Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ ένα ιστορικό όνομα του ελληνικού ροκ στον πρώτο προσωπικό δίσκο του

Για τους φίλους του παλαιού ελληνικού ροκ το όνομα του Λεωνίδα Σταματιάδη σημαίνει πολλά. Ντράμερ σε δύο ιστορικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης, στα τέλη του ’60 και στις αρχές του ’70, των Fratelli και των Μακεδονομάχων, ο Σταματιάδης, που έχει περισσότερα από πενήντα χρόνια στη σκηνή (κάποια στιγμή στο πρώτο μισό των 80s έπαιζε με τους Bicycle του Θόδωρου Παπαντίνα και με τους Blues Gang του Ηλία Ζάικου) έχει τώρα το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του! Βάζουμε θαυμαστικό, γιατί το να παίζεις πάνω από μισόν αιώνα με συγκροτήματα, φθάνοντας στα 70 σου πάνω-κάτω για να κάνεις έναν προσωπικό δίσκο δεν είναι κάτι που το συναντάς κάθε-μέρα.
Ο «Ταξιδευτής» [Ανεξάρτητη Παραγωγή, 2021] είναι ηχογραφημένος στο γνωστό στούντιο Magnanimus της Θεσσαλονίκης, στο διάστημα 2016-18, περιέχοντας οκτώ τραγούδια – όλα σε μουσικές Λεωνίδα Σταματιάδη, με τους στίχους να ανήκουν στον Σταματιάδη (σε τέσσερα tracks) και στους Αθηνά Σιδηροπούλου (ένα track), Θοδωρή Σταματιάδη (δύο tracks), ενώ ένα τραγούδι έχει στίχους από κοινού των Λ. Σταματιάδη και Αθηνάς Ορφανού.
Χοντρικά θα λέγαμε πως τα τραγούδια του Σταματιάδη ηχητικά κινούνται στο χώρο του country-rock. Άλλα πιο πιστά προς αυτή την κατεύθυνση («Όλα τα μπορεί», «Μέρες μοναδικές»), ενώ άλλα κάπως λιγότερο ή και λιγότερο (όπως το «Μια νύχτα σαν κι αυτή»), που είναι reggae ή κάπως reggae τέλος πάντων.
Γενικώς η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και άνετη, με τον Σταματιάδη να κάνει ό,τι καλύτερο γίνεται και στο επίπεδο της ερμηνείας, με τους μουσικούς να παίζουν πιστά και επαρκώς πάνω σ’ αυτά τα «πατήματα», που είναι τα κατάλληλα προκειμένου να σταθούν επάνω τους τα λόγια τού τραγουδοποιού και των υπολοίπων – λόγια απλά, καθημερινά, ερωτικού, θα λέγαμε, περιεχομένου.
Οι πολύ καλοί μουσικοί (Γιώργος Πεντζίκης μπάσο, πλήκτρα, ενορχήστρωση, μείξη, παραγωγή, Μπάμπης Γιαγκούδης κιθάρες, Oleg Chaly κι άλλα πλήκτρα – με τον Λ. Σταματιάδη να παίζει ντραμς και να τραγουδά φυσικά) βοηθούν κι αυτοί στο άνετο και χαλαρό, το ξαναλέμε, τελικό αποτέλεσμα.
Επαφή: το CD κυκλοφορεί σε περιορισμένα αντίτυπα και βρίσκεται αποκλειστικώς στα δισκοπωλεία της Θεσσαλονίκης On Stage (Σβώλου 40, τηλ. 2310 226172) και Λωτός (Σκρα 7, τηλ. 2310 260776)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου