κερνούσε» το ιστορικό καφενείο του Ζαχαράτου στο Σύνταγμα, και που είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό Γεγές ή και Γιεγιές (απίστευτος τίτλος!!) το 1897!!

21/12/2020
Εντάξει... θα πει κάποιος... ακούμε και Coltrane. Ναι, αλλά αν σκεφθείς πως τούτοι οι τύποι, το Mankunku Quartet (όλοι μαύροι), ηχογράφησαν το “Yakhal' Inkomo” στην Νότια Αφρική το 1968… ε τότε θα τους δώσεις μιαν ευκαιρία. Και δεν θα απογοητευθείς!
[Το άλμπουμ το επανατύπωσε ο Jazzman το 2017, αλλά τώρα η συγκεκριμένη επανέκδοση πουλιέται 70 ευρώ! Εν τω μεταξύ το LP κυκλοφόρησε ξανά πριν από ένα μήνα από μια καναδέζικη εταιρεία και είναι ήδη sold out, με μία κόπια τού 2020 να πουλιέται αυτή τη στιγμή, στο discogs, 120 ευρώ!!]
https://www.youtube.com/watch?v=bVEufrq2l9Q

21/12/2020
Ένα έως τέσσερα εκατομμύρια θάνατοι εξαιτίας της γρίπης του Χονγκ-Κονγκ στα τέλη των σίξτις (1,7 εκ. είναι έως τώρα οι νεκροί από κοβίντ), χωρίς υστερίες, χωρίς λοκντάουν, χωρίς οικονομικές και κοινωνικές καταστροφές.
Μία απλή διαφήμιση είναι αυτή από ελληνικό περιοδικό της εποχής (σκαναρισμένη τώρα), ανάμεσα σε δεκάδες άλλες...

21/12/2020
Πάτρα, early 80s. Το είχα ακούσει, τότε, και από τον Ζήλο στο ραδιόφωνο και δεν θυμάμαι αν ήδη το είχα αγοράσει ή αν το αγόρασα μετά. Από τα καλύτερα 45άρια των ελληνικών έιτις. Το έχω στην ίδια κλάση με το δισκάκι των Metro Decay. Καμμία σχέση η εκτέλεση αυτή, μ' εκείνη που υπάρχει στο LP του Αλέξανδρου, που βγήκε λίγο πιο μετά.
https://www.youtube.com/watch?v=0NPyrKIHcEk

21/12/2020
Προσωπικά τον όρο «ελληνική ψυχεδέλεια» τον θεωρώ fake, απάτη, ανιστόρητο και δεν τον αποδέχομαι. Αν ήταν όμως να διαλέξω 4-5 "ελληνικά ψυχεδελικά" κομμάτια, για να τα προτείνω σε κάποιον ξένο (ή και Έλληνα) αυτό θα ήταν από τα πρώτα...
https://www.youtube.com/watch?v=4X2H7LprnnE

12 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ "Προσωπικά τον όρο «ελληνική ψυχεδέλεια» τον θεωρώ fake"...

    Νικος ΜΑΡΓΑΡΩΝΗΣ
    Δεν ξέρω που ακριβώς ανήκει , αλλά πάντως ήταν ένα συγκρότημα που παρόλη τη φτωχή δισκογραφία του δεν μπορείς να το αγνοήσεις.\

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    To LP είναι το καλύτερο της Creep, και γενικά από τα καλύτερα των 80s.

    Νικος ΜΑΡΓΑΡΩΝΗΣ
    Και το 7άρι ήταν πολύ καλό.

    Aggelos Bizelopoulos
    Ρίξε και τα υπόλοιπα

    George Floudas
    Το 7” τους είναι το μόνο που κράτησα από Creep.

    Dimitris Trox
    Αποθέωση της απόγνωσης

    Γιάννης Τσουκαλάς
    o Mεγας Κ. Fever Π. ηταν για την creep οτι ο Ντιεγκο για την Ναπολη

    Kostas Kingdomcome
    villa 21

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "Πάτρα, early 80s"...

    Maria Pappa
    κατοικεί ακόμη εκεί νομίζω τον είχα αναζητήσει παλιά πριν καμιά δεκαριά χρόνια να τον κάνω θέμα αλλά δεν θυμάμαι γιατί δεν έκατσε μάλλον λόγω Πάτρας. από τους αγαπημένους μου. έβγαζε νομίζω πιο ambient δουλειές πρόσφατα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Τον είχα δει στην Πάτρα που έπαιζε με μπάντες πριν ηχογραφήσει. Έχω και αποδείξεις...
    https://diskoryxeion.blogspot.com/2012/06/rock-80.html
    κάτι από το rock… στην Πάτρα του ’80
    Να κι εδώ κάτι πιο πρόσφατο δικό του... https://diskoryxeion.blogspot.com/2015/03/alexandros.html
    ALEXANDROS αίθουσα ελέγχου

    Maria Pappa
    καλή φάση είχα χάσει επαφή τελευταία.

    Panos Ramone
    Εχουμε μιλήσει και μου εχει πει πως υπάρχουν ηχογραφήσεις πρίν απο τον πρώτο του δίσκο κοντα στον ήχο αυτού του single. Μήπως λεω κάποιος να τις κυκλοφορούσε? Καθως και άλλο υλικό τους label κυκλοφοτημένο και μή.

    Maria Pappa
    μάκαρι να το διαβάσει κανείς εδώ και να κάνει κάτι...

    Zak Famellos
    Κάτοικος Πατρών

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=XyZVFphOrj4
    ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ - Είμαι κάτοικος Αθήνας

    Zak Famellos
    https://youtu.be/vea9v7VW4F0
    Βλ. Μπονάτσος - Μετανάστης στο Παγκράτι (Θ. Μικρούτσικος & Ά. Αλκαίος)

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Ο αλέξανδρος πρώτη φορά έπαιξε λάιβ στο παράρτημα μάλλον, το δεκέμβρη του 1979 (καταλήψεις 815). Στην ίδια συναυλία είχαν παίξει και οι dark shadows (κάποιο μέλος ήταν φοιτητής στην πάτρα) οι οποίοι εμφανίστηκαν και στη συναυλία του πουλικάκου στο σπόρτινγκ αρχές 80. Μάλιστα -αν θυμάμαι καλά- μαζί με τον αλέξανδρο έπαιξε και κάποιο μέλος τους . Και η Μουσική πειραματική ομάδα πανεπιστημίου -ή κάποιο σχήμα από μέλη της.

    Άγγελος Γαβριήλ
    Ο Αλέξανδρος ζει πια στη Χαλκίδα κ είναι φίλος...

    Nikos Argy
    Ποιό των Metro Decay?

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Το 45άρι

    Nikos Argy
    αν μπορεις να μου πεις τον τίτλο...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Κειμήλια / Σκιές (από μνήμης), ένα είχαν εξάλλου τότε

    Nikos Argy
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Indie Side
      κυκλοφορεί τόσο στην Πάτρα όσο και εδώ μέσα

      Alexandros Alex
      όχι Πάτρα μία φορά τον χρόνο μικρή βόλτα....

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Είναι φίλος και εδώ ο Αλέξανδρος, αλλά εγώ τα γράφω αυτά χωρίς να ενοχλώ, χωρίς να ταγκάρω εννοώ.

      Indie Side
      επίσης εαν δεν κανω λάθω η 80w ways recordsηταν δική του. Το ταγκάρισμα το έβαλα ώστε εαν θέλει ο ίδιος να απαντήσει σε κάποιες από τις απορίες κλπ.

      Alexandros Alex
      Kαλησπέρα Φώντα.

      Άγγελος Γαβριήλ στον Alexandros Alex
      καλό στον...!!!

      Alexandros Alex
      γειά σου Αγγελε!!!!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Γεια σου Αλέξανδρε!

      Indie Side
      Γειά σου Alexandros Alex

      Διαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "Ένα έως τέσσερα εκατομμύρια θάνατοι εξαιτίας της γρίπης του Χονγκ-Κονγκ στα τέλη των σίξτις"...

    Panagiotis Peristrefomenos
    Τότε που δεν είχαν και οι άνθρωποι Τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης να τους ζαλίζουν όλη μέρα με αυτά.

    Thodoris Antonopoulos
    ναι αλλά ευτυχώς τώρα έχουμε τους ψέκες και τους ξερόλες των σόσιαλ μίντια, αμήν Παναϊα μ'

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Η λέξη "ψέκας" είναι γελοία και αμφισβητώ το λεκτικό γούστο εκείνων που την χρησιμοποιούν. Και όποιος ενδιαφέρεται να μάθει για το πώς αντιμετωπίστηκε η γρίπη του Χονγκ-Κονγκ από τις κυβερνήσεις τα μίντια και την κοινωνία το 1968-69 υπάρχουν οι πηγές και μπορεί να το δει. Και τότε θα μπορέσει να εξάγει τα συμπεράσματά του.

    Panagiotis Peristrefomenos
    όσοι πιστεύουν πλέον κατι διαφορετικό από ότι λένε τα κανάλια βαπτίζονται «ψεκες»

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εγώ έβαλα μια διαφήμιση από ένα ελληνικό περιοδικό του 1969 (δεν την έφτιαξα μόνος μου, δεν είναι fake), για να δείξω την χαλαρότητα που επικρατούσε εκείνη την εποχή (η οποία δεν είναι ανεξήγητη φυσικά) σε σχέση με μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Τώρα ο καθένας και ανάλογα με τις μύγες που έχει, μυγιάζεται.

    Thodoris Antonopoulos
    άλλη μια σπουδή στην ανοησία, καλά το πας

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Mη λες βλακείες, είσαι μεγάλος άνθρωπος...
    Επίσης δεν χρειάζομαι άλλον έναν γύρο κόντρας, είναι το τελευταίο που μ' ενδιαφέρει το να πλακώνομαι στα μίντια. Προτιμώ να πλακώνομαι, λεκτικά πάντα, face to face. Και γι' αυτό θα σε παρακαλέσω να μην συνεχιστεί η συζήτηση.

    Thodoris Antonopoulos
    ακριβώς επειδή είμαι μεγάλος άνθρωπος Φώντα μου όπως ακριβώς κι εσύ ουδέποτε θα ανέβαζα τέτοιες ηλιθιότητες ακόμα κι αν τις πίστευα. Αυτό που μας λες είναι εντελώς διάτρητο γιατί α) ο κόβιντ έχει τόσους θανάτους ΠΑΡΑ τα τόσα έκτακτα μέτρα, δηλαδή γύρευε πόσους θα είχε αν τα αφήναμε όλα στην τύχη. Επίσης οι θάνατοι από γρίπη ήταν πολύ λιγότεροι φέτος. Επίσης, η ανθρώπινη ζωή έχει πολύ μεγαλύτερη αξία σήμερα από ό,τι σε παλιότερες εποχές και αποτελεί πρωτεύον κριτήριο. Η άποψη έπειτα ότι "ναι μωρέ τα καταφέρανε και τότε χωρίς λοκντάουν, υστερίες κ.λπ." αυτή δεν είναι μόνο αφελής αλλα και εγκληματική αν όχι φασίζουσα γιατί προτρέπει στον κοινωνικό δαρβινισμό. "Σφάχτε τους όλους και ο θεός θα ξεχωρίσει τους δικούς του" φάση δλδ. Τώρα ούτε εμένα μου αρέσουν οι κόντρες και ειδικά οι άγονες και είσαι θαρρώ από εκείνους που ουδέποτε παραδέχονται το λάθος τους και άρα θα το υπερασπιστείς μέχρι τέλους δεν πα να πηδηχτεί το σύμπαν όλο αλλά όχι και να λέει ο όνος τον πετεινό κεφάλα όπως εσύ παραπάνω. Την καλημέρα μου.
    Υ.Γ. Όπως έχουμε ξαναπεί και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η ορθολογική κριτική σε κυβερνητικούς, εταιρικούς κ.λπ. χειρισμούς του ποπού ή σε εκμετάλλευση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για ίδιο όφελος είναι κάτι άλλο. Όπως η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη που οφείλουν να δείχνουν οι καθημερινοί άνθρωποι, ανεξάρτητα από αυτούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Καλημέρα κατ’ αρχάς.
      >>Αυτό που μας λες είναι εντελώς διάτρητο γιατί α) ο κόβιντ έχει τόσους θανάτους ΠΑΡΑ τα τόσα έκτακτα μέτρα, δηλαδή γύρευε πόσους θα είχε αν τα αφήναμε όλα στην τύχη.<<
      Άσε το αυτό, γιατί υπάρχουν και άλλες απόψεις. Πως η ψυχική υγεία εξαιτίας των μέτρων εξασθενεί και πως ο άνθρωπος γίνεται περισσότερο ευάλωτος στον ιό. Επίσης εξαιτίας των μέτρων πεθαίνουν άνθρωποι για πολλούς λόγους. Εγκατάλειψη θεραπειών, ανικανότητα του συστήματος να διαχειριστεί άλλα επείγοντα περιστατικά κ.λπ.
      >>Επίσης, η ανθρώπινη ζωή έχει πολύ μεγαλύτερη αξία σήμερα από ό,τι σε παλιότερες εποχές και αποτελεί πρωτεύον κριτήριο<<
      Μπούρδες, που τις λένε μόνον οι φιλελέδες και διάφοροι αφελώς σκεπτόμενοι. Όταν ο Ομπάμιας βομβαρδίζει εφτά χώρες κατά τη διάρκεια της θητείας του και όταν από την πείνα πεθαίνουν κάθε μέρα εκατομμύρια άνθρωποι κι ένα παιδί κάτω από 15 ετών κάθε 5 δευτερόλεπτα είναι ντροπή να ακούγονται τέτοια λόγια από σκεπτόμενους( ; ) ανθρώπους.
      >>Όπως έχουμε ξαναπεί και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η ορθολογική κριτική σε κυβερνητικούς, εταιρικούς κ.λπ. χειρισμούς του ποπού ή σε εκμετάλλευση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για ίδιο όφελος είναι κάτι άλλο<<
      Σε βολεύει να είναι κάτι άλλο. Για να το παίζεις μία από δω και μια από κει. Για μένα δεν είναι κάτι άλλο. Και την (ορθολογική) κριτική στην κυβέρνηση κ.λπ. την εντάσσω στο ίδιο σχήμα ενάντια στις γενικότερες φιλελέδικες επιλογές, με το μονίμως απάνθρωπο πρόσωπο (σε ό,τι κι αν κάνουν).

      Thodoris Antonopoulos
      άσε τα ψόφια τώρα και μην προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα με στερψοδικίες και δημιουργία εντυπώσεων. "με βολεύει", "το παίζω", σώπα με ήξερες τόσο καλά κι από χτες; και έπειτα για ποιον και γιατί να το κάνω; συμμαζέψου
      (αμ δε θες την κόντρα, αμ το πας φιρί φιρί)

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Απαντώ και σχολιάζω πάνω σ' αυτά που λες. Που είναι τελείως αίολα.
      >>άσε τα ψόφια τώρα και μην προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα με στερψοδικίες και δημιουργία εντυπώσεων.<<
      ό,τι να'ναι... εγώ να δημιουργήσω εντυπώσεις; Στρεψοδικώ; Τέλος πάντων... οκ.

      Thodoris Antonopoulos
      Είναι αποτέλεσμα δημοσιογραφικών ερευνών, συνομιλιών με δεκάδες επιστήμονες, επαγγελματίες υγείας και διανοητές, Έλληνες και ξένους, οι περισσότερες δημοσιευμένες στο έντυπο όπου κι εσύ συνεργάζεσαι. Τα νέα σου.
      (για τα "'έωλα" ο λόγος)
      ...και όχι αίολα!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      αίολα έγραψα, αυτό είναι το σωστό
      Όλοι διαβάζουμε τα πάντα. Και ποτέ εγώ δεν έγραψα πως δεν πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, κάποια μέτρα, σε τέτοιες καταστάσεις.

      Nikos Markakis στον Thodoris Antonopoulos
      έωλος : μπαγιάτικος, χθεσινός / Αίολος : ατεκμηρίωτος

      Thodoris Antonopoulos
      OK αν και δεν αλλάζει κάτι, στην προκειμένη περίπτωση στέκουν και τα δύο

      Nikos Markakis
      παρέμβαση ήταν! Συνέχισε την κόντρα, τα δικά σου, μου φαίνονται πιο τεκμηριωμένα, παρά του κ. Τρούσα

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εγώ δεν επιθυμώ να συνεχιστεί καμία κόντρα, και ιδίως με συνάδελφο.

      Διαγραφή
    2. Γιώργος Γιαννόπουλος
      Το "αίολος" είναι νεολογισμός. Το έωλος έχει παρελθόν, σε εκφράσεις όπως "έωλα επιχειρήματα", "έωλοι ισχυρισμοί" κλπ, στον τύπο, σε πολιτικές ομιλίες κλπ. Αλλά πλέον χρησιμοποιείται συχνά -από ανθρώπους που αγνοούν την ετυμολογία του- με τη σημασία "αστήρικτος". Γράφει ο Νίκος Σαραντάκος: «Πολλοί παραξενεύτηκαν από τη λέξη "αίολες" σε πρόσφατο δελτίο Τύπου του ΥπΟικ. Μόνο το Λεξικό Μπαμπινιώτη δέχεται αυτή τη γραφή. Κατ' εμέ, έωλος αρχικά σήμαινε μπαγιάτικος, αλλά εδώ και 20 αιώνες έχει πάρει και τη σημασία "αστήρικτος". Οπότε, έωλες».
      EFSYN.GR
      Έωλος, αίολος ή αιόλος;

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας

      Γιώργος Γιαννόπουλος
      Σ' αυτά είμαι πάντα και από παλαιά χαλαρός και δέχομαι τα πάντα. Και δεν κοντράρομαι ποτέ για τέτοια θέματα. Αρκεί να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον. Και "αίωλος" να μου γράψεις θα το καταλάβω και θα το αποδεχθώ. Δεν θα κολλήσω εκεί.

      Stathis Nikokavouras
      τοτε τα αεροπλανα ακομα προπελες ειχαν φωντα.. ..τωρα με τοσες χιλιαδες πτησεις στον αερα με τον κοσμο να εχει αλλαξει και πατριδα να ειναι οπου δουλευεις ολα γινονται γρηγορα ...τελειωνουν ομως γρηγορα?

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εκείνη η γρίπη Στάθη είχε τεράστιο ανθρώπινο κόστος, παρότι ο άνθρωπος δεν ταξίδευε τόσο πολύ όσο σήμερα. Υπήρξαν εκατομμύρια νεκροί σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα φυσικά). Παρά ταύτα τα μέτρα που πάρθηκαν από τις κυβερνήσεις ήταν ήπια. Ποτέ στην ιστορία των πανδημιών δεν έχουν παρθεί τέτοια κατασταλτικά μέτρα όπως αυτά που πάρθηκαν για την κοβίντ. Αυτό είναι ένα γεγονός. Και ο καθένας ας δώσει τις εξηγήσεις του.

      Stathis Nikokavouras
      εδω πηραν τα μετρα τοσο σκληρα..χτες βγηκε μια στο τηλεφωνο στον realfm και λεει στην ελλαδα εχετε χουντα...σεκος ο ψαλτης και η ποπη στις 7 το πρωι..ζω λεει κοντα στο μοναχο..και εδω εχουμε κλειστα καποια μαγαζια αλλα δεν ειμαστε με τις μασκες στο στομα μερα νυχτα...αν θελουμε βαζουμε..υποχρεωτικα ειναι μεσα..οχι εξω...

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Διαφέρει το πράγμα από χώρα σε χώρα. Αλλά γενικά τα μέτρα είναι σκληρά. Όσο πιο τριτοκοσμική είναι μια χώρα τόσο πιο εύκολα υιοθετεί ακραίες πολιτικές. Η δική μου γνώμη είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε παταγωδώς στην διαχείριση της κοβίντ, βάζοντας τις βάσεις μόνο για ένα εφιαλτικό μετα-κοβίντ σκηνικό. Με φόβο, φτώχεια, καταστολή και άλλα πολλά.

      Stathis Nikokavouras
      ξεχασες το καλυτερο η μαλλον το χειρωτερο...το εχουμε καταστραφει και πρεπει να πεσουν οι συνταξεις οι μισθοι...παντου....και ο κοσμος δεν θα μπορει να κανει καινουργιο 69...καινουργια παρισια και πραγες...ολοι στον φοβο...

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Αυτά λέμε. Ο Πισσαρίδης έρχεται να διαλύσει ό,τι δεν πρόλαβαν να διαλύσουν τα μνημόνια.

      Thanos Fotiadis
      Φώντα βαράμε στου κουφού τη πόρτα. Είναι σχεδόν αδύνατο να επικοινωνήσεις με ανθρώπους δογματικούς. Έχουν αποφασίσει ότι έτσι είναι και οποιοσδήποτε έχει να προτείνει κάτι άλλο τρέχουν να τον φάνε. Εγώ θέλω ανθρώπους γύρω μου που έχουν μάθει να συζητάνε και να συλλογίζονται. Χαίρομαι που βλέπω σχόλια σου επί του θέματος κι ας μην συμφωνώ σε όλα πάντα.

      Sakis Bwanas
      και μάλιστα, να σε συμπληρώσω, το χειρότερο είδος του δογματικού, δηλαδή τον δογματικό που βλέπει παντού δογματικούς εκτός από τον εαυτό του

      Nikos Markakis στον Thanos Fotiadis
      δηλαδή φιλελές = ξεφτίλα, δεν είναι δόγμα;

      Διαγραφή
    3. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      "Υπάρχουν και χαμογελαστοί τσιγγάνοι" (τίτλος ταινίας), αλλά... χαμογελαστοί φιλελέδες δεν υπάρχουν. Και γιατί στερούνται χιούμορ (ανάμεσα σε άλλα πολλά) και γιατί γενικότερα μιλάμε για ψυχο-διανοητικές καταστάσεις έξω από το ανθρώπινο πλαίσιο. Μπορεί να είμαι σκληρός, αλλά αυτή είναι η γνώμη μου.

      Sakis Bwanas στον Nikos Markakis
      και βέβαια είναι δόγμα. Βγαίνει και σε κακομοίρη, και σε κουνημενο, και σε κάθαρμα και σε πονεμένο και σε γελοίο...

      Yorgos Koutroupis
      Αααααπ'την άλλη επί Ισπανικής Γρίπης πέθαναν κατά προσέγγιση 50 εκατομμύρια. Η άποψη μου είναι ότι καμιά Κυβέρνηση δεν θα άντεχε σκηνικά τύπου Μπέργκαμο με καταρρευση των μονάδων υγείας και επιλογή ασθενών.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Τα έχουμε πει πολλές φορές αυτά. Και το Μπέργκαμο θα μπορούσε να αποφευχθεί και τα τύπου-Μπέργκαμο, όπως τα της Θεσσαλονίκης, θα μπορούσε επίσης να αποφευχθούν. Είναι θέμα προτεραιοτήτων, επενδύσεων στην υγεία, μακροχρόνιων ενημερωτικών παρεμβάσεων σε θέματα κοινωνικής πολιτικής κ.λπ. που άπτονται τελείως διαφορετικών αντιλήψεων από τις διαλυτικές φιλελέρικες που εφαρμόζονται.

      Yorgos Koutroupis
      Ναι εντάξει στην Άπω Ανατολή το αντιμετώπισαν αποτελεσματικά με εκατομμυριά τεστ καθημερινά, ιχνηλατηση και κοινωνική πειθαρχία.

      Δημητρης Σαλτος
      Στην ισπανική γρίπη πέθαναν νέοι άνθρωποι μια μέρα μετά αφού είχαν προσβληθεί,μην κάνουμε ατυχείς συγκρίσεις!

      Vassilis Serafimakis
      Η "ισπανική" γρίππη (έτσι την ονόμασαν δηλαδή χωρίς να έχει σχέση με Ισπανία) δεν ξέρομε πάντως ούτε πώς ήρθε ούτε πώς έφυγε. Γιά το πώς έφυγε μία βάσιμη υπόθεση είναι ότι ο ιός μεταλλάχτηκε σε κάποια φάση σε μία τόσο φονική σύνθεση που σκότωνε τον φορέα του προτού αυτός προλάβει να τον μεταδώσει.

      Γεώργιος Ζγούρας
      *.. διότι, δεν υπήρχαν τα σημερινά ΜΜΕ!!!

      Παναγιωτης Πανταζιδης
      Πωωωω αυτό το νοβαλτζιν που μας φλομωναν στη Γερμανία στα 70ς δεν αντεχοταν με τίποτα.Απίστευτη πικρίλα.

      Alex Apostolakis
      ,ποια Γερμανια?Και εδω το παιρναμε και οντως,η πικρα του ειναι αξεχαστη.

      Παναγιωτης Πανταζιδης
      Στη Γερμανία μάλλον μας το έδιναν δια πάσα νόσο,ίσως γι αυτό να το θυμάμαι τόσο έντονα.Αυτο σε σχέση με την Ελλάδα που δεν το έπινα με την ίδια συχνότητα.Αν και φιλασθενος από μικρός.Πολύ πίκρα όμως βρε αδερφέ.

      Karma Screen
      Novalgin θεωρήθηκε υπεύθυνο για αποβολές και τερατογενέσεις και αποσύρθηκε

      Διαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ "Εντάξει... θα πει κάποιος... ακούμε και Coltrane. Ναι, αλλά αν σκεφθείς πως τούτοι οι τύποι, το Mankunku Quartet"...

    Dionisis Bilalis
    για πολλά χρόνια οι δουλειές μαυρων Νοτιοαφρικανών απαγορευόταν να βγουν εκτός της χώρας (δια στόματος ενός απίστευτου μπασίστα των townships)

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν ξέρω για τις δουλειές, αλλά έφευγαν οι ίδιοι πάντως. Chris McGregor (αυτός ήταν λευκός), Mongezi Feza, Dudu Pukwana, Louis Moholo και τα λοιπά.

    Dionisis Bilalis
    όσοι μπόρεσαν την έκαναν. Κάποιοι απο αυτούς που έμειναν μετράνε πολύ

    Vassilis Serafimakis
    Προς το τέλος πάντως τα πράγματα χαλάρωσαν. Είναι γνωστό ότι ο Paul Simon δεν είχε πρόβλημα στη Ν.Αφρική να συνεργαστεί με τούς ντόπιους μουσικούς στις αρχές τών 1980s γιά τό άλμπουμ που εκδόθηκε ως Graceland. Πρόβλημα είχε στη Δύση όταν κατηγορήθηκε ότι σπάει το μποϋκοτάζ.

    Dionisis Bilalis
    my two cents
    https://globalrhythms.net/.../we-could-get-arrested-just.../
    Playing jazz through apartheid

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ "O Νίκος Πλατής, που ασχολείται με αυτά τα θέματα, λέει πως είναι ένα από τα πρώτα ελληνικά κόμιξ"...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ο Γιεγιές του 1897!
    (δείχνω φωτογραφία)

    Stathis Nikokavouras
    ιδια εποχη με σουρη...

    Χρήστος Πριτσαπίδουλας
    Ο Πλατής έχει κάνει σε πολλά αξιοπρόσεκτη έρευνα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://diskoryxeion.blogspot.com/2012/11/74.html
    ΝΙΚΟΣ ΠΛΑΤΗΣ 74

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Υπάρχει και ένα μεταγενέστερο του μποστ, που σχολιάζει το ότι βρέθηκαν "ίχνη" ποντικιών στα γλυκά του ζόναρς και δείχνει μια γάτα που λέει: "Γιατή τους περνάνε από δίκη? Υπάρχει θρεπτικότερον απ το ποντίκη?"

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ρίχνανε τρίχες και μύγες παλιά, μέσα στο φαΐ, στα εστιατόρια, για να μην πληρώνουν. Ότι θα φωνάξουν την αστυνομία κ.λπ.

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Το είχαμε κάνει μαθητές σε μια ταβέρνα στη βουλιαγμένη με μύγα στις τηγανιτές πατάτες. Την πιάνει με το δάχτυλο από το πιάτο ο τύπος, την κοιτάει και λέει "δεν είναι τίποτε"

    Stathis Nikokavouras
    οπου ελληνας και λαμογια..η θυγατερα μου στην αγγλια στα ακριβα εστιατορια ειχε μαζι της τριχες αλλο χρωμα απο τα μαλλια της ετρωγε το μισο εριχνε μεσα την τριχα στο πιατο και φωναζε διακρητικα τον σερβιτορο..το επερνε πισω δεν πληρωνε τιποτα και της εδιναν και εκπτωτικη καρτα για την επομενη φορα...οταν εισαι φοιτητης και το ρεστωραν κανει 70-80 λιρες πρεπει να βρεθει λυση...

    Christos Tzitzimikas
    Έλα ρε φίλε...

    Ferris Costas
    Το σκάνδαλο που ξέσπασε το 1959, έδωσε την έμπνευση σε πολλές γελοιογραφίες του Μποισταντόζλου, Θυμάμαι δυό ποντίκια που ξεμυτάνε από δύο αντικρυστές τούρτες, και λένε: "Τσίτα με να σε Τσιτώ, να πελνάμε τον κερό"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Γεγές ή και Γιεγιές (απίστευτος τίτλος!!)"

      Η λέξη της εποχής ήταν "γεγές"=γεροξεκούτης, ξεμωραμένος, βλάκας, χαζός, φαφλατάς

      Τη χρησιμοποιούσαν από το 1895 μέχρι περίπου το 1920 και έχει λημματογραφηθεί και στα παλιότερα λεξικά μας (Σταματάκου, Δημητράκου)

      Κ. Βλησίδης

      ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

      Διαγραφή
    2. Χρόνια πολλά Κώστα!
      Τον είδα τον «γεγέ» στον Δημητράκο (τόμος 3, σελ.1566).
      Το «απίστευτο» έχει να κάνει (νομίζω πως το αντιλήφθηκαν όλοι αυτό) με την μαζική χρήση της λέξης «γιεγιές» (κι αυτή η λέξη ως τίτλος στο περιοδικό του 1897) στην δεκαετία του ’60, όταν περιέγραφε τους «μπήτληδες».

      Διαγραφή
  6. Σχόλια από το fb στο ποστ "Το υποπτευόμουν φυσικά, αλλά τώρα είμαι σίγουρος"...

    Κάπρα Βλήτα
    Το είδα εχθές και κατάλαβα τι περνάμε τόσο καιρο και ποσο σκληρά είναι τα μετρα ,φωνάζουμε εμείς οι πολίτες, αλλά τπτ, οι περισσότεροι θα δουν το ποστ και θα πουν, ααα ψεκασμένος συνωμοσιολόγος . Κατρακύλα!!!!!!

    Anastasios Babatzias
    Και εμεις ειμαστε και διαλυμενο κρατος και χουντα και τριτοκοσμικη μπανανια. Σε ολα αριστα

    Simos V. Simos
    Για την ακρίβεια τα 50 ή οσα ατομα επιτρέπονται οπουδήποτε αφορά εργασία - μετακίνηση και απαγορεύονται όπουδηποτε αυτά πρέπει να ξεσκάσουν ή να μορφωθούν .. εχουμε δρομο για να ξεφυγουμε από τον τέταρτο κόσμο και να φτάσουμε στον τρίτο ...

    Vassilis Serafimakis
    To "πρωτάθλημα στην ύφεση" έτσι γιά να ξέρομε το έχομε κατακτήσει προ πολλού. Δικό μας μας καταδικό μας είναι, κι όποιος θέλει μπορεί να το δεί στην αίθουσα τροπαίων τού Υπ. Οικονομικών!
    Εχομε προ πολλού συντρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ ύφεσης. Καμμία χώρα δεν έχει υποστεί την ύφεση που έχει υποστεί η χώρα μας εν καιρώ ειρήνης στην Ιστορία. Η ύφεση (ακριβέστερα το Μεγάλο Κραχ, the Great Depression) τής Αμερικής 1929-39 είναι μυγόφτυσμα μπροστά στην δική μας επιτυχία!..
    Και ενώ έχομε ήδη σπάσει κάθε κοντέρ, έχομε συμφωνήσει δηλ δεσμευθεί χειροπόδαρα να συνεχίσομε να περνάμε ύφεση μέχρι το ...2060! (Θυμίζω: "Πλεονάσματα ως το 2060"!) Ποιά κυβέρνηση έτυχε να υπογράψει αυτή τη συμφωνία και να δεχτεί τη δέσμευση αυτή; Να βοηθήσω: O πρωθυπουργός της βαφτίστηκε 'Αλέξανδρος'.

    Ανδρεας Μπικουβαρακης
    Καταπληκτικός τρόπος να θολώνουμε τα νερά!
    Θέλετε να μας πείτε ποιες χρονιές πήραμε το "πρωτάθλημα στην ύφεση" και με ποιους πρωθυπουργούς;
    Επίσης θέλετε να μας πείτε αν με τον πρωθυπουργό που επιλέξατε να βάλετε στο στόχαστρο είχαμε τελικά ύφεση ή ανάπτυξη;
    Μεγάλο κατόρθωμα πάντως! Δεξιοί μας κυβερνούν, οι δεξιοί μας έφεραν στον πάτο της Ευρώπης στην πανδημία, οι δεξιοί δημιούργησαν τρομερή ύφεση κι εκτόξευση του χρέους, αλλά εσείς επιλέγετε να στοχεύσετε τους άλλους.
    Ε, κάτι θα επιδιώκετε κι εσείς...
    Δεν γνωρίζω πώς βαφτίστηκε ο... ακατονόμαστος, αλλά στην ελληνική γλώσσα το Αλέξης είναι διαφορετικό όνομα από το Αλέξανδρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή