Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

NOFRENØ κάτι σκοτεινό και απέραντο... από την Λευκωσία

Από την Λευκωσία προέρχονται οι Nofrenø (Dimitris Mylis φωνή, ρυθμική κιθάρα, Charalampos Charalampous lead κιθάρες, Constantinos Hadjigeorgiou μπάσο, Fragkiskos Petrides ντραμς), ένα ελληνόφωνο ροκ συγκρότημα, που έχει κυκλοφορήσει ήδη έναν πρώτο δίσκο το 2019, για να επανέλθει τώρα με το δεύτερο LP του, που τιτλοφορείται «Κάτι Σκοτεινό και Απέραντο» (2021) και που κόβεται σε εκατό αριθμημένα αντίτυπα από την B-otherSide Records.
Οι Nofrenø είναι ένα στιβαρό και δυναμικό σχήμα, με πολλά nineties ελληνορόκ χαρακτηριστικά. Θα τους τοποθετούσαμε, δε, στην παράδοση των Τρύπες / Ξύλινα Σπαθιά, με επιρροές και από τα δύο αυτά γκρουπ –και άλλες φυσικά, ακόμη και «λαϊκές»– ωραία αφομοιωμένες προς την κατεύθυνση ενός κατά το μάλλον ή ήττον «προσωπικού» ήχου. Το καταφέρνουν οι Nofrenø και με το παραπάνω, όχι μόνο γιατί ξέρουν να φτιάχνουν πιασάρικα, με την σωστή έννοια, τραγούδια (σίγουρα τους πρέπουν πολλά airplays), αλλά και γιατί έχουν φροντίσει επαρκώς και τα τεχνικά θέματά τους (ηχογράφηση, μείξη και γενικότερη παραγωγή), τα οποία κινούνται σε υψηλά επίπεδα. (Όλη η πρώτη και βασική δουλειά έχει γίνει στην Κύπρο, ενώ το mastering έχει γίνει στην Γαλλία).
Πολλά τα καλά τραγούδια στο «Κάτι Σκοτεινό και Απέραντο», ξεκινώντας από το lead track «Στη Νησί των Φαιάκων», για να ακολουθήσουν το «Ο κ. Κανείς» και ο «Νόστος» από την πρώτη πλευρά του άλμπουμ, ενώ στο ίδιο ύψος στέκονται και τα «Δαίμονες» και «Μόνος εντός» από την δεύτερη πλευρά – χωρίς κάποιο από τα υπόλοιπα τραγούδια να υστερεί σε κάτι βασικό ή λιγότερο βασικό.
Οι Nofrenø υιοθετούν, χοντρικώς, έναν κιθαριστικό θορυβώδη τρόπο στην ανάπτυξη του ήχου τους, που κάποιες φορές, στα πιο ακραία όριά του, αγγίζει ακόμη και το «μέταλλο», χωρίς βεβαίως να χάνεται το γενικότερο ροκ ύφος τους, που διαθέτει ακόμη και ποπ χροιές (υπάρχουν ποπ ρεφρέν π.χ.), καθώς βοηθά προς τα ’κει και ο τρόπος που διαχειρίζονται τις φωνές.
Με τραγούδισμα που σε φάσεις θα μπορούσε να αποκληθεί έως και dreamy και με διπλές φωνητικές εγγραφές (με ταυτόχρονο τραγούδι-απαγγελία), οι Nofrenø έχουν τον τρόπο να τεντώνουν τις αισθήσεις του ακροατή, με φυσικό τρόπο και όχι εκβιάζοντας καταστάσεις.
Τούτο, το τελευταίο, σημαίνει απλώς πως το πρωτογενές υλικό τους είναι πολύ καλό.
Επαφή: https://el.b-otherside.gr/, https://nofreno.bandcamp.com/album/--2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου