Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018

JEFF DENSON μια χαρισματική τζαζ προσωπικότητα

Ο μπασίστας, συνθέτης, τραγουδοποιός (και τραγουδιστής) Jeff Denson είναι μια χαρισματική τζαζ προσωπικότητα. Μάλιστα, στο δισκορυχείον δεν τον έχουμε συναντήσει μόνο σε αυστηρώς προσωπικές εγγραφές του (π.χ. στο άλμπουμ “Concentric Circles” στην Ridgeway το 2016), αλλά και ως μέλος ή συνεργάτη διαφόρων άλλων σχημάτων (Negative Press Project, San Francisco String Trio, Opaluna και Ratatet). Τώρα, ο Jeff Denson έχει το δωδέκατο άλμπουμ του (ως leader ή co-leader) στη γύρα, που τιτλοφορείται Outside my Window [Ridgeway Records, 2018]. Στο άλμπουμ αυτό τον καλό μουσικό, που τραγουδάει και παίζει κοντραμπάσο, συνοδεύουν οι Danya Stephens τενόρο, σοπράνο, βαρύτονο σαξόφωνο & EWI, Kari Ikonen πιάνο, fender rhodes & moog και Ronen Itzik ντραμς. Μετά τα εισαγωγικά, τώρα, ας πάμε και στα πιο μέσα…
Κατ’ αρχάς εμένα μου προκαλεί μιαν άλφα θετική εντύπωση το γεγονός πως στο “Outside my Window” τραγουδάει άντρας. Έτσι, κι ενώ θα μπορούσε, ο Denson, να αναζητήσει μια γυναικεία τζαζ φωνή για να πει τα τραγούδια του εν τέλει αποφάσισε να τα πει εκείνος. Και τα λέει και πολύ καλά! Έπειτα, ο Denson, όπως πολλοί σύγχρονοι jazzmen ξέρει να εκμεταλλεύεται και να φέρνει στα μέτρα του οτιδήποτε του αρέσει και του κάνει. Όχι μόνον κομμάτια της Abbey Lincoln (“Bird alone”), αλλά και των Peter Gabriel (“In your eyes”), Jeff Buckley (“Grace”) και Chris Cornell (“Fell on black days”), τα οποία μετατρέπει σε ξεχωριστές… τζαζ-ελεγειακές στιγμές. Αλλά δεν είναι μόνον οι (τέσσερις) versions, μα και τα (τέσσερα) originals, με πρώτο ανάμεσά τους το 8λεπτο “For a brand new day”, που η pop αναφορές του μπορεί να φτάνουν έως και στη δεκαετία του ’60 (στον τρόπο π.χ. που τραγουδούσαν οι Beatles), και όλα τούτα πριν ξεκινήσει το συναρπαστικό ορχηστρικό μέρος, με τον Stephens να κάνει φοβερή δουλειά στα πνευστά και με τον Ikonen να πλέκει ένα εξίσου στιβαρό background στα πλήκτρα. Εξίσου ενδιαφέροντα είναι όμως και τα επόμενα tracks, το “Have we really gone this far?”, που ίσως είναι το πιο ιδιόμορφο κομμάτι όλου του CD (με μια ρυθμική γραμμή που αναπτύσσεται μέσα από… συγκοπές και με χειρισμό του πιάνου «από μέσα») και το “Through the mist”, που έχει μια κάπως fusion αίσθηση και κυρίως τα… wordless φωνητικά του Denson, που φανερώνουν γενικότερες (σπουδαίες) ερμηνευτικές και όχι μόνον απλές τραγουδιστικές δυνατότητες. 
Έξοχο κομμάτι και γενικότερα, ένα διαφορετικό και απρόβλεπτο τζαζ άλμπουμ (το “Outside my Window”), φτιαγμένο από έναν άγνωστο στην Ελλάδα μουσικό, τον οποίον αξίζει να τσεκάρετε.
Επαφή: www.jeffdenson.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου