Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

FAYROUZ live in Dubai

Η μεγαλύτερη τραγουδίστρια του Λιβάνου κι ένα από τα, εν ζωή, καλλιτεχνικά «σύμβολα» στην ιστορία της Ανατολής, η Fayrouz επισκέπτεται τακτικώς το Dubai – χώρα-εμιράτο, που παρέχει όλες τις υλικές προϋποθέσεις για την πραγμάτωση άψογων live – προκειμένου να επικοινωνήσει με το έθνος των Αράβων. Το δικό της έθνος. Πέραν των θαυμάσιων τραγουδιών με τις λαβυρινθώδεις, ελικοειδείς μελωδίες των αδελφών Rahbani και του γιού της Ziad Rahbani, που, σχεδόν αποκλειστικώς, ερμηνεύει η Fayrouz, εκείνο που εισπράττει ο καθείς, βλέποντας αυτήν την παράστασή της στο American University του Dubai, τον Μάρτιο του 2001 – DVD στην Enja [ENJ-9531 9, 2008] – , είναι ο σεβασμός, το ήθος, η εσωτερική περιδίνηση και από ’κει πέρα η εκσφενδόνιση στο αχανές όχι μόνον της αγιοτάτης φωνής, αλλά και κάθε μέλους της τρανής ορχήστρας, κάθε θεατή της συναυλίας. (Δεν πρόκειται για τους «άλλους» Άραβες. Είναι οι ίδιοι, εκείνοι που αγωνίζονται, φερ’ ειπείν, για το ορθό στον παλαιστινιακό κόσμο· έναν κόσμο, για τον οποίον η Χριστιανή Fayrouz είναι μία αναγνωρισμένη συμπαραστάτις). Κατά τα λοιπά, στο live στο Dubai, αν κάτι περισσεύει τούτο είναι πολυτελής απλότητα και η, ανά πάσα στιγμή, ιερή πνευματικότητα.

2 σχόλια:

  1. Ιερή Αγελάδα (δεν το λέω υποτιμητικά)για ολον τον Αραβικο κόσμο.Ενα απο τα δύο πράγματα για το οποίο συμφωνούν ολοι τους απο το Αγαδίρ μέχρι την Υεμένη.Το αλλο το φαντάζεστε.Ακόμα θυμάμαι την εκσταση στα πρόσωπα τους οταν αναφέρόνταν για τις συναυλίες της στη Βυρηττό πρίν τον πόλεμο,οι συνάδελφοι μου.Εννοείται οτι ολοι είχαν κασσέτες της.(μιλάμε για δεκαετία του 80).Καλα πόσων χρονών ειναι?Δεν ηξερα οτι τραγουδάει ακόμα.
    Πάντως αξίζει να κατεβάσει κανείς τίποτα και να πιει την Κυριακή το τσάι του ακούγοντας την.Exotica που λένε...
    Thanks Φώντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι 76 ετών απ’ ό,τι λέει η Wikipedia. Τον Ιούλιο του 2007 είχε τραγουδήσει και στο Ηρώδειο. Δυστυχώς ήμουν τότε εκτός Αθηνών. Και όπως μου είχε πει φίλος… έχασα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή