Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

FUJII, FONDA, MIMMO τριπλέτα κορυφαίων αυτοσχεδιαστών

Έχουμε γράψει σε παλαιότερες αναρτήσεις πως η ιαπωνίδα πιανίστρια, συνθέτρια και αυτοσχεδιάστρια Satoko Fujii συμπληρώνει εφέτος τα 60 χρόνια της – κάτι που θα το γιορτάσει, όπως η ίδια έχει ανακοινώσει, με την κυκλοφορία δώδεκα άλμπουμ της. (Θαυμαστικό δεν βάζουμε, καθότι η «άπειρη», μέχρι σήμερα, δισκογραφία τής Fujii δεν μας το επιτρέπει). Έτσι, και έως ώρας, στο δισκορυχείον υπάρχουν κριτικές για τα άλμπουμ της “Solo”, “Atody Man” με τους Kaze, “Ninety-Nine Years” με την Satoko Fujii Orchestra Berlin και “Bright Force” με τους Kira Kira (όλα στη Libra Records). Συνεχίζοντας, λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση, παρουσιάζουμε τώρα το Triad, τη συνεργασία της με τον κοντραμπασίστα και φλαουτίστα Joe Fonda και τον σοπρανίστα Gianni Mimmo. Το άλμπουμ είναι ηχογραφημένο στο Μιλάνο τον Οκτώβριο του 2017 και κυκλοφορεί, αυτές τις μέρες, από την ιταλική Long Song Records.
Τόσο ο Joe Fonda, όσο βεβαίως και ο Gianni Mimmo είναι παλαιοί μας γνώριμοι. Ο Fonda έχει υπάρξει μέλος των σχημάτων Barry Altschul & 3Dom Factor, Katie Bull Group Project, Conference Call κ.ά., ενώ έχει κάνει κι ένα άλμπουμ (ως ντούο) με την Fujii το 2016 (επίσης στην Long Song), ο δε Mimmo συχνά-πυκνά φιλοξενείται στα ποστ του δισκορυχείου είτε μέσα από τις προσωπικές δουλειές του, είτε από τη συμμετοχή του σε projects τής (δικής του) Amirani Records. Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως πρόκειται για δύο αυτοσχεδιαστές με τρανή ιστορία και φυσικά με την προσήκουσα ευελιξία… στο να βρίσκονται πάντα κοντά σε νέους σχηματισμούς, προβάλλοντας το improv.
Στο “Triad” οι βασικοί γνωστοί ήταν οι Fujii και Fonda (λόγω και του δικού τους “Duet” στην Long Song), ενώ συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους δύο και τον Mimmo υπήρξε ο ιταλός ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο Fabrizio Perissinotto (έχει φιλοξενήσει τον Mimmo στο ρόστερ του), ο οποίος και έκανε τις συστάσεις. Το αποτέλεσμα υπήρξε άμεσο… και τώρα το ακούμε.
Το “Triad” περιλαμβάνει πέντε tracks – και ανάμεσά τους το 42 λεπτών(!) “Birthday girl” (τα είπαμε για τα 60χρονα της Ιαπωνίδας). Μάλιστα, στο εισαγωγικό “Available gravity” φανερώνονται από την αρχή τα βασικά χαρακτηριστικά της μουσικής τού τρίο. Υπάρχει το φλάουτο του Fonda που μελωδεί μπροστά, ενώ πίσω παρατάσσεται μια σειρά από χαλαρά patterns – βασικά «εσωτερικοί» πιανιστικοί θόρυβοι τής Fujii συν κάποιες «κακοφωνίες», που ενίοτε μοιάζουν με αναδράσεις. Στο 42λεπτο “Birthday girl”, που ακολουθεί, θα λέγαμε πως… από εδώ ξεκινάνε και τελειώνουν όλα. Δεν είναι μόνον η επιβολή, στ’ αυτιά μας, του συγκεκριμένου track δια του όγκου του, είναι κυρίως το γεγονός της… καθαρογραφής μιας επικοινωνίας, που είναι αμείλικτη και βεβαίως εν τω γεννάσθαι. Δεν είναι εύκολο να είσαι 42 λεπτά… on line, υλοποιώντας ένα σχέδιο – όσο χαλαρό και ακαθόριστο στη διαδρομή του και να είναι αυτό. Απαιτούνται κοινές βάσεις, κοινή αισθητική άποψη και ανάλυση και βασικά η ευχέρεια, κατακτημένη στις σκηνές και τα πάλκα, να δημιουργείς νέους αυθόρμητους ήχους, που να δίνουν το έναυσμα στους συνοδοιπόρους σου να σε αντιλαμβάνονται και να σε ακολουθούν. Και αυτό να γίνεται άλλοτε κυκλικά, και άλλοτε ακαθόριστα, αλλά πάντα με το ίδιο αναπάντεχο αποτέλεσμα στην τελική καταγραφή του.
Μαθήματα παραδίδουν οι άνθρωποι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου