Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΡΑΦΟΥΡΗΣ ταξιδεύει στον Νότο

Τρισδιάστατο CD κυκλοφόρησε ο Γιώργος Κοντραφούρης με το τρίο του (George Kontrafouris Trio). Στη μία διάστασή του υπάρχει ένα κοντσέρτο για τζαζ-πιάνο, σε μία δεύτερη διάσταση υπάρχει μια... βιωματική διασκευή στο γνωστό τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου «Έλσα σε φοβάμαι», ενώ στην τρίτη καταγράφεται μια «σουίτα» με ποικίλα μουσικά στοιχεία από τον Νότο (της Αμερικής), αρκούντως ηλεκτρική κ.λπ.
Είναι προφανές πως πάνω σε αυτές τις τρεις τελείως διαφορετικές βάσεις θα μπορούσε να οικοδομηθούν τρία εντελώς διαφορετικά projects, μέσα από την σχετική ανάπτυξή τους βεβαίως, οπότε στην περίπτωση του “Deep South” [Puzzlemusik, 2022] δεν μπορεί παρά να έχουμε μια συμπυκνωμένη εξιστόρηση με μιαν αίσθηση... γαλαντομίας, από την μεριά του βασικού συνθέτη, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Γ. Κοντραφούρη φυσικά.
Το πρώτο μέρος, το αποκαλούμενο “Through Time / Concerto for jazz piano (original trio version)”, που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας το τζαζ-τρίο (Γιώργος Κοντραφούρης πιάνο, Κίμων Καρούτζος μπάσο, Jason Wastor ντραμς), είναι ένα τριμερές κομμάτι, με άκρες σε... παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Η γραφή του Γ. Κοντραφούρη είναι δημιουργική, καθώς διαθέτει συναισθηματικά και δυναμικά στοιχεία – με ωραίες bop εικόνες να κυριαρχούν στο “In the present”, με πιο «προχωρημένα» στοιχεία στην πορεία, σε συνδυασμό με λειτουργικά γεμίσματα στα ντραμς, καθώς θα ακολουθήσει μια πιο λυρική προσέγγιση στο “In the past”, πριν καταλήξουμε στο “In the future”, στο οποίο οι αισθητικές αντιμεταθέσεις από διαφορετικές εποχές της jazz, προσθέτουν στην σύνθεση έναν πληθωρικό χαρακτήρα.
Πάνω στην ιδέα της διασκευής της σύνθεσης του Δ. Σαββόπουλου θα μπορούσε να στηθεί, φυσικά, ένα ολάκερο άλμπουμ, οπότε ας πούμε πως, εδώ, μπορεί να έχουμε έναν κάποιον προπομπό του. Ίδωμεν... Η version είναι ευφάνταστη φυσικά, η μελωδική γραμμή γεμίζει στην πορεία από το μπάσο του Κ. Καρούτζου, με τον πιανίστα να αυτοσχεδιάζει με τόλμη, δίχως να χάνει την επαφή με την original σύνθεση.
Τέλος, στην Quartet Side, με την συμμετοχή του ηλεκτρικού κιθαρίστα Μπάμπη Τυρόπουλου (που χειρίζεται και ντόμπρο), έχουμε καταγραμμένο κάτι τελείως διαφορετικό. Ίσως τον πιο... ροκ Γ. Κοντραφούρη που έχουμε ακούσει τα τελευταία πολλά χρόνια, σε δίσκο.
Η τριμερής “The Deep South (A Road Trip Suite)”, με επιμέρους ονομασίες δανεισμένες από τις πόλεις Clarksdale του Μισισιπή, Νέα Ορλέανη της Λουιζιάνας και Bessemer της Αλαμπάμας, μας μεταφέρει πότε στον χώρο του delta blues, πότε σ’ εκείνον του shuffle και του piano-rolling και πότε σ’ εκείνον του rhythm n’ blues και του blues-rock, δίνοντας έτσι την ευκαιρία και στον συνθέτη, μα και στην μπάντα, να δημιουργήσουν μία συμπυκνωμένη εικόνα των ήχων του Νότου, που ακούγεται συνάμα πειστική και απολαυστική.
Ένα άλμπουμ που σου φτιάχνει το κέφι, λοιπόν, καθώς το ακούς και το ξανακούς!
Επαφή: www.puzzlemusik.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου