Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

οι Λιβανέζοι NEWS και το ελληνικό LP τους

Οι (The) News ήταν ένα από τα καλύτερα λιβανέζικα συγκροτήματα των sixties. Σχηματίστηκαν, μάλλον, περί τα μέσα της δεκαετίας, για να φθάσει να υπάρχουν έως και τα τέλη των seventies. Άγνωστον (τουλάχιστον σ' εμένα) τι ακριβώς ηχογράφησαν όλα εκείνα τα χρόνια. Σίγουρα κάποια 45άρια, σίγουρα ένα LP...
Ο κόσμος, οι περισσότεροι, ίσως να πληροφορήθηκαν την ύπαρξη των News μέσω της ολλανδικής συλλογής “Waking Up Scheherazade” [Grey Past ABA 001] το 2008, όταν ανθολογήθηκε εκεί το άπιαστο κομμάτι τους “From the moon”, που είχε κυκλοφορήσει σε 45άρι στην εταιρία Societe Libanaise du Disque ή απλώς SLD [RF 118] το 1969. Το “From the moon”, ένα λυσεργικό spacey κομψοτέχνημα φισκαρισμένο στα εφφέ, ήταν γραμμένο και ενορχηστρωμένο από τον σπουδαίο Elias Rahbani – πράγμα που αποδεικνύει πως οι εγνωσμένης αξίας συνθέτες, πολλές φορές, ήταν εκείνοι που έβαζαν μπροστά το ταλέντο και τις γνώσεις τους προκειμένου να καταγράψουν ασυναγώνιστα pop άσματα. Περαιτέρω, στο “Waking Up Scheherazade Vol.2” [Grey Past ABA 002] που κυκλοφόρησε πέρυσι, ανθολογήθηκε ένα ακόμη κομμάτι των News, το “Tell me”, αγνώστων λοιπών στοιχείων.The News (1968), από αριστερά: John Taslakian, Ara Hajian, Mike Postian και Jack Tamoukian

Οι News αποτελούνταν από τέσσερις μουσικούς (αρμενικής καταγωγής οι περισσότεροι, αν όχι όλοι), που ζούσαν στη Βηρυτό στις αρχές του ’60. Ήταν οι John Taslakian φλάουτο, κιθάρες, τραγούδι, Ara Hajian ντραμς, Mike Postian πλήκτρα, φωνή και Jack Tamoukian μπάσο. Από ένα διεγραμμένο λήμμα της wikipedia (http://is.gd/uNwl6c) μαθαίνουμε πως ήταν δημοφιλείς όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά ακόμη στην Ευρώπη και την Αφρική. Την περίοδο 1968-69 έκαναν πολλές επιτυχίες στον Λίβανο (“Baby you’re only mine”, “I miss you”, “It’s you again”, “Today, today”, “Take me” κ.ά.), οι οποίες, σταδιακώς, τους οδήγησαν να παίξουν στην Αγγλία (στο Marquee και στο Roundhouse) δίπλα στους UFO, Genesis, Hawkwind, Juicy Lucy, Warhorse, Argent, Atomic Rooster, Spooky Tooth, Alexis Korner, Thin Lizzy, Wishbone Ash, Free κ.ά., αλλά ακόμη και στη Νιγηρία, εκεί όπου συνάντησαν τον Ginger Baker! Το 1972, ο ντράμερ Ara Hajian αρρώστησε, για να τον αντικαταστήσει ο Avo Kayayan, με τον οποίον έφθασαν μέχρι το ’75 (η χρονιά που ξεκινά ο εμφύλιος στον Λίβανο), και την ηχογράφηση ενός LP, που περιείχε καινούρια και παλαιότερα τραγούδια τους. Το 1979 το γκρουπ διαλύθηκε με τα μέλη του να σκορπίζονται στα τέσσερα σημεία τού ορίζοντα (ΗΠΑ, Γαλλία, Σουηδία, Βρετανία, Αυστραλία).The News (1973) από αριστερά: Jack Tamoukian, John Taslakian, Mike Postian και Avo Kayayan

Πρωτάκουσα τους News πριν καμμιά 15αριά χρόνια, όταν σε δισκοθήκη φίλου εντόπισα το… ελληνικό LP τους, υπό τον τίτλο “Old Wine New Bottles” [EMI/ Parlophone GVDL 219] από το 1975. Ήταν ένα από ’κείνα τα εκατοντάδες λιβανέζικα άλμπουμ της σειράς Voix de l’ Orient, που κόβονταν στην Ελλάδα των seventies από την εδώ Columbia, και τα οποία έφευγαν πάραυτα για τις αγορές της Ανατολής. Εξ όσων είχα προλάβει να σημειώσω οι στίχοι κι η μουσική των τραγουδιών ήταν κάποιου John Wilde (έχω την αίσθηση πως ήταν ο John Taslakian), ο οποίος έπαιζε lead κιθάρα, φλάουτο και τραγουδούσε (τ' άλλα δύο μέλη των News, που εικονίζονταν στο LP, ήταν ο οργανίστας Mike Foster και ο ντράμερ Alvin Davies, που μάλλον επρόκειτο για τους Mike Postian και Avo Kayayan), ενώ τα strings ενορχήστρωνε για μία ακόμη φορά ο Elias Rahbani. Από ’κείνο το άλμπουμ, τα κομμάτια του οποίου κινούνταν σε διάφορα στυλ, μου έχει μείνει στο νου το pop-psych “It’s been a long time”… Να τι αναφέρει και το popsike.com: “Monster prog LP, first side with elaborated organ and mellotron effects, percussions, flute and heavy fuzz guitar, b-side sound a little more in psych pop style of typical 6os freakbeat bands!”.
Κάτι ακόμη. Ελάχιστα στοιχεία θα κατόρθωνα να εντοπίσω (επειδή το όνομα “The News” είναι κοινό) αν δεν είχα σημειώσει τον τίτλο του LP τους, από 'κείνη τη δισκοθήκη τού φίλου (ένας τίτλος, που δεν αναφέρεται ούτε στο popsike, ούτε στο rate your music). Έχοντας γνωστό τον τίτλο εντόπισα εν συνεχεία το απορριφθέν λήμμα της wikipedia και ακόμη το ΜySpace τους (http://is.gd/OHsNDy), απ’ όπου δανείστηκα τις δύο φωτογραφίες!

ΥΓ.1 To “From the Moon” προέρχεται από το 1969 – ή μήπως από το 1970; – και πάντως με τίποτα από το 1967, όπως αναφερόταν σ' ένα βίντεο του YouTube. Έχει κωδικό RF 118 και έπεται του single τού Manuel "La guerre est finie/ Les feuilles tombent" [SLD RF 112], που είναι σίγουρα από το 1969, αφού κυκλοφόρησε μετά από τη συμμετοχή του τραγουδιστή στην 2α Ολυμπιάδα Τραγουδιού της Αθήνας, στα τέλη Ιουνίου του ’69.
ΥΓ.2 Αν και δεν είμαι από ’κείνους – εδώ και πολλά χρόνια εξάλλου – που ψάχνουν για συγκεκριμένους δίσκους, το “Old Wine New Bottles” είναι ένας από τους λίγους που θα ήθελα να τους ακούσω όπως πρέπει. Αν, παρ’ ελπίδα, έχει κάποιος αυτό το άλμπουμ – ελληνικό είναι εξάλλου, που σημαίνει ότι αντίτυπά του εμφανίστηκαν στην εδώ αγορά – και θα ήθελε να το ξεφορτωθεί, παίρνοντας κάτι άλλο το ίδιο καλό και σπάνιο (ως ανταλλαγή εννοώ) ας επικοινωνήσει αφήνοντας το e-mail του.

4 σχόλια:

  1. αλλο πάλι αυτο.
    Τον Elias Rahbani τον ηξερα για hrg disco παραγωγό Φώντα.Εχω και το Liza...Liza που ηταν τσαι με κουλουράκια για τους dj's στην Ευρώπη.
    Με κούφανες με αυτούς τους μάγκες τούς News!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Elias Rahbani είναι ένας από τα τρία αδέλφια Rahbani (οι άλλοι δύο είναι ο Assi και ο Mansour). Ο Assi παντρεύτηκε την Fairuz και μαζί με τον Mansour έγραφαν τα τραγούδια της. Από ένα σημείο και μετά συνεργάστηκε μαζί τους και ο Elias, ο οποίος είχε όμως και ξεχωριστή καριέρα. Το πιο trippy άλμπουμ του ήταν το ελληνικό “Mosaic of the Orient” [EMI/ Parlophone GVDL 35] από το 1972. Στα καλύτερα tracks θυμίζει groovy Γιάννη Σπανό. Στο οπισθόφυλλο υπάρχει και ένα βιογραφικό του, όπου ανάμεσα σε άλλα λέει: “At the International Song Festival in Athens in 1969 Elias Rahbani was awarded second prize for his composition amongst a total of entries from 29 nations”. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ:
    http://diskoryxeion.blogspot.com/2011/06/2.html

    Τo ωραίο “Liza…Liza”, με τη… θεά στο εξώφυλλο, υπάρχει στο ελληνικό LP “With Love…” [ΕΜΙ GVDL 286] του 1978. Απ’ όσο θυμάμαι – πρέπει να το ξανακούσω – έχει και καλύτερα κομμάτια μέσα. Γενικώς, είναι ένα αξιοπρεπέστατο disco άλμπουμ, που, τώρα, θα το ψάχνουν διάφοροι.

    Οι News είναι πολύ καλοί. Όπως και πολλά άλλα γκρουπ από τη Μέση Ανατολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τελικά το βρήκες το άλμπουμ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή