Σάββατο, 19 Μαΐου 2018

LOSEN RECORDS νεώτερες κυκλοφορίες της νορβηγικής εταιρείας

ALINA ROSTOTSKAYA & JAZZMOBILE: Flow [LOS 197-2, 2018]
Πρόκειται για το πρώτο άλμπουμ τής ρωσίδας τραγουδίστριας και τραγουδοποιού Alina Rostotskaya και τους συγκροτήματός της Jazzmobile, που είχε κυκλοφορήσει το 2016. Εκείνο το άλμπουμ, που είχε τίτλο “Flow”, μπορεί να είχε ηχογραφηθεί στη Μόσχα, η επεξεργασία του όμως είχε γίνει στο Rainbow Studio του Όσλο από τον Erik Kongshaug. Φαίνεται, λοιπόν, πως εκεί υπήρξε μια πρώτη επαφή… κι έτσι, τώρα, αυτό ακριβώς το CD (μετά τη ρωσική κυκλοφορία του), τυπώνεται από την Losen Records (και για ευρύτερη διανομή).
Στο “Flow” η Rostotskaya κινείται, αισθητικώς, προς μια… folk-jazz κατεύθυνση, παρουσιάζοντας πέντε δικά της τραγούδια, μια διασκευή στο σεφαραδίτικο “Morenika” και άλλη μία στο ρωσικό παραδοσιακό “Oh, you my river” (που, προφανώς, κάπως αλλιώς θα είναι γνωστό στη ρωσική γλώσσα). Καθώς, δε, συνοδεύεται και από μια ομάδα συμπατριωτών της (ακούγονται, πέραν της μελόντικας και της οκαρίνας της Rostotskaya, πιάνο, σαξόφωνο, κιθάρα, κοντραμπάσο, ντραμς και φλάουτο σε κάποια tracks) θα υποστηρίζαμε πως το “Flow”είναι ένα «δεμένο» δείγμα σύγχρονης ρωσικής jazz, με πολλές και ενδιαφέρουσες folk αναφορές, και έξοχα σημεία βοκαλιστικού αυτοσχεδιασμού, που του παρέχουν αυθωρεί μια κάπως… εξώκοσμη αύρα.
Με αναφορές στο nordic κλίμα (και στον τρόπο που… τζαζοποήθηκαν οι πόλκες στην Σκανδιναυία ήδη από τη δεκαετία του ’60), οπωσδήποτε στις λαϊκές μουσικές παραδόσεις (βορειοευρωπαϊκές και ανατολικές κυρίως) και βεβαίως στην «κλασική μουσική», το “Flow” είναι ένα άλμπουμ που ναι μεν στηρίζεται στη φωνή τής Rostotskaya, έχει όμως να επιδείξει και εντυπωσιακά παιξίματα. Ιδίως από τον πιανίστα Lebedev, που έχει σταθεί δίπλα στους Jack DeJohnette, Marcus Miller, Randy Brecker κ.ά., ενώ μας είναι γνωστός και από την παρουσία του στο LRK Trio (μαζί με τους Anton Revnyuk και Ignat Kravtsov, που συμμετέχουν αμφότεροι και στο “Flow”).
PANGPANG: Kisskiss Pangpang [LOS 194-2, 2018]
Οι Pangpang είναι ένα τρίο. Ένα περίεργο νορβηγικό ροκ-ας-το-πούμε τρίο. Με μέλη τους Sander Eriksen Nordahl κιθάρα, Håkon Norby Bjørgo μπάσο και Ivar Myrset Asheim ντραμς, και με μοναδικό συνθέτη όλων των tracks, τούτου του παρθενικού CD τους, τον μπασίστα Bjørgo, οι Pangpang είναι μια μπάντα που δεν μπορείς να την αγνοήσεις. Δεν μπορείς ν’ αγνοήσεις δηλαδή το “Kisskiss Pangpang”, ένα σύγχρονο κιθαριστικό άλμπουμ, το οποίον είναι κάπως δύσκολο να το κατατάξεις.
Αν η «ριφολογία» στο παρόν δισκάκι οφείλει τόσο πολλά στην κλασική εκείνη του hard rock (και κυρίως στους Led Zep), οι αναπτύξεις των θεμάτων ταιριάζουν περισσότερο στη no wave σκηνή, τον James Blood Ulmer π.χ. ή και ακόμη πιο πέρα (καθώς οι Bill Frisell και Fred Frith έρχονται τακτικώς στο νου σου).
Με επιρροές, πάντως, που δεν είναι μονίμως διακριτές –ακόμη και αν στο “Mexican standoff” οι Νορβηγοί αποτίνουν, κάπως φανερότερα, φόρο τιμής στον Ennio Morricone– οι Pangpang κατορθώνουν να δημιουργήσουν στη διαδρομή, ένα απίθανο ροκ-κιθαριστικό παλίμψηστο, καθώς συνεχή νέα «κείμενα» ανακαλύπτονται και αναδύονται πίσω, και κάτω, από κάθε track.
Και είναι οι πολύ κατατοπιστικές σημειώσεις του ενθέτου (από τον Bjørgo), τελικώς, που μπορούν σιγά-σιγά να αποκρυπτογραφήσουν το τι συμβαίνει εδώ και πώς οι… John Coltrane, Atomic, Ornette Coleman, Sun Ra, Gong, Ken Vandemark κ.ά. εντοπίζεται να έχουν ένα μικρό ή μεγαλύτερο ρόλο στην οριστική διαμόρφωση τού “Kisskiss Pangpang”.
Επαφή: www.losenrecords.no

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου