Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

FLYING NORWEGIANS τα δύο πρώτα άλμπουμ του νορβηγικού country-rock γκρουπ, από τα μέσα του ’70

Country από την Νορβηγία των seventies; – θα μπορούσε να είναι μία πρώτη ερώτηση. Γιατί όχι, όμως;
Τα country και country-rock ηχοχρώματα έφτασαν παντού εκείνη την δεκαετία –ακόμη και στην Ελλάδα– και κάθε χώρα, που είχε να επιδείξει μια κάποια ροκ σκηνή, δεν παρέλειπε να την εφοδιάζει και με αυτούς τους ήχους. Country και country-rock μάχη γινόταν, ας πούμε, στην Ιαπωνία την συγκεκριμένη δεκαετία, όμως και στον ευρωπαϊκό βορρά, αναπτύσσονταν οι συγκεκριμένοι ήχοι, με αρκετά αξιοσημείωτα γκρουπ να συμβάλλουν στην οριοθέτηση τους. Ήχοι, που πολλές φορές κρύβονται πίσω από άλλες ονομασίες (rural rock ας πούμε), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα country ηχοχρώματα ήταν «χωμένα» (και) μέσα στα progressive περιβάλλοντα (λογικό κι αυτό).
Το country rock στην Νορβηγία κινήθηκε, βασικά, από ένα όνομα, έναν μουσικό, που είχε πρωτοστατήσει στην δημιουργία πολλών και πολύ καλών γκρουπ στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’70 – κι ένα από εκείνα τα γκρουπ ήταν οι Flying Norwegians.
FLYING NORWEGIANS: New Day [Apollon Records, 2021]
Το πρώτο LP των Flying Norwegians, που θα ξανατυπωθεί σε βινύλιο και CD από την νορβηγική Apollon Records (επισήμως στις 29 Οκτωβρίου), είχε τίτλο “New Day” κι είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά από την Sonet, το 1974. Μέλη των Flying Norwegians, εκείνη την εποχή, ήταν οι Rune Walle φωνή, κιθάρες, slide κιθάρες, μπάντζο, φυσαρμόνικα, Cato Sanden φωνή, κιθάρες, Jarle Zimmermann φωνή, πλήκτρα, Johannes Torkelsen μπάσο και Gunnar Bergstrøm ντραμς, ενώ βοηθούσε σε δύο tracks, με την pedal steel κιθάρα του, ο Harald Dyb.
Η κύρια «μορφή» λοιπόν πίσω από τους Flying Norwegians ήταν ο Rune Walle, ο οποίος νωρίτερα είχε περάσει από τα γκρουπ Oriental Sunshine, Hole In the Wall και Saft (όλα πολύ καλά – το καθένα στο στυλ του), ενώ λίγο αργότερα θα εμφανιζόταν και με τους Αμερικανούς Ozark Mountain Daredevils! Αυτός ήταν που είχε διαλέξει τρεις νέους μουσικούς να τον πλαισιώσουν (τους Sanden, Zimmermann και Torkelsen), με την πεντάδα να συμπληρώνεται από τον Bergstrøm, που είχε περάσει κι αυτός από τους Saft, συμμετέχοντας αργότερα σε μιαν επόμενη line-up των Hole In the Wall.
Ο Rune Walle λοιπόν είναι ο άνθρωπός μας, εκείνος που συμμετείχε συνθετικώς στα περισσότερα από τα (πρωτότυπα) τραγούδια των Flying Norwegians, εκείνος που τραγουδά ορισμένες φορές ή γράφει και στίχους.
Τα τραγούδια των Flying Norwegians είναι πολύ καλά και διακρίνονται, χοντρικώς, από τα... αυθεντικά αμερικάνικα, επειδή τα ηλεκτρικά κιθαριστικά παιξίματα ενίοτε βγαίνουν πολύ μπροστά, θυμίζοντας στιγμές από ένα κορυφαίο άλμπουμ της (ευρωπαϊκής) εποχής, με πολλά rural/progressive στοιχεία, το πρώτο των Δανών Culpepers Orchard. Στην Δανία εξάλλου συνετέθησαν και δοκιμάστηκαν τα τραγούδια των Flying Norwegians, σε μια εγκαταλειμμένη φάρμα... κι εκεί τέλος πάντων άνθισαν, πριν πάρουν τον δρόμο προς της δισκογραφία.
Τουλάχιστον τέσσερα από τα έντεκα κομμάτια του άλμπουμ παίρνουν πολύ καλό βαθμό, για να μην πούμε άριστο (“Young man”, “Times drawing circles”, “New day”, “Youll come around”), ενώ και τα υπόλοιπα είναι αρκετά καλά, με ωραία, πάντα, παιξίματα, που, στα μακρύτερα στο χρόνο, «ξεφεύγουν», με φωνές, φωνητικά και chorus τραγούδισμα πολύ προσεγμένα, με τις αρμονίες να στέκονται γερά και με την γενικότερη διάθεση να είναι αυτή που αναμένει κάποιος από ένα πολύ καλό country-rock LP (με κάποια progressive στοιχεία σ’ ένα-δύο tracks).
FLYING NORWEGIANS: Wounded Bird [Apollon Records, 2021]
Δύο χρόνια αργότερα (1976) οι Flying Norwegians θα κυκλοφορήσουν το δεύτερο LP τους, το “Wounded Bird” (το... βλέπετε στο εξώφυλλο), επίσης στην Sonet και με την ίδιαν ακριβώς line-up, δηλ. τους Rune Walle, Cato Sanden, Jarle Zimmermann, Johannes Torkelsen και Gunnar Bergstrøm. Και αυτό το άλμπουμ θα ξανατυπωθεί από την Apollon Records προς το τέλος του μήνα, δίνοντας την ευκαιρία στους fans να το ακούσουν και να το εκτιμήσουν.
Παρότι το “Wounded Bird” ήταν ηχογραφημένο από τους ίδιους ανθρώπους, στο ίδιο στούντιο που είχε γραφτεί και το “New Day” (λέμε για το στούντιο του Arne Bendiksen), στην πράξη πρόκειται για ένα διαφορετικό άλμπουμ – πιο... επαγγελματικό. Αυτό δεν σημαίνει πως... βαθμολογείται σώνει και καλά πιο χαμηλά, αφού περιέχει κι αυτό πολύ καλά κομμάτια, περισσότερες ενορχηστρωτικές καινοτομίες (με την χρήση ελαφρών synths π.χ.) και γενικότερα περισσότερο αμερικάνικο «άρωμα» (στα πιο πολλά tracks τουλάχιστον).
Μάλιστα, εκείνη την εποχή (το 1976 λέμε πάντα) είχε παιχθεί κάτι και για μια κυκλοφορία του δίσκου στην Αμερική, που τελικά δεν συνέβη. Όπως δεν συνέβη και η βράβευση τού “Wounded Bird” με τα νορβηγικά μουσικά βραβεία Spellemann, επειδή κανείς δεν σκέφτηκε να στείλει μια κόπια στην επιτροπή, ώστε να γίνει η αξιολόγηση.
Πάντως ο Bendiksen δεν το άφησε έτσι – αν και δεν του βγήκε όπως, ίσως, θα ήθελε. Επειδή αντιπροσώπευε την A&M στην Νορβηγία εκείνα τα χρόνια, όταν οι Ozark Mountain Daredevils (γκρουπ της A&M) είχαν έρθει για περιοδεία στην Ευρώπη τους κάλεσε να παίξουν και στην Νορβηγία. Και όντως. Support στους Ozark Mountain Daredevils βρέθηκαν να παίζουν οι Flying Norwegians… και κάπως έτσι έγινε η πολυπόθητη επαφή. Αντί όμως να φύγει για Αμερική ολάκερο το νορβηγικό γκρουπ, οι Ozarks πήραν μαζί τους μόνον τον Rune Walle, ο οποίος φαίνεται πως τους είχε εντυπωσιάσει με το παίξιμό του.
Ο Walle θα συμμετείχε σε τέσσερα άλμπουμ των Ozarks, τα “Men from Earth” [A&M, 1976], “Dont Look Down” [A&M, 1977], “Its Alive” [A&M, 1978] και “Ozark Mountain Daredevils” [Columbia, 1980], εγκαταλείποντας ουσιαστικά το γκρουπ, με τους υπόλοιπους Flying Norwegians να συνεχίζουν για μερικά ακόμη χρόνια, χωρίς εκείνον στην σύνθεσή τους (αν και ο Walle θα εμφανιζόταν ως guest σε κάποιους μεταγενέστερους δίσκους τους).
Το γρήγορο (bluegrass) “Lets walk to the river”, η μπαλάντα “Evening prayer” (που θυμίζει Crazy Horse) και το “Its over” είναι μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του “Wounded Bird” – του δεύτερου πολύ καλού LP, ενός country-rock νορβηγικού γκρουπ των seventies που ακούει στο όνομα Flying Norwegians και που αξίζει να το μάθει, τώρα, ο κόσμος.
Επαφή: www.apollonrecords.no

1 σχόλιο:

  1. Η "σχέση" των Flying Norwegians με τους Ozark Mountain Daredevils εκτός από την μουσική επιρροή φαίνεται και στα εξώφυλλα το “Wounded Bird”-1976 είναι φανερή επιρροή από το "It'll Shine When It Shines"-1974 των Ozark Mountain Daredevils.

    ΑπάντησηΔιαγραφή