Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

τι θα ψηφίσουμε λοιπόν;

ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Δεν υπάρχει τίποτα στον τρόπο που πολιτεύεται το Πα.Σο.Κ που να έχει την κατανόησή μου. Ακόμη και την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου φρόντισε να δείξει πως είναι ένα κόμμα σφόδρα καθεστωτικό, που ρέπει (και) προς τον ολοκληρωτισμό. Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των οροθετικών γυναικών, η διαπόμπευση επί της ουσίας αυτού του μικρού μέρους της κοινωνίας (το οποίο δεν έπεσε από τον ουρανό – εντάξει;), φανερώνει όχι μόνον αναλγησία και εκδικητικότητα, αλλά και τον πιο οδυνηρό συμβολισμό τού… σκοπού που αγιάζει τα μέσα.
Ν.Δ.
Χρειάζεται κόπος και κουράγιο ώστε να μην ξεχνάς, και η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την ύπαρξή της στους… λωτοφάγους ψηφοφόρους. Απαιτείται αναίδεια και θράσος, ένα κόμμα που δεν άφησε τίποτα όρθιο στην τελευταία φάση που κυβέρνησε να απαιτεί να ξαναψηφιστεί, προβάλλοντας, στις πρώτες θέσεις, τους ίδιους κατά βάση ανθρώπους. Εκείνους δηλαδή που μετέτρεψαν το «σεμνά και ταπεινά», στη μεγαλύτερη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος την περίοδο 2007-2009. Ένα νούμερο. Οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης (χωρίς τους τόκους) το 2004 ήταν 75,3 δις, το 2008 ήταν 105,9 δις, ενώ το 2009 ήταν 112,7 δις. Δεν χρειάζεται τίποτ’ άλλο.
Κ.Κ.Ε.
Το Κ.Κ.Ε. ελέγχεται για την άρνησή του να συνδράμει σε κυβερνητικό σχήμα. Πώς είναι δυνατόν η Ε.ΑΡ. του Κύρκου και το Κ.Κ.Ε. του Φλωράκη να τα βρίσκουν πριν τις εκλογές του ’89 (για τους γνωστούς ταπεινούς και τετριμμένους λόγους – κάθαρση, διάλυση του Πα.Σο.Κ. κ.λπ.) και σήμερα, για πολύ σοβαρότερους, ο Τσίπρας και η Παπαρήγα να μην μπορούν ν’ ανταλλάξουν κουβέντα; Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να ταρακουνήσει τον Περισσό (σε συνδυασμό μ’ εκείνο του «μισητού» αντιπάλου). Πρόβλεψη κάνω…
ΣΥ.ΡΙΖ.Α
Σημαντικό προεκλογικό λάθος (για να μην το χαρακτηρίσω παιδαριώδες) η αναφορά τού Τσίπρα σε στήριξη ή ανοχή αλλότριων (μη αριστερών) κομμάτων, στο ενδεχόμενο ενός μετεκλογικού κυβερνητικού συνασπισμού. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι θα μπορούσε να συμβεί «μετά», δεν το λες από πριν. Λέω «ακόμη κι αν υποθέσουμε», γιατί το ζήτημα είναι πολύ πιο σοβαρό. Δεν μπορεί η Αριστερά να κυβερνήσει, με τη στήριξη (ή την ανοχή) εθνικιστών, συνομωσιολόγων και λαϊκιστών. Η χώρα δεν διακυβερνάται μόνον ως προς την οικονομία, αλλά και ως προς την παιδεία, τον πολιτισμό, την κοινωνία.
ΛΑ.Ο.Σ.
Ο Καρατζαφέρης είναι «άσσος» στο παιγνίδι με τα media και «πολύ σκληρός για να πεθάνει». Πήρε τον Κύρτσο, την Μπάρμπα, τη σύζυγο Πασχάλη… μέχρι και επιστολή από τον Πούτιν εμφάνισε δύο ημέρες πριν τις εκλογές. Φυσικά, όλα αυτά δεν συνιστούν πολιτική. Αλλά υπάρχουν στις εκλογές και κάποιοι που ψηφίζουν με τέτοια κριτήρια. Αν θα είναι αρκετοί, ώστε να μπει στη Βουλή, θα φανεί την Κυριακή.
ΔΗ.ΣΥ.
Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν πείθει (τους Δεξιούς). Δεν ξέρω γιατί. Ευθύνεται το ότι είναι κόρη του Μητσοτάκη (και άρα ένα σύμβολο του εγχώριου νεποτισμού); Ή μήπως το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί κάτι θετικό να της πιστώσει –έστω κάτι– από την παρουσία της στα διάφορα πόστα (υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του πατέρα της, δήμαρχος Αθηναίων, υπουργός Εξωτερικών); Το ότι πήγε κόντρα στον λαϊκισμό του Σαμαρά δεν αρκεί. Εξάλλου και η ίδια είχε δηλώσει, παλαιότερα, φαν του Καρβέλα και της Βίσση…
Κοινωνική Συμφωνία
Να μία καλή περίπτωση για όσους ψήφιζαν Πα.Σο.Κ και που, τώρα, δεν θέλουν να το δουν ούτε ζωγραφιστό, διανύοντας όμως τη μικρότερη απόσταση. Η Κατσέλη, εν αντιθέσει με πολλούς άλλους, πάλεψε μέσα στο πρώην κυβερνών κόμμα για κάτι καλύτερο. Και παρήγαγε. Ο νόμος Κατσέλη για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχει σώσει μερικές χιλιάδες οικογένειες από το εκτελεστικό απόσπασμα.
Ανεξάρτητοι Έλληνες
Για να είμαι φιλαλήθης δεν έχω ακούσει τι προτείνουν (ίσως δεν ενδιαφέρομαι κιόλας). Μέσες-άκρες γνωρίζω κάποια πράγματα – βασικά πως είναι ένα κόμμα της λαϊκής Δεξιάς. Νομίζω πως δεν τους «έπαιξαν» και τα κανάλια. Έχω ένα σοβαρό πρόβλημα μαζί τους (που είναι μάλλον αισθητικής φύσεως). Απεχθάνομαι τις συνομωσιολογίες.
Δημοκρατική Αριστερά
Με ενοχλεί η λέξη «δημοκρατική» στον τίτλο του κόμματος. Με προσβάλει. Δηλαδή εγώ που ψηφίζω Αριστερά και δεν θα τους ψηφίσω δεν είμαι δημοκράτης;
Δράση
Ο Μάνος είναι ξεπερασμένος πολιτικός. Ως νεοφιλελεύθερος (και από θεωρητικής απόψεως ενάντιος στου φόρους) ελέγχεται για την υπέρογκη αύξηση στην τιμή της βενζίνης, όταν ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αν τον έπαιρναν χαμπάρι θα τον διέγραφαν δια παντός από τη… νεοφιλελεύθερη διεθνή.
Οικολόγοι-Πράσινοι
Δεν ξέρω γιατί, αλλά όποτε ακούω για Πράσινους θυμάμαι πάντα τους βομβαρδισμούς στο Βελιγράδι. Ίσως τούς αδικώ. Τους εγχώριους Πράσινους εννοώ.  
Ένωση Κεντρώων
Καμμιά φορά, παράωρα, χαζεύω τον Βασίλη Λεβέντη στο γυαλί και… σχεδόν πάντα κοιμάμαι με το πιο γλυκό μειδίαμα.
Κόμμα Φιλελευθέρων
Του Ελευθερίου βεβαίως-βεβαίως…
Χρυσή Αυγή
Φον Τζίφρεν, Χερ Χαρούπογλου και τα ρέστα… Δεν είναι για γέλια.
Δημοσθένης Βεργής
Τον είδα ένα βράδυ στην TV κι έλεγε τα συνήθη. Ότι μας καλεί, λέει, σε πάρτυ στη Μύκονο μετά τις εκλογές. Το ερώτημα είναι ένα. Μετά Τζούλιας ή άνευ; Το άφησε ανοιχτό, έως πολύ ανοιχτό…
ΟΧΙ
Καζάκης-Παπαθεμελής. Το παγκάρι της δραχμής.
Κίνημα δεν Πληρώνω
Έως ώρας έχω (κάτι φραγκοδίφραγκα) και πληρώνω.
Κίνημα Εθνικής Αντίστασης
Δεξιά... τής Δ Εθνικής.
Κ.Κ.Ε. (μ-λ) – Μ-Λ Κ.Κ.Ε.
Η συνεργασία τους έδωσε τροφή για περιπαικτικά (και ενίοτε βλακώδη) σχόλια στα social media. Αν αθροίσουν τα ποσοστά που πήραν στις προηγούμενες εκλογές θα είναι επιτυχία.
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α
Όποιος ψάχνει το E.K.K.E. είναι εδώ.

16 σχόλια:

  1. κυριε Τρούσα σας εχω σε εκτίμηση, γι'αυτό λυπάμαι για τα σκοταδια που έχετε για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ...ή μήπως κατι αλλο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σφόδρα με παρεξηγήσατε, αυτό σας λέω μόνο.

    Και κάτι ακόμη. Τα κόμματα αναφέρθηκαν με τη σειρά που ανακοινώθηκαν από τον Άρειο Πάγο. Βρήκα τη λίστα στο δίκτυο. Σταμάτησα στα 20 πρώτα. Εικοστή ήταν η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Γι’ αυτό αναφέρθηκε τελευταία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα.Πι.Τα.Γιοφ.: Φωντακο καλη η κριτικη στα κοματα πρεπει κατι να ριξουμε δε νομιζειs ;Το λιγοτερα χειροτερο.Προσωπικα θα ριξω ΣΙΡΙΖΑ παρολεs tis adynamies toy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλαράκο το «προσωπικά» δίχως να βλέπω πρόσωπο, ούτε καν ονοματεπώνυμο, κάπως με παραξενεύει.

    Φυσικά και κάτι πρέπει να ρίξουμε. Εγώ θ’ αποφασίσω αύριο, πριν την κάλπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα.Πι.Τα.Γιοφ.: Φωντα...to oloi lathos einai kapoioys volevei.Giati den evales ayrio to post otan tha eixes apofasisei.exw to tharos kai soy lew ti tha rixw.Skepsoy ...& αποφασίσε.ΜΑΓΚΕΣ ΠΙΑΣΤΕ ΤΑ ΓΙΟΦΥΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι γνωστόν(;) πως τα κόμματα τα ψηφίζεις όχι γιατί συμφωνείς 100% μαζί τους, αλλά γιατί σε καλύπτουν σε κάποια θέματα. Εγώ δεν είμαι πολιτικός για να πω σε κάθε έναν τι πρέπει να κάνει (αν πρέπει δηλαδή να πάει να ψηφίσει ή όχι, τι πρέπει να ψηφίσει κ.λπ.). Λέω τι θα πράξω εγώ. Κι εγώ θα πάω να ψηφίσω –όπως ψηφίζω τα τελευταία 28 χρόνια–, ενισχύοντας κάποιο κόμμα της Αριστεράς (όπως κάνω πάντα). Προβληματίζομαι ανάμεσα σε δύο, ένα μικρό κι ένα μεγάλο. Αύριο θ’ αποφασίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα.Πι.Τα.Γιοφ.:sorry gia to ''Φωντακο '' , Με καλυψεs ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ.ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολλές Καλημέρες Φώντα, και σε όλους φυσικά!
    Νομίζω πως υπάρχει ένα "λάθος" μ' αυτήν την ανάρτηση. Δηλαδή: Ότι ανοίγει μια κουβέντα, για τις εκλογές, στο παραπέντε. Εντάξει, τα κόμματα είναι αυτά που είναι. Και όλοι, λίγο-πολύ, έχουμε ένα κριτήριο, με βάση το οποίο θα ψηφίσουμε ή όχι, χωρίς να συμφωνούμε απόλυτα με κάποιο σχήμα.
    Αλλά αν είχε αρχίσει ένας διάλογος στο blog σου (και σε άλλα), για την Αριστερά ας πούμε, πιστεύω πως θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και ίσως να οδηγούσε και κάπου....
    Θέλω να πω πως πολλά πράγματα μπορούν, και οφείλουν, να ξεκινήσουν από τα κάτω. Για παράδειγμα η "ενότητα της αριστεράς". Δεν ξέρω αν ακούγεται αφελές αυτό που λέω. Ίσως τελικά να μην έχουμε απαγκιστρωθεί απο την κλασσική σχέση "κόμματος-ψηφοφόρου" (ακόμα και αν την καταγγέλλουμε), ίσως η περίφημη διαδραστκότητα του διαδικτύου να είναι ένας μύθος, ίσως το κίνημα ....
    Αυτά τα ολίγα και ευχαριστώ για την φιλοξενία.
    Όσο για αύριο:
    Καλό βόλι, που έλεγαν και οι πατεράδες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου Nicky Vour.
    Τι σημαίνει «σωστό» και «λάθος» τελικώς; Οι προβληματισμοί μας δεν διαμορφώνονται από τη συγκυρία. Την ξεπερνούν. Εξάλλου και οι επόμενες εκλογές θα είναι κοντά, και πάλι θα έχουμε να λέμε. Η Αριστερά, ως γνωστόν, δεν θα σταματήσει ποτέ να κουβεντιάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σωστά.(χωρίς εισαγωγικά αυτή την φορά).
    Υπάρχουν όμως πολίτικές επιλογές -όχι τυχοδιωκτικές- που γίνονται με βάση την συγκυρία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αυτή η επιλογή, συνοδεύεται και από μια μεγάλη αμηχανία. Και δεν μιλάω μόνο εξ ιδίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://www.youtube.com/watch?v=a5aVIvM99BM
    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φώντα καλησπέρα, Ελπίζω να αποφάσισες όχι ποιόν θα ενισχύσεις και όχι ποιόν θα τιμωρήσεις. πάντως με εντυπωσιάζει η επιμονή των περισσότερων δημοσιογράφων στη προσπάθεια τρομοκράτησης του κόσμου ότι δηλαδή αν επικρατήσει στη σκέψη μας ότι μπορούμε να βρούμε το δρόμο μας χωρίς ο μνημόνιο ποιός θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις??
    Μα αν το μύνημα είναι "ψάξτε να βρείτε άλλο τρόπο και όχι τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια των συγκεκριμένων χορηγών" θα πεθάνουμε ? όλοι ? και όταν λέμε όλοι τι εννοούμε? και την ξανθιά? (αυτή με το καλτσόν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια σου mak58.
    Σε ό,τι με αφορά αποφασίζω (αποφάσισα) πάντα με ιδεολογικά κριτήρια και πώς αυτά εξηγούν και αναλύουν την εκάστοτε πραγματικότητα.
    Βλέποντας τα αποτελέσματα του exit poll είναι φανερό πως πάμε για μεγάλη ανατροπή του σκηνικού. Το ζητούμενο είναι αν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση και κυρίως ποιας κατεύθυνσης. Έχει πολύ ενδιαφέρον η κατάσταση. Θα δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φώντα συμφωνώ μαζί σου, καποια στιγμή στη ζωή του κάποιος πρέπει να κατασταλάζει πως θέλει νε είναι ο κόσςμος που θα ζήσει και θα παραδώσει στα παιδιά του.... με ανοιχτό μυαλό πάντα.... αλλά μετά από κάποια ηλικία δύσκολα παραδέχεσαι ότι μπορεί να είχες επενδίσει σε λάθος ιδέες (είναι και αυτή η αρτιοσκλήρηνση, η παθολογική, αυτή η ρημάδα εναπόθεση ασβεστίου στα αγγεία...)
    τελικά θα έχουμε βουλή με Φον τζίφρεν και Χερ Χαρούπογλου. δεν είναι για γέλια αλλά και η ζωή είναι πολύ μικρό ταξίδι για να μας το καταστρέψουν αυτοί
    και για το soundtrack της μέρας έχω επιλέξει Roky Erickson και Affinity από τα παλιά
    τα προτείνω ανεπιφύλακτα ειδικά το i think of demons

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Affinity ε; Κάποιος νεότερος μού μιλούσε πριν λίγες μέρες γι’ αυτό το συγκρότημα. Τι ωραίος ο δίσκος τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. H 11λεπτη εκτέλεση του All along the watchtower σε ταξιδεύει

    ΑπάντησηΔιαγραφή