Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

THOMAS MITROUSIS QUARTET the seed

Ο Θωμάς Μητρούσης είναι κιθαρίστας και στο κουαρτέτο υπό το όνομά του (Thomas Mitrousis Quartet) έχει δίπλα του τους Κώστα Γιαξόγλου πιάνο, Παρασκευά Κίτσο κοντραμπάσο, φωνητικά και Δημήτρη Κλωνή ντραμς. Φυσικά, έχουμε να κάνουμε μ’ ένα τζαζ κουαρτέτο, που επιχειρεί πάνω σε πρωτότυπο υλικό, με αξιόλογο αποτέλεσμα. Αν και ίσως να ήθελε ένα ελαφρό «μάζεμα» η ηχογράφηση, ώστε να γίνει ακόμη πιο σφιχτή και ελκυστική, με μια παράλληλη διαφοροποίηση και του track list, στο βάθος εκείνο που μετράει και καταγράφεται είναι η αρκετά καλή προσπάθεια αυτών των νέων μουσικών, η διάθεσή τους να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, και σαν συνθέσεις και σαν ύφος.
Ο συνδυασμός κιθάρας-πιάνου, που είναι και το βασικό ατού του The Seed [Private Pressing, 2022], είναι εν τω μεταξύ πολύ καλά μελετημένος, καθώς διαμορφώνεται όχι μόνο δια της... νεο-ρομαντικής τζαζ ιστορίας, αλλά και μέσω κάποιων post-rock εκφάνσεων, οι οποίες και δημιουργούν αυτό το εν πολλοίς «δικό τους» πλαίσιο.
Παρότι στο άλμπουμ, στο ωραία σχεδιασμένο triple-folded digipak, δεν αναφέρεται σε ποιον ή σε ποιους ανήκουν τα κομμάτια του “The Seed” (υποθέτω στον Θωμά Μητρούση), τούτα δείχνουν οπωσδήποτε πως προέρχονται από άνθρωπο με ταλέντο – με διάθεση να παρουσιάσει κάτι ξεχωριστό, και με την ταυτόχρονη ανάγκη να αποδοθεί (το διαφορετικό) μ’ έναν τρόπο όχι δύστροπο, μα γοητευτικό.
Ορισμένες συνθέσεις, μάλιστα, σου δίνουν την αίσθηση πως θα μπορούσε άνετα να είχαν μετατραπεί ακόμη και σε τραγούδια, κάτι που σημαίνει πως η ανάγκη να γραφτεί κάτι που να κυλάει, να ρέει, κρατώντας μια συνοχή στην εξέλιξή του, υπήρξε αδήριτη.
Αν και υπάρχουν διάφορα κομμάτια που ξεχωρίζουν εδώ (“Poisonous little flower”, “Not yet”, το “Fax from fux” ακόμη, που αφήνει κάτι από Μπαχ στο διάβα του κ.ά.), στην πράξη εκείνο που μετράει είναι το σύνολο, που στέκεται αρκετά καλά, και που θα μπορούσε να σταθεί ακόμη καλύτερα, μέσω μιας ακόμη πιο υποψιασμένης παραγωγής.
Προσπάθεια λοιπόν, με επιμέρους αρετές και με ουσία, ως προς το όλον, που αφήνει σοβαρές υποσχέσεις για το αύριο...
Επαφή: https://thomasmitr.bandcamp.com/album/the-seed-2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου