Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

TRØEN / ARNESEN QUARTET ένα σχήμα με λυρικό τζαζ ρεπερτόριο

Ο πιανίστας Dag Arnesen είναι παλιά τζαζ «καραβάνα», καθώς τα τελευταία 40+ χρόνια έχει εμφανισθεί με Carla Bley, Joe Henderson, Elvin Jones κ.ά., έχοντας φυσικά και την ανάλογη δισκογραφία. Στο blog έχουμε ήδη γράψει για ένα άλμπουμ του με το Dag Arnesen Trio (το “Pentagon Tapes” από το 2017), ενώ θα γράψουμε τώρα και για ένα δεύτερο, το Tread Lightly [Losen Records, 2021], στο οποίο συνεργάζεται με την νεαρή σαξοφωνίστρια και φλαουτίστρια Elisabeth Lid Trøen. Το νέο σχήμα αποκαλείται Trøen / Arnesen Quartet και το συναποτελούν οι Ole Marius Sandberg μπάσο και Sigurd Steinkopf ντραμς (από Toivo Quintet, Marstrander Trio κ.λπ.).
Στο “Tread Lightly” καταγράφονται δέκα συνθέσεις, οκτώ του Arnesen και δύο της Trøen, οι οποίες διακρίνονται για τα μελωδικά χαρακτηριστικά τους. Οι μελωδίες, δηλαδή, είναι στο πρώτο πλάνο, έχοντας αναφορές είτε στο folk είτε στην jazz αυτή καθ’ αυτή – σ’ ένα λυρικό τέλος πάντων ρεπερτόριο, που μπορεί να είναι τόσο ευρωπαϊκό, όσο και αμερικανικό.
Τα φυσήματα τής Trøen και τενόρο σαξόφωνο και στο φλάουτο είναι αλήθεια πως πρωταγωνιστούν στην ηχογράφηση, καθώς ο Arnesen επιλέγει συχνά να μένει λίγο πιο πίσω, αφήνοντας χώρο στην νεαρή συναδέλφισσά του, όμως τίποτα δεν θα προχωρούσε χωρίς την καίρια συμβολή του ρυθμικού τμήματος, που κάνει ουσιαστική και αθόρυβη δουλειά – σ’ ένα άλμπουμ, γενικώς, χαμηλών τόνων, με ποικίλων ειδών μπαλάντες να κυριαρχούν, άψογα ραφιναρισμένες από ένα κουαρτέτο, που συνδυάζει νιάτα και πείρα στον καλύτερο βαθμό.
Έξοχο το “Interlid”, με την Elisabeth Lid Trøen να διαπρέπει στο φλάουτο και με τον μπασίστα Ole Marius Sandberg να συνοδεύει με πολύ εκδηλωτικό παίξιμο, και ξεχωριστό το 7λεπτο “I remember this”, που ξεκινά σαν μπαλάντα και που γρήγορα ανεβάζει στροφές, με έντονο piano-playing από τον Arnesen και συναρπαστικό σόλο ντραμς από τον Steinkopf.
Επαφή: www.losenrecords.no

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου