Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ECHOES OF JERUSALEM…

Για τον Χάρη Χαλκίτη έχω ξαναγράψει (http://is.gd/hBteY). Προσφάτως, ανακάλυψα μία ακόμη απίθανη ηχογράφησή του – ένα 45άρι, το οποίον παντελώς αγνοούσα. Μα ακόμη κι αν υπήρχε περίπτωση κάποιος να το είχε ακούσει, τυχαίως, στο δίκτυο, πάλι δεν θα συνέβαινε τίποτα, αφού το όνομα του έλληνα μουσικού δεν αναγράφεται στο cover. Και που αναγράφεται; Μα στο label, αλλά κι εκεί λανθασμένα. (Οπότε, ακόμη χειρότερα).
Ο… H. Chaltikis Charalampo, δεν είναι άλλος, φυσικά, από τον Χάρη Χαλκίτη, ο οποίος ως… Echoes of (Jerusalem) ηχογραφεί ένα δισκάκι, το 1973, σε γαλλική παραγωγή των Disques Carabine (στο ίδιο label κόπηκαν singles των τρομερών Βέλγων Irish Coffee, των El Chicles, του Pierre Cavalli κ.ά.). Το 45άρι “Echoes of Jerusalem/ Take your time” φαίνεται δε πως έκανε μεγαλύτερη επιτυχία στην Ιταλία, όταν κυκλοφόρησε εκεί στις αρχές του ’73 από την Fonit-Cetra International [IS 20121], μπαίνοντας μάλιστα στην 20άδα του top της χώρας.
Και τα δύο τραγούδια (συνθέσεις του Χαλκίτη) ήταν σε παραγωγή και ενορχήστρωση του Michael Swirid. Οι δυο τους, Swirid και Χαλκίτης, θα συνεργαστούν το 1975 στο άλμπουμ του Ντέμη Ρούσσου “Souvenirs” [Philips] –θα γράψουν μαζί με τον Χαλκίτη και κάποιον άλλον το “Winter rains”–, σκοράροντας και στην περίοδο των Queen Samantha, όταν με το “Take a chance” (1979) θα δρέψουν δάφνες στο σύμπαν της space-disco.
Για μένα, το “Echoes of Jerusalem” είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά funky items, με… ψυχεδελικό drum σόλο και ακόμη ψυχεδελικότερο hammond κλείσιμο. Ακούστε το…

7 σχόλια:

  1. την αρχη με την κιθάρα την εχουν κατακλέψει αλλα δεν θυμάμαι ποιοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμένα μου φαίνεται ότι ο Χαλκίτης έχει κατακλέψει αυτό, που είναι τρία χρόνια παλιότερο:
    http://www.youtube.com/watch?v=vbYwBy7BbXE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε, σαν να μη μας τα λες καλά. Το τραγούδι του Χαλκίτη είναι από το ’73, ενώ το “In Zaire” από το ’75-’76.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, μαλακία είπα! Χα, χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. total respect στο ψευδωνυμο φρικτος νανος. εκτος αν δεν ειναι ψευδωνυμο..!
    το hammond στο κομματι ολα τα λεφτα!!
    pasqual

    ΑπάντησηΔιαγραφή