Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018

ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΛΟΓΛΟΥ o Πήγασος και το Ουράνιο Τόξο

Σίγουρα έχω ξανακούσει CD με συνθέσεις και τραγούδια του Νίκου Πιτλόγλου, όπως τα «Αμφίβολες Μέρες» (2005) και «Ανοιχτή Ακρόαση» (2008), και μάλιστα έχω γράψει γι’ αυτά την εποχή που τυπώθηκαν. Τώρα, ο Πιτλόγλου έχει καινούριο άλμπουμ σε κυκλοφορία, που τιτλοφορείται «Ο Πήγασος και το Ουράνιο Τόξο» [Arion Music / ΕΜΣΕ, 2018], ένα concept έντεχνο-ethnic έργο, αποτελούμενο από οκτώ ορχηστρικά και τρία τραγούδια.
Η βάση των αναφορών του Πιτλόγλου, όσον αφορά στο θέμα τού άλμπουμ του, έχει να κάνει με την ελληνική μυθολογία και με το πώς μπορεί, ορισμένα διδάγματά της να έχουν σημερινή και πανανθρώπινη αξία. 
Ο Ωκεανός, η Ηώ, η Σελάνα, η Ίριδα, ο Ζέφυρος, ο Πήγασος κ.λπ. αποτελούν εκείνα τα μυθολογικά στοιχεία που πρωταγωνιστούν στα ορχηστρικά και τα τραγούδια τού άλμπουμ, μεταφέροντας μιαν αίσθηση ομορφιάς, αισιοδοξίας και προοπτικής, που μπορεί να αφορά και στο σημερινό κόσμο και άνθρωπο των… μυρίων όσων προβλημάτων. Η ιδέα τού Πιτλόγλου, αν και μπορεί να μοιάζει, σε πρώτη φάση, κάπως αφελής και πρωτόλεια, τοποθετημένη μέσα στον κυκεώνα της σύγχρονης… παλιοζωής, κατορθώνει τελικώς να λάμψει σαν αναστάσιμο πυροτέχνημα (σαν εκείνα που ακούγονται κάποια στιγμή στο CD). Κι εκεί κάπου συμπυκνώνεται και το τελικό νόημα του άλμπουμ.
Τι έχει στη φαρέτρα του ο Πιτλόγλου; Τις δικές του μουσικές, κατ’ αρχάς, που δεν μπορείς εύκολα και με μια λέξη να τις χαρακτηρίσεις. Το «έντεχνο» και το «ethnic» είναι οπωσδήποτε δύο «σωστοί» όροι, αλλά εδώ υπάρχουν και πολλές άλλες πινελιές, που όλες μαζί δένουν τούτη την πολύ ενδιαφέρουσα, ενορχηστρωτικά, πρόταση. Περαιτέρω, οι δέκα οκτώ μουσικοί, οι δύο παιδικές χορωδίες και η φωνή του Βασίλη Λέκκα συντελούν ακόμη περισσότερο προς το τελικό και κατά τόπους συναρπαστικό... ηχητικόν όλον.
Υπάρχουν, λοιπόν, τα οκτώ ορχηστρικά και τα τρία τραγούδια, σε στίχους Γιάννη Γιαβάρα, συν τα, σε συγκεκριμένες στιγμές, τοποθετημένα εφφέ, και πέραν αυτών υπάρχει το εικαστικό μέρος με τις ωραίες, πολύχρωμες, ζωγραφιές της Mary P. Matsuda και τα κείμενα του Ανδρέα Ταρνανά.
Και είναι όλα τούτα που λειτουργούν όπως πρέπει, για το τελικό και ευχάριστο (σε αυτί και μάτι) ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.
Επαφή: www.arionmusic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου