Κυριακή 10 Απριλίου 2022

10 απόκοσμα εξώφυλλα δίσκων βινυλίου, που φιλοτέχνησε ο HR Giger – σχέδια σε άλμπουμ progressive, electronic, pop, metal και industrial συγκροτημάτων, που θεωρούνται πλέον κλασικά

Το σχεδιαστικό έργο του HR Giger (1940-2014), σε πίνακες και γλυπτά, απλωμένο περαιτέρω σε κινηματογράφο, έπιπλο, διακόσμηση, μουσικά όργανα, εξώφυλλα δίσκων, βιβλίων κ.λπ., είναι γνωστό στους πάντες.
Μπορεί ο ελβετός καλλιτέχνης να έγινε παγκοσμίως γνωστός, μέσα από το ανατριχιαστικό ον που δημιούργησε για την ταινία “Alien” (1979) του Ridley Scott, όμως το έργο του είναι τεράστιο και, βασικά, απείρως επιδραστικό και σήμερα.
Η τέχνη του Giger εξακολουθεί, εννοούμε, να παραμένει ζωντανή, καθώς η αισθητική του ελβετού δημιουργού προβάλλεται συνεχώς μέσα από video-games, κόμιξ, ταινίες, βιβλία κ.λπ.
Καθιερώνοντας τα εμβιομηχανικά ή βιομηχανοειδή όντα και εκμεταλλευόμενος με τελείως ιδιάζοντα τρόπο βιομηχανικά (σωλήνες π.χ.) και φυσικά στοιχεία (δέρμα φιδιού π.χ.), ο Giger δημιουργεί εφιαλτικά έργα, φτιαγμένα συνήθως με μελάνια, λάδια ή τον αερογράφο, που προκαλούν ανατριχίλα. Κοσμική; Κυρίως. Αν θεωρήσουμε πως ο H.P. Lovecraft ήταν ένας από τους πιο αγαπημένους του δημιουργούς (συγγραφείς), με τον ίδιο τον Giger να επιχειρεί συχνά πάνω στο λαβκράφτιο βιβλίο Necronomicon, εμπνεόμενος από ’κει τις δικές του αποκρουστικές μορφές.
Τα 10 εξώφυλλα δίσκων βινυλίου που επιλέγουμε παρακάτω δεν είναι τα μόνα φυσικά, καθώς έργα του Giger συναντάμε σε πλήθος άλμπουμ (Floh De Cologne, Dead Kennedys, Danzig, Carcass…), ακόμη και ελληνικών (Horrified…), είναι όμως από τα πλέον χαρακτηριστικά του.
1. K. DUSCHECK / LAICO BURK’S BAND: Das alte schloss von Baskervill /
Touton-twist
[SWI. Eurex Record, 1965]
Αυτό το παράξενο split ελβετικό δισκάκι από το 1965 θεωρείται το πρώτο, που έχει εξώφυλλο φιλοτεχνημένο από τον HR Giger. Αν και το σχέδιο διαθέτει κάτι το σκοτεινό, όπως βλέπουμε, εντούτοις απέχει πολύ από τα μεταγενέστερα εμβιομηχανικά σκίτσα του.
Το πρώτο κομμάτι, το “Das alte schloss von Baskervill”, είναι τραγουδισμένο από κάποιον K. Duscheck, θυμίζει novelty song (ευτράπελο τραγουδάκι), κυριαρχούν το ακορντεόν και οι κιθάρες στην ηχογράφηση, ενώ το δεύτερο, όπως μαρτυρά ο τίτλος του, είναι twist και το αποδίδει το άγνωστο σχήμα Laico Burks Band. 
Σπάνιο και πανάκριβο δισκάκι, το οποίο ψάχνουν οι συλλέκτες λόγω Giger. Δεν υπάρχει άλλος λόγος.
2. THE SHIVER: Walpurgis 
[SWI. Maris Musik, 1969]
Το 1969 o HR Giger αρχίζει να διαμορφώνει ένα βασικό σχεδιαστικό θέμα, που θα τον απασχολήσει καλλιτεχνικά σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Αλλόκοτες έως και φρικιαστικές ασπρόμαυρες μορφές, επηρεασμένες από Dado, Ernst FuchsArnold Böcklin και Dali, τοποθετημένες μέσα σ’ ένα το ίδιο αλλόκοτο περιβάλλον. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει έντονη σεξουαλικότητα, σε συνδυασμό με ένα απειλητικό ύφος. Όπως είχε πει και ο ίδιος κάποτε:
«Ποτέ δεν κάνω ακίνδυνα πράγματα. Αν είναι να σχεδιάσω λουλούδια, τα λουλούδια θα τρώνε κάποιον».
Ένα από τα εξαιρετικότερα πρώιμα δημιουργήματα του Giger το βλέπουμε στο άλμπουμ “Walpurgis” του ελβετικού proto-progressive συγκροτήματος Shiver, από το 1969.
Με αναφορές στην «βαλπούργια νύχτα» (“Repent Walpurgis”), μια παραδοσιακή γιορτή της βόρειας Ευρώπης, με παγανιστικά στοιχεία, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Απριλίου προς Πρωτομαγιά, μα και στο κλασικό λατινικό θρησκευτικό, μυστικιστικό ποίημα “Dies Irae” τού Θωμά τού εκ Celano (από τις αρχές του 13ου αιώνα), γραμμένο για την ημέρα της Κρίσεως (“Hey Mr. Holy Man”), οι Shiver προτείνουν ένα αρκετά ενδιαφέρον LP, που αξίζει κανείς να το έχει σε μια gatefold LP-έκδοση, λόγω του έργου του Giger.
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/music/10-apokosma-exofylla-diskon-binylioy-poy-filotehnise-o-hr-giger

1 σχόλιο: