Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018

ΔΟΞΑ ΚΑΓΙΟΥΛΗ έντεχνα, χωρίς μπουζούκι

Η Δόξα Καγιούλη είναι μια νέα τραγουδοποιός, που, ως νέα, κάνει τώρα την εμφάνισή της στη δισκογραφία. Το mini CD της, που τιτλοφορείται «Αγαλιανά» [Μετρονόμος, 2018], περιέχει πέντε τραγούδια της κι ένα ορχηστρικό (μουσικές και στίχοι όλα δικά της) σε ενορχηστρώσεις Γιώργου Παυλάκου. Τα τραγούδια τής Καγιούλη αποδίδουν η ίδια (2) και ακόμη η Μάρθα Φριντζήλα, ο Ηλίας Βαμβακούσης (μαζί με την Καγιούλη) και ο Βασίλης Γισδάκης.
Δεν έχουν όλα τα τραγούδια τής Καγιούλη το ίδιο ύφος – παρότι ο γενικός χαρακτηρισμός «έντεχνα», αλλά χωρίς μπουζούκι, είναι καλός και τα περιγράφει μέσες-άκρες.
Η εισαγωγή, ο «Αποχωρισμός», είναι καλό τραγούδι, αλλά νομίζω πως θυμίζει πολύ κάτι από Μελίνα Κανά / Θ. Παπακωνσταντίνου (από τα «Λάφυρα» του 1998) και αυτό είναι ένα θέμα. Στο ίδιο πάνω-κάτω ύφος και το «Για δες ομορφιά» με τη Φριντζήλα, αλλά το τρίτο κομμάτι, το «Εσύ να τραγουδάς» κινείται αλλού. Πρόκειται για μια μπαλάντα, που είναι στηριγμένη βασικά στην ωραία μελωδική γραμμή της – αν και είναι κάπως πληθωρικά ενορχηστρωμένη (με αποτέλεσμα το τραγούδι να βαραίνει άνευ λόγου). Το τέταρτο κομμάτι αποκαλείται «Δύση κι ανατολή» κι έχει για βασικό προσόν του την ερμηνεία τού Γισδάκη, ενώ το «Στη μέση της μέρας» είναι μάλλον το ωραιότερο τραγούδι του CD.
Θα πω κάτι για την Δόξα Καγιούλη – κάτι βασικό νομίζω. Πρέπει να απαλλαγεί το συντομότερο δυνατό από κάποιες πολύ βαριές, μέσα της, αναφορές και να γίνει πιο τολμηρή σε όλα. Και στους στίχους και στις μουσικές και στις ενορχηστρώσεις (που δεν είναι δικές της στο παρόν δισκάκι). Έχει την πρώτη ύλη, έχει τα πρώτα βασικά προσόντα για να προχωρήσει σε πολύ πιο προσωπικές (και ακόμη πιο ενδιαφέρουσες) διαδρομές.
Επαφή: www.metronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου