Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

OUTWARD BOUND + ROΝAN GUILFOYLE Έλληνες και Ιρλανδός σε οξείς ηλεκτρικούς αυτοσχεδιασμούς

Όσοι παρακολουθούν πολύ στενά το blog ίσως να θυμούνται δύο παλαιές reviews για τα πρώτα άλμπουμ των Outward Bound, ενός ελληνικού «ελεύθερου» jazz-trio. Λέμε για το φερώνυμο CD-R, του 2009, στην Triple Bath, όπως και για το CD The Path” (2011) στην βρετανική Slam Productions.
Τα καλά λόγια που είχαμε γράψει τότε για το σχήμα, ισχύουν και για το πιο πρόσφατο CD του, που τυπώνεται για μία πολύ διακεκριμένη εταιρεία του χώρου, την ελβετική Unit Records (για την οποία επίσης είχαμε γράψει μεγάλο σε έκταση κείμενο στο Jazz & Τζαζ, στα τέλη της δεκαετία του ’90).
Το άλμπουμ των Outward Bound, στην Unit, αποκαλείται I Can See Clearly Now (2021), γίνεται σε συνεργασία με τον ιρλανδό μπασίστα, με την δική του ιστορία, Ronan Guilfoyle και είναι ηχογραφημένο στην Αθήνα, στα Sierra Studios, στις 17-18 Ιανουαρίου του 2020.
Οι Outward Bound (Δημήτρης Νεονάκης κιθάρες, Αντώνης Τσικανδηλάκης keyboards, Γιάννης Ηλιάκης ντραμς) είναι ένα σχήμα του ηλεκτρικού δημιουργικού αυτοσχεδιασμού, με την οξεία χρήση της ηλεκτρικής κιθάρας δίνει στο άκουσμα έναν αέρα... Metalanguage Records – της σημαντικής free εταιρείας, που είχαν ιδρύσει πίσω στο 1978, στο Berkeley της Καλιφόρνιας, ο κιθαρίστας Henry Kaiser και ο σαξοφωνίστας Larry Ochs. Η σφοδρότητα, πολύ συχνά, των ηλεκτρικών κιθαριστικών κυμάτων είναι ένα διαχρονικό χαρακτηριστικό και των Outward Bound, οι οποίοι σε συνδυασμό με τα εντελώς... υποσκάπτοντα πλήκτρα και τα επίσης ρέοντα και εύπλαστα χτυπήματα των ντραμς, δίνουν στο ελληνικό τρίο αυτήν την «ελεύθερη» προοπτική, που δεν μετατρέπεται, όμως, ποτέ σε αυτοσκοπό.
Φυσικά, εδώ πολύ μεγάλη είναι και η συνεισφορά του ηλεκτρικού μπασίστα Guilfoyle, ενός μουσικού, που έχει ηχογραφήσει με σημαντικές προσωπικότητες μέσα στα χρόνια (Simon Nabatov, Keith Copeland, Julian Argüelles, David Liebman κ.ά.) και ο οποίος δίνει «άλλη» προοπτική στον ήχο του ελληνικού bassless trio.
Υπάρχει ένα μεγάλο σε διάρκεια και αξία κομμάτι, εδώ, που φανερώνει πολλά για την ποιότητα του I Can See Clearly Now” (λέμε για το 8λεπτο “Metamorphosis”), όμως και στα μικρότερης διάρκειας tracks, όπως το λιγότερο από τέσσερα λεπτά “The evolutionists”, οι Outward Bound με τον Ronan Guilfoyle στην σύνθεσή τους, αποδεικνύουν πως η συνεύρεσή τους δεν υπήρξε περιστασιακή και πως στηρίχθηκε σε κοινούς στόχους και εμπειρίες. (Ο Guilfoyle, εξάλλου, δεν είναι άγνωστος της ελληνικής σκηνής, καθώς έχει εμφανισθεί επανειλημμένως στην χώρα μας, στο 14o Preveza Jazz Festival, στο 16ο Athens Technopolis Jazz Festival κ.λπ.).
Επαφή: www.unitrecords.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου