Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

ALCHEMY SOUND PROJECT ανάμεσα στην jazz και την «κλασική»

Το δεύτερο άλμπουμ των Alchemy Sound Projectγια το πρώτο τους, το “Further Explorations”, είχαμε γράψει πριν δυο χρόνιαέχει τίτλο “Adventures in Time and Space” [ARC, 2018] και περιλαμβάνει έξι tracks, όλα συνθέσεις των μελών του γκρουπ. Ποιοι και ποιες αποτελούν το εν λόγω σχήμα; Η τρομπετίστρια και φλουγκελχορνίστρια Samantha Boshnack, η τενορίστρια Erica Lindsay, ο τενορίστας, φλαουτίστας και μπασο-κλαρινετίστας Salim Washington, ο τρομπονίστας Michael Spearman, η πιανίστρια Sumi Tonooka, ο κοντραμπασίστας David Arend και τέλος ο ντράμερ Jonathan Blake. Επτά άτομα, που κινούνται, όσον αφορά στις επιρροές, στο μεταίχμιο ανάμεσα στην jazz και την κλασική, εμφανίζοντας και κάποιες world νύξεις. Χρειάζονται επεξηγήσεις όμως, ίνα αποφευχθούν οι παρανοήσεις…
H jazz των Alchemy Sound Project έχει βασικά… δωματίου χαρακτηριστικά. Χωρίς να είναι ηπίων τόνων ή προσκολλημένη σε δύστροπες και… ακαταλαβίστικες αναγνώσεις, διαθέτει, σε περίσσεια έναν τρόπο τεχνικής άρθρωσης, που την κάνει αυτομάτως να ξεχωρίζει (δίχως να κουράζει). Συμβάλλουν προς αυτό, βασικά, οι αυτοσχεδιασμοί στις αναπτύξεις των μελωδιών, που είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέροντες, και που περνούν συχνά από πολλά και διαφορετικά… δάκτυλα – μιας και εδώ έχουμε ουκ ολίγους σολίστες. Η πιανίστα Tonooka είναι η πρώτη θα λέγαμε, με το παίξιμό της να είναι συνεχές και στιβαρό, χωρίς ιδιαίτερες παύσεις, για να την ακολουθήσουν οι τενορίστες οπωσδήποτε (η Lindsay πρωτίστως και δευτερευόντως ο Washington).
Υπάρχουν tracks, εδώ, που ηχούν κάπως «πνευματικά», όπως το “Ankh” π.χ. που εμφανίζει μιαν ονειρική και κάπως exotica μελωδία ή και το “Song of the whistle wing” ακόμη, που επίσης διακρίνεται για τη νοσταλγική του διάθεση (με τα πνευστά να επιχειρούν να αναπαραστήσουν τις μεταβολές του ανέμου, όσο απότομες κι αν είναι αυτές).
Μπορεί πίσω από κάθε σύνθεση τού “Adventures in Time and Space” να υπάρχει και μια μικρή ιστορία, που έχει να κάνει με προσωπικές στιγμές των εκάστοτε συνθετών, όμως εκείνο που μένει τελικώς και συνολικώς από την ακρόαση τούτου του CD είναι η πολύ καίρια, εμπεριστατωμένη και οπωσδήποτε εκλεπτυσμένη jazz, που περιέχει – η οποία, αποφεύγοντας να ηχεί με στόμφο, διατηρεί ακέραια τα «έντεχνα» (κλασικά ή άλλα) χαρακτηριστικά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου