Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

LENA BLOCH & FEATHERY η ρωσίδα τενόρο σαξοφωνίστρια στο πιο νέο άλμπουμ της

Η Lena Bloch, ρωσίδα τενόρο σαξοφωνίστρια, μας έχει απασχολήσει κι άλλες φορές στο blog, καθώς έχουμε γράψει στο παρελθόν για το άλμπουμ της “Feathery” [Thirteenth Note, 2013], όπως και για το CD της “Heart Knows” [Fresh Sound, 2017], που είχε υπογράψει ως Lena Bloch & Feathery. Η πιο νέα πρόταση τού εν λόγω σχήματος αποκαλείται Rose of Lifta [Fresh Sound Records, 2021] και περιέχει επτά πρωτότυπα tracks, συντεθειμένα από την Bloch (τέσσερα) και από τον πιανίστα της Russ Lossing (τρία). Τα υπόλοιπα μέλη των Feathery είναι ο 76χρονος πλέον ιστορικός κοντραμπασίστας Cameron Brown και ακόμη ο Billy Mintz στα ντραμς (επίσης με πολλές παρουσίες σε sessions / δισκογραφία από την δεκαετία του ’80 και μετά).
Το “
Rose of Lifta” είναι ένα άλμπουμ για τους εκπατρισμένους (όπως εκπατρισμένη είναι και η Bloch, καθώς από την Ρωσία και μετά από πολλές περιπέτειες, σε διάφορες χώρες, θα βρεθεί τελικώς, το 2008, στην Νέα Υόρκη) και περαιτέρω για την λαχτάρα και τον πόθο, που νοιώθει, για τους όποιους λόγους, o μετανάστης για τον γενέθλιο τόπο του.
Αυτό, από μουσικής πλευράς, βρίσκει τον χώρο να αναπτυχθεί στις συνθέσεις της Bloch κατ’ αρχάς, που διακρίνονται για τις πολλές και διάφορες μουσικές επιρροές από την Ανατολική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, όπως ας πούμε η “Promise of return” – σύνθεση στηριγμένη πάνω σε μιαν απλή μπασογραμμή, η οποία «γεμίζει» συνεχώς από το πιάνο του Lossing και το τενόρο της Bloch, με παιξίματα που οριοθετούν ένα oriental περιβάλλον. Εξαιρετικό είναι και το επόμενο track, η blues ballad Mad mirror” (επίσης της Bloch), με το σαξόφωνο της Ρωσίδας να ακούγεται με βάθος και αντήχηση, κυρίως στην σολιστική εισαγωγή, με τον Mintz να συνοδεύει ανεπαίσθητα με σκουπάκια, και με τον Lossing να προτείνει, για μιαν ακόμη φορά, εντυπωσιακά soli.
Φυσικά και οι δικές του συνθέσεις (του Lossing εννοούμε) κινούνται στην ίδια αισθητική περιοχή, με τα “New home” και “Old home” να αντανακλούν αυτά ακριβώς τα συναισθήματα, που νοιώθει κάποιος σ’ ένα νέο περιβάλλον, αναλογιζόμενος συγχρόνως την ζωή  στην πατρίδα του. Υπάρχει η αναπόληση λοιπόν, μια ρομαντική διάθεση, ο λυρισμός, τα πλούσια συναισθήματα, παραλλήλως όμως με μιαν αίσθηση απώλειας και περίσκεψης.
Αφήσαμε για το τέλος δύο κορυφαίες στιγμές του άλμπουμ, δύο θρηνωδίες (συνθέσεις της Bloch αμφότερες), τις “Climbing rose of Lifta” (όπου Lifta η αρχαία, εγκαταλειμμένη σήμερα, παλαιστινιακή αραβική πόλη) και “Mahmoud Darvish”, από το όνομα του κορυφαίου παλαιστίνιου ποιητή, που έφυγε από την ζωή το 2008 στα 67 χρόνια του, και που με το έργο του καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα που οικοδομείται στο “Rose of Lifta” των Lena Bloch & Feathery.
Επαφή: www.lenabloch.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου