Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

το OMRI ZIEGELE TOMORROW TRIO με τον Han Bennink στα ντραμς

Ελβετός σαξοφωνίστας, ισραηλινής καταγωγής, με καλή πορεία στα τζαζ πράγματα από την δεκαετία του ’80 ήδη και απογειωτική, θα την χαρακτηρίζαμε, την τελευταία 20ετία, με παρουσίες μέσα από την Intakt βασικά, ο αλτίστας Omri Ziegele έχει καινούριο άλμπουμ, το οποίον αποκαλεί All Those Yesterdays[Intakt Records, 2020] και στο οποίο συνεργάζεται με τους Christian Weber μπάσο και Han Bennink ντραμς. Για τον Ολλανδό H. Bennink δεν χρειάζεται να πούμε κάτι, καθότι ο άνθρωπος αυτός, είναι «ιστορία», για την ευρωπαϊκή jazz, από μόνος του.
Στο “
All Those Yesterdays” καταγράφονται έξι συνθέσεις του Ziegele, ηχογραφημένες τον Νοέμβριο του 2016 στο Club Le Singe στην Μπίελ (Ελβετία) και στην Villa Schneckenmann στην Ζυρίχη, που κινούνται σε ένα «ελεύθερο», contemporary πλαίσιο.
Φυσικά, όσο και σημερινά «προχωρημένη» να εμφανίζεται η jazz τού Omri Ziegele Tomorrow Trio, δεν παύει να διαθέτει ισχυρό swinging, επιδεικνύοντας παράλληλα και μια μετρική ελευθερία (το ρουμπάτο παίξιμο του Ziegele είναι απολύτως χαρακτηριστικό), παραπέμποντας αυθωρεί στις μέρες του “jazz thing” και της free jazz των sixties.
Αυτός ο συνδυασμός είναι... βούτυρο στο ψωμί για τους άλλους δύο μουσικούς, και ιδίως για τον Han Bennink, ο οποίος συνοδεύει με χαρακτηριστική άνεση τον Ziegele, σ’ αυτήν την πολυδαίδαλη διαδρομή του, ανοίγοντας, συγχρόνως, με τα χτυπήματά του και τους ρούλους του νέους δρόμους, τους οποίους ακολουθεί ασμένως ο ελβετός πνευστός.
Γενικώς το ρυθμικό τμήμα κάνει πολύ καλή δουλειά, σ’ ένα άλμπουμ στιβαρό, δυναμικό, με ταχύτατα παιξίματα και συνομιλίες, από το οποίο δεν παραλείπεται να καταγραφεί και η αγάπη τού Omri Ziegele για την ποίηση, μέσω του trackO. My god” (που είναι αφιερωμένο στον Ornette Coleman – μεγάλη επιρροή εδώ) και που διαθέτει στίχους του W.B. Yeats (“The Lake Isle of Innisfree”). Τους στίχους απαγγέλλει ο ίδιος O. Ziegele, μ’ έναν τρόπο εξωστρεφή, που φέρνει στη μνήμη κλασικές ηχογραφήσεις jazz και ποίησης από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 – όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά αυτός ο πολύ ειδικός συνδυασμός.
Επαφή: www.intaktrec.ch/
 
[πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό Yellow Box, τεύχος #08, Ιούνιος - Ιούλιος 2021]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου