Σάββατο 12 Μαΐου 2012

JAZZ & ΤΖΑΖ 230

Το καινούριο Jazz & Tζαζ είναι αφιερωμένο στo 12th European Jazz Festival της Αθήνας, που θα πραγματοποιηθεί στο Γκάζι, με ελεύθερη όπως πάντα είσοδο, στο διάστημα 23-27 Μαΐου. Δεκατέσσερα συγκροτήματα (από Αυστρία, Σουηδία, Βέλγιο, Κύπρο, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Δανία, Πολωνία, Τσεχία, Λετονία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο) θα βρεθούν στη σκηνή, με την παρουσία της σουηδής τραγουδίστριας Viktoria Tolstoy (στο εξώφυλλο) να κεντρίζει ήδη το ενδιαφέρον. Για όλα αυτά υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες από τον Γιώργο Χαρωνίτη στις σελίδες 30-37 του περιοδικού.
Επίσης, στο ίδιο πάντα τεύχος, ο Γιάννης Μουγγολιάς γράφει για τον αμερικανό σαξοφωνίστα Tim Berne και την πρόσφατη παρουσία του στην ECM, όπως και για τον Σταύρο Λάντσια με αφορμή τον δίσκο του “Diary of Dreams”, o Δημήτρης Κατσουρίνης συνομιλεί με τον James Keovongsak, ντράμερ των Third Coast Kings (μία από τις καλύτερες soul μπάντες του Michigan), ο Κορνήλιος Διαμαντόπουλος εστιάζει στον… τελευταίο δίσκο του Frank ZappaFeeding the Monkies at Ma Maison”, και βεβαίως οι Νίκος Μητρογιαννόπουλος και Γιώργος Αθητάκης συνομιλούν μ’ έναν θρύλο έλληνα τρομπετίστα –τον τρομπετίστα τού Μανώλη Χιώτη!– τον κύριο Τάκη Πασβάντη.
Παρούσα, φυσικά, και όλη υπόλοιπη ύλη του περιοδικού. Jazz Eye (κείμενα για τους Πέτρο Κλαμπάνη, Jon Lundbom, Michael Kiwanuka, Karantamba, Marshall Gilkes), Live, Δισκοκριτικές, Blues Boom!, μία αναφορά στις τελευταίες κυκλοφορίες της Leo Records, Δισκορυχείον, Jazz & Λογοτεχνία (για τον Andre Hodeir), Πράξεις Λόγιας Μουσικής, All That Art
Στο CDSentimental Journeyηχογραφήσεις του άλτο σαξοφωνίστα Jackie McLean της περιόδου 1956-1960.

5 σχόλια:

  1. Δίνω μια κόπια Ricotti & Albuquerque - First Wind (Pegasus 1971)να πάρω μια συνέντευξη απο τη κυρία Viktoria Tolstoy.Εύκολα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φ.Ν. ok, βάλε όμως και κάτι ακόμη. Π.χ. το πρώτο Nazareth (κι αυτό σε Pegasus), που το ’χα δώσει παλαιά σ’ ένα μαθητή μου και τώρα δεν το έχω…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ειναι θεμα η Victoria τη Τεταρτη ,οντωs . -Salaok

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Τρούσα τα σημεία 04, 05,και 06 του editorial του τεύχους 230 με γύρισαν στις αρχές της δεκαετίας του 80 και στην προβολή της ταινίας the connection, (ο προμηθευτής) που είχα παρακολουθήσει στο παράρτημα του Πανεπιστήμιου της Πάτρας. Δεν θυμόμουν τον τίτλο της, θυμήθηκα όμως ότι είχαμε με την παρέα μου προβληματιστεί για το αν ήταν ντοκυμαντερίστικη ή ήταν φτιαγμένη σαν ντοκυμαντερίστικη. Η τελική σκηνή της "παραίτησης" του σκηνοθέτη από το εγχείρημά του, να καταγράψει την αναμονή μιας ομάδας ηρωινομανών για τον προμηθευτή τους, μας είχε βοηθήσει να καταλήξουμε στο ότι ήταν κάτι σαν "ταινία μέσα στην ταινία".
    Ψάχνοντας δειλά – δειλά τότε τα μονοπάτια (και) της jazz προβληματιζόμαστε (νεότατοι γαρ), για το πώς γινόταν να συνυπάρχουν πχ το μουσικό ταλέντο μαζί με τέτοια μοιραία πάθη.
    Απ' ότι διάβασα η ταινία είχε παιχτεί στην Αθήνα το 1975, ελάχιστες αναφορές υπάρχουν στα ελληνικά sites, η ταινία όμως είναι καταχωρημένη στο IMDb με κατατοπιστικά σχόλια και πωλείται κιόλας από το Amazon στην απαγορευτική τιμή των 299.90$ ! Το ερώτημα είναι αν μας κάνουν πλάκα και αν όχι πως εξηγείται; Το δεύτερο ερώτημα είναι αν υπάρχει κόπια που να κυκλοφορεί εδώ αν είναι δυνατόν με υπότιτλους και σε τιμή που να μπορεί κάποιος να πληρώσει. Τελειώνοντας να πω ότι πάντα χαίρομαι να διαβάζω και εσάς αλλά και τα σχόλια στις δημοσιεύσεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μουσικό ταλέντο και μοιραία πάθη… Να, και ο μουσικός που βλέπετε στη μεγάλη φωτογραφία, κάτω από την προμετωπίδα, μία τέτοια περίπτωση ήταν…

    Έριξα μια ματιά στο eBay. Κι εκεί το “The Connection” πουλιέται $100 και μάλιστα σε VHS. Δεν ξέρω αν έχει κυκλοφορήσει ποτέ στην Ελλάδα αυτή η ταινία (σε VHS ή DVD εννοώ), ώστε να έχει και ελληνικούς υπότιτλους. Κατά καιρούς πάντως προβάλλεται στα σινεμά (σε αφιερώματα κ.λπ.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή