Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

ERNIE KRIVDA & SWING CITY ένας μεγάλος τενορίστας, μάλλον άγνωστος στην Ελλάδα

Μπορεί να βρίσκεται στα 73 του πια ο τενορίστας Ernie Krivda (θρυλική φιγούρα της τζαζ σκηνής του Cleveland), είναι όμως πάντα σε θέση μάχης και πάντα παραγωγικός – ασχέτως αν εδώ, στο A Bright and Shining Moment [CAPRI, 2018], έχουμε εγγραφές του που προέρχονται από την περίοδο 1998-2002 (οι οποίες ανακαλύφθηκαν τυχαίως από τον ίδιο, όπως διαβάζουμε στο ένθετο τού CD του, μετά από μια τακτοποίηση στην αποθήκη του).
Για το ποιος είναι ο Ernie Krivda έχουμε γράψει και παλαιότερα (στις δύο προηγούμενες αναφορές μας για ’κείνον στο δισκορυχείον), αλλά επειδή πρόκειται για έναν σημαντικό, αλλά άγνωστο στην Ελλάδα μουσικό, ας μεταφέρουμε κι εδώ δυο λόγια από τα παλαιά μας κείμενα.
Ο Krivda, λοιπόν, δεν είναι τυχαία περίπτωση. Μπορεί τ’ όνομά του να μην είναι από αυτά που κυκλοφορούν ευρύτατα, όμως ο άνθρωπος παίζει jazz από τα early sixties (Jimmy Dorsey Orchestra), έχει συνεργαστεί με τους Chick Corea, Elvin Jones, Herbie Hancock, υπήρξε sideman του Quincy Jones, έχει εμφανισθεί σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ έχει στην κατοχή του περισσότερα από 30 άλμπουμ (στο discogs καταγράφονται καμμιά 20αριά, με πιο παλαιό απ’ αυτά το “Satanic” στην Inner City Records από το 1977).
Στο “A Bright and Shining Moment” περιέχονται εγγραφές των ετών 1998-2002 (όπως αναφέραμε και παραπάνω), οι οποίες αφορούν σε τρία διαφορετικά sessions (δώδεκα tracks προέρχονται από το 2001, τρία από το 1998 και ένα από το 2002) και, βεβαίως σε τρεις διαφορετικές line-ups (βασικά σε τρία διαφορετικά σεπτέτα). Σ’ αυτά τα τρία σχήματα, πέραν του Krivda που παίζει τενόρο φυσικά, τα κοινά μέλη είναι οι Steve Enos τρομπέτα, Joe Hunter πιάνο και Lee Bush κιθάρα (οι υπόλοιποι τρεις είναι, κάθε φορά, διαφορετικοί).
Όσον αφορά στο ρεπερτόριο, τώρα, εδώ καταγράφονται έξι συνθέσεις του Krivda και δέκα στάνταρντ. Από τα στάνταρντ τέσσερα είναι του Hoagy Carmichael, δύο του George Gershwin, δύο του Duke Ellington, ένα του Philip Braham και ένα της Carmen McRae.
Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως το… επίδικο, εδώ, είναι το swing και ευρύτερα το swinging, με τις μπάντες να μάχονται με όλα τα εφόδιά τους σ’ αυτό το πεδίο, που, στην πράξη, αποδεικνύεται κάπως σαν… βούτυρο στο ψωμί τους. Κυρίως, γιατί τα σχήματα του Krivda ζουν για τη συγκεκριμένη φάση, ως ενεργά στο κύκλωμα των κλαμπ (του Cleveland πάντα), διασκεδάζοντας επί δεκαετίες τους jazz fans. (Για όλα αυτά, για την ενεργή και ακμαία σκηνή της πόλης, μας πληροφορεί επαρκέστατα το πολυσέλιδο booklet, με τις σημειώσεις του Krivda, γύρω από τα venues/clubs, τα σχολεία και τους τζαζ θεσμούς της πόλης).
Κι έτσι, μ’ αυτό κατά νου (το χορό, τη χαρά και τη διασκέδαση εννοούμε), ξεκινά, αναπτύσσεται και ολοκληρώνεται το “A Bright and Shining Moment” – ένα άλμπουμ που ακούγεται… νεράκι, και που μπορεί να σε φτιάξει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Και δεν μιλάμε μόνο για τις αποδόσεις των στάνταρντ, που είναι εξαιρετικές και με επιμέρους στοιχεία πρωτοτυπίας, μα και για τις συνθέσεις του Krivda, που είναι κι αυτές first class, όπως, ας πούμε το bluesOn the road”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου