Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

βαλκανο…μακεδονικές σκέψεις και τραγούδια

1
Παρατηρώ σε τοίχους «φίλων» να γίνεται της κακομοίρας με το λεγόμενο «μακεδονικό». Με το αν ο Τσίπρας έκανε κάτι πρωτόφαντο και αναπάντεχο για το κοινό καλό (καλά, ο Τσίπρας από μόνος του δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα, απλώς ως κλασικός γιέσμαν ευρωενωσικές και νατοϊκές εντολές υπηρετεί) ή αν η «συμφωνία» είναι ένα έκτρωμα, που παραδίδει γλώσσα και εθνότητα στους «Μακεδόνες». Ακολουθούν βρισίματα, αισχρολογίες, τσαμπουκάδες, απειλές και κάποιες λιγοστές επευφημίες.
Η δική μου γνώμη είναι πως… πολύ κακό για το τίποτα. Σπατάλη και χρόνου και φαιάς ουσίας.
Η «συμφωνία» είναι λόγια, και θα είναι λόγια για πολλούς μήνες ακόμη, μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, να πάρει απόφαση η εκεί Βουλή και εν συνεχεία η εδώ. Και αν, υπόθεση κάνουμε, η «συμφωνία» περάσει, πάλι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος (ακόμη περισσότερος), προκειμένου να φανεί αν λειτουργεί και προς ποια κατεύθυνση. Οπότε μάγκες κάνετε κράτει…
Φυλάξτε, τέλος πάντων, τα νεύρα σας για τα τέλη Αυγούστου, όταν θα παραλάβετε τα ραβασάκια του εγκληματικού ΕΝΦΙΑ, που ετοιμάζει η «αριστερά» μας. Μπορεί να είναι πιο γόνιμο…
2
Το μεγαλύτερο συγκρότημα που βγήκε ποτέ από τα Σκόπια είναι οι Leb i Sol. Έπαιξαν και στη Θεσσαλονίκη στα nineties (αυτοί ή κάποια μπάντα, τέλος πάντων, υπό τον κιθαρίστα τους Vlatko Stefanovski). Το Devetka είναι από το πρώτο άλμπουμ τους, του 1978 (όχι 1977)...
3
O Τσίπρας δεν δουλεύει μόνο για ευρωενωσικούς και νατοϊκούς, δουλεύει και για τον Καμμένο, δηλαδή και για τη δική του ύπαρξη (της κυβέρνησής του εννοώ).
Αφού η «συμφωνία» με την πΓΔΜ μπορεί να περιμένει την επικύρωσή της (ή μη) από τη δική μας Βουλή στις... 32 του άλλου του μηνός (φυσικά, είναι πιθανό να μην είναι καν η σημερινή Βουλή εκείνη που θα κληθεί να επικυρώσει ή όχι) ο Καμμένος θα μπορεί να το παίζει εκ του ασφαλούς… Μακεδονομάχος.
Τέτοια προφύλαξη και προστασία ούτε στον ύπνο του δεν θα τη φανταζόταν ο, κατά τον Μπουτάρην, «χοντρός».
4
>>Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε στον πρωθυπουργό ότι, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στη FYROM για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Από αυτήν την άποψη (σ.σ. η συμφωνία), δίνει "πράσινο φως" στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.
(Ο Δ. Κουτσούμπας) επισήμανε (επίσης) ότι όλοι οι όροι της συμφωνίας είναι στον αέρα, μέχρι να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία.
(Ακόμη είπε) στον πρωθυπουργό ότι, με αυτή τη συμφωνία, παραμένει το "σπέρμα" του αλυτρωτισμού, που έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης της FYROM περί "Μακεδόνα πολίτη" και "Μακεδονικής γλώσσας".<<
5
Δεν υπάρχει πιο αστεία, πιο γελοία φράση από την «θα με κρίνει η ιστορία».
Μόνο κάτι αγράμματοι σαν τον Τσίπρα την ξεστομίζουν δημοσίως, νομίζοντας πως λένε κάποια εξυπνάδα.
Την ίδια καφενειακού τύπου φράση είχε πει και ο δικτάτορας Παπαδόπουλος στον δικαστή Ντεγιάννη, με τον Ντεγιάννη να του αντιλέει: «Και νομίζετε, κατηγορούμενε, πως η Ιστορία απουσιάζει από αυτήν την αίθουσα;».
Η κοινωνία κρίνει, κάθε μέρα, κανείς άλλος, και αυτή γράφει την Ιστορία.
6
Ο Βαγγέλας τα λέει όλα... και όπως πρέπει (μέσα στο πλαίσιο που λειτουργεί)
>>Ο ισχυρισμός ότι έγινε ένας συμβιβασμός σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα πήρε το σύνθετο όνομα και την erga omnes, χρήση που διασφαλίζεται και με αναθεώρηση του Συντάγματος, και έδωσε τον χαρακτηρισμό της γλώσσας και της ιθαγένειας είναι αβάσιμος. Η Ελλάδα δίνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, δηλαδή το σύνολο του διπλωματικού της οπλοστασίου και άρα το αντίβαρο ως προς την ακύρωση του αλυτρωτισμού θα έπρεπε να είναι πλήρες, να αφορά δηλαδή και τον ακριβή χαρακτηρισμό της γλώσσας και της ιθαγένειας.<<
>>Όταν όμως θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή των Ελλήνων για κύρωση θα είναι αργά για κρίσιμα θέματα όπως η γλώσσα, η ιθαγένεια και ο συγχρονισμός των διαδικασιών. Για τα θέματα συνεπώς αυτά η στιγμή είναι τώρα και η μόνη μέθοδος είναι η ολοκληρωμένη και ορθή διατύπωση των σχετικών σημείων του σχεδίου συμφωνίας.<<
http://www.iefimerida.gr/news/423740/o-venizelos-gia-ti-symfonia-periehomeno-ta-provlimata-kai-i-diaheirisi

4 σχόλια:

  1. Σχόλια για το 1 από το facebook...

    Haris Mantellos
    Αγαπητέ Φώντα ξέρεις ότι σέβομαι την γνώμη σου και γι' αυτό θα μου επιτρέψεις απλώς να σημειώσω ότι μπορεί όντως έτσι να είναι όπως τα περιγράφεις αλλά πώς τολμάει- δηλ. με ποιά εξουσιοδότηση και ποιά λαϊκή νομιμοποίηση- να τα κάνει αυτά ο Τσίπρας? Φυσικά και θα μας πονέσει ο ΕΝΦΙΑ αλλά και το όνομα των Σκοπίων -εγώ έτσι θα το λέω και δεν θα μου πει κανένας Κοτζιάς πώς να το λέω- δεν είναι άσχετο με τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις του δεμένου χειροπόδαρα διαπραγματευτή της πλάκας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Το "όνομα" δεν το ανέφερα, επειδή αυτό ήταν σίγουρο πως θα δοθεί. Πηγαίναμε για "σύνθετη ονομασία", αυτό ήταν δεδομένο. Εκείνα που δεν ήταν δεδομένα ήταν η "εθνότητα" και η "γλώσσα". Αυτά δόθηκαν με αντάλλαγμα τη δική τους "συνταγματική αναθεώρηση" προφανώς. Άσε, έχει ψωμί ακόμη...

      Nikos Fotakis
      Τι "με ποια νομιμοποίηση;" Είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Έκλεισε μία συμφωνία απόλυτα συναφή με τις πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας, βάσει της ενδιάμεση συμφωνίας που έχει υπογράψει η Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια.

      Haris Mantellos
      Δηλαδή μας το είχε πει και προεκλογικά ότι θα ασχολούνταν με το θέμα και ψηφίστηκε (και) γι' αυτό όπως ήταν απόλυτα ειλικρινής μαζί μας για την υπογραφή νέων μνημονίων?

      Nikos Fotakis
      στις εκλογές δεν ψηφίζουμε πρωθυπουργό, ψηφίζουμε βουλή η οποία εκλεγεί πρωθυπουργό, όχι για να βγάλει εις πέρας μια συγκεκριμένη αποστολή, αλλά για να κυβερνήσει την χώρα, δηλαδή να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα που προκύπτουν

      Haris Mantellos
      Αυτό πρώτη φορά το ακούω. Δηλαδή ο κόσμος ψηφίζει βουλευτές και μετά συνεδριάζουν και βγάζουν πρωθυπουργό που σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι απαραιτήτως ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος? Δηλαδή τον Τσίπρα τον έβγαλαν οι βουλευτές ενώ εμείς ψηφίσαμε...άλλον? Συγγνώμη αλλά τι είναι αυτό που λέτε?

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Η αλήθεια είναι πως ο Τσίπρας δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να ανοίξει αυτό το μέτωπο αν δεν τον πίεζαν οι Αμερικάνοι (ΝΑΤΟ) και οι Γερμανοί (ΕΕ), ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Βασικά, για να χτίσουν ένα φράγμα στην επέλαση, υποτίθεται, της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Προσπάθησαν και παλιότερα, είναι αλήθεια, να το καταφέρουν, αλλά τότε ούτε η Ρωσία βρισκόταν προ των πυλών, αφού δεν είχε πάρει ακόμη τα πάνω της σαν χώρα (οπότε δεν καίγονταν και τόσο), αλλά ούτε και «πρόθυμοι» πρωθυπουργοί υπήρχαν. Οι ψευτοσοσιαλιστές τύπου Ζάεφ, Τσίπρα κ.λπ. είναι τα «καλύτερα παιδιά» γι’ αυτές τις δουλειές (επειδή συνήθως δεν ανοίγει μύτη). Ιδίως αν κυβερνάνε χώρες και κρατίδια με ανύπαρκτη εθνική ανεξαρτησία.

      Nikos Fotakis
      Καμία αντίρρηση

      Nikos Fotakis στον Haris Mantellos
      αυτό που λέω είναι αγωγή του πολίτη, έτσι λειτουργεί η ελληνική δημοκρατία

      Haris Mantellos
      Αυτό που -σωστά- λέτε είναι η διαδικασία που τύποις ακολουθείται. Εγώ όμως είμαι αγράμματος και νόμιζα ότι η ψήφος μου συνεπάγεται και την εκλογή πρωθυπουργού.

      Nikos Fotakis
      ναι, αλλά σε δεύτερο επίπεδο και σίγουρα όχι για συγκεκριμένο σκοπό. Το ότι το μακεδονικό δεν ήταν στην προεκλογική ατζέντα του Τσιπρα δεν σημαίνει ότι δεν νομιμοποιείται να το χειριστεί εφόσον του προέκυψε. Σε κάθε περίπτωση ο εκάστοτε πρωθυπουργός αντλεί νομιμοποίηση από το κοινοβούλιο.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Και εδώ περιπλέκεται το πράγμα, καθότι δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, για την όποια συμφωνία, από τη στιγμή που οι ΑΝΕΛ λένε ότι δεν θα την ψηφίσουν.

      Win Berry στον Haris Mantellos
      όντως δεν έχεις καταλάβει πώς λειτουργεί το πολίτευμα. Τον πρωθυπουργό τον ψηφίζει η βούλη και ναι μπορεί να είναι και ο περιπτεράς σου. Εσύ ψηφίζεις βουλευτή σαν αντιπρόσωπό σου ("αντιπροσωπευτική") με βάση το πρόγραμμά του κόμματος του, αλλά και τις γενικές αρχές που πρεσβεύει• ο προεκλογικός αγώνας κάθε 4 χρόνια δεν μπορεί να καλύψει κάθε πιθανό γεγονός που θα συμβεί ενδιάμεσα και ούτε μπορέι να γίνονται εκλογές κάθε τρείς και λίγο. Το ότι μέχρι το 2008 είχαμε μονοκομματικές κυβερνήσεις με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πθ γινόταν χωρίς δεύτερη κουβέντα ο αρχηγός του 1ου κόμματος ήταν απλά η συγκυρία εκείνης της περιόδου, το σύνταγμα όμως συνεχίζει να ισχύει και τώρα με άλλα δεδομένα. Και τέλος πάντων αν δεν έχει η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας και το κοινοβούλιο την νομιμοποιήση ποιος την έχει; Εξάλλου, η λύση που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στις γενικές γραμμές και προεκλογικές θέσεις του κόμματος (πρέπει βασικά να είναι το μοναδικό ζήτημα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαπάτησε τους ψηφοφόρους του...)

      George Voudiklaris στον Haris Mantellos
      δηλαδή εσείς ψηφίσατε π.χ. κανέναν Παπαδήμο; Τι ακριβώς δεν καταλάβατε;

      Διαγραφή
  2. Ferris Costas
    Τόπες όλο!

    Jimmy Musicfan
    Εδω πεθαινει αρχικαπιταλιστης, αρχιλαμόγιο των μονοπωλίων, που πλούτισε και πλουτιζουν οι απόγονοί του με τα λεφτα του κοσμάκη και τον κλαίνε (φυσικά αυτοί που κονόμησαν από τα κλεμμένα διπλα του) λες και είναι ο Μέγασ Αλέξανδρος και το όνομα των Σκοπίων σας μάρανε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα αυτά θα πρέπει να τα σκεφτούν πολύ σοβαρά όσοι αισθάνονται σιγουριά και ασφάλεια επειδή υπαγόμαστε στο NATO και λειτουργούμε σαν γιουσουφάκια των ισχυρών καπιταλιστικών τραστ με μοναδικούς οφελειμένους την εγχώρια οικονομική ολιγαρχία. Βρισκόμαστε στο επίκεντρο λυσσαλέων ανταγωνισμών που ντύνονται διαχρονικά τον μανδύα του εθνοπατριωτισμού, που φτάνει μέχρι τους εθνικισμούς και τους αμυτρωτισμούς, με αποτέλεσμα μια γενικευμένη σφαγή των λαών που στην πραγματικότητα δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, σε αντίθεση με τα πάσης φύσεως μονοπώλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή