Σάββατο 2 Απριλίου 2022

AVISHAI COHEN το νέο άλμπουμ του ισραηλινού τρομπετίστα στην ECM

Για τον ισραηλινό τρομπετίστα Avishai Cohen (γιατί υπάρχει και πιανίστας-μπασίστας με το ίδιο ονοματεπώνυμο) έχουμε γράψει κι άλλες φορές στο blog. Ο Cohen έχει συνεχείς δίσκους στην ECM τα τελευταία χρόνια – δίσκους που μοιράζεται με τον συμπατριώτη του πιανίστα Yonathan Avishai, αυστηρώς προσωπικούς ή και με ευρύτερα σχήματα και οι οποίοι είναι ο ένας καλύτερος από τον άλλον. Να τέσσερις τίτλοι: “Into the Silence” (2016), “Cross my Palm with Silver” (2017), “Playing the Room” (2019) και “Big Vicious” (2020).
Συνεχίζοντας σ’ αυτό το μοτίβο ο άσσος ισραηλινός μουσικός έχει έτοιμο ένα καινούριο άλμπουμ, που έχει τίτλο Naked Truth [ECM Records / AN Music, 2022] και το οποίο διαφέρει, συγκριτικώς, σε σχέση με τα (πρόσφατα) προηγούμενα.
Κατ’ αρχάς η μπάντα, που συμμετέχει εδώ είναι ένα κουαρτέτο, αποτελούμενο από τον Avishai Cohen, φυσικά, στην τρομπέτα και ακόμη από τους Yonathan Avishai πιάνο, Barak Mori κοντραμπάσο και Ziv Ravitz ντραμς – γνωστούς μουσικούς, σε κάθε περίπτωση, με τους οποίους ο Cohen έχει ηχογραφήσει ξανά στην ECM.
Αυτό που κάνει ξεχωριστό το “Naked Truth”, που, ως τίτλος, μοιάζει και προγραμματικός, είναι η αυτοσχεδιαστική εξέλιξη και προοπτική του.
Βασικά, εδώ, έχουμε οκτώ κομμάτια με τίτλους “Part I” έως και “Part VIII”, με το άλμπουμ να ολοκληρώνεται με το track Departure”, το οποίον διαφέρει απ’ όλα τα προηγούμενα, καθώς διαθέτει λόγια – ο Cohen διαβάζει το ποίημα της ισραηλινής ποιήτριας Zelda Schneurson Mishkovsky με τον ίδιο τίτλο, αλλά μεταφρασμένο στα αγγλικά. 
Το ποίημα, που αρχίζει ως εξής... «Είναι αναγκαίο να ξεκινήσω την απομάκρυνση από τη λαμπρότητα των ουρανών και από τα χρώματα της γης, να σταθώ μόνη και να αντιμετωπίσω τη σιωπή του θανάτου, να αποχωριστώ από την περιέργεια, από τις λέξεις, απ’ όλες τις λέξεις που διάβασα και άκουσα»... περιγράφει και μια διάθεση, αν θέλετε, που απλώνεται σε ολάκερο το “Naked Truth”, αποκρυπτογραφώντας, κατά πάσα πιθανότητα, και ορισμένα πιο «εσωτερικά» μηνύματά του.
Όπως προείπαμε το άλμπουμ αποτελείται από 8+1 tracks, με διάρκειες από 0:50 έως 7:37, αναπτύσσεται αργά, τονίζοντας ένα ποιητικό-ελεγειακό κλίμα με τον δικό του τρόπο – βασικά μέσα από τις ικετευτικές μελωδίες της τρομπέτας, το συνοδευτικό-περιγραφικό παίξιμο του πιάνου και το απέριττο, όσο και θωπευτικό, ρυθμικό τμήμα, που δημιουργεί συνεχώς ποικίλα, μα εύθραυστα μοτίβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου