Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 97

23/5/2018
Πέθανε ο Philip Roth, για κάποιους, για πολλούς, ο μεγαλύτερος συγγραφέας της σύγχρονης Αμερικής.
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν πολλά βιβλία του, που τυπώθηκαν σχεδόν όλα τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Αργήσαμε να τον πάρουμε χαμπάρι δηλαδή. Πάντως το πρώτο(;) ελληνικό του ήταν το Η Nόσος του Πόρτνοϋ [Γράμματα, 1980], ένα βιβλίο που το είχα διαβάσει στα μέσα των 80s κι είχα πάθει πλάκα. Απίστευτη αφήγηση γύρω από το σεξ, τον αυνανισμό και τις πάσης φύσεως σχετικές ενοχές και εμμονές – μια εκπληκτική εκλαΐκευση του φροϋδισμού, με οξύτητα, με πνεύμα, με χιούμορ, που είχε αναστατώσει την Αμερική (όταν κυκλοφόρησε εκεί το 1969). Για την Ελλάδα δεν ξέρω…
Ίσως η πιο παλιά μετάφραση Roth στην Ελλάδα να είναι η Φανταστική συνομιλία ενός καλού πολίτη με τον πρόεδρο Νίξον, που είχε τυπωθεί στο περιοδικό Λωτός (τεύχος 2-3) το 1971 (τόσο παλαιά!). Απίστευτο κείμενο, που έκανε με τα κρεμμυδάκια τον ανεκδιήγητο και πολεμοχαρή Nixon, μέσα στην κορύφωση του δράματος στο Βιετνάμ. 

20/5/2018
Μεγαλώσαμε με τη βία του Μπαρμπαγιώργου… Πού ήταν οι παιδοψυχολόγοι, όταν μας διαπαιδαγωγούσε ο Ευγένιος Σπαθάρης;

20/5/2018
Παλιά, στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, υπήρχαν οι Εικόνες της Ελένης Βλάχου που έγλειφαν ολημερίς και ολονυχτίς τους βασιλιάδες όπου γης. Τηλεόραση δεν υπήρχε κι έτσι όσοι σώφρονες άνθρωποι ήθελαν ν’ αποφύγουν οποιαδήποτε καθημερινή επαφή με τον… υψηλότατο βούρκο, μπορούσαν μάλλον άνετα να το πράξουν. 
Τώρα, με το ίντερνετ, ξέχασέ το. Έτσι για πλάκα να το ανοίξεις είσαι υποχρεωμένος να γευτείς την μπουρδολογία τη σχετική με τους γάμους του κάθε χαραμοφάη. 
Εγώ αυτό το αποκαλώ «βία», ύπουλη και υποδόρια, με αφάνταστες συνέπειες για την υγεία μας ως κοινωνία.

19/5/2018 
Δεν πίνει μπύρα. Πίνει φρέντο χωρίς καλαμάκι, για να... προστατεύσει το περιβάλλον. Νερό όμως πίνει από πλαστικό μπουκάλι 

19/5/2018
Υπάρχουν κάποιοι που τους αρέσει να τους βρίζουν ή να γελάνε μαζί τους. Δεν εξηγείται αλλιώς...

18/5/2018
Εντάξει, ο άνθρωπος μπορεί να βρισκόταν σε σύγχυση, μπορεί να παρέπαιε κάπου ανάμεσα στην αισθητική μαυρίλα του ναζισμού και την αθεράπευτη έλξη του προς τον κοινωνικό μηδενισμό, είχε όμως το ταλέντο να γράφει δυνατά τραγούδια. Μέσα απ’ αυτό το σκοτάδι, εννοώ, είχε τον τρόπο να βγάζει προς τα έξω τα πεισιθάνατα αισθήματά του μ’ έναν ώριμο καλλιτεχνικά τρόπο.
Κάποτε είχα όλους του δίσκους των Joy Division. Από τις αρχές του ’90 όμως δεν έχω ούτε έναν…

18/5/2018
Έγινε κάποιος ντόρος εσχάτως γύρω από τον Σταμάτη Σπανουδάκη, με αφορμή κάτι συναυλίες του στο Παλλάς, στις οποίες παραβρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους ο φίλος του ο… Καραμαλής με τη γυναίκα του Νατάσα και λοιπά και λοιπά.
Είναι πολλοί εκείνοι που θάβουν τον Σπανουδάκη επειδή δηλώνει χριστιανός, κι επειδή εμπνέεται για να φτιάξει τις μουσικές του από τις λεγόμενες «μεγάλες ιδέες». Επίσης, επειδή λέει αυτά που λέει…
Δεν θεωρώ σοβαρούς αυτούς τους λόγους, προκειμένου να συνταχθεί οποιαδήποτε κριτική πάνω στο έργο του. Θετική ή αρνητική. Το θέμα είναι αν οι μουσικές του έχουν καλλιτεχνική αξία και αν κινητοποιούν συναισθήματα. Αυτό, εμένα, με νοιάζει κατ’ αρχάς.
Εγώ δεν τις βρίσκω κακές τις… εθνικιστικές μουσικές του Σπανουδάκη. Ακούγονται. Και ορισμένες φορές είναι μάλιστα και εμπνευσμένες, γιατί ο Σπανουδάκης είναι πολύ καλός μουσικός και δυνατός μελωδός – κάτι που το αποδεικνύει περισσότερο από 50 χρόνια τώρα.
Εντάξει, κι εμένα τα τραγούδια του από τα οποία τον έμαθε ο κόσμος (εκείνα που είπαν ο Πάριος, η Βιτάλη, η Αρβανιτάκη, ο Γαϊτάνος…) δεν μου λένε απολύτως τίποτα, κυρίως γιατί οι στίχοι τους έχουν έναν αισθητισμό, μιαν επιτηδευμένη ρομαντικότητα που μ’ ενοχλεί, αλλά με τις μουσικές του δεν συμβαίνει το ίδιο.
Ο Σπανουδάκης έχει συνθέσει π.χ. εξαιρετικά σάουντρακ, στη δεκαετία του ’70 έβγαλε πολύ καλούς δίσκους (μάλλον από καλούς μέχρι φοβερούς) και όταν ήταν 18 χρονών είχε γράψει και τραγουδήσει αυτό το κομματάκι…
Για βρείτε μου έναν Έλληνα 18άρη, σήμερα, που να μπορεί να γράψει κάτι ανάλογο σε αξία… Ας είναι και χιπχόπ, ας είναι κι ό,τι παπαρία να ’ναι…

4 σχόλια:

  1. Σχόλια από το facebook περί Σταμάτη Σπανουδάκη...

    Παναγιωτης Πανταζιδης
    Αυτοί εδώ είναι 18+εδώ και λίγους μήνες εκτός του ντράμερ που είναι ακόμη λυκειοπαιδο.Θέλουν δουλειά ακόμη άλλα είναι σίγουρα καλύτεροι από το wanna be ψυχεδελικό αλλά δεν μπορώ τελικά,τραγούδι του νεαρού Σπανουδάκη.
    https://youtu.be/z_arLIRDRio
    Embargo - Juggernaut LIVE @ SCHOOLWAVE 2016

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Στέκονται, αλλά καλύτεροι ούτε με σφαίρες. Κατ' αρχάς όταν ο Σπανουδάκης έγραφε εκείνο το κομματάκι είχε ακούσει το 1/1000 της μουσικής που μπορεί να έχουν ακούσει τούτοι εδώ. Και το "wanna be ψυχεδελικό" που λες (αν το βλέπεις έτσι) είναι πολύ τιμητικό για τους ULS, γιατί το 1966 ούτε οι Pink Floyd ήξεραν τι σημαίνει ψυχεδέλεια...

    Παναγιωτης Πανταζιδης
    Κατανοώ πλήρως αυτό που αναφέρεις για ελλιπή ακούσματα και ότι αυτό συνεπάγεται.Από την άλλη όμως η φωνή η ίδια,η προφορά αλλά και η γραμμή της είναι πολύ μακριά από το να πεις πως είναι τουλάχιστον υποφερτα.Σίγουρα παίζουν ρόλο διάφορα που έχουν να κάνουν με την εποχή γι αυτό και δεν έχω να πω τίποτα το υποτιμητικό.Απλά βρισκω λίγο υπερβολικό να το πεις και κομματαρα.Γεροί να είμαστε να διαφωνούμε.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν είπα ότι είναι κομματάρα. Κομματάκι το αποκάλεσα...

    Παναγιωτης Πανταζιδης
    Η πρεσβυωπια και η άνοια είναι εδώ και δεν κάνω κάτι γι αυτό.Σχωρα με.

    Jimmy Musicfan
    πολύ βαβούρα για το τίποτα!!!

    Παναγιωτης Πανταζιδης
    Μην είσαι υπερβολικός.Όχι και βαβούρα.Παιδιά είναι θέλουν να παίζουν δυνατά.

    Stathis Nikokavouras
    ο σπανουδακης οτι ακουει ειναι λογω των δηλωσεων του για την νεα δημοκρατια εδω και κατι αιωνες και οτι ηταν ετοιμος και ηθελε να κατεβαινε για βουλευτης..εξ ου και η νεοδημοκρατικη παρεα του..σαν δημιουργος αδιαφορος δεν ειναι μουσικη ξερει ,αυτο μας νοιαζει οχι τα πιστευω του..

    Stylianos Tziritas
    Και μόνο τα Πέτρινα Χρόνια να είχε υπογράψει, θα έφτανε

    Kostas Alexiadis
    https://www.youtube.com/watch?v=TjPTVomt5gc
    Stamatis - I Thought (1972 )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το facebook περί Ian Curtis και Joy Division...

    Δημητρης Σαλτος
    Είχα βρει κι ένα βιβλίο γι αυτούς στα Ελληνικά ενός brian edge, που ξεκινάει με το ότι το ροκ στα 70ς ήταν πεθαμένο και το έσωσε το πανκ. Τέτοιο επίπεδο δημοσιογραφίας...

    Sakis Bwanas
    καλά, από τέτοιες αφέλειες και γενικεύσεις to 1984 δεν υπήρχαν και λίγες - το βιβλίο όμως ήταν αξιοπρεπέστατο

    Δημητρης Σαλτος
    E σε σχέση με την πλειοψηφία όσων βιβλίων κυκλοφορούσαν τότε που ήτΑν συνήθως αρπαχτές μεταφράσεων στίχων επειδή κάποιος την ψώνισε οταν πήρε το λοουερ με μπι, δεν ήταν άσχημο.

    Sakis Bwanas
    θυμάμαι όντως αριστουργήματα σε μεταφράσεις Zappa, Jethro Tull και άλλων πολλών. Βέβαια, η δυσκολία πρόσβασης σε όλα τα αντίστοιχα αγαθά καθιστούσε σχεδόν σίγουρο ότι ο κόσμος θα τα έπαιρνε...

    Jimmy Musicfan
    Εδώ ολόκληρος ΗΧΟΣ αυτό ακριβως υποστήριζε, τι μας λες τώρα;;;
    Αν βεβαια ροκ εννοεις heavy metal, ασε δε θα πάρουμε

    Vassilis Konstandopoulos
    όπως έλεγε κι ο συγχωρεμένος Μαρκ Ε. Σμιθ, τότε, "να τον έχει καλά ο Θεός εκεί που βρίσκεται,αλλά να μην μας ξαναστείλει κανα τέτοιον."

    Konstantinos Zachopoulos
    Ρε, ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα (και δεν αναφέρομαι σε σένα, Φώντα). Ηταν σημαντικοί και ωραίοι οι Joy Division. Εκτός αν αρχίσουμε να μαλώνουμε για "classic rock VS punk" μη χέσω, μεγάλοι άνθρωποι

    Jimmy Musicfan
    μετα το 73 για ΗΠΑ και Αγγλία μιλάμε για αρλούμπες μουσική με λίγες εξαιρέσεις (new wave)! στην υπόλοιπη Ευρώπη (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία κλπ) θέλει συζήτηση.

    Δημητρης Σαλτος
    Υπερεκτιμημενοι κατ εμέ. Μισό δίσκο έβγαλαν της προκοπής με κάτι παραγωγές του χαμου. Μάλλον λόγω πρωτοπορίας μείναν στην ιστορία.

    Alfa Bhta
    ...έφυγε και οι Joy division έπεσαν σαν τραπουλόχαρτα. Μου έχει μείνει η ιδέα ότι οι Joy Division ήταν τελικά ο Curtis και ο παραγωγός τους ο Martin Hannet. Μια απίστευτη συγκυρία που πρόλαβε και έδωσε δυο δίσκους κι ένα σπαρακτικό τραγούδι (Atmosphere) σχεδόν κατά λάθος... Τους έβαζα κι εγώ στο ντουλάπι αλλά κάθε τόσο κάτι με έστελνε να ρίξω πάλι τη βελόνα πάνω τους χωρίς να ξέρω το γιατί..

    Alexs İkonomu
    πρέπει να μιλάνε άνθρωποι που δε ζήσανε τη φάση ή νεώτεροι που δεν την κατάλαβαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το facebook περί Κανελλόπουλου, Bryan Ferry και Νάστα...

    Michalis Matthaiou
    Mαζόχα είναι ο τύπος και το κάνει επίτηδες.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Το να γράφεις τέτοια πράγματα σε μια σοβαρή - εντάξει... - εφημερίδα όπως η Εφημερίδα των Συντακτών δεν κολλάει. Αν τα έγραφε στο fb ή σε κανένα blog του... ok.

    Michalis Matthaiou
    Aφού η σοβαρή εφημερίδα τον δέχεται να τα γράφει,καλά να πάθει.

    Marios Choumpouridis
    Δηλαδή θεωρείτε πως ο Νάστας στερείται αξίας;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Όχι.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    O Νάστας είναι... καλύτερος από τον Bryan Ferry... ��https://www.youtube.com/watch?v=Ay4v7mhEh54
    Roxy Music - If There Is Something (HQ)

    Alfa Bhta
    O γκρινιάρης : Δεν μ'αρέσει. Τα ακόρντα πάνε από εδώ κι από εκεί, ο φέρυς είναι σαν ψόφιος μπάντι χόλυς, ο Eno παίζει κάτι πρωτόγονα σύνθια που τώρα είναι βίντατζ και κάνουν εκατομμύρια, ο Manzanera μπαίνει γύρω στο 0:50 με σόλο στο αριστερό κανάλι ξεκούμπωτος από την όλη μίξη (βρε κονσολιέρη το σκότωσες το παιδί) αλλά.......
    αυτός Grahama Simpson - ο μια κι έξω μπασίστας - που δεν τον άκουσε ξανά κανείς (ήταν κολλητός του Brian Ferry) μιλάμε το "κάρφωσε" το κομμάτι. Χαίρεσαι να τον ακούς. Δίδαξε και παίξιμο που το ακούς σε πολλές περιπτώσεις στα μεταγενέστερα των Roxy Music.

    Nikos Zervos
    elpizo pos kanei,,,,,xioumor,,,,,,,,,,,,

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Αποκλείεται να τον πληρώνουν για να κάνει τέτοιο χιούμορ....

    Nikos Zervos
    tore einai,,,,,mazoxa,,,,,,,,,

    Νίκος Ρέτσος
    Εγώ σκέφτομαι και τον κακόμοιρο τον Νάστα, που δεν χρωστάει τίποτα.

    Valadis Terzopoulos
    Ο Bryan Ferry απ την Καλαμαρια!

    Κώστας Ταγματάρχης
    Για πολλά γέλια χαχαχα!!!

    Giorgos Zervos
    Συγγνώμη αλλά με ποιο τρόπο ακριβώς εξισώνει τον Ferry με τον Νάστα. Εγώ παραλληλισμό διαβάζω

    Ioannis Degdekis
    Δημητρης Κανελλοπουλος; των domenica;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το facebook περί Τσίπρα, φρέντο κ.λπ.

    Αλέξανδρος Κατσαούνης
    Απο ολα τα πλαστικα, μιας χρησης, το μονο που δεν μπορει να αντικατασταθει απο αλλο υλικο και το μονο χρησιμο εντελει, ειναι το καλαμακι. Αυτο τους πειραξε δηλαδη; Και οχι οι απειρες συσκευασιες; Αυτες οι σκληρες, που σου βγαινει η πιστη για να τις ανοιξεις;

    Stathis Nikokavouras
    ναι αυτες τις μαλακιες κανουν και θελουν να καταργησουν τα καλαμακια,να δω μετα πως το jet set και οι πατσαβουρες της τηλεορασης και οι αλλοι επιφανεις θα τραβανε την κοκα..αλ πατσινο θα γινουν

    Win Berry
    Τα σηκωμένα μανίκια και το ρολόι του δύτη όλα τα λεφτά...δυναμισμός, αφοσίωση, εργατικότητα: Τσίπρας. Κανονικά μόνο red bull έπρεπε να πίνει

    Kostas Karabetsos
    σε κωλο-νατο ποτηρι ομως...να κραταμε τα προσχηματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή