Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

o JOHN LENNON και ο GUS HALL…

Τι έγινε ρε παιδιά με τον John Lennon ξαφνικά; Γεννήθηκε, λέει, την 9/10/1940 και σήμερα θα είχε τα 70α γενέθλιά του. Κουταμάρες. Λόγια άνευ περιεχομένου. Πόσω μάλλον, όταν εκείνοι που θέλουν να… σβήσουν κεράκια στα περιοδικά και τις εφημερίδες, δεν κάθονται να γράψουν ένα κείμενο της προκοπής, ώστε να μάθουν κι οι νεότεροι. Εκτός κι αν καθαρίζει για πάρτη τους ο Γιάννης Πετρίδης, που γράφει στη Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας (9/10) για το… πρότυπο του ροκ στάρ. (Ωχ, το μάτι μου…). Επιχείρησα να διαβάσω το άρθρο, αλλά εγκατέλειψα μετά τις πρώτες σειρές.
«Σαράντα χρόνια μετά τη διάλυση των Beatles συνεχίζει να υπάρχει το αναπάντητο ερώτημα για το ποιος από τους John Lennon και Paul McCartney είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαμόρφωση της επιτυχίας των Beatles. Ο John Lennon ήταν αυτός που μετέτρεψε την πρώτη του νεανική μπάντα, τους Quarrymen που είχε φτιάξει το 1957, σε Beatles. Οταν γνωρίστηκαν με τον McCartney, ο John ήταν 18 και ο Paul μόλις 16 και χρειάστηκε αρκετό κουράγιο ο πατέρας του για να επιτρέψει στους νεαρούς να κάνουν πρόβες με το συγκρότημα σ’ ένα από τα δωμάτια του σπιτιού τους. Ο Harrison έγινε ο κιθαρίστας των Quarrymen και ο φίλος τού Lennon, Stuart Sutcliffe συμπλήρωσε το συγκρότημα που από το 1960 πήρε το όνομα The Beatles».
Ρε, κοίτα τι απασχολεί τον κόσμο. Αν ο Lennon ή ο McCartney είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στο κεφάλαιο Beatles. Δηλαδή, δεν κατάλαβα. Θα πούμε ότι ο Lennon έγραψε «χ» μελωδίες και «ψ» στίχους, ενώ ο McCartney «x+1» μελωδίες και «ψ-1» στίχους και θα βγάλουμε συμπέρασμα για το ποιος βάρυνε περισσότερο στο κεφάλαιο Beatles; Έλα Παναγία μου. Αφήνω τα… εγκυκλοπαιδικά, που και σ’ αυτά δεν βγάζεις άκρη.
Κατ’ αρχάς οι Quarry Men φτιάχτηκαν μέσα στο 1956 κάποια στιγμή μετά την επιτυχία του Lonnie Donegan με το “Rock island line” (μπήκε στο chart τον Ιανουάριο του ’56, κι έφθασε μέχρι τη θέση 6 - ήταν η αφορμή) και στην αρχή λέγονταν Black Jacks. Και βεβαίως από τους Quarry Men δεν πήγαμε ξαφνικά στους Beatles, το 1960, αφού είχαν μεσολαβήσει οι Johnny and the Moondogs, οι Beatals, οι Silver Beetles, οι Silver Beats και οι Silver Beatles (περί τον 8/1960). Εν πάση περιπτώσει. Λεπτομέρειες…Προσφάτως βρήκα τυχαίως σε παλαιοβιβλιοπωλείο και αγόρασα με 1,5 ευρώ (όλα έχουν σημασία) το βιβλίο του ιστορικού ηγέτη του Αμερικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (Communist Party USA ή CPUSA) Gus Hall (1910-2000), που είχε τίτλο “Mandate for Fightback” (1981) και το οποίο είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, την ίδια χρονιά, από τη Σύγχρονη Εποχή, με τον χοντροκομμένο τίτλο «Το Αντιπάλεμα». Βασικά, το βιβλίο είναι η εισήγηση του (τότε) Γενικού Γραμματέα του CPUSA στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής, την 13/12/1980. Στην εισήγηση υπήρχε μία μικρή αναφορά στον John Lennon, ο οποίος είχε δολοφονηθεί 5 ημέρες πριν (8/12/1980). Έλεγε ο Hall: «Είναι φανερό ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επιδιώκουν να αναπτύξουν ένα είδος συναισθηματικού αποπροσανατολισμού σχετικά με τη δολοφονία του Τζων Λένον (σ.σ. και σχετικώς με τα... γενέθλιά του θα προσέθετα). Αλλά αυτό που μένει στην επιφάνεια είναι ένα πλατύ αίσθημα για ειρήνη, ένα αίσθημα που αντιπροσώπευε ο Λένον στη διάρκεια της ζωής του. Αυτό (το αίσθημα που αντιπροσώπευε ο Λένον) είναι ένα μέρος των γενικότερων δράσεων των μαζών, που σχετίζονται με τα ζητήματα του πολέμου και της ειρήνης».

3 σχόλια:

  1. Αυτό το βιβλίο πρέπει να οφείλει την ύπαρξή του στο γεγονός ότι ο Γκας Χωλλ είχε έρθει σαν ομιλητής σε κάποιο φεστιβάλ της ΚΝΕ της εποχής.
    Το θυμάμαι διότι μου είχε φανεί πολύ παράξενο το ότι υπήρχε ΚΚΗΠΑ, σε συνδυασμό με τα γεγονότα της εποχής (εισβολή στο Αφγανιστάν, αλληλεγγύη στην Πολωνία)

    yorgos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά ακατανόητος ο χαμός με τον Lennon.Παντού αφιερώματα λες και ήταν συννενοημένοι.Σαν σήμερα θα γινόταν 70 λέει.Ότι να 'ναι.Τώρα για το "αναπάντητο" ερώτημα δεν ξέρω πολλούς(ακριβέστερα κανέναν) που να τους απασχολεί.Τέλοσπάντων.Σαν σήμερα θα είχε γενέθλια κι ο Thelonious Monk,οπότε θα κάνω κι εγώ ένα αφιέρωμα στο σπίτι...
    Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν μου επιτρέπετε κι εμένα μια γνώμη, το να "γιορτάζονται" τα γεννέθλια αποθανόντων καλλιτεχνών δεν είναι κάτι πρωτάκουστο. Να σας θυμίσω τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καββαδία, τα 300 από τη γέννηση του Bach κλπ. Φυσικά, τέτοιες επέτειοι γίνονται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, απολύτως αναμενόμενο κάτι τέτοιο νομίζω. Τώρα για το "αναπάντητο ερώτημα" περί του ποσοστού της συμβολής των Lennon και McCartney στα τραγούδια των Beatles, δεν βλέπω γιατί δεν είναι ενδιαφέρον. Προσωπικά με ενδιαφέρει πολύ, με ενδιαφέρει δηλαδή η ιστορία. Αυτά τα ολίγα. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή