Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

JAZZ + ΠΡΑΞΕΙΣ στην ΠΑΤΡΑ 7-9 Ιουνίου

Το Jazz + Πράξεις στην Πάτρα αποτελεί θεσμό, καθώς οργανώνεται συνεχώς από το 2004 (βρισκόμαστε δηλαδή στη 15η διοργάνωση), έχοντας για «ψυχή» του τον φίλο από παλιά και βασικό συνεργάτη στο Jazz & Τζαζ Γιάννη Μουγγολιά. Το δισκορυχείον στηρίζει από χρόνια το Jazz + Πράξεις (που εντάσσεται στις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων), προβάλλοντας και τη φετινή διοργάνωση. Και αυτή τη φορά ο χώρος του Αιθρίου τού Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου θα είναι το σημείο αναφοράς την Πέμπτη 7, την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Ιουνίου.
Να δώσουμε συνοπτικά το πρόγραμμα, πριν τα πούμε και αναλυτικά (με τη βοήθεια και του δελτίου Τύπου)… 

Πέμπτη 7 Ιουνίου, ώρα 21:30
Petros Klampanis Group
(αποκλειστική εμφάνιση στην Ελλάδα, σε μια παραγωγή του Jazz + Πράξεις)
Παρασκευή 8 Ιουνίου, ώρα 21.30
Michael Wollny πιάνο - Vincent Peirani ακορντεόν
(αποκλειστική εμφάνιση στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Goethe Zentrum Patras)
Σάββατο 9 Ιουνίου, ώρα 21.00
The HusBand (Μιχάλης Σιγανίδης - Χάρης Λαμπράκης)
Nat Birchall Quartet
(αποκλειστική εμφάνιση στην Ελλάδα) 

Petros Klampanis Group
Πέτρος Κλαμπάνης κοντραμπάσο, Shai Maestro πιάνο, Κουαρτέτο Εγχόρδων (Γιάννης Μαυρίδης βιολί, Νίκος Μαυρίδης βιολί, Ρόμπερτ Σμαγκούλοφ βιόλα, Αλέξανδρος Μποτίνης τσέλο), Ελευθερία Δαουλτζή (κανονάκι)
Ο Πέτρος Κλαμπάνης είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους, σήμερα, έλληνες κοντραμπασίστες. Με σπουδές σε Αθήνα, Άμστερνταμ και Νέα Υόρκη και με συνεχή παρουσία στο jazz circuit της πηγής, σήμερα, της παγκόσμιας jazz, ο Κλαμπάνης είτε ως κοντραμπασίστας, είτε ως συνθέτης δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Ήδη βραβευμένος από διάφορα jazz sites και φορείς και με αξιόλογη δισκογραφία, τόσο προσωπική, όσο και σαν «συμμετοχή», ο Κλαμπάνης δεν είναι πια ένας «ανερχόμενος», αλλά ένας παίκτης και συνθέτης με συγκεκριμένο και σαφές όραμα.
Ο Shai Maestro ξεκίνησε να παίζει πιάνο από τα πέντε μόλις χρόνια του, ενώ οι μουσικές σπουδές του, τόσο στην κλασική όσο και στην τζαζ, συνέβαλλαν ώστε να διαμορφώσει από νωρίς το δικό του μουσικό χαρακτήρα. Σήμερα, ο Shai Maestro ζει στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου έχει την ευχέρεια να παίζει και να ηχογραφεί με σημαντικότατους μουσικούς, ενώ από το 2006 είναι μόνιμο μέλος του γκρουπ του μπασίστα Avishai Cohen.
Στην ειδική αυτή και ιδιαίτερων αξιώσεων παραγωγή ο Πέτρος Κλαμπάνης και ο Shai Maestro συμπράττουν με πέντε μουσικούς, που συνδέονται με την Πάτρα. Οι τρεις του κουαρτέτου εγχόρδων προέρχονται από το Δημοτικό Ωδείο Πατρών, ένας σχετίστηκε για αρκετά χρόνια με το Ωδείο, ενώ η Ελευθερία Δαουλτζή, πάντα με έδρα την Πάτρα, δραστηριοποιείται με επιτυχία στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής.

Michael Wollny - Vincent Peirani
Δύο «ονόματα» της διεθνούς τζαζ σκηνής, ο γερμανός πιανίστας και συνθέτης Michael Wollny και ο γάλλος ακορντεονίστας και συνθέτης Vincent Peirani θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, για μια ξεχωριστή μουσική βραδιά. Από την πρώτη συνάντησή τους το 2012, οι δύο μουσικοί είχαν μια εξαιρετική συνεργασία που αποτυπώθηκε σε δίσκους φυσικά (“Thrill Box”, “Tandem”, “Out of Land”, όλα τα CD στην ACT), όπως και σε συναυλίες. 
O Wollny έχει στο ενεργητικό του πλήθος συνεργασιών (Richard Galliano, Joachim Kühn, Lars Danielsson, Nils Langren, Iiro Rantala, Heinz Sauer, Leszek Możdżer κ.ά.), ενώ και ο Peirani έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς σαν τους Louis Sclavis, Youn Sun Nah, Daniel Humair, Lars Danielsson, Michel Portal, Ulf Wakenius, Richard Bona κ.ά.

The Hus-Band (Μιχάλης Σιγανίδης - Χάρης Λαμπράκης)
DAM (dramatized ambient music) είναι η δημιουργία «μουσικών συνάψεων» μεταξύ καταγραμμένου ηχητικού υλικού (document) και ζωντανής μουσικής δράσης (fiction). Ο αυτοσχεδιασμός –απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη αυτής της μουσικής σκέψης– μεταμορφώνει κάθε φορά «το ίδιο πάντα τραγούδι», σε νέο υλικό.
O Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο, ηλεκτρική κιθάρα, φωνή, samples) θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με συνθέσεις του και αυτοσχεδιασμούς με τη συμμετοχή και του Χάρη Λαμπράκη (νέι, πλήκτρα,φωνή, samples). Θα παιχτούν κομμάτια από όλη του τη δισκογραφία και θα ακουστούν ποιήματα των Μίλτου Σαχτούρη, Ομάρ Καγιάμ, Λέοντα Κουκούλα, Τάσου Ναούμ, Γιάννη Ζήκα, Γιώργου Σιγανίδη και στίχοι του συνθέτη, μαζί με ηχογραφημένα θραύσματα λόγου και ήχων. Θα προβληθούν, επίσης, τα μικρού μήκους βίντεο που επιμελήθηκε ο Γιάννης Πειραλής: Οι μπαγκέτες του Κώστα Αναστασιάδη, Σκύμνοι ωρυόμενοι, Das Phaenomen, Audition Παπαδιαμάντη, Κοιμάστε σαν πουλάκι;, bio, Lacrimae No 9480967824659.
Ο Μιχάλης Σιγανίδης είναι βασικό στέλεχος της ελληνικής τζαζ σκηνής, επίσης σταθερό μέλος των Χειμερινών Κολυμβητών και των Primavera en Salonico, με οχτώ προσωπικά άλμπουμ, έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς της τζαζ και της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής υπό διάφορα σχήματα, όπως το Συγκρότημα Λαμπράκη, οι Φίλοι Μίλτου Σαχτούρη (Φ.Μ.Σ.), The Hus-Band, Siganidis Tours κ.ά. και με τραγουδοποιούς/τραγουδιστές (Ηρακλής Πασχαλίδης, Ισίδωρος Παπαδάμου, Γιώργος Μακρής, Νίκος Παπάζογλου, Αργύρης Μπακιρτζής,  Νίκος Πορτοκάλογλου, Αλκίνοος Ιωαννίδη, Μαριώ κ.ά.).
Ο Χάρης Λαμπράκης ξεκίνησε να παίζει μουσική σε νεαρή ηλικία, έχοντας πολλούς και καλούς δασκάλους. Είχε την τύχη να συνεργαστεί με Haig Yazdjian, Σαβίνα Γιαννάτου, Μιχάλη Σιγανίδη, Ross Daly, Χρίστο Τσιαμούλη, Bijan Chemirani και άλλους κι έχει συμμετάσχει σε πολλά μουσικά σχήματα (Primavera en Salonico, OnEira, Occasional Dream, Project 37….). Το 2006 συνίδρυσε το Χάρης Λαμπράκης Quartet, με τα δύο άλμπουμ του «Θέα» και «Μετέωρα» να έχουν λάβει κολακευτικές κριτικές.

Nat Birchall Quartet
Την ίδια βραδιά τη σκυτάλη θα πάρει το Nat Birchall Quartet (Nat Birchall τενόρο & σοπράνο σαξόφωνο, Adam Fairhall πιάνο, Michael Bardon κοντραμπάσο, Andy Hay ντραμς). Το περιοδικό Mojo έγραψε, κάποια στιγμή, πως ο ήχος του άγγλου σαξοφωνίστα και συνθέτη Nat Birchall ακολούθησε την spiritual παράδοση του John Coltrane και όντως έτσι είναι. Αυτή η… πνευματική προσήλωση στο κολτρεϊνικό σύμπαν, ακολουθεί τον Birchall τις τελευταίες δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι στην αρχή πειραματιζόταν σε άλλους δρόμους.
Έως σήμερα ο Nat Birchall έχει κυκλοφορήσει εννέα άλμπουμ, που έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από το σύνολο του διεθνούς τύπου. Να τα πούμε, γιατί το ένα είναι καλύτερο από το άλλο! “The Sixth Sence” (1999), “Akhenaten” (2009), “Guiding Spirit” (2010), “Sacred Dimension” (2011), “World Without Form” (2012), “Live in Larissa” (2014), “Inocations” (2015), “Creation” (2016), “Cosmic Language” (2018). 

Τιμές εισιτηρίων
Ανά βραδιά: 10 ευρώ, ενιαίο (για όλο το τριήμερο): 22 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου