Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

JAMES BASDANIS κόσμος και ντουνιάς

Όπως είχαμε γράψει και πρόπερσι με αφορμή το EP/CDDiddycoy” [JB Music], ο James Basdanis ή Δημήτρης Μπασδάνης είναι ένας κιθαρίστας (και κιμπορντίστας), που του αρέσει να κινείται αισθητικώς σε πολλούς και διαφόρους χώρους.
Το rock μπορεί να είναι, γενικώς, ένα τέτοιος χώρος, αλλά δεν είναι ο μόνος και ενδεχομένως να μην είναι ούτε ο κυρίαρχος.
Το λέμε, γιατί παρά το εν γένει ηλεκτρικό πνεύμα των ηχογραφήσεων του Μπασδάνη, στο CosmosnDuniyas[Jazz Breeze Records / Just Born Arts, 2022], που είναι το πιο νέο άλμπουμ του, οι ethnic επιρροές-αναφορές, μα και οι jazz ακόμη ή και οι blues, είναι και σαφείς και προφανείς.
Έχοντας δίπλα του μερικούς πολύ καλούς σολίστες, που εμφανίζονται πότε εδώ και πότε εκεί, αναλόγως των απαιτήσεων των συνθέσεων (Fabio Turchetti ακορντεόν, Άλκης Ζοπόγλου κανονάκι, Χρήστος Ντούλιας κλαρίνο, Άννα Σολωμονίδου φωνητικά), ο Μπασδάνης εκμεταλλεύεται το γεγονός πως ηχογραφεί σε διαφορετικά μέρη (Αθήνα, Ιωάννινα, Καβάλα, Cremona), δίνοντας στο άλμπουμ του έναν ευρύτερο μεσογειακό αέρα.
Με συνθέσεις δικές του, και με μία μόλις version στο κλασικό «Στο ’πα και στο ξαναλέω», που εδώ το ακούμε ως “Firtina”, o James Basdanis προτείνει ένα πολύ ευχάριστο και σίγουρα συνεπές άκουσμα – συνεπές με ό,τι ωριμότερο, και πλέον ιστορικότερο, μπορείς να ανακαλέσεις από την ελληνική σκηνή των 90s-00s.
Αρκετοί τίτλοι εν τω μεταξύ είναι προγραμματικοί, μαρτυρώντας ήχους και επιρροές, όπως οι “Balkanusion”, “Blues mediterrano” κ.λπ., ενώ άλλοι (“Charmolype”, “Athenian August”) επιχειρούν, με επιτυχία, να μεταφέρουν στις συνθέσεις άλλα, πιο ειδικά, κλίματα.
Επίσης, υπάρχουν συνθέσεις στο “CosmosnDuniyas”, που ακούγονται περισσότερο oriental, όπως η εισαγωγική με τον ίδιο τίτλο, κοντά στο ύφος του anadolu rock, ενώ άλλες, ως πιο cool και ακουστικές, θυμίζουν ύφος Café del Mar και τα τοιαύτα.
Γενικώς, ένα ακόμη ενδιαφέρον άλμπουμ από τον James Basdanis και τους συνεργάτες του. Και κυρίως όχι συνηθισμένο.
Επαφή: https://jamesbasdanis.bandcamp.com/album/cosmos-n-duniyas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου