Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

BIRBAS - JOHN BALIKOS TRIO δύο ελληνικές παραγωγές της Violins Productions

Δύο CD έφτασαν προσφάτως στα χέρια μου, δύο παραγωγές της εταιρείας Violins Productions, που έχει την έδρα της στη Νάουσα της Πάρου. Εντάξει… είναι λίγο παλαιότερα, αλλά αυτό δεν θα μας εμποδίσει να γράψουμε μερικά λόγια.
BIRBAS: Finchley Road [VIOLINS 05-17, 2017]
Birbas είναι οΠάνος Μπίρμπας, γνωστός μας, βασικά, ως η φωνή και οι (ακουστικές) κιθάρες των πολύ καλών Dustbowl. Εδώ, λοιπόν, ακούμε τον Πάνο Μπίρμπα σ’ ένα προσωπικό CD του, που δεν είναι το πρώτο του και, που μπορεί να εμφανίζει (και) κάποιες ομοιότητες με το συγκρότημά του (δικό του και των υπολοίπων).
Ο Μπίρμπας γράφει τραγούδια (αγγλόφωνα) απλά και γι’ αυτό ενδιαφέροντα. Αν τώρα στην απλότητα προσθέσεις και το καλοφτιαγμένο, που έχει να κάνει με τις ενοργανώσεις, την παραγωγή και άλλα τεχνικά, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι υψηλό – στα στάνταρντ, εννοώ, που θα μπορούσε να διαθέτουν και τα καλύτερα ανάλογα άλμπουμ από το εξωτερικό.
Πώς να τα πεις τα τραγούδια του Μπίρμπα; Ροκ… χοντρικώς. Τώρα, αν αρχίσουμε τους επιμερισμούς άλλοι θα πουν για… post-rock, άλλοι για indie-rock, άλλοι για ηλεκτρικές μπαλάντες κ.λπ. Η ουσία είναι πως όταν έχεις τόσο καλά αφομοιωμένες αναφορές από Nick Cave και Neil Young (απ’ αυτούς τους δύο είναι επηρεασμένο, εξάλλου, το 90% των ελλήνων «εναλλακτικών») και περαιτέρω Lou Reed και δεν ξέρω τι άλλο ακόμη (ακόμη και Smiths ακούω στο “Daughter” και Leonard Cohen στο “St James Hotel) δεν μπορεί… όλα αυτά κάτι θα σου έχουν αφήσει. Βάλε τώρα σε όλα τούτα και τους εξ ίσου απλούς και ενδιαφέροντες στίχους (προσφυγικό, άστεγοι, ο έρωτας και η αγάπη) και συμπληρώνεις ένα ωραίο παζλ, με όλα τα κομμάτια του εν παρατάξει.
Πολύ ωραίο άλμπουμ!
JOHN BALIKOS TRIO: Rings Around the Moon [VIOLINS 01-15, 2015/16]
Τέλη του ’15-αρχές του ’16 κυκλοφόρησε αυτό το CD του Γιάννη Μπαλίκου, για τον οποίον είχα γράψει και παλαιότερα στο δισκορυχείον, με αφορμή, τότε (2013), το πρώτο άλμπουμ του, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα και το εξής περίεργο. Ο Γιάννης Μπαλίκος για το τρίο του γράφει μόνο τις μουσικές, δεν συμμετέχει ο ίδιος σ’ αυτό παίζοντας κάποιο όργανο! Εδώ, λοιπόν, το John Balikos Trio αποτελούν οι: Τάκης Φαραζής πιάνο, Πέτρος Βαρθακούρης κοντραμπάσο και Θάνος Χατζηαναγνώστου ντραμς, ενώ σε δύο tracks συμμετέχουν και οι Γιάννης Ζαρίας βιολί, Θέμης Νικολούδης βιολί και Αλέξανδρος Καζαρτζής τσέλο.
Οι συνθέσεις του Γιάννη Μπαλίκου είναι συνθέσεις γραμμένης τζαζ, με μικρά περιθώρια αυτοσχεδιαστικών παρεμβολών. Υπάρχουν επιρροές από την «κλασική μουσική», τον ρομαντισμό, διάφορα μεσογειακά και λατινικά ηχοχρώματα… γενικώς θα λέγαμε πως πρόκειται για μία jazz εύληπτη (δεν είναι, φυσικά, μειωτικό αυτό), καλογραμμένη, οπωσδήποτε καλοπαιγμένη και κάποιες φορές με στιγμές απογειωτικές, όπως συμβαίνει στα κομμάτια“Fulfillment” και “Your hidden smile”. Αν και, να το πούμε και τούτο, οι περισσότερες συνθέσεις τού Μπαλίκου είναι χαμηλών τόνων, πάντα με ενδιαφέρουσες επεξεργασίες (μελωδικές, αρμονικές) και οπωσδήποτε παιξίματα – με τον σπουδαίο Τάκη Φαραζή να περιγράφει πλήρως και εντελώς μιαν ιμπρεσιονιστική τζαζ πραγματικότητα, που θα είναι πάντα θελκτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου