Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

VALIA CALDA φοβερό jazz CD από ένα γκρουπ, που έχει στις τάξεις του και δύο Έλληνες

Για το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος Valia Calda είχα γράψει το Γενάρη του 2015 – ένα τζαζ άλμπουμ, με πολλές και γόνιμες… ελληνικές-παραδοσιακές αναφορές. Τώρα, έχω το πιο καινούριο CD των Valia Calda στα χέρια μου (και αυτό προέλευσης Λονδίνου), που τιτλοφορείται Methexis [Private Pressing, 2018] και που αποτελείται από οκτώ πρωτότυπες συνθέσεις (των μελών του γκρουπ). Ποιοι αποτελούν σήμερα τους Valia Calda (γιατί η line-up δεν είναι ίδια μ’ εκείνη του φερώνυμου CD τους); Να το πούμε: Sam Warner τρομπέτα, φλούγκελχορν, James Allsopp μπάσο κλαρίνο, τενόρο σαξόφωνο, Νίκος Ζιάρκας κιθάρα, ηλεκτρονικά, Gaspar Sena ντραμς, κρουστά, φωνή και Θοδωρής Ζιάρκας κοντραμπάσο.
Σ’ αυτό το άλμπουμ οι Valia Calda εμφανίζονται πιο σίγουροι για τον εαυτό τους. Δεν είναι μόνον το γεγονός πως απουσιάζουν οι versions, όσο κυρίως το ότι  συνθέσεις είναι δημιουργικά δουλεμένες και ενορχηστρωμένες, αγγίζοντας το τέλειο ανά περιπτώσεις – όπως στο 9λεπτο “Gorge” για παράδειγμα ή στο 7λεπτο “Drawbridge”.
Το να νομίζει κάποιος πως ανακατεύοντας rock, jazz και ηλεκτρονικά στοιχεία μπορεί εύκολα να συντάξει κάτι που όχι απλώς να στέκεται, αλλά και να εντυπωσιάζει, είναι γελασμένος. Χωρίς τη μέγιστη δυνατή συνοχή, χωρίς καίριες μελωδικές γραμμές, χωρίς «έξυπνες» και λειτουργικές παρεμβάσεις τίποτα δεν επιτυγχάνεται. Κάτι που φαίνεται να το γνωρίζουν επαρκώς, εδώ, οι Valia Calda προτείνοντας αληθινά κομψοτεχνήματα (δεν υπάρχει καμμία υπερβολή στη λέξη), όπως είναι, πέραν των προαναφερομένων, το “Trip for nothing” (με την απαγγελία του Μίλτου Σαχτούρη στο ποίημά του Τ’ αδέρφια μου, από ’κείνο το συγκλονιστικό LP του Διονύσσου – ίσως το κορυφαίο ελληνικό spoken word).
Δεν ξέρω τι νόημα θα μπορούσε να έχει σήμερα εκείνο που αποκαλούμε… όσοι το αποκαλούμε έτσι τέλος πάντων… ευρωπαϊκή τζαζ. Φρονώ όμως πως τέτοια άλμπουμ, σαν το “Methexis” των Valia Calda, θα πρέπει να τοποθετηθούν πολύ μπροστά – στην πρώτη-πρώτη σειρά. Μπράβο στα παιδιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου