Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

SWORR. ένα dance σχήμα από την Πάτρα

Οι Sworr. είναι από την Πάτρα ή μάλλον πήραν μορφή στην Πάτρα το 2014. Μέλη τους είναι ο παραγωγός John Tsallas και ακόμη οι Robin K. και Thanasis Q. Τώρα, τι ακριβώς χειρίζονται οι τρεις τους δεν είναι εύκολο να το πούμε – προφανώς κάποια keyboards, πιθανώς κιθάρες, ενώ κάνουν και προγραμματισμό. Επίσης υπάρχει φωνή.
Ο χώρος των Sworr. σ’ αυτό το φερώνυμο άλμπουμ τους [Fair Weather Friends Records, 2018] είναι η dance electronica, που διαθέτει ωστόσο μια soulful εκφορά, ανακατεμένη με σύγχρονα r&b στοιχεία. Όχι, δεν είναι χιπχοπάδες οι Sworr., να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, παρότι το τραγούδισμα ή η αφήγηση, καλύτερα, διαθέτει ενίοτε και τέτοιες διαστάσεις. Επίσης τα beats δεν είναι ανεβασμένα (δεν πρόκειται περί κάποιου είδους techno τέλος πάντων), είναι περισσότερο μεσαία, ενώ συχνά κινούνται και προς πιο down καταστάσεις. Συνοπτικώς, θα λέγαμε πως τα τραγούδια των Sworr. είναι σύμφυτα με την κουλτούρα των clubs, ενώ τόσο η μίξη όσο και η παραγωγή (αμφότερες από τον Cayetano) βοηθούν έτι περισσότερο προς το «καθαρό» τελικό αποτέλεσμα – μιας και οι παραγωγές, σε τέτοιου τύπου ακούσματα, είναι συνήθως το Α και το Ω.
Με θυμάμαι ν’ ακούω εγγραφές σαν κι αυτήν των Sworr. στη γερμανική Compost στα mid 00s ή και λίγο πιο μετά, όμως αυτό δε σημαίνει κάτι. Δε θέλω να πω, δηλαδή, πως οι μουσικές των Sworr. είναι σώνει και καλά κάτι που έχει ξανακουστεί – και πως δεν έχει νόημα να προβάλλουμε τα ίδια και τα ίδια κ.λπ. Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στη δισκογραφία – πόσω μάλλον, τώρα, όταν όλα τα χορευτικά είδη των τελευταίων 40 χρόνων (ας μείνουμε σ’ αυτά) «παίζουν» στο χώρο σχεδόν το ίδιο όπως και τότε (είτε στην πιο καθαρή μορφή τους είτε ως… ανακατέματα).
Το “Sworr.”, και αυτό έχει σημασία, είναι σωστά δουλεμένο και άψογα ηχογραφημένο, με τραγούδια όπως το “Colder” ή το “Fluoresence Pt.2” να είναι πραγματικά καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου